Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Home » Nederland » Wandeling vanuit Afferden door Maasduinen en Bleijenbeek

Bos, heide, duinen, zandverstuivingen en een mooi uitkijkpunt. Dat maakt deze wandeling vanuit Afferden in de Maasduinen zo bijzonder. En of we nog niet genoeg moois gezien hadden, pakken we ook nog even landgoed Bleijenbeek mee. Wat een heerlijk toetje! In ieder seizoen is dit een fantastische wandeling. Maar als de heide bloeit is dit helemaal een perfecte heidewandeling vol hoogtepunten.

We kunnen geen genoeg krijgen van het Nationaal Park Maasduinen. Tot een tijdje terug was dit gebied voor ons onbekend. Inmiddels hebben we hier al drie prachtige wandelingen gemaakt. Elk met een eigen karakter. Maar zij hadden alle drie gemeen dat we in een geweldig afwisselend en glooiend landschap liepen.

Wandelaars

Aan de start voor onze wandeling vanuit Afferden

Vanuit ons heerlijke natuurhuisje in Bergen is het maar een paar minuutjes rijden naar het startpunt van de route. Wij zijn vol verwachting. Afferden ligt helemaal in de noordkant van het Nationale Park. Vroeger bestond dit gebied vooral uit naaldbossen. Maar door ander natuurbehoud is er nu ruimte voor veel open heidevelden en zandverstuivingen. Ook ligt in dit gebied het Quin. Daar liggen vijf prachtige vennen verscholen in het park.

We lopen direct de Kapelstraat in. En al snel ontdekken we waarom de straat die naam draagt. Want we naderen een mooie, zeshoekige kapel. Dit blijkt de Mariakapel te zijn, gebouwd begin 1900. Van alle kapellen in de gemeente Bergen, waartoe Afferden behoort, is dit de grootste. We lezen dat de kapel normaal gesproken ook nog wordt gebruikt voor vieringen. In verband met corona gebeurt dit nu elders. Dat geeft ons de kans om deze zondagochtend binnen een kijkje te nemen. Het is stil en verlaten. De stoere rode bakstenen kolommen contrasteren fraai met het wit gepleisterde plafond.

De Afferdse heide

Al snel verlaten we de bebouwing van Afferden. We lopen de prachtige Afferdse heide op. De route gaat langs de bosrand. We zien de heidegebieden rechts van ons liggen. Half augustus zal deze wandeling ook geweldig mooi zijn om te maken. Maar wij genieten op deze novemberdag net zo goed.

In de verte zien we het Quin liggen. Die naam verwijst naar de vijf vennetjes die hier liggen. De Maasduinen zijn bekend om deze vele waterpartijen in de duin- en heidegebieden. Hier liggen er vijf dichtbij elkaar. Twee daarvan zijn redelijk groot, de andere drie juist klein.

Het bos in

Na een prachtige wandeling langs de heide en bosrand gaan we het bos in. Machtige eikenbomen, statige beuken en veel naaldbomen zien we onderweg. Die afwisseling van natuurgebieden maakt deze wandeling vanuit Afferden zo bijzonder.

En we lopen hier ook bijna helemaal alleen. In de verte zien we af en toe wel wat andere wandelaars, maar verder is het hier opmerkelijk rustig. We verlaten de brede bospaden en duiken een smal paadje in. Het slingert zich kronkelend door het dichte bos. We zien naast ons veel omgevallen bomen liggen. Gelukkig versperren ze niet het smalle pad. Aan het eind van dit pad wordt het plotseling drukker. Diverse stellen komen ons tegemoet. Gelukkig is het hier weer net wat breder. Afstand houden is zo geen probleem.

Uitkijktoren Afferdse heide

Als we weer in open gebied zijn, begrijpen we waarom het hier wat drukker is. We zijn bijna bij de bijzondere uitkijktoren op de Afferdse heide. Iedereen wil op deze plek van het prachtige uitzicht over de heidegebieden en bossen genieten. Dat doen wij natuurlijk ook.

Boven gekomen is het 360 graden panorama verbluffend. We zien de wandelpaden slingeren door het heuvelachtige heidelandschap. En vanuit dit punt hebben we een uitzicht op de vijf vennen van het Quin. Een prachtige plek om te genieten van de natuur in de Maasduinen.

Vroeger stond op deze plek een brandtoren. Vanuit de top had men goed zicht op de vele dennenbomen die in de jaren 30 van de vorige eeuw hier zijn geplant. De bomen dienden als mijnhout voor de Limburgse mijnen. Omdat men niet wilde dat het bos brandschade zou oplopen, kwam er deze brandtoren. Na het sluiten van de mijnen raakte de toren buiten gebruik en in verval. Gelukkig heeft men in 2011 op deze plek de fraaie uitkijktoren gemaakt.

Prachtige herfstkleuren

Voordat we onze wandeling vanuit Afferden vervolgen, maken we een lunchstop. Vlakbij de uitkijktoren staat een handige bank. Hij heeft een draaiplateau waardoor je iedere richting op kunt kijken, slim gedaan! Laat op dit moment het zonnetje ook nog voorzichtig door de wolken komen. We kunnen dus zontechnisch perfect ons meegebrachte lunchpakket opeten. Met een bakje koffie erbij voelen we ons de koning te rijk op deze plek.

De wandeling brengt ons verder over wandelpaden over de hoge duinen. Ze slingeren door het gebied heen. Elk punt is weer bijzonder en prachtig. Daarna gaan we langzaam maar zeker weer het bos in. We lopen door het Broedersbos. De parel van dit gebied is een langgerekte ven, de Esven. Deze ven is een oude Maasmeander. We lopen hierlangs en genieten van de kleurenpracht. Langs het vennetje hebben de bomen bladeren in rode en gele kleuren. Een fraai gezicht.

Landgoed en kasteel Bleijenbeek

Dan bereiken we het landgoed Bleijenbeek. We zien de ruïnes van het kasteel Bleijenbeek direct liggen. Langs de slotgracht lopen we verder. We zien de toegangspoort en de voorzijde van wat ooit een machtig kasteel was, liggen. Vlak voor de 14e eeuw begon men met de bouw. Het moest dienen als vervanging voor het wat verderop gelegen Fort Afferden. Door een overstroming van de Maas werd dit fort volledig verwoest.

In de Tweede Wereldoorlog diende het kasteel als legerplaats voor Duitse soldaten. In 1945 bombardeerden de geallieerden deze legerplaats. Van het eens zo statige ridderhuis is nu alleen een ruïne over. Een kleinzoon van de laatste particuliere eigenaar heeft het plan om de ruïne, slotgracht en kasteeltuin te restaureren.

Wij lopen verder over het landgoed Bleijenbeek. Links van ons ligt een prachtige golfbaan. We horen enkele keren iemand afslaan, zonder een golfer te zien. Verder lijkt de golfbaan helemaal uitgestorven. Dat verbaast ons, omdat de baan er zo geweldig mooi uitziet.

Soppen bij de Eckeltse Beek

We naderen de Eckeltse Beek. Dit prachtig slingerende beekje van zo’n tien kilometer lengte ontspringt in Duitsland. Bij Afferden mondt hij uit in de Maas. Het beekdal heeft een belangrijke natuurfunctie. Zo komt hier de bijzondere knoflookpad voor. Hij heeft sterk uitpuilende ogen met verticale pupillen. We zien hem helaas niet. En ruiken doen we hem ook niet. De naam dankt hij overigens aan de geur die hij verspreidt als hij wordt gestoord.

Het eerste stuk wandelen langs de beek gaat goed. Maar het laatste deel gaat door zompige weilanden. De Schotse hooglanders hebben met hun hoeven het nog wat lastiger gemaakt. Langzaam maar zeker zakken we steeds verder weg in de modder. We besluiten daarom door het weiland richting de verharde weg te lopen. De runderen kijken ons verbaasd aan. Alsof ze willen zeggen dat we afwijken van de route.

De wandeling vanuit Afferden zit erop

Gelukkig hebben we onze voeten redelijk droog gehouden. Het laatste stukje gaat over de trottoirs van Afferden. We zien dat we bij iedere stap wat modder achterlaten op de stoep. Het is in het dorp nog steeds stil. We zien een vader die zijn zoontje naar een verjaardagsfeestje brengt. Het mooi ingepakte cadeau heeft hij stevig vast in zijn handen. Maar verder lopen we alleen.

Bij de auto slaan we de laatste modder-resten van onze schoenen. We verwisselen ze voor wat nettere en droge exemplaren. We hebben onze wandeling vanuit Afferden beleefd als een afwisselende en fraaie route door de Maasduinen. Vooral het eerste deel langs en over de Afferdse heide was spectaculair. Maar ook de andere stukken waren zeker de moeite waard. Weer een prachtige wandeling in dit spectaculaire natuurgebied afgerond! Maar er zijn nog genoeg routes die we hier nog niet hebben gemaakt. We zullen daarom zeker nog eens terugkomen.

Deze wandeling vanuit Afferden heeft enige overlap met de route die we in het voorjaar naar de Duuvelskuul liepen. Bij die wandeling zie je minder van het prachtige Broedersbos. Maar je ziet meer van het bosrijke landschap rond de Duuvelskuul. Dus er liggen twee prachtige wandelingen in de noordkant van Nationaal Park de Maasduinen op je te wachten!

Antwoorden op praktische vragen wandeling vanuit Afferden

Met deze antwoorden weet je vooraf alles over deze wandeling vanuit Afferden:
Hoe lang is de wandeling vanuit Afferden?

Deze wandeling is 15 kilometer lang. Bijna de hele route loopt over onverharde paden. Ondanks het heuvelachtige gebied in de Maasduinen, komen er nauwelijks klimmetjes in voor. Het laatste stuk langs de Eckeltse Beek is soms erg drassig. Als je geen modderschoen wilt oplopen, loop dan verder over de verharde weg richting Afferden. Dan blijven ze zeker schoon!

Is er een routebeschrijving van de wandeling vanuit Afferden?

Er is een uitstekende routebeschrijving beschikbaar, net als een gps-track. Je kunt deze vinden op Wandelzoekpagina.

Waar kan ik de auto parkeren voor de wandeling vanuit Afferden?

Het startpunt van de route ligt in het centrum van Afferden. Ter hoogte van Dorpsstraat 33 ligt een gratis parkeerterrein. Vanaf hier start ook de route

Is de wandeling vanuit Afferden bereikbaar met het OV?

Vanuit station Nijmegen of Venlo rijdt buslijn 83 langs Afferden. De bus rijdt dagelijks en tweemaal per uur. Je stapt uit bij bushalte Gening. Je moet dan ongeveer 500 meter lopen in noordwestelijke richting om bij het startpunt van de wandeling uit te komen.

Zijn er horecagelegenheden langs de wandeling bij Afferden?

Er zijn enkele mogelijkheden om onderweg te stoppen voor een hapje en een drankje. Ze liggen dichtbij het start- of eindpunt van de route. Wil je onderweg ook nog iets nuttigen, dan zul je dat zelf moeten meenemen.

  • Cafetaria-eetcafé ’t Kapelleke in Afferden
  • Theetuin De Appelgaard op de Afferdse heide
  • Restaurant Landgoed Bleijenbeek bij de golfbaan