De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

Home » Nederland » De heide bij Laren en Hilversum, een fijn wandelgebied

We wandelen vaak en graag op de heide bij Laren en Hilversum. Het gebied is voor ons lekker dichtbij. Halverwege januari, na de eerste sneeuw van het jaar, liepen we hier voor het laatst. En hoewel we het gebied goed kennen, was het toch weer een genot om hier te lopen.

Diverse gebieden op de heide bij Laren en Hilversum

Het totale natuurgebied is niet zo groot en lekker overzichtelijk. De weg van Hilversum naar Laren verdeelt het eigenlijk in twee gebieden. Dat zijn de Westerheide en de Zuiderheide. We parkeren onze auto bij La Place Laren.

Normaal gesproken zou het restaurant op een zondag afgeladen vol zitten met wandelaars en fietsers. Nu is het helemaal leeg door de coronamaatregelen. Wel staat er een lange rij bij de afhaalbalie. Iedereen heeft zin in chocolademelk met slagroom. We zien namelijk nogal wat mensen met een witte snor boven hun lippen.

De Westerheide op

We besluiten eerst om de Westerheide op te lopen. Dit is het gebied dat grenst aan het parkeerterrein van La Place. De zon schijnt en de dooi is ingezet. De sneeuw verdwijnt daarom als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. Toch zien we her en der nog wel wat witte gebieden.

We zijn niet de enigen die vandaag van het zonnetje en de natuur willen genieten. Het gebied is erg in trek bij wandelaars, fietsers, joggers en ruiters. We besluiten daarom al snel om de brede paden te verruilen voor de smalle kronkelige paadjes over de Westerheide. Hier komen veel minder mensen.

De Westerheide vormt een geheel met de Bussumerheide. Op de grens van beide gebieden loopt een lange onverharde weg. Die staat bekend als het “Gebed zonder end”. Wij lopen kriskras door het gebied, we volgen vandaag geen routebeschrijving. Als baken fungeert de hoge omroeptoren van Hilversum. Vanuit alle kanten op de Westerheide hebben we zicht op deze toren die op het Mediapark staat.

In het gebied grazen veel Schotse hooglanders. We komen ze nu ook tegen. Het blijft toch een prachtig gezicht om die stoere beesten met hun grote horens voorbij te zien trekken. Sloom kijken ze je aan, hun ogen zijn nog net te zien onder hun weelderige, roodbruine haardos.

Doorsteken naar de Zuiderheide

Nadat we een tijdje de Westerheide hebben doorkruist, willen we naar de Zuiderheide. Hiervoor hoeven we gelukkig de drukke verkeersweg niet over te steken. Vlakbij het restaurant is een fiets- en voetgangerstunnel.

Als we hier naartoe lopen, valt ons oog op een informatiebord van de ANWB. En hoewel we dit tunneltje al zo vaak hebben genomen, kenden we het bord nog niet. We lezen dat de ANWB zo’n 100 jaar geleden de eerste “paddenstoel” plaatste, voorzien van volgnummer 1. Deze is inmiddels verplaatst als gevolg van een wijziging van de routes in dit gebied. Maar op de Zuiderheide zijn de paddenstoelen met de volgnummers 2, 3, 4 en 5 nog wel te vinden op hun oorspronkelijke plek.

Sint-Janskerkhof

We lopen langs het Sint-Janskerkhof. Nu staat er op het kerkhof alleen nog een kapelletje. Maar tot ver in de 16e eeuw stond midden op het kerkhof de oude Sint-Vituskerk van Laren, gebouwd in de 13e eeuw.

Naar het Sint-Janskerkhof loopt een aantal kaarsrechte zandpaden, zogenaamde doodwegen. In vroeger tijden wilde men vanuit de gehuchten in de buurt de doden zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde kerkhof brengen. Daarom maakte men die kaarsrechte karrensporen over de heide. Als je in dit gebied loopt, vallen de oorspronkelijke lange rechte paden je zeker op.

Ook op de Zuiderheide lopen we over de vele wandelpaden onze eigen route. Daarbij nemen we het liefst de smallere zandpaden, want die zijn het rustigste. Maar eerst strijken we zontechnisch verantwoord neer op een bankje. Dit wordt onze lunchplek vandaag.

Iets verderop ontmoeten we een oudere dame die met haar hondje door het gebied trekt. Ze komt hier bijna dagelijks zegt ze. En iedere keer geniet ze minstens net zo veel als al die wandelingen daarvoor. We kunnen haar alleen maar gelijk geven. De heide bij Laren en Hilversum is ieder seizoen aantrekkelijk.

Laarder Wasmeer op de heide bij Laren en Hilversum

In het zuidelijke deel van dit heidegebied ligt het Laarder Wasmeer. We lopen hier naartoe. Onderweg volgen we even de gemarkeerde wandeling “rondje Laarder Wasmeer”. Vroeger gebruikten de schaapherders dit heidevennetje voor de “witte was”: ze wasten hier de schapen uit hun kudde. Daarna schoren ze de schoongewassen schapen.

In het gebied lagen duizenden jaar geleden veel grafheuvels. Hierin werden de overleden begraven, voorzien van tal van relikwieën. Zo kun je hier de grafheuvel groep De Zeven Bergjes vinden. Alhoewel, ze zijn in het glooiende terrein nauwelijks zichtbaar.
Ook lopen we langs informatieborden over de tankgrachten die de Duitsers als verdedigingslinie hadden aangelegd. Na de oorlog zijn deze allemaal dichtgegooid. Behalve de informatieborden wijst niets meer op dit verdedigingswerk dat nooit is gebruikt.

Theehuis ’t Bluk

Normaal gesproken is voor ons vaste prik een bezoek aan dit pittoresk gelegen theehuis. ’s Winters is het behaaglijk warm binnen. Zomers genieten we van een verkoelend drankje op het terras aan de bosrand. Maar in coronatijd is alles helaas anders.

De naam van het theehuis is afgeleid van een houten stronk waarop men hout hakte, ’t bluk. Bij dit houtblok maakte een kunstschilderes een houten keetje als atelier. Voor de passanten schonk ze wel eens een kopje koffie of thee. Uiteindelijk is dit uitgegroeid door de jaren heen tot een gezellige plek om te lunchen of wat te drinken.

Wandelroutes op de heide bij Laren en Hilversum

Wij doorkruisen de heide bij Laren en Hilversum vaak op ons eigen houtje. We zoeken zelf een aantrekkelijk wandelpad uit en lopen zo een rondje. De ene keer een uurtje, soms een aantal uren als we beide heidegebieden helemaal willen zien. Maar natuurlijk kun je hier ook diverse uitgezette wandelroutes maken. We noemen er enkele:

Rondje Laarder Wasmeer

Dit is een wandelroute van iets meer dan 5 kilometer. Het is een afwisselende wandeling rond het afgezette Laarder Wasmeergebied. Je loopt over bos- en heidegebieden, langs zandverstuivingen. Natuurlijk heb je een mooi uitzicht op het Laarder Wasmeergebied met zijn vennen, steppelandschap en zandverstuivingen.

Wandeling over de Westerheide

Vanaf het La Place restaurant Laren wandel je 9 kilometer over de Westerheide. Je loopt vooral over de smalle paadjes. Hierdoor is het een rustige en mooie wandeling. Omdat dit geen gemarkeerde paden zijn, is dit een gps-wandeling. Je kunt hiervoor een gps-track downloaden en op je telefoon bekijken.

Een rondje over de Zuiderheide

Een wandeling van bijna 5 kilometer vanaf het gezellige theehuis ’t Bluk over de Zuiderheide. Je ziet de grafheuvels en het Laarder Wasmeer in de verte. Een leuke en niet te lange wandeling door bos en over de heide.

Wandelen over de Westerheide en Zuiderheide

Deze wandeling combineert beide gebieden tot een fraaie wandeltocht van 8 kilometer. Je loopt hier wel stukken over de fietspaden. Dat kan op zonnige dagen, zeker in het weekend, drukte geven.

Het Voetstappenpad

Heb je de smaak van wandelen te pakken en kijk je niet meer op een kilometer meer of minder? Dan is het Voetstappenpad wellicht wat voor jou. Deze loopt niet alleen over de heide bij Laren en Hilversum, maar ook over aangrenzende prachtige gebieden. Onderweg leiden betonnen paaltjes met een voetafdruk je de goede kant op. Dit ruim 25 kilometer lange wandelpad is al voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd. Je passeert hier onder andere ook de fraaie buitenverblijven in het Gooi.

Praktische informatie over de heide bij Laren en Hilversum

  • De heide bij Laren en Hilversum kun je per auto goed bereiken via de A1, afslag Hilversum-Noord. Volg de Hilversumseweg tot Restaurant La Place. Hier kun je je auto parkeren. Op drukke dagen in het weekend is er wellicht geen plek. Aan de overkant van de weg ligt een andere grote parkeerplaats bij het Sint-Janskerkhof.
  • Als je met het openbaar vervoer naar de heide bij Laren en Bussum wilt, neem je vanaf NS-Station Bus 108. Uitstappen bij halte Sint-Janskerkhof Laren.
  • Over de heidegebieden lopen verharde fietspaden. Houd er in het weekend, zeker op zonnige dagen, rekening mee dat die druk worden gebruikt door fietsers, wielrenners en mountainbikers. Rustiger zijn de zandpaden.
  • Op de Westerheide vind je restaurant La Place. Voor velen het begin- en eindpunt van hun wandeling. Als je op de Westerheide helemaal naar het noordoosten loopt, kom je uit bij restaurant Heidezicht. Op de Zuiderheide is theehuis ’t Bluk een ideale stek voor een hapje en een drankje.
  • Wil je samen met iemand wandelen over de heide bij Laren en Hilversum, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.