Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Home » Nederland » Trage Tocht bij Schoorl: de hoogste duinen van Nederland

Het duingebied rondom Schoorl kent de hoogste duinen van Nederland. Vanaf de rand van het dorp neemt deze Trage Tocht bij Schoorl je mee door de bossen en de duinen. De diverse uitzichtpunten geven een fantastisch panorama. Deze wandeling is pittig, maar geweldig mooi om te maken. Bossen, heide, duin, het Vogelmeer en het strand maken het een wandeling vol afwisseling. Echt een aanrader om te lopen als je in goede wandelconditie bent!

Deze route overlapt de al even fraaie wandeling van Bergen naar Schoorl niet. Dus spreekt dit gebied je aan, dan hebben we nog een prachtige tocht voor je.

Drukte bij de start van de Trage Tocht bij Schoorl

Deze zonnige zaterdag lokt veel mensen naar buiten. Op de parkeerplaatsen bij de start is geen plaats, hoewel we er al redelijk vroeg zijn. Veel wandelaars stappen uit. Anderen halen hun mountainbikes van de fietsendrager. We parkeren daarom de auto in het centrum van Schoorl en lopen naar het begin van de route.

Gelukkig zijn de wandel- en fietsmogelijkheden hier legio. Er liggen meer dan 70 kilometers aan gemarkeerde wandelpaden in het gebied. Iedereen verspreidt zich dan ook snel. Zo komen we later op de dag niet eens zoveel mensen tegen.

Kuitenbijters

Direct beginnen we aan onze eerste beklimming. Via een lange, natuurlijke trap beklimmen we de hoge duin. We zien diverse mensen flink uithijgen als ze boven zijn. Want het is gelijk een echte kuitenbijter die we voor de kiezen krijgen. Gelukkig vergoedt het uitzicht veel. En als we daarna een bakkie koffie drinken op een bankje in de zon, kunnen we er weer helemaal tegen.

Later komen we nog meer trappen tegen. Samen met de klimmetjes in het mulle duinzand zorgen zij ervoor dat we heel wat calorieën verbranden bij deze Trage Tocht bij Schoorl. De wandeling doet zijn naam echt eer aan. Het tempo ligt niet echt hoog. Daarnaast is de omgeving te mooi om zomaar doorheen te lopen. We maken daarom regelmatig een fotostop.

”Hier linksaf”

In het bos kijken we op een van de kruisingen in onze routebeschrijving wat we moeten doen. Op dat moment haalt een stel ons in. Met een stevige pas slaan ze zelfverzekerd linksaf. Ze horen ons praten en roepen naar ons: “hier linksaf, als je net als wij de Trage Tocht bij Schoorl loopt”.

Ook zij genieten volop van de wandeling. Diverse keren later op de dag komen we elkaar tegen. Dan weer halen we hen in als zij wat eten op een bankje. Later passeren ze ons weer als wij aan de koffie zitten bij een mooi uitzichtpunt.

Het Vogelmeer

Vanaf de duinvlaktes van ’t Kleine Ganzenveld bereiken we het Vogelmeer. Ooit was dit een een grote broedplaats voor veel meeuwen. Maar de vossen in het gebied vonden die meeuwen een lekkere prooi. De meeuwen hebben daarom een andere plek gekozen.

Nu is het vooral de kraamkamer voor padden geworden. In april komen de eitjes uit en in de eerste maanden daarna zou het hier moeten krioelen van de padden.

Het strand op

Vanaf het uitzichtpunt De Zwarte Blink zagen we de zee al in de verte. Maar na een paar pittige klimmetjes over de duinen bereiken we het strand. In de duinpannen liggen her en der mensen te zonnen. Door het prachtige weer, zonder een zuchtje wind, is het er prima uit te houden.

Op het strand vangen veel mensen wat vitamine D op bij de fundering van de strandtent. In het zomerseizoen kunnen ze hier genieten van wat lekkers op het terras. Nu gebruiken ze de dwarsbalken als een improvisorische zitplaats. Zo zien ze goed hoe veel mountainbikers over het strand fietsen.

Afwisseling van bos, heide en duin

De hele wandeling is een aaneenschakeling van afwisselende landschappen. Het eerste stuk slingeren we door een oud dennenbos. Maar ook hier zien we regelmatig de glooiende binnenduinen.

Na de bossen komen de heidevelden in zicht. Via smalle paadjes trekken we door een prachtig veld. Wat zal deze wandeling half augustus ook mooi zijn, denken we. Via deze kronkelpaadjes bereiken we weer een open vlakte: ’t Kleine Ganzenveld. Dit gebied heeft jaren terug veel te lijden gehad van de bos- en duinbrand bij Schoorl. Nu is daar niets meer van te merken. De natuur heeft zich goed weten te herstellen van die brand. Later lopen we echt dwars door de duinen en is het weer klimmen en dalen door het mulle zand.

Die afwisseling van landschappen gaat de hele wandeling door. En dat maakt deze Trage Tocht bij Schoorl zo bijzonder fraai.

Uitzichtpunten bij de Trage Tocht bij Schoorl

Het leuke aan deze wandeling is dat we diverse malen genieten van de mooiste uitzichten. Direct al bij het begin na de beklimming van de eerste trap is dat het geval. Maar ook later op de route komen we op diverse punten waar we een prachtig panorama hebben.

Bij het uitzichtpunt De Zwarte Blink hebben we een fantastisch 360 graden panorama. We kijken uit over de heidevelden, de bossen en de zandvlaktes aan de ene kant. Aan de andere kant zien we de duinen dichtbij het strand liggen, met daarachter de zee. Een fantastisch uitzicht. Gelukkig is het bankje hier vrij. Een prachtige plek voor onze lunch.

Aan het einde van de wandeling lopen we direct langs de steile rand van de duinen. Op het hoogste punt zijn de duinen hier ruim 55 meter hoog. Vanaf het hoge platform kijken we uit over Schoorl en de polders. Met dit heldere weer kunnen we kilometers ver kijken.

Daarna lopen we terug naar het Buitencentrum. We hebben een fantastische wandeling gemaakt. Ondanks de grote parkeerdrukte hebben we tijdens onze tocht geen hinder gehad van die drukte. We willen deze Trage Tocht zeker nog een keer lopen, bijvoorbeeld in het bloeiseizoen van de heide.

 

Praktische informatie over de Trage Tocht bij Schoorl

  • De Trage Tocht bij Schoorl is 15 kilometer lang. Maar dit zijn pittige kilometers. Het vele klimwerk en het lopen door het mulle duinzand maken dit geen eenvoudige wandeling.
  • Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Behalve bij het begin- en eindpunt loop de de hele route over onverharde bospaden en het mulle duinzand.
  • Het startpunt van de Trage Tocht bij Schoorl is bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Het adres hiervan is Oorsprongweg 1 in Schoorl.
  • Je kunt je auto parkeren op de betaalde parkeerplaatsen bij het Buitencentrum. Op mooie dagen in de zomer en in het weekend is het hier druk. Dan kun je parkeren in Schoorl centrum (ook betaald).
  • Als je met het openbaar vervoer wilt komen, kun je buslijn 151 nemen vanaf NS-station Hilversum. Uitstappen bij halte Idenslaan. Daarna loop je in ongeveer 800 meter naar het Buitencentrum.
  • In de begrazingsgebieden zijn honden niet toegestaan. Neem je viervoeter dus niet mee op deze wandeling.
  • Enkele paden door de heidegebieden zijn smal. Datzelfde geldt voor de diverse trappen op de route. Afstand houden in coronatijd is hier niet altijd mogelijk. Daarom kun je deze Trage Tocht het beste op een doordeweekse dag maken.

Routebeschrijving

  • Neem zeker een routebeschrijving mee, want je loopt veel door duingebied waar de paden lastig te vinden zijn. Download op die pagina voor de zekerheid ook de gps-track van de Trage Tocht bij Schoorl. Sinds 2021 kun je de route en/of gps-track alleen tegen betaling downloaden.
  • In het Buitencentrum kun je wat eten en drinken. Niet ver van de route (aangegeven in de routebeschrijving) ligt Bospaviljoen De Berenkuil. In het zomerseizoen is Strandpaviljoen Paal 29 geopend. In coronatijd was het alleen mogelijk om een “coffee to go” te bestellen bij de geopende horecagelegenheden. Zorg er dan voor dat je genoeg eigen eten en drinken bij je hebt. Want het is een wandeling die veel energie kost!
  • Wil je deze Trage Tocht bij Schoorl samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.