Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Home » Zuid-Afrika » Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Lesotho is een land dat als enclave volledig door Zuid-Afrika wordt omsloten. Het land is ongeveer even groot als België en is het enige onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter hoogte ligt. Pas in 1966 verwierf het toenmalige Basutoland, gelegen in en bij de Drakensbergen ten westen van Durban, de status van zelfstandigheid en werd het land omgedoopt tot Koninkrijk Lesotho. Een periode van chaos en onrust tussen diverse inheemse volken, en conflicten met de Europeanen ging daaraan vooraf.

Hout sprokkelaar in Lesotho

Straatarm maar gastvrij Lesotho

Volgens de Verenigde Naties leeft 68% van de bevolking van het land onder de armoedegrens. Toen wij er waren zagen we nagenoeg niets dan geitenhoeders en zo op het eerste gezicht, inderdaad zeer arme, boerengemeenschappen. Maar de bewoners, de Sotho, kwamen wel erg gastvrij en behulpzaam over. Onze tour bracht ons overigens niet bij de hoofdstad Maseru maar uitsluitend bij enkele boerendorpen. Maseru schijnt op zich niet zo’n bijzondere stad te zijn maar wel gezellig. En je kunt er voor relatief weinig geld hét souvenir van Lesotho kopen: de Basotho-hoed!

Herdersvrouw in Lesotho.

Avontuurlijke wandeltochten in Lesotho

Het land biedt enkele van de meest avontuurlijke wandeltochten van het hele continent. Het wordt door vele doorgewinterde wandelaars beschouwd als het ‘hiker’s paradise’. Dit is niet voor niets: overal in het land mag je wandelen en nergens staan hekken. En aangezien het land nogal bergachtig is biedt elke richting die je oploopt eigen, unieke vergezichten en landschappen. Dat neemt niet weg dat je het beste gewoon een van de bekende 2 tot 4 dagen durende trektochten kunt maken. Voorbeelden zijn de ‘Drakensberg Escarpment’ (voor de ervaren en zelfstandige hiker) die naar toppen ruim boven de 3000 meter leidt met waanzinnige uitzichten, de tocht van Ha Lejone naar Oxbow, of de hike van Mokhotlong naar de Sani Top.

 

Praktische zaken

  • In Maseru zijn de noodzakelijke wandelkaarten te krijgen.
  • Overnachten doe je in je tent (is veilig!) of je huurt voor nog geen Euro een hut door het dorpshoofd eerst om toestemming daarvoor te vragen.
  • Zorg voor warme kleding en goede schoenen. Vooral ‘s nachts kan het bijzonder koud worden, tot dik onder het vriespunt.
  • Bescherm je goed tegen zonnebrand en draag een zonnebril.
  • Neem voldoende proviand mee.

 

Hoe er te komen

Alhoewel je ook per vliegtuig het land kunt bereiken komen de meeste mensen gewoon via de weg. Dit komt mede omdat bagage vaker niet met je vlucht mee komt dan wel. De wegen zijn recent flink opgeknapt maar een aantal wegen vanuit Zuid-Afrika naar Lesotho is nog steeds onverhard. We adviseren dan ook een 4×4-terreinauto. Vergeet niet om je paspoort en internationaal rijbewijs mee te nemen als je het land in wil. Een andere optie om het land te bezoeken is door een tour te boeken zoals wij dat gedaan hebben.

Bergweg in Lesotho.