Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Home » Nederland » Wandeling bij Klimmen: kastelen, Geul en Gerendal

Na de fantastische wandeling bij Mechelen vroegen we ons af of we nog mooiere tochten konden maken in het Zuid-Limburgse land. We kunnen niet besluiten of de wandeling bij Klimmen nu mooier is of niet. Hij is zeker anders. Bij deze wandelroute passeerden we enkele schitterende kastelen. Het landschap was weer van vijf sterren-niveau. De panoramische vergezichten waren geweldig. We waren daarom zeker blij dat we deze wandeling bij Klimmen hebben gemaakt. Van begin tot het einde was het genieten. Een tien met een griffel voor deze wandeling bij Klimmen!

Start van de wandeling bij Klimmen

Vol nieuwe energie en verwachting wat ons vandaag te wachten stond, vertrokken we voor de 17 kilometer lange tocht. Al snel lieten we Klimmen achter ons. Net als bij de eerste wandeling in Zuid-Limburg ontdekten we op onze route tal van buurtschappen en dorpjes waarvan we nog nooit hadden gehoord. Zo liepen we al snel door Koulen en even later richting Walem.

Ook bijzonder is dat vele stukken van de wandeling gaan door holle wegen. Dit is een uitgesleten weg die daardoor als het ware tussen twee hellingen ligt. Het uitslijten ontstond door het verkeer van boerenkarren in vroeger tijden en het regenwater. Holle wegen komen met name voor op lössgronden, vandaar dat we die in Zuid-Limburg regelmatig zien tijdens onze tochten.

De Däölkesberg en de abri

Een van de mooiste passages van deze route vonden we het graspad dat voert naar de Däölkesberg. De uitzichten die je vanaf dit pad hebt, zijn werkelijk schitterend. Met het bloeiende koolzaad, diverse fel rode klaprozen en de groene weiden in het Geuldal op de achtergrond, was het een kleurrijk geheel.

De Däölkesberg is het meest oostelijke deel van de Schaelsberg. Hij heeft een hoogte van ongeveer 123 meter boven NAP. De gele verticale kalkstenen bergwand is vanuit de wijde omgeving goed te zien. Hier heeft men veel kalksteen gewonnen. Het blijkt dat de grot officieel een abri wordt genoemd, een prehistorische grotwoning. Nooit geweten, terwijl ik toch jaren bij de grootste reclame exploitant van abri’s in Nederland heb gewerkt.

Kastelenroute

Op de route passeren we twee mooie kastelen. Allereerst het Kasteel Schaloen. Dit is een rijksmonument. Het maakt samen met de Johannes de Doperkerk en het andere kasteel Genhoes deel uit van het rijksbeschermd gezicht Oud Valkenburg.

Kasteel Schaloen staat hier al sinds 1381. Om het kasteel loopt een slotgracht die het water van de Geul krijgt. In de 16e eeuw is het kasteel volledig afgebrand. De herbouw nam bijna 100 jaar in beslag. Het kasteel is niet te bezichtigen. Wel zijn de stallen en bijgebouwen in gebruik als hotel en vakantiewoning. Daarnaast is er een brasserie met een prachtig terras op het kasteelterrein. Helaas waren de nabijgelegen kasteeltuin en de watermolen “Sjaloen Meule” gesloten in verband met de coronamaatregelen.

Iets verderop ligt het Kasteel het Genhoes. Het is een middeleeuws kasteel met een opvallende, vierkante toren. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw. De bekende architect Pierre Cuypers, heeft in de 19e eeuw een enorme restauratie verzorgd. Het kasteel is privé-eigendom. Daarom mag je niet verder lopen dan de grote toegangspoort.

Heb je tijd over en interesse in meer kastelen, dan kun je eventueel een uitstapje van de wandelroute maken en het kasteel Oost en de slotruïne Valkenburg bezoeken. Een korte rondwandeling van Natuurmonumenten brengt je hierlangs.

De Geul

Op diverse plekken slingert de rivier De Geul langs de wandelroute. De Geul is 58 kilometer en ontspringt bij Lichtenbusch in België. Bij Cottessen komt de rivier Nederland binnen. Vanaf 2010 zijn er geen kanalisaties meer. Hierdoor kan de Geul haar oorspronkelijke meanderende loop weer vervolgen. Het Geuldal is een van de mooiste natuurgebieden in Nederland.

Dichtbij het kasteel Schaloen is een brug over de Geul. Daarvoor staan drie beelden. Dit is de zogenaamde Calvariegroep. Het verhaal gaat dat de kasteelheer van Schaloen met zijn paard de rivier wilde oversteken. Een boze geest belemmerde echter de overtocht. Op aanraden van een kluizenaar heeft de kasteelheer toen drie beelden laten plaatsen. Zij verdreven direct de boze geest. Daarna kon de kasteelheer zonder problemen de Geul oversteken.

Gerendal

De wandeling loopt hierna door het prachtige Gerendal. Dit is de plek waar de meest planten- en diersoorten in Nederland voorkomen. De schapen die hier in de weiden lopen te grazen, zijn Mergellandschapen, een oud schapenras.

De grootste trekker van deze omgeving is de orchideeëntuin, midden in dit gebied. Helaas was de tuin vanwege de coronamaatregelen niet geopend (normaal open van 1 mei tot 1 juli). Verder zie je in deze streek veel hoogstamboomgaarden.

In het Gerendal lopen diverse wandelroutes vanaf een grote parkeerplaats. Het prachtige landschap hier en de nabijgelegen kastelen maakte dit deel van onze wandeling wat drukker dan de rest. Maar nergens was het storend.

Carréboerderijen

In het buurtschap Scheulder zagen we twee naast elkaar gelegen prachtige carréboerderijen liggen. Dit type boerderij met een rechthoekige vorm en een gesloten poort aan de voorzijde, komt veel voor in Limburg. De carréboerderij De Wingerd heeft zelfs twee poorten en een fraaie topgevel met zuil. In de gevel staat een Mariabeeld in een nis. Daarnaast ligt een fraaie witte carréhoeve. Beide dateren uit de 18e eeuw.

Er zijn diverse theorieën over het ontstaan van carréboerderijen. Het zou afgeleid zijn van een romeinse variant. Op zich hier geen gek idee, want Scheulder lag aan de Romeinse weg van Maastricht naar Aken. Een andere opvatting is dat in de 18e eeuw veel roversbendes rondtrokken. Door de gesloten poort konden de boeren hun eigendommen goed beschermen.

Maar het meest aannemelijke is dat de boerderij door de toename van het aantal beesten meer stallen en schuren nodig had. Iedere keer werd er een deel aangebouwd. Om de loopafstanden zo klein mogelijk te maken, bouwde men in een rechthoek. De binnenplaats gebruikte men als mestvaalt.

Het vorkstation van Schin op Geul

In Schin op Geul zagen we een van de oudste kerken van Limburg. Het schip van de kerk werd al in de 11e eeuw gebouwd. De kerk is bijna niet te missen, want zij ligt op een kerkheuvel. Hierdoor is de kerktoren al van verre te bewonderen.

Een ander markant punt in Schin op Geul is het treinstation uit 1913. Het ligt aan zowel het “Miljoenenlijntje” (een stoom- en dieseltreinspoor tussen Schin op Geul en Kerkrade) als aan de spoorlijn Heerlen-Maastricht. Het station is een voorbeeld van een zogenaamd vorkstation. Dat is een station dat langs twee spoorlijnen ligt. In Nederland zijn er maar vier van dergelijke vorkstations. Het huidige stationsgebouw dient nu als restaurant.

Het laatste stuk van de wandeling bij Klimmen

Parallel lopend aan de spoorlijn zagen we in de verte Snowworld Landgraaf liggen. Deze indoorskibaan ligt op de helling van de vroegere steenkolenmijn Wilhelmina. Via het buurtschap Termaar liepen we het laatste stukje van onze wandeling bij Klimmen.

Wederom was het een geslaagde wandeling, waarbij de afwisseling groot was. De panoramische vergezichten waren uniek. Maar daarnaast waren de kastelen fraai en de bossen imponerend. Moe, maar voldaan namen we een heerlijke lentebok op een bankje als afsluiting van onze tocht. Dat hadden we wel verdiend!

Wandeling bij Klimmen: praktische informatie

  • De totale route van de wandeling bij Klimmen is 17 kilometer. Maar de uitstekende routebeschrijving geeft twee mogelijkheden tot een verkorting van de route. Zo kun je ook 8,5 of 13 kilometer lopen.
    Het officiële startpunt van de wandeling is bij “Rustpunt Achterum”. Dit is een uitstekende lunchroom in Klimmen waar je de auto goed kunt parkeren.
  • Daarnaast is het mogelijk om de route te starten in bijvoorbeeld het dorpje Scheulder. In de routebeschrijving staat dit duidelijk vermeld.
  • De route gaat voor het overgrote deel over onverharde paden. Een enkele keer loop je over de geasfalteerde (en zeer rustige) wegen.
  • Het is klimmen en dalen tijdens de route. Die klimmetjes zijn nooit heel steil en lang. Gelukkig staat er na een beklimming altijd wel een zitbank waar je even kunt uithijgen.
  • Bij het beginpunt van de wandeling bij Klimmen kun je een heerlijk kopje koffie met wat lekkers nemen bij het Rustpunt Achterum. Daarnaast is het na de wandeling lekker om met een smaakvol Limburgs biertje nog even na te genieten van de tocht. Houd er wel rekening mee dat je hier niet kunt pinnen!
  • Onderweg kom je tijdens deze wandeling nog enkele horecagelegenheden tegen, Onder andere bij het Kasteel Schaloen, in Oud-Valkenburg, in Scheulder en in Schin op Geul. Wij liepen de wandeling bij Klimmen in coronatijd, waarbij de meeste horeca onderweg gesloten was.
  • Wanneer je een paar dagen in de regio wilt verblijven, kun je perfect overnachten in een fantastische Airbnb-accommodatie in Mechelen. We kunnen je die van harte aanbevelen. Vanuit Mechelen rijd je in ongeveer 15 minuten naar het beginpunt van de wandeling bij Klimmen.
  • Wil je de wandeling bij Klimmen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.