Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost
Verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost
In deze blog
- Alternatief startpunt van de wandeling door Amsterdam Zuidoost
- De boom die alles zag
- Nelson Mandelapark
- Het dak van de A9
- Gaasperpark
- Floriadeterrein
- Toch een teleurstelling op onze wandeling door Amsterdam Zuidoost
- Praktische informatie voor je wandeling door Amsterdam Zuidoost
- Dit interesseert je wellicht ook
Alternatief startpunt van de wandeling door Amsterdam Zuidoost
De route start officieel bij het metrostation Ganzenhoef. Voor ons is het echter maar een klein stukje fietsen naar het Riverside Hotel, idyllisch gelegen aan het riviertje de Gaasp. En dit hotel ligt op de route van deze wandeling door Amsterdam Zuidoost. Daar parkeren we dan ook onze tweewielers. Een mooi excuus om na afloop van de wandeling nog even na te genieten op het terras aan de waterkant.
De eerste meters maken we kennis met de verbrede A9. We nemen een trap, en lopen langs de snelweg via de nieuwe brug over de Gaasp naar de andere kant van de rivier. Daarna brengt de route ons naar het Diemerbos. Dit pad kennen we goed. Andere keren lopen we het altijd in tegenovergestelde richting. Daarom merken we nu toch weer dingen op die ons daarvoor nog nooit waren opgevallen.
Via de fietsbrug steken we de Gaasp nog een keer over. We vervolgen onze route langs de rand van Amsterdam Zuidoost. De huizen liggen fraai aan het water, het is een geweldige plek om te wonen. Het stadsdeel Zuidoost heeft een niet zo goed imago opgebouwd in het verleden. Maar op deze locatie merk je daar helemaal niets van. Het is er vredig, groen en waterrijk.
De boom die alles zag
We slingeren door klein poldergebied, ingeklemd tussen Amsterdam Zuidoost en Diemen. Dit deel van de route is voor ons helemaal nieuw. Verrassend hoe groen het hier is, terwijl de drukke stad nabij is. Dat merken we wanneer weer afbuigen richting metrostation Ganzenhoef.
We lopen nu in het hart van de Bijlmer. Op deze plek staan nog diverse hoge flats. De hoogbouw in een kenmerkende zeskantige honingraatstructuur, ontstond eind jaren ‘60. De hele Bijlmermeer stond er vol mee. Inmiddels heeft men veel van die flats gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam veel meer afwisselende laagbouw. Die metamorfose heeft de Bijlmer er een stuk aantrekkelijker op gemaakt.
Het zonnetje breekt door juist als we bij een terras aan het water komen. Daar nestelen we ons voor koffie en thee. We hebben een fraai uitzicht op een bijzonder beeld in het water. De metro komt langs, vliegtuigen vliegen over. Op veilige hoogte en zonder gevaar voor ons.
Dat was op 4 oktober 1992 wel anders. Een vrachtvliegtuig met motorproblemen stortte neer en boorde zich in de flat. Veertig appartementen werden door het ramptoestel volledig weggeblazen, meer dan 135 appartementen kwamen in brand te staan. De Bijlmerramp kostte het leven aan ten minste 43 personen. We lopen naar de “boom die alles zag”. De grote abeel voor de flats Groeneveen en Kruitberg overleefde de ramp en was een stille getuige. Deze boom is na de ramp een herdenkingsplek geworden. We staan stil bij het indrukwekkende monument dat rondom de boom is gemaakt. Bijzonder dat we nog nooit bij deze plek zijn geweest.
Nelson Mandelapark
Bij het vervolg van onze route mijmeren nog wat na over de ramp en de paniek die destijds ontstond. Gelukkig is het aantal doden relatief laag gebleven. Veel mensen waren namelijk niet thuis toen het vliegtuig neerstortte.
We verlaten de hoogbouw van de Bijlmer en lopen door nieuw opgezette wijken. Iets verderop komen we bij het Nelson Mandelapark. De gemeente heeft dit park in de afgelopen jaren flink uitgebreid en verfraaid. Het park heeft nu veel wandelpaden, fitnesstoestellen en sportvelden. Om ons heen werken veel sportievelingen zich in het zweet. Ze zijn druk op de skatebaan, basketballen, voetballen en lopen hard. Anderen werken aan hun spierkracht op de vele apparaten.
Op een heuvel ontdekken we een bijzonder kunstwerk. Het is Rona Bartho, oftewel “Wij het volk” van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Modisakeng. Op de heuvel staan de tulpen en narcissen volop in bloei. Het is een prachtig gezicht. Het kunstwerk staat er pas sinds 2021. Vandaar dat we het nog nooit hadden ontdekt.
De route gaat verder door het voormalige Bijlmerbos. Nu is het een waterrijk gebied geworden. Via de vele vlonderpaden kronkelen we door het zuidelijke deel van het Nelson Mandelapark. Daar bereiken we een nieuwe uitkijktoren. Vanaf de top hebben we een fraai uitzicht op de omgeving. In de verte ligt het nieuwste park van Amsterdam.
Het dak van de A9
Via een talud bereiken we het dak van de snelweg A9. Vroeger doorsneed deze Gaasperdammerweg Amsterdam Zuidoost. Sinds de opening van de Gaasperdammertunnel is er een verbinding mogelijk tussen het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark. De stad krijgt er weer een nieuwe “groene long” bij.
Dit is het Brasapark. Brasa is het Surinaamse woord voor omhelzing. Het park heeft een lengte van bijna 4 kilometer en is 200 meter breed. Daarmee is dit het grootste stadspark van Amsterdam. Er staan bomen als acacia’s, zwarte moerbei, mispel en zoete kers. Dit zijn breed wortelende bomen die goed aarden op de niet zo diepe ondergrond boven het tunneldak. Men heeft niet lang geleden de eerste volwassen bomen geplant. Toch zal het nog wel wat jaren duren dat het park echt volgroeid is. Vol bewondering kijken we naar het architectonisch hoogstandje dat er is verricht. Onder ons rijden de auto’s uit de tunnelbuis, op weg naar knooppunt Diemen. Wij vervolgen na deze blik onze route naar het Gaasperpark.
Gaasperpark
Als eerste lopen we door de verrassend mooie en stille paden van het gebied de Riethoek van de natuurvereniging Ruige Hof. Vrijwilligers beheren dit gebied en werken aan een grote biodiversiteit. Weer zo’n onbekend stukje natuur dichtbij huis.
Vervolgens wandelen we langs de oevers van de Gaasperplas. Eind jaren ‘60 ontstond deze recreatieplas door zandwinning voor de naburige nieuwbouwwijken. De plas is op sommige plekken wel 35 meter diep. Het water is er kraakhelder. In de zomer is het een geliefde zwemplek voor de wijde omgeving. Voor ons is dit bekend terrein. Regelmatig lopen we het “rondje Gaasperplas”. Maar toch blijft het voor ons elke keer en ieder seizoen weer anders.
Bij deze wandeling door Amsterdam Zuidoost maken we niet het hele rondje om de plas. We maken nog een extra lus door een rustig natuurgebied van de Gaasperzoom. Onderweg passeren we de runderen die voor de noodzakelijke begrazing zorgen. Vooral het stuk aan de rand van de Gaasperzoom kan ons bekoren. We kijken uit over de weilanden waar de koeien grazen. In de verte liggen de woningen aan de prachtige rivier het Gein. De wolken weerspiegelen in de sloot. Een zwanenpaar dobbert rustig in het water.
Floriadeterrein
Na dit intermezzo door de Gaasperzoom komt de Gaasperplas weer in beeld. het water links van ons ziet er fris uit. Voor de vele watervogels maakt het niets uit. Zij spartelen er vrolijk op los. Dan laten we de plas links liggen en slaan rechtsaf. We slingeren over voor ons onbekende paden door het Gaasperpark. Dit deel was in 1982 de locatie voor de land- en tuinbouwtentoonstelling Floriade.
Een van de overblijfselen van die tentoonstelling is de aparte paaltjasker. Dit bijzondere molentje kan niet meer malen, maar het blijft een bijzonder gezicht om hem te zien staan in het park. De rest van de Floriade is allemaal afgebroken, zodat dit deel een gewoon stadspark kon worden. Natuurlijk zijn de fraaie bomen en de vele rozenperken gebleven. Via diverse bochtige paden komen we langs een groot aantal van die perken.
Toch een teleurstelling op onze wandeling door Amsterdam Zuidoost
We komen na een verrassende tocht aan bij ons startpunt. Wat een verrassend groene wandeling door Amsterdam Zuidoost is dit geweest. We merken op dat we echt niet ver weg hoeven te gaan om nieuwe dingen te ontdekken. Want op deze route dichtbij huis lagen de verrassingen voor het oprapen. Dat maakt wandelen zo leuk, ook al is het in een omgeving die je denkt te kennen als je broekzak.
Als beloning willen we ons trakteren op een cappuccino met natuurlijk een stuk appeltaart. We lopen naar het hotel. De rotzooi bij de entree maakt een niet erg uitnodigende indruk. De deur blijkt ook hermetisch dicht te zijn. Er hangt een slordig geschreven tekst op het raam: “wegens corona bij het hele personeel is het hotel en restaurant gesloten”. We moeten dus onze traktatie missen. Maar dat maakt deze wandeling door Amsterdam Zuidoost er niet minder om.
Praktische informatie voor je wandeling door Amsterdam Zuidoost
Deze wandeling is 17 kilometer lang. Tijdens de route loop je op allerlei soorten ondergronden. Verharde paden en trottoirs in de woonwijken van Amsterdam Zuidoost.
Je kunt de route inkorten tot 15 kilometer. Dit staat in de routebeschrijving duidelijk aangegeven.
Dit is een wandeling uit de serie Trage Tochten. Deze hebben een duidelijke routebeschrijving met gps-track. Met de routebeschrijving van de wandeling door Amsterdam Zuidoost vind je je weg gemakkelijk.
Het officiële startpunt van de route is bij het metrostation Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost. Onder de metrobuis kun je je auto gratis parkeren.
Je kunt je auto ook (betaald) parkeren bij hotel Riverside. Je start de route dan vanaf punt 6 van de routebeschrijving.
Bij de Gaasperplas zijn diverse gratis parkeerplaatsen. Als je daar je auto parkeert, is het handig een gps-track te hebben van de route. Je weet dan snel hoe je op de route komt.
De route start officieel bij metrostation Ganzenhoef. Vanaf Amsterdam Centraal bereik je deze halte in ongeveer 15 minuten. Je kunt het startpunt van de wandeling dus uitstekend met het OV bereiken.
Onderweg kom je enkele locaties tegen voor een hapje en een drankje:
- Bij de start van de route ligt Meram Zuidoost. Het is dagelijks geopend vanaf 12 uur.
- Iets van de route, maar wel een bijzondere plek, is restaurant Elixer. Het is een circulair restaurant waar alles wordt hergebruikt. Leuke plek, geopend vanaf 12 uur (maandag en dinsdag gesloten).
- La Place bij het Riverside Hotel aan de Gaasp.