De zevende etappe van het Pieterpad biedt een verrassende wandeling door het open Drentse landschap. In het pittoreske Sleen begint de route van ruim 21 kilometer. Het eindpunt ligt in het historische Coevorden met zijn prachtige kasteel. Waar de vorige etappe vooral door bossen voerde, trakteert deze zevende etappe je op weidse vergezichten over glooiende akkers en landelijke gebieden. Onderweg passeer je nog enkele charmante gehuchten zoals Den Hool en Dalerveen, waar authentieke Saksische boerderijen je terugvoeren naar vervlogen tijden.
In deze blog

Sleen, het idyllische startpunt van etappe 7 van het Pieterpad
Een aangename ochtendzon verwelkomt me in Sleen, waar ik begin aan etappe 7 van het Pieterpad. De temperatuur voelt nu nog lekker aan bij deze lentezon. Volgens de voorspellingen gaat het echter nog wel een stuk warmer worden. Met voldoende water in mijn rugzak denk ik er helemaal klaar voor te zijn.
Ik neem eerst rustig de tijd om het idyllische Sleen te bewonderen. Dit Drentse dorp charmeert me met zijn authentieke dorpskern en karakteristieke oude kerk uit de 12e eeuw. De dorpsstraten zijn rustig en bieden een vredige start van de wandeling. Kleine boerderijen met goed onderhouden voortuinen trekken mijn aandacht. De tijd lijkt hier langzamer te gaan, een welkome gedachte op deze zonnige dag. Een inwoner van het plaatsje zit onder een oude eik en wenkt vriendelijk. “Mooi weer vandaag voor een wandeling”, merkt hij op terwijl ik langskom. Ik knik instemmend en neem mijn eerste slok uit de waterfles.

Mijn wandeling over etappe 7 van het Pieterpad
De wit-rode markering wijst me de weg naar de rand van het dorp. Het eerste deel van de route loopt aangenaam door een afwisselend landschap. Een smal bospad voert door een klein maar alleraardigst bos. Het is de vogelzang die me direct opvalt. Duizenden vogels lijken hier samen te zingen in een niet-aflatend concert. Vinken, merels, mezen en vele anderen die ik niet kan identificeren. Ik sta even stil om met gesloten ogen alleen maar te luisteren
Na het bos volgt een lang maar fraai stuk langs een natuurrijke sloot, vele akkers en wat bosschages. De zon staat inmiddels wat hoger en ik voel de warmte toenemen. Gelukkig biedt een lichte bries wat verkoeling.

Van bos naar kanaal: wisselende landschappen
Het landschap verandert geleidelijk als ik het bos en de akkers achter me laat. De route voert me nu over een verharde weg langs de Verlengde Hoogeveense Vaart. Het contrast met het eerdere natuurschoon is groot.
Langs het kanaal ontbreekt de schaduw volledig. De zon schijnt nu volop en ik voel de warmte op mijn schouders. Mijn tempo vertraagt enigszins terwijl ik over het rechte pad langs het water loop. Twee fietsers halen me in en zwaaien vriendelijk. Een enkele boot vaart voorbij op het kanaal. Het stuk langs het water is niet het meest inspirerende deel van deze etappe.

Een praatje met de brugwachter voor Den Hool
Voor ik het dorpje Den Hool bereik, stop ik bij een kleine brug over het kanaal. De brugwachter, een vriendelijke vrouw van middelbare leeftijd, staat buiten in haar uniform. We raken spontaan in gesprek.
“Vandaag hebben we het vaarseizoen officieel geopend”, vertelt ze enthousiast. “Ik bedien twee bruggen hier in de buurt. Terwijl we in gesprek zijn, passeren twee plezierjachten. Een daarvan draagt de Duitse vlag. “Het zijn tegenwoordig vooral Duitsers die hier varen”, legt ze uit. “We zien steeds minder Nederlanders, de ‘zilvervloot’ sterft langzaam uit, helaas.”

Drentse dorpjes langs etappe 7 van het Pieterpad
Na mijn gesprek met de brugwachter wandel ik door het kleine dorpje Den Hool. De rust hier contrasteert sterk met het drukke leven in de stedelijke omgeving waar ik zelf woon. Prachtige oude Drentse boerderijen met rieten daken sieren de straat.
Niet veel later bereik ik De Haar, nog zo’n pittoresk dorpje. Een man werkt in zijn moestuin en knikt vriendelijk. Kippen scharrelen vrij rond op een erf. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.
Dalerveen is het derde dorpje op mijn route vandaag. Ook hier valt de authentieke sfeer op. De karakteristieke Saksische boerderijen geven het dorp een bijzondere uitstraling. Ik neem even pauze aan een picknicktafel om wat te eten en vooral te drinken. Een wat ouder echtpaar vraagt me in welke richting het Pieterpad gaat. Zij fietsen de route en doen dit aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Na wat onderzoek op de kaart en op internet zijn we eruit. Het stel kan weer verder.

Een bijzondere ontdekking: de oude Joodse begraafplaats
Tussen Dalerveen en Coevorden leidt de route me langs een oude Joodse begraafplaats. Een bescheiden bordje wijst me de weg naar dit bijzondere stukje geschiedenis. Ik besluit heel even van de route af te wijken.
Het terrein is klein en omheind met een eenvoudig hek. Er staat nog slechts één grafsteen. De inscriptie is nog goed leesbaar door weer en wind. Ik sta even stil bij de geschiedenis die deze plek vertegenwoordigt en vervolg de route. De weg blijft verhard, maar gelukkig bieden bomen aan weerszijden welkome schaduw. Het wandelen gaat hierdoor een stuk aangenamer, ondanks de warmte van deze zomers aanvoelende dag.

Natuurschoon langs het Drostendiep
Een hoogtepunt van de route vormt het stuk langs het Drostendiep. Het pad wordt hier eindelijk onverhard. Het kronkelt langs de oever van dit kleine riviertje. De omgeving verandert merkbaar in een natuurrijk gebied.
Het watervogelspektakel dat me hier verwelkomt is indrukwekkend. Langs het pad staan informatiebordjes die de lokale vogels benoemen. Ik herken de kievit, grutto, wulp en tureluur uit de illustraties. Ook de veldleeuwerik, scholekster en blauwe reiger bewonen dit gebied volgens de bordjes.

Vooral ganzen en wilde eenden domineren het wateroppervlak in grote aantallen. Hun gesnater en geroep klinkt van alle kanten. Sommige eenden dobberen rustig in het water, andere zoeken voedsel langs de oever.
Ik passeer een tweetal wandelaars die geconcentreerd bezig zijn met hun smartphones. Ze fotograferen diverse planten en kleurrijke veldbloemen langs het pad. Ze lijken volledig op te gaan in hun botanische ontdekkingstocht.

De laatste kilometers naar Coevorden
De laatste kilometers van etappe 7 van het Pieterpad voeren me richting Coevorden. Ik merk dat deze etappe inderdaad niet de meest gevarieerde is. Verschillende wandelaars die ik passeer, bevestigen dit gevoel.
“Niet de mooiste etappe”, verzucht een man met een petje. “Maar morgen richting Hardenberg schijnt het opnieuw prachtig te worden”, voegt hij bemoedigend toe. Ik knik instemmend en vervolg mijn weg.
Voor ik het centrum bereik, wandel ik nog door een verrassend mooi stadspark. Oude bomen bieden schaduw en eenden dobberen rustig in een schitterende vijver. Het vormt een aangename overgang naar de oudste stad van Drenthe.

Eindbestemming bereikt: het zonnige Coevorden verwelkomt me
Dan doemt plotseling het centrum van Coevorden voor me op. Het oude kasteelcomplex domineert het stadsbeeld. De historische gebouwen rondom het plein gloeien warm in het namiddaglicht. Het contrast met het rustige buitengebied is groot.
De terrassen zitten vol met mensen die genieten van het mooie weer. Parasols bieden schaduw aan vrolijk pratende gasten. Glazen wijn en bier glinsteren in het zonlicht. De sfeer is ontspannen en uitnodigend.
Ik vind een plekje op een gezellig terras en bestel een verfrissend drankje. Mijn wandelschoenen gaan even uit om mijn vermoeide voeten te laten rusten. Dit is een perfecte afsluiting van de wandeldag.

Reflectie op etappe 7 van het Pieterpad
Terwijl ik geniet van mijn drankje, overdenk ik deze wandeldag. Etappe 7 van het Pieterpad is niet de meest spectaculaire route die ik tot nu toe liep. De vele verharde wegen maken het soms wat monotoon. En vooral op een dag als vandaag ook erg warm.
Toch heeft deze etappe zeker zijn mooie momenten gehad. Het idyllische Sleen, de pittoreske dorpjes en vooral de natuurrijke delen langs het Drostendiep waren absolute hoogtepunten. Ook de vogelconcerten in de bosrijke delen blijven me zeker bij.
De ontmoetingen onderweg – met de brugwachter en de vele andere wandelaars – maken elke etappe waardevol. En nu, met het gezellige Coevorden als beloning, sluit ik deze dag alsnog tevreden af.

Praktische tips voor etappe 7 van het Pieterpad
De zevende etappe van het Pieterpad is in totaal 21 kilometer lang.
Op de website van het Pieterpad vind je een routebeschrijving en gps-track van de route.
Zowel het start- als het eindpunt van de zevende etappe zijn prima bereikbaar met het OV. Vanuit het westen of noorden van het land reis je het beste eerst naar Emmen met de trein. Vanaf hier neem je bus 29 richting Sleen, uitstappen bij halte Boelkenweg. Deze busrit duurt ongeveer 13 minuten.
Na je wandeling ben je in Coevorden, waar een treinstation is met directe verbindingen naar Zwolle en Emmen. Als je terug moet naar Sleen voor bijvoorbeeld je auto, neem dan de trein naar Emmen (15 minuten) en vervolgens bus 29 naar Sleen (13 minuten).
Houd er rekening mee dat de bussen niet frequent rijden, vaak maar eens per uur en in het weekend zelfs minder. Check daarom altijd vooraf op 9292.nl of in de NS-app hoe laat de bussen en treinen precies gaan. De totale reistijd tussen Sleen en Coevorden met OV bedraagt ongeveer 40 tot 50 minuten
Je kunt uitstekend met eigen vervoer naar deze etappe. De meest praktische optie is om je auto te parkeren bij het station van Coevorden, waar voldoende parkeergelegenheid is op de P+R aan de Parallelweg. Neem vervolgens de trein naar Emmen (15 minuten) en vervolgens bus 29 richting Sleen, uitstappen bij halte Boelkenweg. Deze busrit duurt ongeveer 13 minuten.
Een alternatieve en sportieve optie is om, zoals sommige wandelaars doen, fietsen mee te nemen op de fietsendrager. Parkeer je auto bij het eindpunt, fiets naar het startpunt (ongeveer 16 km tussen Sleen en Coevorden) en begin daar je wandeling. Na afloop hoef je alleen nog de fietsen op te halen. Bedenk wel dat de bussen niet frequent rijden, dus check vooraf de vertrektijden op 9292.nl om onnodig wachten te voorkomen.
Bij het startpunt in in Sleen is er voldoende horeca, waar onder ‘t Veurhuus en Gasterij Stamp & Stoof, beide met buitenterras. Aan de route heb je verder ook redelijk wat horecagelegenheden. Zoals de Drentsche Schans in Den Hool en Café Boerhoorn iets verderop in Dalerveen. Aan het einde van etappe 7 heb je in Coevorden vele leuke eettentjes en gezellige terrassen. Je komt er vanzelf langs op weg naar het station van Coevorden. Neem bij zonnig weer veel water mee, want grote delen van de route zijn onbeschut.
Bij het startpunt van de route in Sleen is er voldoende aanbod van accommodaties. Ook langs de route vind je enkele B&B’s. Aan het einde van de route heb je in Coevorden ook redelijk wat accommodaties. Bekijk verder nog de site van Vrienden op de Fiets. Op deze website vind je vele accommodaties, waaronder trekkershutten en maar liefst 6000 particuliere verblijven. Ook als wandelaar ben je er van harte welkom.
Zie je vanwege de lengte van 21 kilometer op tegen etappe 7 van het Pieterpad? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
Wil je deze lange etappe van het Pieterpad samen met iemand wandelen, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
Dit interesseert je wellicht ook
- Algemene informatie over en overige etappes van het Pieterpad
- Trage Tocht Gasteren in het Nationaal Park Drentsche Aa
- De oudste langeafstandswandeling van Nederland
- Het Nederlands Kustpad: wandelen langs de Noordzee
- Trekvogelpad, het langste natuurpad van Nederland
- De Dutch Mountain Trail: prachtige tocht in Zuid-Limburg