Ecuador

Home » Bestemmingen » Zuid-Amerika » Ecuador

Op dit moment (oktober 2019) is de situatie in Ecuador zeer onoverzichtelijk. Er zijn veel onlusten en de noodtoestand is uitgeroepen. Kijk, als je plannen hebt om naar Ecuador te reizen, zeker naar het actuele reisadvies over Ecuador

Ecuador in een notendop

Ecuador is een van de kleinere landen van Zuid-Amerika. Dat maakt het een ideale bestemming om in drie of vier weken te ontdekken. Het reizen is met de bus relatief goed te doen. In de vijftiende eeuw trokken de Inca’s vanuit Peru ook het zuiden van Ecuador binnen. Ingapirca, een Inca-ruïne uit de 15de eeuw met de Tempel van de Zon, is hier nog een overblijfsel van. Vanaf 1534 tot heersten de Spanjaarden over Ecuador. Vooral in Cuenca is nog heel veel te zien van de koloniale invloeden. In 1822 versloegen de vrijheidsstrijders de Spaanse Conquistadores. 

In 1830 werd Ecuador een onafhankelijke republiek. Het land is vaak geregeerd door dictatoriale leiders. Ook is de corruptie een groot probleem geweest. Nog steeds is het land politiek niet heel stabiel. Er vinden heel veel politieke demonstraties plaats. Maar de reiziger merkt verder niet veel van de situatie. Ecuador is een prachtig land met aardige mensen die over het algemeen heel behulpzaam zijn. En met de Galapagos eilanden op zijn grondgebied heeft Ecuador een uniek ecologisch natuurpark te bieden, dat zijn gelijke in de wereld niet kent.

Accommodatie

Je kunt in Ecuador in verschillende accommodaties terecht. Zo zijn er simpele hostels met alleen basisvoorzieningen, maar ook mooie haciendas in de highlands en luxe lodges in het regenwoud. Zeker in de toeristische plaatsen zijn de voorzieningen redelijk tot goed. In de meer afgelegen gebieden kun je minder goede onderkomens vinden. Je kunt ook gebruik maken van B&B’s, zeker in de belangrijke plaatsen. Ook is het mogelijk om een homestay te boeken. Je overnacht dan bij een familie en maakt kennis met de lokale gebruiken. Deze unieke ervaring wordt nog mooier als je een beetje Spaans spreekt.

We hebben zelf goede herinneringen aan:

Hotel Vieja Cuba in Quito

Een koloniaal huis, gunstig gelegen in de stad. Mooie kamers en badkamers. Een lekker ontbijt. Maar vooral de ontzettend behulpzame staf viel op. Veel service, ook als we heel vroeg weg moesten, regelde men een ontbijt voor ons. Boek wel een kamer met twee losse bedden, want de tweepersoons is smal.

Homestay Runa Tupari in Otavalo

Via deze organisatie kom je bij een familie terecht in een kleine gemeenschap in de buurt van Otavalo. Het is basic, maar schoon en je hebt een eigen badkamer. Je eet lokale specialiteiten en kunt helpen bij wat kleine klusjes. Een hele leuke ervaring.

Jamu Lodge in Cuyabeno

Een mooi gelegen ecolodge midden in de jungle. Een prima kamer met een lekkere badkamer. Uitstekende verzorging van ontbijt tot en met diner. Men heeft hele deskundige gidsen die mooie tours begeleiden in het oerwoud.

Hacienda El Porvenir bij de Cotopaxi

Een prachtig gelegen hacienda, vier kilometer bij de ingang van het Nationaal Park van de Cotopaxi vulkaan. Wel wat aan de prijzige kant. Je kunt op de hacienda mountainbikes huren voor een fietstocht, of een tocht per paard door de omgeving maken.

Hotel La Floresta in Baños

Een uitstekend hotel in het centrum van Banos. Een mooi gebouw met een fraaie binnentuin waar je lekker kunt relaxen. De kamers zijn prima en lekker groot. Er is een lekker uitgebreid ontbijtbuffet. Het personeel is ontzettend vriendelijk en wil alles voor je regelen.

Reisadvies

Check vooraf altijd het actuele reisadvies voor Ecuador. Vermijd de noordelijke grensstreek met Colombia. In een drietal provincies is een 20 km veiligheidsregio ingesteld die bewaakt wordt door militairen. Ook komen bij de grens met Peru nog onontplofte mijnen voor. Neem altijd een reguliere grensovergang via de Panamericana weg. Er zijn vaak politieke demonstraties in Ecuador. Mijd die, want de politie kan streng optreden. Sinds 22 juli 2018 is het verplicht om een geldige reisverzekering te hebben als je het land in wilt. Hoe dit wordt gecontroleerd is nog niet bekend. In bepaalde wijken van Quito kun je beter niet ‘s avonds komen.

Gezondheid

Voor Ecuador worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, gele koorts en Hepatitis A. Daarnaast is het persoonsafhankelijk of andere vaccinaties nodig zijn. Overleg daarom ruim voor vertrek met een specialist op dit gebied wat voor jou, ook rekening houdend met je reisschema, verstandig is. Dit geldt ook voor het voorkomen van malaria. Of je pillen moet slikken of een noodpakket moet meenemen, is persoons- en regio afhankelijk.

De kans op hoogteziekte is aanwezig bij een bezoek aan Ecuador. Gun je lichaam de tijd om te wennen aan de hoogte en doe niet gelijk zware inspanningen. Lees ook de blog over het voorkomen van hoogteziekte.

Drink nooit kraanwater, koop altijd gebotteld water. Als je een heerlijk verse vruchtensap bestelt, vraag altijd om puur sap en niet met water aangelengd. Wees ook voorzichtig met ijsblokjes, deze zijn vaak van kraanwater gemaakt.

Beste reistijd

In de verschillende regio’s van Ecuador zijn diverse klimaatzones. In het regenwoud in het noordoosten en oosten, is het het hele jaar door vochtig warm en kan er af en toe in een korte tijd veel neerslag vallen. De kust kent een duidelijk nat en droog seizoen, waarin de temperaturen ook kunnen verschillen. December is voor deze regio de natste en warmste periode. In het algemeen is de periode van juni tot september de beste reistijd als je het hele land wilt bezoeken.

Voor de Galapagoseilanden is juni tot en met december het laagseizoen. Het is er koeler maar droog. De zee kan in die periode ruw zijn en is er soms kans op mist. In de maanden januari tot en met mei is het hoogseizoen op de eilanden met warm weer en af en toe een flinke regenbui. Dit is de beste tijd om de machtige orka’s langs te zien zwemmen.

Visum

Als je korter dan 90 dagen verblijft in Ecuador, is geen visum vereist. Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn bij binnenkomst van het land. Ook moet je kunnen laten zien dat je een retourvlucht hebt geboekt of een vlucht naar een volgende bestemming.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de pagina Visum aanvragen. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter in Den Haag dat 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

De specialiteit van Ecuador is geroosterde cavia (cuy). Dit gerecht is een overblijfsel uit de Inca-tijd en de bevolking vindt het een echte delicatesse. Daarnaast kom je in de kuststreek veel visgerechten tegen, zoals ceviche. Dit is een in zure saus gemarineerde vis. En als je van aardappelen houdt: die zijn er voldoende in Ecuador, want de aardappel komt oorspronkelijk van de Andes. Voor de meeste Ecuadorianen is de lunch een belangrijk eetmoment. Daar neemt men dan ook ruim de tijd voor. En tot slot vind je een uitgebreide keus aan bananensoorten; Ecuador is een van de grootste bananen exporteurs ter wereld.

Door het vele lekkere fruit kun je in Ecuador heerlijke vruchtensappen drinken. Let er wel op dat deze niet zijn aangelengd met water, omdat het kraanwater niet gezond voor ons is. Wijn is te krijgen, vooral geïmporteerd uit Chili, maar is relatief duur. De meeste Ecuadorianen drinken daarom bier bij het eten. Het lokale bier Club en Pilsener kun je overal bestellen.

Vervoer

In de grote steden zoals Quito en Guayaquil, kun je voordelig een taxi nemen. Vaak hebben ze geen meter, dus spreek vooraf een prijs af. Als je via je hotel een taxi regelt, weet je zeker dat het een betrouwbare taxichauffeur is en heb je al een indicatie van de kosten van het ritje.

Tussen alle grote steden is een goed busnetwerk. Er rijden diverse commerciële maatschappijen op hetzelfde traject. Kijk vooral naar de faciliteiten (airco en toilet aan boord), kwaliteit van de bus, het aantal mensen dat men meeneemt en de mogelijkheid tot gereserveerde plaatsen, voordat je besluit met welke bus je gaat. Een vuistregel voor de kosten is circa $1 per uur reizen. De bussen rijden over het algemeen keurig volgens tijdschema.

Met drie luchtvaartmaatschappijen (Avianca, Latam en Tame) en verbindingen tussen de meeste grote steden kun je er ook voor kiezen om te vliegen. De kosten zijn natuurlijk hoger dan met de bus, maar nog steeds acceptabel.

De trein is meer bedoeld om te genieten van het landschap dan om je snel te verplaatsen. De beroemdste treinreis is die van Alausi naar La Nariz del Diablo (de duivelsneus). Vroeger mocht je tijdens de rit op het dak zitten, maar dat is nu verboden. Toch blijft het landschap en de reis een bijzondere ervaring. De spoorweg is een technisch hoogstandje door het berglandschap.

Elektriciteit

De netspanning is 120 V met een frequentie van 60 Hz. In Ecuador zijn de stopcontacten van type A en B. Je hebt hiervoor een adapter nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij BOL.com, Coolblue of Decathlon.

Valuta

Je betaalt er met Amerikaanse Dollars. In de grote plaatsen zijn voldoende pinautomaten/ATM’s te vinden. In de afgelegen streken zul je vooral cash geld moeten meenemen. In de wat luxere winkels, restaurants en hotels kun je met je creditcard betalen. Wel hanteert men een commissie van een paar procent bij betaling met een creditcard. Als je naar de Galapagos eilanden gaat, dien je contant $ 100 per persoon te betalen bij aankomst als toegangsprijs voor het National Park. Zorg er dus voor om voldoende cash geld bij je te hebben als je naar de Galapagos eilanden reist. Op de Galapagos zelf zijn er geen pinautomaten.

Do’s and Don’ts

Het allerbelangrijkste advies dat we je kunnen geven: leer wat Spaans! Men spreekt weinig Engels en met wat kennis van de Spaanse taal maak je meer van je reis en heb je leuker contact met de bevolking. Verder zijn Ecuadorianen niet zo stipt. Verbaas je er niet over als je later wordt opgepikt dan afgesproken en word zeker niet boos.

Praktische do’s en don’ts hebben vooral te maken met veiligheid. Lees hierover meer in ons blog over veiligheid op reis.

Wat te doen

Actief

 

Cultuur

 

Natuur

 

Actief

Cultuur

Natuur