Finland

Finland

Home » Noord-Europa » Finland

Finland in een notendop

Finland, ‘het land van duizend meren’, is een van de minst bevolkte en grootste landen van Europa. Met name in het zuiden en langs de kust vind je er kleine steden. Verder zijn er zeer uitgestrekte natuurgebieden. Je vindt er ongeveer 188.000 meren en nagenoeg net zoveel eilanden. In totaal bestaat Finland voor ongeveer 70 procent uit bossen en slechts 30 procent uit wateren en landbouwgronden.

De wandelaars onder ons komen in de nationale parken goed aan hun trekken. In het hele land vind je er vele bewegwijzerde paden. Het mooie van Finland is dat je er overal mag kamperen. Daarnaast zijn er op tal van plekken kleine huisjes waar je kunt schuilen of zelfs overnachten. De meest bekende en volgens velen mooiste wandelingen in het zuiden vind je in het Nuuksio en het Repovesi Nationaal Park. Een stuk meer naar het noorden ligt het Oulanka Nationaal Park. Het park is een van de mooiste wandelgebieden van het land, gelegen tegen de grens met Rusland.

In de winter moet je in Lapland in het hoge noorden zijn. Je kan daar een van de prachtigste natuurverschijnselen op aarde zien, namelijk het Noorderlicht. In dit deel van het land ligt er rond de 200 dagen van het jaar sneeuw. Lapland is om die reden een populaire bestemming voor wintersportactiviteiten zoals tochten met een hondenslee of sneeuwscooter, langlaufen, ijsvissen en zelfs skiën!

Savonlinna, een oud fort in Finland

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In Finland mag je nagenoeg overal in de natuur kamperen. Ben je niet zo’n kampeerder dan kun je eveneens uitstekend terecht in kampeerhutten, hotels, appartementen, landhuizen, vakantiedorpen, chalets en in de zogenaamde mökki. Deze mökki zijn vakantiewoningen met sauna. Niet voor niets is Finland namelijk het land van de sauna’s!

Hotel in Muonio in Fins Lapland

Reisadvies

Voor Finland gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wel geeft nederlandwereldwijd.nl een waarschuwing af voor lawines in de wintersportgebieden in Finland. Ook kunnen bij veel sneeuwval de wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Meer informatie over lawinegevaar vind je op de Engelstalige website van European Avalanche Warning Service.

Beste reistijd voor Finland

De beste maanden om in Finland te reizen zijn juni tot en met september. Temperaturen zijn er dan aangenaam en in het zuiden valt er wat minder neerslag dan in de overige maanden. In juni en juli kun je met name rond de meren wel last hebben van de muggen. Wat dat betreft is augustus de beste zomermaand om er te reizen.

In de maanden december en januari kan het er – met name in het hoge noorden – behoorlijk donker zijn. Dit is op zich een mooie periode omdat de bomen dan dikke pakken sneeuw dragen, en ook de schemering een extra dimensie geeft. Als je echter niet bij kunstlicht wilt langlaufen of skiën, dan vormen de maanden februari en maart een betere optie om te gaan wintersporten.

Finland in de winter

Visum voor Finland

Aangezien Finland een Schengenland is heb je geen visum nodig, maar wel een geldig paspoort om het land binnen te komen en er te reizen.

Eten en drinken

De Finse keuken geniet geen internationale faam. De hoofdbestanddelen zijn aardappelen en brood die geserveerd worden met verschillende vis- en vleesgerechten. Melk of room wordt traditioneel beschouwd als een belangrijk ingrediënt in niet alleen het eten en in diverse soorten kaas, maar ook in drankjes. Sinds de toetreding van Finland tot de Europese Unie, heeft een culinaire revolutie plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot een sterke groei in goede restaurants in met name de grotere steden zoals Helsinki. Voor hen die eens iets nieuws willen proberen: de hachee van rendiervlees kunnen we zeker aanbevelen!

Houd er overigens rekening mee dat de meeste Finnen alleen bij speciale gelegenheden ‘s avonds uit eten gaan. Restaurants moeten het in Finland meer hebben van de lunch, als vele werkenden voor een bedrag van onder de 10 euro daar komen eten.

Alhoewel sommige mensen melk bij hun eten drinken, is water veruit de meest populaire drank. De kwaliteit van het kraanwater is van zodanig hoge kwaliteit dat geadviseerd wordt geen gebruik te maken van waterflessen. Verder hebben de Finnen de hoogste koffieconsumptie ter wereld. De wijnkeuze in het land is zeer beperkt. Wel kun je meerdere soorten wodka en bier krijgen. Alcoholische dranken zijn weliswaar goedkoper dan in de buurlanden Zweden en Noorwegen, maar nog steeds (een stuk) hoger dan in West- en Zuid-Europa.

Vervoer in Finland

Het openbaar vervoer in het grote Finland is goed georganiseerd maar relatief duur. De trein is een goede optie om van de ene naar de stad in het zuiden te reizen. Wil je vanuit het zuiden naar het hoge noorden dan zijn het vliegtuig en de bus nagenoeg de enige opties om grote afstanden te overbruggen. Raadpleeg de Finse 9292 voor het plannen van binnenlandse reizen met de trein, het plaatselijk vervoer of het vliegtuig. Busmaatschappijen Matkahuolto en Onnibus bieden langeafstandsbusverbindingen.

Een andere opties is de auto. Houd er echter rekening mee dat autohuur bijna twee keer zo duur is als in West- en Zuid-Europa. Ga je met de (eigen) auto vanuit het zuiden naar het noorden dan is het met name ‘s avonds en ‘s nachts oppassen geblazen. Er vinden zowel in het zuiden als in het oosten en noorden vaak aanrijdingen plaats met rendieren, herten en zelfs beren!

Snelwegen in Finland

Elektriciteit

In Finland worden dezelfde stekkers gebruikt als in Nederland, namelijk type F. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.

Geldzaken

In Finland is de euro het wettelijk betaalmiddel. Het gemiddeld prijsniveau in Finland is iets hoger dan in Nederland. Met name levensmiddelen, alcohol en het openbaar vervoer zijn er duurder. Een fooi geven is in Finland niet gebruikelijk.

Highlights

Savonlinna aan het Saimaameer: alle bezienswaardigheden

Savonlinna aan het Saimaameer: alle bezienswaardigheden

Het gezellige Savonlinna aan de oevers van het Saimaameer is een bestemming die je meeneemt op een reis door de Finse geschiedenis. Hier kun je genieten van unieke tradities en de warmte van de Finse gastvrijheid ervaren. De stad bruist van leven,...

Het Saimaameer in Zuid-Finland: perfecte zomerbestemming

Het Saimaameer in Zuid-Finland: perfecte zomerbestemming

“Finland, het land van de 1.000 meren". Dat leerden we vroeger op school. In werkelijkheid heeft het land zelfs bijna 190.000 meren. Ideaal voor watersport in allerlei vormen. En rondom al dat water liggen fantastische wandel- en fietsroutes. Wij...

Mooiste wandelgebieden in Zuid-Finland

Mooiste wandelgebieden in Zuid-Finland

Advertorial Het zuiden van Finland is een waar paradijs voor iedereen die van wandelen houdt. Je kunt hier namelijk uren ronddwalen door de bossen langs de oever van de vele meren. In dit artikel vertellen we je waarom Zuid-Finland dé nieuwe...

De beste wintersportgebieden in Fins Lapland

De beste wintersportgebieden in Fins Lapland

De meeste mensen denken niet meteen aan Fins Lapland als bestemming voor hun wintersport. Eeuwig zonde want juist dit deel van Europa heeft de sneeuwliefhebber veel te bieden! Toegegeven, de skigebieden zijn er een stuk kleiner dan in de Alpen. Maar...

Stedentrip naar Helsinki

Stedentrip naar Helsinki

De "Dochter van de Oostzee", oftewel Helsinki, ontstond in 1550 en is sinds 1812 de Finse hoofdstad. De stad, die te vergelijken is met een soort miniatuur Sint Petersburg, was sinds de Tweede Wereldoorlog het decor van vele films over de koude...

Een vakantie naar Lapland in de winter

Een vakantie naar Lapland in de winter

Een wintervakantie naar Lapland is alsof je vakantie viert in een sprookjeslandschap. Overal waar je kijkt zie je een immens witte wereld. De bomen zijn prachtig bedekt met dikke pakken sneeuw. De stilte is enorm en in de avond kun je echt genieten...