Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

Home » Nederland » Onvervalst mooie bos- en heidewandeling bij Wapenveld

De afgelopen tijd hebben we veel ‘Trage Tochten’ gelopen: wandelingen waarbij je door de bebouwde kom, het boerenland en bos loopt. De Trage Tocht Zwolse Bos die we onlangs maakten bleek uiteindelijk geen echte Trage Tocht. Zo zijn we geen boerenland of bebouwing tegengekomen. Met deze wandeltocht heb je daarentegen een onvervalst mooie bos- en heidewandeling te pakken. De wandeling voert door een heuvelachtig, bijzonder afwisselende landschap met regelmatig wijdse uitzichten. En met een beetje geluk kom je er zelfs een edelhert tegen!

Bospad in het Zwolse Bos

Onze wandeling door het Zwolse Bos bij Wapenveld

Keurig volgens de routebeschrijving slaan we de Dreefseweg in. Er zou een parkeerterrein moeten zijn bij huisnummer 2. Omdat we dit nummer niet kunnen vinden blijven we het halfverharde bospad volgen. We passeren daarbij een andere wandelaar die haar auto aan de kant van de weg heeft gezet. Ze heeft moeite haar honden terug in de auto te krijgen. De dieren zijn door het dolle heen en willen niets liever dan het bos in. Dat geldt ook voor ons. We zijn dan ook blij als we uiteindelijk bij een goed verscholen, maar groot terrein uitkomen. We parkeren onze auto vlakbij enkele andere auto’s en stappen uit.

Het eerste wat ons opvalt is het doffe geluid van ontploffende bommen en granaten. Zou het dorpje Wapenveld zijn naam hebben ontleend aan het nabijgelegen militair oefenterrein? Pal voor we van start gaan arriveert ook het baasje van de enthousiaste honden. De trouwe viervoeters rennen blaffend naast haar auto met haar mee.

Bankje om tijdens de wandeling door het Zwolse Bos uit te rusten

Via een waterleidinggeul bij Wapenveld naar landgoed Petrea

We passeren een bordje met ‘Veluwe Zwolse Bos’ en dalen direct af naar een dieper gelegen geul. Hier lagen vroeger de leidingen van de Zwolse Waterleiding, lezen we in de routebeschrijving. Eind 19e eeuw kocht Zwolle de bijna 500 hectare grote Heerder heide voor de drinkwaterwinning. Zwolle groeide sindsdien hard. Het Veluwe Pompstation kon 60 jaar later daarom al niet meer aan de drinkwaterbehoefte voldoen. Aan het einde van de geul komen we uit bij een ander parkeerterrein. Hier stond vroeger het pompstation.

Vervolgens lopen we door een bijzonder gevarieerd en prachtig bos- en heidegebied. Die variatie hebben we te danken aan een werkverschaffingsproject uit de jaren 30. Bij dit project zorgden werklozen uit Zwolle voor de aanplant van sneller groeiende houtsoorten. Hierdoor ontstond vermenging van naald- en loofbomen wat het huidige Zwolse Bos zo mooi maakt.

Pal voor de ‘Hooge Berg’ komen we uit bij het 307 hectare grote landgoed Petrea. Rond 1850 was de bekende weerkundige professor Buys Ballot eigenaar van dit landgoed. Hij stichtte daar de boerderij Petrea. In 1968 liet de toenmalige eigenaar het gebied bij zijn overlijden na aan het Gelders Landschap. Sindsdien heb je er schitterende wandel- en mountainbikemogelijkheden! Via een jonge beukenlaan lopen we verder richting de Hooge Berg. Vanaf dit verhoogde heideveld heb je een mooi, weids uitzicht. Bij helder weer kun je zelfs de toren van Wijhe zien!

Driesprong

Van de Hooge Berg naar de Tonnenberg

We vervolgen onze wandeling langs heide en loof- en naaldbossen tot we uitkomen bij een groepje mensen. Een keurig aangelegde trap voert hier een heuvel op. We zijn duidelijk niet de enigen die van het uitzicht willen genieten. Onderaan de trap wachten wandelaars keurig op hun beurt tot ze omhoog mogen. De trap is namelijk te smal om de 1,5 meter afstand aan te kunnen houden. Het wijdse uitzicht over de heide en de verder gelegen Tonnenberg maakt gelukkig alles goed.
Na opnieuw een korte wandeling door de prachtigste bossen komen we uit bij een groot heidegebied. Hier voert de routebeschrijving ons via vele trappen de Tonnenberg op. We zijn onder de indruk van de omgeving! Wat is het hier ongelooflijk mooi! Zo stelde ik mij als kind vroeger de Veluwe voor: zandverstuivingen en niets dan bos met slingerpaadjes.

Heide bij het Zwolse Bos

Van de Tonnenberg terug naar Wapenveld

Het schijnt dat je hier ook veel wilde zwijnen, dassen, reeën en zelfs edelherten hebt. Die krijgen wij niet te zien. Dat ligt ook aan het tijdstip natuurlijk. Wij zijn hier rond lunchtijd, een moment dat de wilde dieren zich doorgaans niet laten zien. In plaats daarvan komen we wel aardig wat honden tegen. Dit deel van het Zwolse Bos blijkt één groot hondenlosloopgebied te zijn. Gelukkig hebben de hondeneigenaren hun kwispelende viervoeters goed afgericht.
Het laatste deel van de wandeling gaat helaas veel te snel voorbij. We zijn nog zo verrukt over de omgeving dat we wel wat langer hadden willen wandelen. We nemen ons dan ook voor binnenkort andere wandelingen in de omgeving te verkennen.

Bospad door het Zwolse bos

Wandeling door het Zwolse Bos bij Wapenveld: praktische zaken

  • De Trage Tocht die wij hebben uitgezocht is 11 kilometer lang als je hem begint vanaf de parkeerplaats. Kom je met het openbaar vervoer, neem dan lijn 203/204 vanaf station Zwolle en stap uit bij bushalte Dreefseweg. In dat geval is de wandeling in totaal 13 kilometer. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Officiële start van de trage tocht is het parkeerterrein aan de Dreefseweg in Wapenveld. Rijd de weg helemaal af tot je niet meer verder kunt. Dit is best nog wel een eindje door het bos.
  • Download hier de uitstekende routebeschrijving. Wij hebben ook de gpx-route gedownload. Hiermee kun je niet verdwalen. Daarnaast weet je aan de hand van je mobieltje altijd waar je op de wandeling precies bent.
  • Aan de route bevinden zich geen horecagelegenheden.
  • Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
Heide bij het Zwolse bos