Neem een sabbatical en ga op reis!

Neem een sabbatical en ga op reis!

Home » Inspiratie opdoen » Neem een sabbatical en ga op reis!

Maak nu je dromen waar en ga op wereldreis!

Wachten tot je pensioen om wat langer op reis te gaan duurt voor veel mensen te lang. Nu ben je fit, kun je die prachtige trektocht nog maken en heb je een goede gezondheid! Stel daarom niet uit tot later, want je kunt spijt krijgen als je te lang hebt gewacht. Neem daarom een sabbatical en ga lekker een lange periode op vakantie. Zo’n sabbatical leave, oftewel een lange periode van onbetaald verlof, stelt je in de gelegenheid om veel van de wereld te zien en onvergetelijke indrukken op te doen.

Sipadan, Maleisië

Onderzoeksresultaten sabbatical

Een sabbatical lijkt voor slechts een enkeling weggelegd, maar dat valt heel erg mee. En het is voor velen een lang gekoesterde wens. In juli 2018 heeft het reisplatform VakantiePiraten.nl een onderzoek laten uitvoeren onder 45-plussers. Hieruit kwam onder andere het volgende naar voren:

  • 85% van de Nederlanders droomt van een sabbatical.
  • Slechts 15% neemt het besluit daadwerkelijk.
  • Geld en werk blijken de grootste drempels om niet te gaan.
  • 60% denkt dat het financieel niet haalbaar is.
  • Van degenen die een sabbatical heeft genomen, wil 100% dit nog eens doen.
  • 39% van de sabbatical-nemers doet dit om een grote reis of zelfs een wereldreis te maken.
  • Bij die reis zijn vooral Australië en Nieuw-Zeeland favoriete bestemmingen, gevolgd door Indonesië.

Een sabbatical: wij raden het je zeker aan!

Ook wij hebben lang nagedacht over het nemen van een sabbatical. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gegaan. Voor ons was een reizen tijdens een sabbatical een lang gekoesterde droom. En onze verwachtingen zijn helemaal uitgekomen. We zouden het inderdaad zo weer doen! Voor ons waren de financiën ook de belangrijkste drempel. Toch vallen de kosten relatief gezien mee, zeker als je in ogenschouw neemt wat we ervoor terug hebben gekregen. Hieronder willen we je wat tips geven als je je droom wilt omzetten in realiteit. En geloof ons, het zal je beste beslissing ooit zijn!

Bericht in het strandzand geschreven over een sabbatical nemen

Financiële consequenties van een sabbatical

Een wereldreis kost geld. Maar er zijn verschillende manieren om te zorgen dat je toch kunt reizen, ook al is je spaarvarken niet heel goed gevuld. Als je voor langere periode niet in je eigen huis woont, kun je bijvoorbeeld overwegen om je huis gedurende die tijd te verhuren. De huurinkomsten kunnen je een aardig maandbudget geven om leuke dingen te doen. Wij zijn zelfs tijdens onze reis mensen tegengekomen die zelfs hun huis hadden verkocht om daarna te gaan reizen.

Auto schorsen

Ook kun je je vaste lasten tijdens de periode dat je reist, flink terugbrengen. Je auto stallen en uit de verzekering en wegenbelasting halen, scheelt al flink. Voor onze trip van 8 maanden hebben we de auto geschorst bij de RDW via deze link: RDW Auto online schorsen.

Aan het aanvragen van een schorsing zijn eenmalige kosten verbonden. Ook moet je de auto ergens stallen, hij mag namelijk niet aan de openbare weg staan. Kun je hem op eigen terrein kwijt, dan hoef je hiervoor geen kosten te maken. Wij hadden die mogelijkheid niet en hebben de auto gestald bij een commercieel bedrijf. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Maar tijdens de reisperiode was de auto uit de wegenbelasting en de verzekering. Hiermee bespaarden we, na aftrek van de kosten, ruim € 1.200. Dat is bijna voldoende om een maand in een goedkoop land door te brengen…

Abonnementen opzeggen

Je kunt ook een heleboel abonnementen opzeggen (kranten, tijdschriften, sportclub, fitnessabonnement, om er eens een paar te noemen). Zeker bij kranten levert het nog vaak een extra voordeel op: de uitgever doet je vaak een interessant aanbod om weer abonnee te worden na je terugkomst. Dat is dus nog eens besparen! En tijdens je reis zal je energierekening fors lager zijn. Daarom kun je wellicht je maandelijkse voorschotbedrag terugbrengen. Veel energiemaatschappijen hebben een tarief voor energie in een leegstaand huis. Dat tarief voor een aantal maanden levert een forse verlaging op.

Ook je waterrekening wordt veel lager doordat je geen water gebruikt in de periode dat je reis. Je kunt alleen niet je maandelijkse voorschot aanpassen. Je merkt je besparing dus pas bij je eerstvolgende jaarafrekening. Door je maandelijkse uitgaven eens goed tegen het licht te houden, kun je wellicht zien dat er op tal van zaken te besparen valt. Door dit geld opzij te leggen kun je je spaarpot voor een reisdoel gaan opbouwen of vergroten. Als je het werkelijk écht wilt, kun je met twee jaar sparen best al een flink bedrag bijeenkrijgen dat jou in staat stelt om een aantal maanden op pad te gaan.

Bagan, Myanmar

Andere tips

Hoewel het wat meer voor de jongere avonturiers is, kun je natuurlijk ook op reis als vrijwilliger voor een korte periode werken. Wij hebben heel veel mensen ontmoet die dit een maand deden in ruil voor kost en inwoning. De weekenden gebruikten ze om in de omgeving bezienswaardigheden te bezoeken en na een maand trokken ze verder om een nieuwe bestemming te ontdekken. Zo hielden zij de kosten van hun droomreis binnen de perken.

Een hele simpele manier om geld te besparen op je hotels tijdens je reis, is door gebruik te maken van Booking.com. Als je anderen uitnodigt om te boeken via deze organisatie, ontvang je iedere keer € 15 retour als zij via jouw link boeken. En die persoon ontvangt ook € 15. Wij wisselden tijdens onze reis vaak de links uit met andere medereizigers. Zo profiteerden we allemaal van het voordeel.

Wat kost een acht maanden durende sabbatical?

Vooraf hadden we een begroting opgesteld van de te verwachten kosten van onze wereldreis. In het volgende overzicht zie je de begroting en de werkelijk gemaakte kosten van onze trip naar eerst Zuid-Amerika en, na een korte tussenstop in Nederland, onze reis naar Zuidoost-Azië.

Kostenpost Begroting Werkelijke kosten
Vliegtickets internationaal €   3.500 €   2.650
Binnenlandse vluchten €   2.000 €   1.250
Trekkings, bijzondere trips *) € 10.000 €   7.600
Cumulatief dagbudget **) € 35.200 € 17.600
Totale kosten € 50.700 € 29.100
Oftewel per maand €   6.388 €   3.638

*)  Alle meerdaagse trektochten, meerdaagse verblijven in jungle lodges, ballonvaarten en andere “once in a lifetime”-activiteiten die we hebben gedaan.
**) Uitgaven per dag voor overnachting, alle maaltijden en drankjes, busvervoer, dagtrips, huur van fiets of scooter, entreetickets, souvenirs, uitgaan, etc. Wij hadden voor Zuid-Amerika per persoon € 85 begroot per dag en voor Zuidoost-Azië € 75 per persoon.

Sud Lipez, Bolivia

Kan je sabbatical nog goedkoper?

Natuurlijk is bijna € 30.000 voor een reis heel veel geld. Maar de ervaring die we hebben opgedaan is onvergetelijk en dat neemt niemand ons meer af! En we hebben alles gedaan wat we wilden doen, dus ook een dure ballonvlucht, om maar eens wat te noemen (totale kosten bijna € 800 voor ons gezamenlijk).

Kan dit nog goedkoper? Jazeker, maar we wilden ook nog wat comfort en luxe tijdens onze reis. Dat betekende dat we nooit in een Dorm (slaapzaal) hebben geslapen, maar altijd in een middenklasse hotel met eigen kamer en privé-badkamer. En als je iedere dag eet bij een straatstalletje of zelf kookt in je hostel (in Zuid-Amerika hebben bijna alle hostels een keukentje waar je als gast je eigen maaltijd kunt maken), kun je ook nog veel voordeliger uitkomen. Ten slotte kun je alleen intercontinentale vluchten met enkele (lange) tussenstops kiezen. Zo kun je fors besparen op je ticketkosten.

Dat onze begroting zo hoog uitviel en de werkelijke kosten “slechts” 60% bedroegen van onze inschatting, had te maken met het lage kostenpeil in vooral Azië. Hier gaven we echt heel weinig uit per dag. Ook hebben we heel veel meerdaagse trekkings gemaakt, waarbij alle maaltijden inbegrepen zijn. Tijdens die dagen gaven we nauwelijks geld uit, terwijl we die wel in ons dagbudget voor het volle pond hadden meegenomen.

Bericht in het strandzand geschreven over een sabbatical nemen

Je werk voor, tijdens en na je sabbatical

Vroeger was er een door de overheid ingestelde levensloopregeling, waarbij je kon sparen voor onder andere je sabbatical. Die mogelijkheid bestaat sinds 2012 niet meer. Maar als je er wel aan hebt deelgenomen, maak je misschien gebruik van de overgangsregeling die geldt tot 1 januari 2022. Maak dan nu gebruik van je spaarpot en ga heerlijk op reis! Je werkgever faciliteert het dus blijkbaar. Verlof opnemen moet dan ook niet zo moeilijk zijn.

In andere gevallen zul je met je werkgever moeten bespreken wat de mogelijkheden zijn om een sabbatical op te nemen. Als anderen het in het verleden ook hebben gedaan, is de werkgever waarschijnlijk wel bereid om mee te werken. Ben je de eerste die het vraagt, dan is het belangrijk om je verzoek goed in te kleden. Denk na over mogelijke bezwaren die je werkgever kan hebben en probeer al oplossingen te verzinnen. Denk bijvoorbeeld voor je gesprek al na over de wijze hoe je jouw taken kunt herverdelen binnen het bedrijf. Door proactief zelf een plan te presenteren, neem je drempels weg en is de kans groter dat je werkgever “ja” zegt. Dat betekent ook dat je gegarandeerd terug kunt komen na je reis. Uitgerust en vol nieuwe ideeën en energie kun je weer aan de slag! Zorg er wel voor dat je hebt laten vastleggen dat je in ieder geval terug kunt komen in je baan na de sabbatical.

Wil je werkgever niet meewerken, dan moet je besluiten om ontslag te nemen. Dat is een lastige keuze. De aard van je werk, de schaarste aan vergelijkbare kandidaten en de economische situatie, bepalen onder andere hoeveel kans je hebt om na terugkomst weer aan de slag te gaan.

Rijstveld op Bali, Indonesië

Wat levert je sabbatical je op?

Je emotionele bankrekening stijgt enorm door een sabbatical. Een periode van “niets moet, alles mag” is voor iedereen louterend. Wat zijn de voordelen van een lange periode op reis gaan:

Tijd voor je geliefde

Niet eens een vluchtig gesprek tussen het werk en andere beslommeringen door, maar 8 maanden (in ons geval) met elkaar de meest bijzondere dingen beleven schept een diepe band die verder gaat dan die je in die afgelopen 25 jaar met elkaar hebt gehad!

Je bucketlist afwerken

Als je die hebt, is dit hét moment om te gaan afstrepen. Voor inspiratie hebben wij onze Bucketlist vermeld. Wij hebben dit allemaal kunnen doen tijdens onze reis, geweldig!

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Je wordt echt een ander mens van een lange periode reizen. In die tijd kun je heel erg goed werken aan verdere persoonlijke ontwikkeling. Vooral door het genieten van andere gebruiken en culturen en te leren van hun gewoonten.

Energiebalans herstellen

Door een aantal maanden geen stress te hebben en alleen maar leuke dingen te doen in het tempo dat jij zelf bepaalt, kun je je energiebalans herstellen. Zeker als je altijd hard hebt gewerkt in stressvolle situaties, is een sabbatical heel heilzaam.

Letterlijk je horizon verbreden

Door andere landen met vaak totaal andere culturen te bezoeken, doe je onvergetelijke indrukken op. Niet alleen van het landschap, maar vooral ook van de mensen die je ontmoet. Van hen hebben wij heel veel geleerd, met name als het gaat om genieten van wat je hebt en blij zijn met iedere dag.

Vaardigheden ontwikkelen

Tijdens je reis kun je op diverse plekken hele leuke cursussen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Spaans in Zuid-Amerika of een kookworkshop in Vietnam.

“Herboren” terugkomen

Die maanden in een ander werelddeel maken een ander, frisser, jonger mens van je. Je voelt je fitter en relaxter dan ooit. Je werkgever ziet je terugkomen met heel veel energie en barstensvol nieuwe ideeën. Heerlijk toch?

Het roer omgooien

Als je vooraf het gevoel had dat je zakelijk vastliep, is je reis het moment om na te denken over een carrièreswitch. Mijmerend op een berg in de Andes of liggend in je hangmat van je bungalow op een tropisch eiland ontstaan wellicht nieuwe plannen. Plannen die je weer nieuwe energie geven. Werk wordt ineens weer leuk, het is je hobby geworden! Zo heb ik ook besloten om te stoppen met mijn werk als consultant en van mijn passie reizen mijn “beroep” te maken.

En zo zijn er tal van voordelen op te noemen. Maak van je droom werkelijkheid en neem een periode van langer reizen. Je wordt echt een ander mens. En mocht om wat voor reden dan ook een lange periode van reizen te lastig zijn om te organiseren: ook met een “normale” vakantie van een paar weken kun je lekker tot rust komen! Ook daarvoor vind je op deze blog heel veel inspiratie.

Tongariro NP, Nieuw-Zeeland

Nadelen van een sabbatical

De belangrijkste nadelen zijn de kosten van een lange reis en de onmogelijkheid om in je werk een sabbatical te kunnen opnemen. Hierover heb je al het een en ander kunnen lezen. Een heel ander nadeel is dat je je familie en vrienden een tijd niet ‘live’ kunt zien. Gelukkig is er vrijwel overal in de bewoonde wereld internet zodat je als je wilt dagelijks uitgebreid what’s app of Skype-contact kunt hebben. Ook kan je via je reisblog je belevenissen delen met het thuisfront, zo lijkt de wereld opeens een stukje  kleiner.

Je zakelijk netwerk vermindert

Netwerken is een werkwoord. Door actief te werken aan je netwerk heb je in de loop der jaren veel zinvolle zakelijke contacten opgebouwd. Door een lange periode te reizen, kun je hieraan minder aandacht schenken. Probeer daarom tijdens je reis ook je zakelijke relaties te informeren via LinkedIn over je trip. Zo houd je de contacten toch nog wat warm. Zeker als je je baan hebt opgezegd voor je reis, is dit belangrijk.

Effect op je zakelijke carrière

Door er een lange periode tussenuit te gaan, kun je wellicht op korte termijn die leuke promotie vergeten. Maar was nou niet een van de belangrijkste redenen voor je sabbatical om meer rust te vinden? Hoe belangrijk is je carrière nu nog op deze leeftijd?

Niet meer kunnen aanpassen

Heerlijk toch? Als je het gevoel kunt vasthouden wat je op reis altijd hebt gehad, ben je een gelukkig mens! Na je reis is de kans groot dat je anders in het leven staat. Je hecht misschien minder aan luxe, geld of andere materiële zaken. Dat is al pure winst! Maar wellicht heb je moeite met een meer geregeld leven, waarin deadlines en timing heilig zijn. In je werk kan dat wel vervelend zijn. Maar dit gevoel slijt wel na een tijdje.

We hopen je hiermee geïnspireerd te hebben om een sabbatical te nemen en je droomreis te gaan maken.

Reizen met een camper door Australië