Noord-Europa

Noord-Europa

Home » Bestemmingen » Europa » Noord-Europa

Noord-Europa in een notendop

Noem je Noord-Europa, dan denken de meeste mensen al snel aan de Vikingen en de diepe fjorden en steile bergen van Noorwegen. Maar ook aan het Noorderlicht, de hondensleeën in Lapland en de vele gletsjers en geisers op IJsland. En verder aan prachtige, houten huizen in knusse dorpjes en steden. Volgens de classificatie van de Verenigde Naties vallen ook het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de kanaaleilanden en de Baltische staten onder Noord-Europa. We stellen de vele landen van deze Europese regio in alfabetische volgorde aan je voor.

Denemarken

Dit kleine, kustrijke land heeft een uniek verleden van het ooit zo machtige rijk van de Vikingen. Het licht glooiende landschap dat vol staat met kastelen en prachtige landhuizen, leent zich uitstekend voor heerlijke fiets- en wandeltochten.

Estland

De meeste toeristen gaan naar Estland vanwege Tallinn, de best bewaard gebleven middeleeuwse stad van Europa. Maar deze Baltische staat die meer dan 1500 eilanden telt, heeft de reiziger ook een prachtige, ongerepte natuur te bieden.

Finland

Finland is een bijzonder groot land met kleine steden en zeer uitgestrekte natuurgebieden. Je vindt er ongeveer 188.000 meren en nagenoeg net zoveel eilanden. In Lapland in het noorden, waar ook de kerstman woont, kun je in de winter het noorderlicht zien.

Ierland

Dit groene eiland met een bijzonder vriendelijke, muzikale bevolking, kent woeste, ruige landschappen. Ierland heeft verder een bijzonder rijke historie en cultuur. Wij vinden het land ook een heerlijke bestemming voor een weekendje weg naar steden als Dublin of Cork.

IJsland

Dit ruige eiland geniet een spectaculair landschap van vulkanen, gletsjers, geisers en watervallen. IJsland is daarnaast het land van de heerlijke warme Blue Lagoon. Voor het noorderlicht moet je er In de maanden september of oktober heen.

Letland

De hoofdstad van Letland, Riga, staat met recht op de Werelderfgoedlijst. Maar ook de enorme waterval bij Kuldiga en de middeleeuwse kasteelruïnes van Cesis zijn toeristische trekpleisters. De helft van het land is een en al natuur waar je fantastisch kunt wandelen.

Litouwen

Het historische erfgoed van Litouwen onderscheidt het land van de andere twee Baltische staten. Litouwen, ooit het grootste land van Europa, heeft naast een rijke historie met name natuurliefhebbers veel te bieden. Denk aan uitgestrekte wouden en vele blauwe meren.

Noorwegen

Dit bijzonder grote land is beroemd om de diepe fjorden, de steile bergen en de houten kerken. Noorwegen heeft een rijke en interessante cultuur met wortels in de landbouw en visserij. Het land biedt eindeloze mogelijkheden om fantastisch te wandelen.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland. Het land heeft zowel de Britten zelf als de buitenlandse toerist erg veel te bieden. Naast een rijke historie en cultuur, trekken schilderachtige dorpjes en het prachtige landschap vele bezoekers aan.

Zweden

Hoewel er enkele interessante steden en historische attracties zijn, is het de natuur waar de meeste toeristen op af komen. Dit grootste land van Scandinavië biedt bijzonder veel prachtige en keurig aangegeven wandelroutes. Daarnaast kun je er fantastisch kajakken.

Zweden

Zweden

Zweden is niet alleen het land van ABBA, IKEA en Pipi Langkous. Voor rust- en natuurzoekers staat het land vooral bekend om de ongerepte natuur. Zweden heeft ontelbare uitgestrekte bossen, duizenden meren, en vele nationale parken en...

Lees meer
Schotland

Schotland

Schotland is niet groot, maar het land rijgt de hoogtepunten aaneen. De grootste aantrekkingskracht heeft het ruige, bergachtige landschap in de Highlands. Talloze hoge munros (bergen), groene glens (valleien) en uitgestrekte lochs (meren) zorgen...

Lees meer
Engeland

Engeland

Engeland is een land dat bekend staat om zijn glooiende heuvels, groene velden en bossen, en ruige kustlijn. Het land kent prachtige natuurgebieden en bruisende historische en moderne steden die rijk zijn aan geschiedenis en cultuur. Veel van 's...

Lees meer
Ierland

Ierland

Dit groene eiland met een uiterst vriendelijke, muzikale bevolking, kent woeste, ruige landschappen. Ierland heeft verder een bijzonder rijke historie en cultuur. Wij vinden het land een geweldige wandel-, fiets- en golfbestemming. Daarnaast is het voor ons een...

Lees meer
Denemarken

Denemarken

Het kustrijke Denemarken heeft een uniek verleden van het ooit zo machtige rijk van de Vikingen. Het licht glooiende landschap dat vol staat met kastelen en prachtige landhuizen, leent zich uitstekend voor heerlijke fiets- en wandeltochten.  ​...

Lees meer
Finland

Finland

Finland is een bijzonder groot land met kleine steden en zeer uitgestrekte natuurgebieden. Je vindt er ongeveer 188.000 meren en nagenoeg net zoveel eilanden. In Lapland in het noorden, waar naar verluidt ook de kerstman woont, kun je in de winter...

Lees meer

Klimaat

Ondanks de noordelijke ligging van Scandinavië en IJsland, hebben deze landen een relatief mild klimaat. In het noorden heerst weliswaar een subarctisch klimaat, maar het zuiden heeft een gematigd klimaat. Je hebt er aangenaam warme zomers. Dieper het binnenland in kan het in de winter flink koud worden. Onder invloed van de Atlantische Oceaan is het klimaat aan de (zuid)westkust van Noorwegen wat minder stabiel dan in de buurlanden.

De Baltische staten kennen een wat meer gematigd zeeklimaat met niet al te koude winters en redelijk koele zomers. Het voorjaar is er het droogst, het najaar het natst.

Toeristen gaan doorgaans niet speciaal vanwege het weer naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Maar door de invloed van de Atlantische Oceaan heerst er wel een zacht, vochtig klimaat met prima temperaturen. Op wellicht de hooglanden in Schotland na, kun je het hele jaar door buitenactiviteiten ondernemen. Ierland en het westen van het Verenigd Koninkrijk hebben meer neerslag dan de oostelijk gelegen gebieden. In Ierland heb je daarnaast ook veel wind.

Reizen binnen de regio

Een comfortabele manier om tussen de grote steden aan de Baltische Zee te reizen is met de ferrie. Deze schepen zijn vaak groot en luxe, en doen ook de verder weg gelegen plaatsen aan de Noorse westkust aan. De trein is een andere optie voor het zuiden van de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland. De treinverbinding tussen Bergen en Oslo is zelfs spectaculair te noemen.

Hoe noordelijker je gaat hoe minder trein- en busverbindingen er zijn. Je bent dan beter uit met het vliegtuig of de auto. Houd er wel rekening mee dat brandstof en autohuur prijzig zijn in genoemde Scandinavische landen. Bezoek je de Baltische staten, neem dan beslist de fiets als vervoermiddel in overweging. De drie staten bieden vele, fantastische fietsroutes!

In Ierland kun je het beste met de auto of bus reizen. Het wegennetwerk is de laatste decennia zoveel verbeterd dat vliegen nauwelijks meer loont. Het land biedt verder prachtige landschappen om juist te gaan fietsen. De weg- en weersomstandigheden variëren echter sterk, dus zorg voor een goede toerfiets met stevige banden. Langs de vele fietsroutes zijn tal van campings voor langeafstandsfietsers.

Reizen met de trein is populair in zowel Groot-Brittannië als Noord-Ierland. Het eiland heeft één van de veiligste en meest uitgebreide spoorwegen ter wereld. Zo bestrijkt het National Rail-netwerk ongeveer 34.000 km in het grootste deel van Engeland, Schotland en Wales. Er zijn meer dan 2.600 treinstations. Een andere optie is de (huur)auto. Ook maken veel toeristen gebruik van een camper. En net als in Ierland, heb je ook in Groot-Brittanië vele fietsroutes.

Gezondheid

Over het algemeen is de gezondheidszorg in de Baltische staten prima ontwikkeld. Apotheken zijn doorgaans tussen 10.00 uur en 19.00 uur geopend, sommige ook ‘s nachts en in het weekend. Houd er rekening mee dat je contant moet afrekenen voor medische zorg. Informeer in dat geval direct je verzekeringsmaatschappij. Overigens kun je drinkwater het beste uit flessen drinken. In de Baltische staten komt tekenencefalitis voor.

De gezondheidszorg in de Scandinavische landen en IJsland is van hoog niveau. In sommige gebieden, behalve in IJsland, komt tekenencefalitis voor. Vermijd om die reden producten waarin rauwe melk is verwerkt, zoals bij sommige kaassoorten. Het kraanwater in deze landen is doorgaans goed te drinken. Bescherm je in deze landen met name in de zomermaand juli goed tegen muggenbeten. Net als in de Baltische staten moet je ook in deze landen de medische zorg in sommige gevallen contant betalen. Zorg dan ook voor een goede reisverzekering die dergelijke kosten dekt. Voor IJsland geldt daarnaast dat je verzekering ook de eventuele kosten van een reddingshelikopter moet dekken. Vanwege het beperkt aantal, goed begaanbare wegen op het eiland wordt vaak van een helikopter gebruik gemaakt.

De gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is van goede kwaliteit. Apotheken zijn op alle dagen van de week, behalve zondag, overdag geopend. Houd er rekening mee dat geneesmiddelen op recept vaak erg duur zijn in het Verenigd Koninkrijk en dat je daarom speciale geneesmiddelen in voldoende mate mee moet nemen.

Ons persoonlijk reisadvies

Noord-Europa is te groot en divers om er een algemeen reisadvies voor te geven. Houdt je van stedentrips? Of meer van lange fiets- of wandeltochten? Ons advies zou zijn om geen lange reizen er te maken maar reizen van “slechts” een week of drie. Zo kun je bijvoorbeeld van Zuid- naar Noord-Noorwegen trekken. Of maak er een actieve kanovakantie van in Zweden. De mogelijkheden zijn talrijk.

Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland