De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

Home » Nederland » De Kop van Noord-Holland: volop bollenvelden en strand

De Kop van Noord-Holland is er met recht trots op: de regio is het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld. Maar naast de bollenvelden heeft de Kop van Noord-Holland meer troeven: er liggen gezellige authentieke plaatsjes, het gebied is omringd door de Waddenzee, Noordzee en het IJsselmeer en het strand is altijd binnen handbereik. Wij kozen dit keer een wandeling uit rondom Callantsoog. Die combineerde de bollenvelden met het strand. En na afloop ontdekten we nog de “Keukenhof in het klein”. De kop van Noord-Holland is daarom de moeite van het bezoeken waard! Deze wandeling is volledig anders dan de route die we eerder in Callantsoog en het Zwanenwater liepen. Maar hij is minstens zo mooi!​

Met de neus in de boter

Onze wandeling start bij de parkeerplaats van camping “De Nollen” in Callantsoog. Vroeger kwam ik er vaak. Mijn ouders hadden op de camping een seizoensplaats. Maar de pracht van de bollenvelden in de kop van Noord-Holland was me toen niet opgevallen. Ik had in die tijd meer oog voor het strand.

Nu wel, want als we de laatste kilometers afleggen met de auto, passeren we het ene na het andere kleurige veld. Wat we daarnaast merken, is de rust op deze tweede paasdag. Geen drommen bezoekers die zich verdringen voor de prachtige tulpenvelden. Of er middenin gaan staan voor de mooiste foto.

Naast de parkeerplaats ligt gelijk een uitgestrekt tulpenveld. De gele, rode, paarse en bonte tulpen deinen langzaam op de wind. Het zonlicht schijnt op de bloemen. We vallen met onze neus in de boter. Een enkele fietser stapt af om foto’s te maken. Verder komen we niemand tegen.

Na dit fleurige begin van onze wandeling zijn we vol verwachting. Wat gaan we allemaal nog meer ontdekken? Daarna lopen we richting Abbestede. Het eerste stukje gaat door een polderlandschap met vooral akkers, geen bollenvelden. Maar wat later zien we ze gelukkig weer. Er staan bijzonder kleine tulpen. Sommige zijn al in bloei, maar veel knoppen moeten nog uitkomen.

Nollenland bij Abbestede

Abbestede klinkt als een stad, maar niets is minder waar. Het is niet meer dan een gehucht met enkele boerderijen. Want stede betekent ook boerderij of hoeve. Abbe is afgeleid van Abdij. Vroeger bezat de Abdij van Egmond in dit gebied namelijk enkele boerderijen.

Bij het gehucht ligt een golvend duinland tussen de akkers. Dit zijn de zogenaamde nollen: oude duinen die vroeger overal lagen in de kop van Noord-Holland. Eindelijk weet ik waarom onze camping van vroeger zo heet. We lopen dwars door het Nollenland over een mooi pad. Vanuit de uitkijktoren hebben we een mooi overzicht. De tulpenvelden aan de linkerkant moeten nog tot bloei komen. Over een week of twee zal het er nog mooier zijn.

Naast het Nollenland ligt een grasland met veel ondiepe plassen. Ze zijn niet natuurlijk ontstaan, maar kort geleden aangelegd. Zo tovert dit akkerland langzaam om in een ideaal vogelgebied. Er broeden allerlei soorten weidevogels. Maar de ganzen en eenden hebben het er ook prima naar hun zin, zien we.

Juttersmuseum Callantsoog

De geur van de hyacintenvelden komt ons al tegemoet. De paarse, blauwe en witte kleuren van deze bloem zorgen voor een prachtig kleurenpalet. Met op de achtergrond de duinenrij van Callantsoog. In het vennetje daartussen dobberen veel watervogels. Dat maakt het plaatje helemaal af.

We bereiken het Juttersmuseum van Callantsoog. Het is tijd voor koffie met appeltaart. De tekst “met zonnig terras” haalt ons over de streep, we stappen naar binnen. Het kleine museum blijkt een ware verrassing te zijn. Natuurlijk heeft het museum een bonte verzameling van gevonden schatten van de zee. Maar de presentatie ervan is erg kunstzinnig en creatief. Het museum toont zo een bijzondere mix van hedendaagse kunst en gejutte spullen. Vrolijke, interactieve kunstwerken zijn een fraai onderdeel geworden van de collectie gevonden voorwerpen.

Dat maakt wandelen zo leuk, altijd ontdekken we weer wat bijzonders. Daar hoort dit Juttersmuseum zeker bij. Na afloop doen we ons tegoed aan een overheerlijk stuk appeltaart met een cappuccino. In de zon kijken we uit over het polderlandschap en de duinen, wat een lekker plekje.

Strand van de Kop van Noord-holland

Dan is het tijd voor een stuk over het strand. Bij de strandopgang is een Duits gezin met twee jonge kinderen druk in de weer met een fotoshoot. Het oudste jongetje heeft er overduidelijk geen zin in. Zijn ouders beginnen steeds harder tegen hem te praten waar hij moet gaan zitten. Hij gaat ondertussen steeds bozer kijken. Dat wordt vast een geweldig familieportret.

Op dit deel van het strand is het heerlijk rustig. We lopen zuidwaarts richting het dorp. De zon schijnt weldadig in ons gezicht. Een ruiter in een sulky schiet voorbij, het paard draaft in hoog tempo over het strand. Een andere ruiter laat haar paard ver de zee in gaan. Een gezin komt voorbij, hun kar voortgetrokken door twee pony’s. Bij de strandtenten en de opgang naar het dorp is het overigens wel veel drukker.

Callantsoog

Wij verlaten het strand bij de opgang naar het dorpsplein. Daar is het een drukte van belang. De paasmarkt op het plein trekt veel belangstellenden. De voertaal is Duits, wij zijn als Nederlanders veruit in de minderheid. We snuffelen wat bij de kraampjes maar vervolgen onze route zonder aankoop. Alle terrassen zijn overvol. Bij de snackbars en ijstenten staan lange rijen. De horeca doet goede zaken deze dag.

We passeren het kleine witte kerkje van Callantsoog. De kerk dateert uit 1582. Kort daarvoor had een grote vloedstorm het dorpje Callinge verwoest. De kerk is voor een groot deel gebouwd met materiaal uit het vergane dorp. Het metselwerk van het kerkgebouw is wit geschilderd om het zo tegen zand, zout en water te beschermen. Opvallend is de houten toren met platte spits.

We lopen langs de rand van de bebouwing Callantsoog langzaam uit. De bewoners hebben een prachtig uitzicht vanuit hun huis op het polderlandschap en de bloeiende bollenvelden. Achter het wuivende riet liggen wederom prachtige bollenvelden te schitteren in het zonlicht.

Terug van de wandeling door de Kop van Noord-Holland

Het laatste stuk van de route voert door een klein bos. We slingeren over smalle glooiende paden tussen de bomen door. Maar al snel zien we tussen de bomen de kleurige bollenvelden weer. We naderen het einde van onze wandeling. Nog een keer werpen we een blik op de bloeiende tulpen. Het is er nu iets drukker, maar nog steeds vinden we het rustig. We vragen ons af hoe het op dit moment in Lisse zou zijn. Waarschijnlijk is het daar een drukte van belang. Wat dat betreft is het veel fijner om in de Kop van Noord-Holland de bollenvelden te bezoeken. Daarbij is deze wandeling zeker een aanrader. Naast de bloeiende tulpen en hyacinten hebben we een prachtig stuk over het strand gewandeld.

De Poldertuin van Anna-Paulowna

Bij onze wandeling hoorden we dat in het nabijgelegen Anna Paulowna de Bloemendagen zijn. Ieder jaar vindt dit meerdaagse evenement plaats. In en om het dorp is het een kleurenfestival met bloemen mozaïeken, versierde bruggen, mooie ingerichte tuinen en versierde straten. Natuurlijk liggen er ook diverse bollenvelden in de polders. Tot slot schijnt de Poldertuin van Anna Paulowna de Keukenhof in het klein te zijn. Voor ons een reden om even verder te rijden.

De gratis toegankelijke Poldertuin is inderdaad net als de Keukenhof. Natuurlijk een stuk kleiner dan de beroemde trekpleister, Maar veel bloemenperken en waterpartijen zorgen voor fotogenieke momenten. Naast de bekende voorjaarsbloeiers uit de bollenvelden bloeien er veel bijzondere bol- en knolgewassen. Het is een feest om er doorheen te lopen, terwijl het lekker rustig is. De bijnaam “Keukenhof in het klein” heeft de Poldertuin niet voor niets gekregen.

Onderweg naar huis horen we op het nieuws dat de Keukenhof vandaag volledig was uitverkocht. Meer dan 35.000 bezoekers schuifelden daar achter elkaar langs de perken. Wat zijn wij blij dat we in alle rust konden genieten van de Poldertuin in Anna-Paulowna!

Alle tips voor je start met de wandeling in de Kop van Noord-Holland

Hoe lang is de wandeling in de Kop van Noord-Holland?

Deze wandeling is net iets meer dan negen kilometer lang. Je loopt over allerlei soorten ondergronden. Verharde paden, trottoirs in Callantsoog, onverharde paden en het mulle strand.

Is er een goede routebeschrijving?

Dit is een wandeling langs wandelknooppunten. Volg iedere keer de zwarte pijlen, behalve aan het einde. Daar sla je rechtsaf naar knooppunt 49 en vervolgens naar de parkeerplaats bij de camping. De routebeschrijving met plattegrond zorgt ervoor dat je niet fout loopt.

Wat is het startpunt van de route?

De wandeling start vlakbij camping De Nollen in Callantsoog. Tegenover de camping ligt een grote parkeerplaats. Is die vol, dan even doorrijden naar een parkeerplaats ter hoogte van Westerweg 6.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Niet echt. Je kunt buslijn 152 nemen vanuit Schagen. UItstappen bij halte Duinroosweg in Callantsoog. Daarna is het nog ongeveer 20 minuten lopen naar het startpunt.

Is er horeca op de route?

Je komt voldoende leuke locaties tegen voor een hapje en een drankje:

 

  • Paviljoen 8 op Camping De Nollen, bij start en eindpunt
  • Onderweg passeer je het Jutterscafé met zonnig terras bij het Juttersmuseum Callantsoog
  • Op het strand zijn diverse strandpaviljoens. Je komt De Stern, Vos en De Toko tegen.
  • Rondom het Dorpsplein in het centrum van Callantsoog vind je veel terrassen.
Wanneer is de Poldertuin in Anna Paulowna geopend?

De Poldertuin in Anna Paulowna is het hele jaar geopend, de toegang is gratis. Vooral in het voorjaar is het waard om de Poldertuin te bezoeken. Vanaf ongeveer half maart tot half mei staat de tuin uitbundig in bloei met vele tulpen, hyacinten en narcissen.

Wanneer vinden de Bloemendagen in Anna Paulowna plaats?

Jaarlijks rond de derde week van april zijn de Bloemendagen in Anna Paulowna. In de plaats zelf en de omringende polder zijn tijdens de Bloemendagen mozaïeken, bewegende werkstukken, versierde straten en bruggen te bewonderen. Dat levert kleurrijke plaatjes op. Daarnaast zijn er diverse andere gezellige activiteiten: een rommelmarkt, tentoonstellingen en puzzelritten bijvoorbeeld.