Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Home » Nederland » Leuke wandeling door landgoed Mookerheide

Onder wandelaars is de omgeving van Nijmegen vooral bekend om de N70-wandeling. Begrijpelijk ook, want dit is een van de mooiste wandelingen – vinden we – die je in Nederland kunt maken. Maar de omgeving heeft nog vele andere prachtige wandelroutes te bieden. Zoals net over de grens met Limburg bij de Mookerheide. Onlangs maakten we opnieuw een wandeling in deze omgeving. Vanuit het Gelderse Groesbeek verkenden we de prachtige loofbossen van landgoed Mookerheide. Maar ook het schitterende, heuvelachtige heidelandschap van Mulderskop. Een absolute aanrader voor als je op zoek bent naar een fraaie, korte wandeling in dit deel van Nederland!

Hoenderberg

Start van de leuke wandeling

Het is al wat later in de middag als we vanaf de parkeerplaats van hotel-restaurant De Wolfsberg aan de wandeling beginnen. Even overwegen we om de wandeling te starten met een kop koffie in het restaurant. Vanuit de serre heb je namelijk een fantastisch uitzicht op het dorp Groesbeek. Maar omdat het zo laat in het jaar snel donker wordt, laten we dat aantrekkelijke plan varen. We steken de drukke maar prachtig gelegen Rijlaan van Groesbeek naar Molenhoek over. Snel daarna leidt de Hoofdlaan ons diep het ruim 1000 hectare grote Groesbeekse Bos in.

Mooksebaan

Het twee eeuwen oude Groesbeekse bos is voor Nederlandse begrippen een oud aangeplant bos. Er komen maar liefst 56 boom- en struiksoorten voor. In dit jaargetijde toont het bos zich op zijn mooist, vinden we. De prachtige goudkleurige en rode bladeren vormen een mooi contrast met de donkergroene naaldbomen.

Groesbeekse Bos

Landgoed Mookerheide

Bij de grens met de provincie Limburg slaan we rechtsaf een brede zandweg in. Aan onze linkerzijde bevindt zich mooi groen grasland met gevarieerde bosschages en idyllische slingerpaadjes. Op een informatiebord lezen we dat dit gazon-achtig grasland deel uitmaakt van de natuurbegraafplaats van landgoed Mookerheide. We zijn dus aangekomen bij het landgoed, de hoofdbestemming van de route.

Natuurbegraafplaats

Landgoed Mookerheide is een ruim 230 hectare groot landgoed ten noorden van de Mookerheide. Het gebied is in bezit van Natuurmonumenten. Het landgoed is het meest bekend van het spierwitte jachtslot. Maar van de vorige keer dat we hier wandelden kunnen we ons tevens het schitterende parkbos herinneren. En ook nu laten we ons betoveren door het zeer gevarieerde bos en de wouden van varens.

De route voert ons via een andere weg dan de vorige keer langs het jachtslot Mookerheide. Het slot staat nog steeds stevig in de steigers maar in de tussentijd is het statige bouwwerk al wel voorzien van sierlijke mozaïeken. Daarnaast is het jachtslot niet meer spierwit maar heel licht roze. Een bijzondere kleur maar zeker niet verkeerd, oordelen we. Als het goed is wordt in 2023 de grootschalige restauratie afgerond. We kunnen niet wachten om het jachtslot dan eveneens van binnen te bekijken. We houden de site met het actuele nieuws daarom goed in de gaten de komende tijd.

Jachtslot Mookerheide

Mulderskop

We wandelen de lange oprijlaan van het jachtslot af en steken de Heumensebaan over. Pal voor de brug over de spoorweg tussen Nijmegen en Venray slaan we rechtsaf een pad in langs de bosrand. Het is maar voor korte duur want nog geen 400 meter verder bereiken we een heidegebied. We zijn uitgekomen bij de heide van Mulderskop. In dit kleine natuurgebied komt een aantal zeldzame flora- en faunasoorten voor, zoals rode dopheide, de nachtzwaluw, gladde slang en zandhagedis. Wij hebben op dit moment meer oog voor het prachtige zonlicht op de heide en de loofbomen die nog steeds blad dragen.

We lopen de heuvel op en pauzeren even bij een bankje. Vanaf de heuveltop hebben we een fraai uitzicht op de glooiende omgeving. Wat de heide zo mooi maakt is de afwisseling. Zo zie je hier niet alleen heide maar overal bosschages en diverse boomsoorten. We besluiten dan ook om hier nog eens te gaan wandelen als de heide in bloei staat. Wat moet het dan fantastisch mooi zijn hier, bedenken we ons.

Heide van Mulderskop

Via de Hoenderberg terug naar de Wolfsberg

We vervolgen de tot dusver fraaie, afwisselende wandeling over de heuvelachtige heide en komen uit in een groot bos. Aan weerskanten van het bospad staan statige beuken. We denken dan ook dat we bij een landgoed zijn aangekomen. Even later komen we een soort menhir tegen. De tekst die in de rots is gegraveerd bevestigt ons vermoeden: we zijn nu op landgoed de Hooge Hoenderberg.

Hoenderberg

Naast het bospad zien we wat lager gelegen een kaarsrecht fietspad lopen: de “Europa-Radbahn”. Hier lag voorheen de spoorlijn van Nijmegen naar het Duitse Kleve. De spoorlijn werd in 1865 geopend en in 1991 gesloten. Het is echt prachtig hier, concluderen we. Eigenlijk vinden we dit hele stuk langs de voormalige spoorlijn zelfs het mooiste deel van de hele wandeling.

Hoenderberg met hardloper

Het laatste deel van de route voert door een fraai herfstbos. De bodem is volledig bedolven onder een bruinrode deken van bladeren. Hier kunnen we nog wel uren wandelen maar de schemering dwingt ons terug naar de Wolfsberg. Naarmate we dichterbij de bebouwde kom van Groesbeek komen, wordt het drukker. Onder meer met fietsers en hondenuitlaters. En zelfs enkele hardlopers die voor zonsondergang nog hun trainingsronde willen afronden. Snel daarna komen we weer uit bij de Wolfsberg. We vinden dat we een drankje nu wel verdiend hebben.

Fietsen in het Groesbeekse Bos

Antwoorden op praktische vragen over de wandeling naar Jachtslot Mookerheide

Hoe lang is de wandeling naar het Jachtslot Mookerheide?

De Jachtslot-route is in totaal 8,4 kilometer lang. Het overgrote deel van de wandeling voert over onverharde paden.

Is er ook een routebeschrijving van de Jachtslot-route?

Via de wandelzoekpagina is er een nauwkeurige routebeschrijving te vinden. Ook vind je daar een gps-track.

Waar ligt het startpunt van de wandeling?

De wandeling begint en eindigt bij hotel-restaurant De Wolfsberg aan de Mooksebaan 12 in Groesbeek.

Kan ik ook met het openbaar vervoer naar het startpunt van de wandeling?

Jazeker! Vanaf Nijmegen kun je bus 5 naar Groesbeek De Horst nemen. Bij bushalte Zuidmolen-Mooksebaan in Groesbeek eruit. Vervolgens is het nog 400 meter wandelen naar het startpunt.

Ligt er horeca aan de route?

De enige plek rechtstreeks aan de route waar je wat kunt eten of drinken is hotel-restaurant De Wolfsberg. Het is een gezellige plek met fantastisch uitzicht. Wij zelf hebben hier al dikwijls gegeten, en steeds naar volle tevredenheid. Je kunt er ook bijzonder comfortabel de nacht doorbrengen. Beslist aan te bevelen voor mocht je meerdere wandelingen in de omgeving willen maken!

Gemengd bos