Haal de prachtige Nederlandse natuur naar binnen

Haal de prachtige Nederlandse natuur naar binnen

Home » Nederland » Haal de prachtige Nederlandse natuur naar binnen

Het voorjaar is voor ons een van de meest interessante seizoenen. De natuur is dan op z’n mooist, met de broedende vogels en het uitkomen van de eieren. Maar als je door ziekte of andere lichamelijke ongemakken aan huis gekluisterd bent, krijg je van de buitenwereld niet zoveel mee. Gelukkig kun je wel via de vele webcams in natuurgebieden genieten van het ontluikende nieuwe leven. Zo hoef je die bijzondere momenten gelukkig helemaal niet te missen. Je zit zelfs eerste rang!

Overzicht webcams in de Nederlandse natuur

Op diverse plekken staan webcams in de Nederlandse natuur. Hiermee kun je genieten van live beelden en beleef je misschien het magische moment dat een kuikentje uit het ei kruipt. Dat is bijna nog magischer dan zelf in de natuur lopen, want de kans dat je het dan meemaakt is niet groot. We zetten de mooiste webcams of virtuele tours voor je op een rijtje.

Lepelaarsnest in Nederland

NestkastLIVE

Kijk mee in de nesten van een groot aantal bijzondere vogels. Van bosuil tot torenvalk. Prachtige beelden, niet alleen in het broedseizoen maar het hele jaar door van de leefwijze van de vogels. Door middel van camera’s in eigen ontworpen nestkasten en bij voederplaatsen kun je een kijkje nemen in de natuur.

NestkastLIVE bezoeken

Vogelbescherming

Op de website van de vogelbescherming beleef je de lente live mee. Het allerlaatste nieuws over het pas gelegde ei door de kerkuil, het uitbroeden van de eieren door de lepelaar en het nieuws dat de nijlgans wil gaan broeden op andermans nest, je vindt het allemaal op de website van de Vogelbescherming. Een heerlijke website met prachtige beelden.

Vogelbescherming bezoeken

De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de meest fascinerende natuurgebieden in Nederland. De Hoge Veluwe is het grootste natuurreservaat in Nederland en het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Jaarlijks bezoeken vele natuurliefhebbers dit uitgestrekte gebied voor een heerlijke wandeling of fietstocht. Gelukkig kunnen we met de wildcam genieten van het wildleven in het park.

De Hoge Veluwe bezoeken

Ve;luwe

Virtuele wandelingen bij Natuurmonumenten

De Vereniging Natuurmonumenten geeft de natuur in Nederland de ruimte door natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed te beschermen. Het eerste gebied dat Natuurmonumenten beheerde, is het prachtige Naardermeer. Gelukkig biedt Natuurmonumenten virtuele wandelingen aan door de prachtige Nederlandse natuur. Zo kunnen we toch genieten van de mooiste gebieden in ons land.

Virtuele wandeling maken door de natuur

Video’s van Staatsbosbeheer

Helaas heeft Staatsbosbeheer de afgelopen jaren bezuinigd op de webcams. Daarom zijn er geen nieuwe beelden beschikbaar. Gelukkig kun je op de website van Staatsbosbeheer nog mooie films zien uit het verleden. Zo zie je in de Biesbosch mooie beelden van de bever, ontmoet je de vos in de Oostvaardersplassen, het oehoenest in de Achterhoek en het wel en wee van de dassenfamilie in de dassenburcht in het hart van Drenthe. De filmpjes staan steeds onderaan de betreffende webpagina.

Daarnaast heeft Staatsbosbeheer een YouTube-kanaal met heel veel video’s.

Naardermeer

Zelf naar buiten in de Nederlandse natuur

Natuurlijk wil je op een mooie lentedag een frisse neus halen ergens in de prachtige Nederlandse natuur. Dat doen wij ook. Maar in het broedseizoen is het verstandig om de rust van de broedende vogels niet te verstoren.

In diverse gebieden zijn daarom bepaalde stukken afgesloten voor wandelaars. Zo hebben de vogels hun broodnodige rust bij het zorgen voor nageslacht. Houd je daaraan, want anders is de kans groot dat het nest niet wordt uitgebroed.

Het broedseizoen loopt meestal van 15 maart tot half juli. Maar in sommige gebieden gelden afwijkende regels. Borden geven aan wanneer er een afsluiting geldt. Hierop vind je ook de periode waarop dit van toepassing is.

Heidestein bij Zeist