Vietnam

Vietnam

Vietnam in een notendop

Vietnam is jarenlang een kolonie van de Fransen geweest en vormde zo onderdeel van “Indochina”, samen met Cambodja en Laos. Na de bloedige onafhankelijkheidsstrijd in de periode ontstonden er eigenlijk twee staten: Noord Vietnam, onder communistische invloed, en Zuid-Vietnam, meer onder invloed van de VS. Tussen beide staten ontstond steeds meer spanning, met oorlog tot gevolg. Amerika, dat bang was voor een verdere opmars van het communisme in Zuidoost-Azië, ging zich actief bemoeien met de oorlog door Zuid-Vietnam militair te ondersteunen.

Amerikaanse oorlog

Deze “Amerikaanse oorlog” heeft jarenlang geduurd, met enorme gevolgen. Door de duizenden bommentapijten die de Amerikanen hebben gelegd, daarbij ook gebruik makend van agent orange, een kankerverwekkend landbouwgif, en later napalm, zijn er heel veel slachtoffers gevallen.

Ook nu zijn de gevolgen nog merkbaar in het hedendaagse Vietnam, doordat er meer geboorteafwijkingen en kanker wordt vastgesteld dan gemiddeld. Na de vrede en de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam. In juli 1976 werd de Socialistische Republiek Vietnam opgericht. Hanoi werd de hoofdstad. De stad Saigon in het zuiden werd vanaf toen Ho Chi Minhstad genoemd.

Straatbeeld in Hanoi, Noord-Vietnam

Oorlogsmonumenten

Een bezoek aan Vietnam is niet compleet zonder enkele monumenten te bezoeken die herinneren aan de “Amerikaanse oorlog”. In Hanoi is het absoluut aan te raden om een bezoek te brengen aan “Hanoi Hilton”, dit is de Hoa Lo Prison. In deze gevangenis werden Amerikaanse krijgsgevangen opgesloten. Ook kun je de Demilitarized Zone (DMZ) in de buurt van Hue bezoeken. Dit is een strook van enkele kilometers rond de 17e breedtegraad en vormde de scheiding tussen Noord- en Zuid-Vietnam.

Tot slot is het bezoek aan het museum van de Cu Chi tunnels in de buurt van Ho Chi Minhstad zeer de moeite waard. De Vietcong strijders hadden door het hele land tunnels en dorpen gemaakt om te schuilen voor de Amerikanen en in de nacht guerilla-activiteiten uit te voeren. In de tunnels waren o.a. complete ziekenhuizen, wapenfabrieken en naaiateliers. De Cu Chi tunnels zijn voor een deel opengesteld voor bezoekers.

Het huidige Vietnam is een sterk ontwikkeld toeristisch land. Het trekt ook heel veel toeristen, waaronder veel Chinezen en Russen. Ondanks de drukte op sommige plaatsen, blijft Vietnam een geweldig land om te bezoeken met vele hoogtepunten.

Een individuele Vietnam rondreis op maat maken? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een ‘local touch’ en zie jij de plekken die je zelf niet zou vinden

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Vietnam

De hotelprijzen zijn in het hoogseizoen beduidend hoger dan in andere periodes. Reken voor een middenklasse hotel met privé badkamer en een goed ontbijt op een prijs tussen € 40 en € 70. Budget Hotels zijn een stuk goedkoper, maar hebben vaak een gedeelde badkamer en een simpel ontbijt (oploskoffie, toast, jam). Wel zijn ze vaak schoon en is de kamer netjes.

Rendezvous hotel in Hanoi

Dit hotel ligt midden in het drukke oude kwartier en heeft toch hele rustige en grote kamers met een uitstekende badkamer. Het personeel is heel servicegericht. Ook kun je via het hotel diverse tours boeken. Wij hebben de 3 daagse cruise naar Halong Bay via het hotel geregeld en dit was perfect. Ook kunnen ze trein- en bustickets voor je boeken. Via het hotel hebben we de trein naar Sapa geregeld. Ook dit was keurig verzorgd.

Tam Coc Mountain View Homestay in Tam Coc

Een klein en gezellig hostel met veel bamboe net buiten het centrum van Tam Coc. Je hebt een mooi uitzicht op de bergen. De kamers zijn mooi en hebben hele goede bedden. De familie is erg aardig. Alleen de dochter spreekt goed Engels. Zij kan je ook helpen bij het boeken van tickets en excursies. Er zijn scooters of fietsen te huur om de prachtige omgeving te verkennen.

Hoi An Hai Au Boutique Hotel in Hoi An

Een mooi hotel met uitstekende faciliteiten, gelegen op ongeveer 10 minuten loopafstand van het oude centrum. De kamers zijn ruim en hebben een nette badkamer. Het uitgebreide ontbijtbuffet is perfect. Het hotel biedt gratis fietsen aan.

Chili Villa & Bungalow in Dalat

Dit hotel was nog maar net geopend toen wij er waren. Alles was dus gloednieuw. De kamer is niet zo groot, maar prima. De bedden waren heerlijk. Leuk is dat het hotel op de eerste avond een gratis welkomstdiner organiseert voor de nieuwe gasten. Een leuke manier om medereizigers te leren kennen. Er is een binnenzwembad en poolbiljart. Ook organiseert de eigenaar Easy Rider motortours. Wij hebben dat gedaan en het was super.

Sen Viet Phu Quoc Resort in Duong Dong, Eiland Phu Quoc

Dit is een klein resort bestaande uit geschakelde bungalows met als opmerkelijkheid de “badkamer” in de achtertuin van je huisje. Volledig afgeschermd, dus privacy gegarandeerd. Er is een zwembad op het resort en een restaurant. Het ontbijt is prima. Het personeel kan veel zaken voor je regelen. Nadeel is wel dat het resort vrij ver van het centrum van Duong Dong ligt. Met de fiets die je krijgt op het resort, ben je er zo.

Nguyen Shack

In plaats van Tam Coc was het plan eigenlijk om een bungalow te boeken bij Nguyen Shack, omdat vrienden van ons daar heel lovend over waren. De bungalows liggen prachtig aan de rivier met een fenomenaal uitzicht op de omgeving. De kamers zijn perfect en in je hangmat lig je heerlijk. Helaas was het volgeboekt tijdens onze periode.

Reisadvies voor Vietnam

Bestudeer voor vertrek het actuele Reisadvies voor Vietnam. Door de “Amerikaanse oorlog” zijn er in voormalige oorlogsgebieden nog steeds Niet-ontplofte mijnen en munitie te vinden. Het risico is het grootst in centraal Vietnam en langs de grens met Laos,omdat daar de beroemde Ho-Chi-Minh-route liep. De toegang naar de grensgebieden tussen Vietnam en haar buurlanden is niet altijd mogelijk. De situatie en toegang tot deze gebieden kan onverwachts veranderen.

Ga in grote steden niet in op het aanbod van een vreemde om bij hem een drankje te drinken. Er zijn gevallen bekend dat mensen werden gedrogeerd en daarna beroofd werden. Berucht zijn de tasjesdieven die tassen van mensen afrukken en snel op hun scooter in het drukke verkeer verdwijnen.

Hue in Midden-Vietnam

Gezondheid

Je moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent tegen gele koorts als je kort voorafgaand aan je bezoek in Vietnam in een gebied bent geweest waar gele koorts voorkomt. Verder zijn aanbevolen vaccinaties DTP en Hepatitis A. Leg vooraf je reisschema voor aan een medisch expert, om te bekijken of er toch ook andere vaccinaties wenselijk zijn. Datzelfde geldt voor een bescherming tegen malaria.

De medische voorzieningen in de grote steden zijn goed. Daarbuiten neemt de kwaliteit sterk af, zeker als je in afgelegen gebieden komt. Neem daarom een goede reisapotheek mee met voldoende medicijnen. Op het platteland zijn die slecht verkrijgbaar, of zijn producten vaak over de datum.

Ongelukken in verkeer

In het verkeer gebeuren veel ongelukken. Wees dus voorzichtig als je op een scooter of fiets je verplaatst over de weg. Alle soorten van verkeer raast over dezelfde weg en verkeersdeelnemers schieten zo een kruising op zonder te kijken. Je moet echt heel alert rijden om ongelukken te voorkomen.

Drink nooit water uit de kraan. In de grote steden is het water erg chloorrijk, maar toch kun je beter water uit flessen gebruiken. IJsblokjes worden in de meeste grote steden van gebotteld water gemaakt. Check dit wel vooraf. Als je twijfelt, bestel dan je drankje zonder ijs.

Luchtverontreiniging komt in de grote steden veel voor, vooral door de duizenden brommers en scooters. Bij astma en ademhalingsmoeilijkheden is het verstandig om vooraf advies van je huisarts in te winnen. Het dragen van een mondkapje, net als bijna alle Vietnamezen, kan helpen om geïrriteerde luchtwegen te voorkomen.

Verlichte brug in Hanoi

Beste reistijd voor een bezoek aan Vietnam

Grofweg kun je Vietnam indelen in drie zones, Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam. Door de lengte en de verschillende klimaatzones zijn er wel verschillen in het weer. Ook bepaalt het doel van je activiteiten (actief, strand of cultuur bijvoorbeeld) voor een deel wat de beste reisperiode is.

Het hoogseizoen valt in juli en augustus. In de belangrijkste toeristische plaatsen kunnen prijzen dan fors stijgen. De kans op een warme en natte tijd is groot. Het tussenseizoen valt in de maanden december tot maart. In het noorden kan het fris zijn, zelfs koud in het hoge noorden. Wij deden een trekking in Sapa in januari en hadden overdag regen en mist, en ‘s nachts vroor het zelfs.

Toen we weer terug waren in Hanoi, hoorden we dat het flink sneeuwde in Sapa. Het zuiden heeft vaak veel zon en lekkere temperaturen in die tijd. in de dagen rondom het Tet festival (Vietnamees Nieuwjaar, meestal eind januari of begin februari) is het hele land op reis. Prijzen stijgen dan en je moet absoluut vervoer en accommodatie vooraf boeken.

De maanden april tot en met juni zijn het minst druk. Over het algemeen is het weer goed, maar de luchtvochtigheid neemt sterk toe. Dit zijn maanden om het hele land te bezoeken, met vaak goed weer. Ook in september kun je goed door heel Vietnam reizen. Wel kunnen in het najaar cyclonen actief zijn.

Hoi An, Midden-Vietnam

Visum

Een visum aanvragen voor Vietnam kost iets meer tijd. Je kunt je visum vooraf aanvragen bij de ambassade. Dit is wel omslachtig en duur. Je moet naar de ambassade in Den Haag en betaalt voor een visum van een maand € 60. Deze optie is eigenlijk alleen interessant als je via land Vietnam binnenkomt, kort na aankomst in een buurland. Heb je meer de tijd, dan kun je bij een van de vele bureautjes een visum aanschaffen.

Een andere optie is een Visum on Arrival. Dit is alleen een optie als je Vietnam bij een van de luchthavens binnenkomt, over land kun je Vietnam niet met een Visum on Arrival binnenkomen. De stappen die je moet nemen zetten we hierna uiteen.

Visa on arrival Vietnam

  • Aanvragen van een “Letter of Approval”. Op internet vind je veel commerciële bureaus die dit voor je kunnen verzorgen. Hieraan wel zijn kosten verbonden, afhankelijk van het soort visum bedragen die circa € 20 tot € 40.
  • Een keuze maken welk visum je wilt hebben:
    • 1 maand of 3 maanden single entry (je komt Vietnam niet meer binnen op dit visum na het verlaten)
    • 1 maand of 3 maanden multiple entry (als je af en toe de grens over wilt wippen naar Laos, is dit interessant)
  • Na het betalen van de fee voor de “Letter of Approval” stuurt het bureau je in een paar dagen de officiële brief. Sommige bureaus werken met openbare brieven, dan kan het zijn dat er voor jou volstrekt onbekende namen ook op de brief staan. Men doet dit voor gemak, maar heeft geen consequenties voor je aanvraag. Als je een persoonlijke brief ontvangt, komen alleen de namen van jou en eventuele reisgenoten van je voor in de brief.
  • Je overhandigt de “Letter of Approval” inclusief een pasfoto en je paspoort, dat nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn, aan de beambte op de luchthaven. Je betaalt contant $ 25 (visum voor een maand) of $ 50 (visum voor drie maanden). Na zo’n 20 minuten wachten is je visum gereed en kun je verder reizen.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Vietnam. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Regel je visum voor Vietnam direct en zorgeloos bij VisumBuitenland.

Halong Bay, Noord-Vietnam

Eten en drinken

Vietnam is een waar paradijs voor heerlijk eten. Als je de tijd hebt, is het zeker een aanrader om een kookworkshop te volgen. In de grote toeristische plaatsen is dit overal wel mogelijk. Zo leer je de lokale keuken goed kennen.

Ook is het leuk om deel te nemen aan een “street-food tour”. Eten op straat in Hanoi is echt een aanrader. Je gaat zitten op het veel te kleine plastic stoeltje en krijgt op een laag tafeltje geweldige specialiteiten voorgeschoteld. Maar als je naar een ‘echt’ restaurant wilt, zijn er ook genoeg mogelijkheden. Voor elke smaak en budget is er wat wils. Het is bijna onmogelijk om alle lekkere specialiteiten hier te noemen vanwege de hoeveelheid. Daarom is het vooral proberen, proeven en genieten.

Een aparte ervaring is het om te genieten van de traditionele Vietnamese koffiespecialiteiten. Wat wij erg lekker vonden, was de “egg coffee” of in het Vietnamees “cà phê trứng”. Er zijn enkele koffietentjes rondom het Hoan Kiem meer, goed verstopt achter en boven de winkels. Het hotel kan je vast wel adviseren waar je de typische koffietentjes die de lekkerste cà phê trúng serveren, kunt vinden.

Als je alcohol wilt drinken, dan is er goed Vietnamees bier te krijgen. Ook kun je heerlijke cocktails drinken. Een bijzondere ervaring is het om dit te doen op een mooi dakterras met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Sapa in Noordwest-Vietnam

Vervoer in Vietnam

Van alle landen in Zuidoost-Azië is Vietnam waarschijnlijk het makkelijkste om je reizen te plannen en te organiseren. Ook is het wegennet op de belangrijke routes redelijk tot goed.

Een goede website om het vervoer in Vietnam te boeken is Baolau. Je kunt hier alle soorten vlieg-, trein-, bustickets reserveren. Ook kun je goed vergelijken tussen de verschillende opties qua kosten en tijdsduur.

Vietnam kent een goed netwerk van binnenlandse vluchten. Als je ruim op tijd boekt, kun je voor weinig geld comfortabel reizen. Vluchten kunnen helaas nog wel eens onverwacht worden geannuleerd. Wees daarom voorzichtig met een strak tijdschema na een binnenlandse vlucht en bouw bij voorkeur een ruime marge speling in.

De nachttreinen zijn redelijk comfortabel, mits je een soft sleeper met airconditioning boekt. Boek een coupé voor 2 of maximaal 4 personen voor het meeste comfort.

Bus

Er bestaat een mogelijkheid om een zogenaamd “Open Bus Ticket” te boeken vanaf bijvoorbeeld Hanoi naar Ho Chi Minh city. Dit is vooral bedoeld voor budget backpackers. Op zich een leuke ervaring om mee te maken, maar vaak zijn de bussen erg vol en ligt er een Vietnamees direct naast je in het gangpad. Beter is het om een Deluxe Bus te boeken. Je bent verzekerd van een gereserveerde plaats en er is genoeg ruimte. Neem altijd warme kleding mee in de bus, omdat de airco op volle toeren draait. Ook zijn oordopjes en oogmaskers ideaal om je af te sluiten van de luidruchtige films en video’s die in de bus worden afgespeeld.

Zelf op de motor rijden in Vietnam raden we niet aan. Het is best hectisch in het verkeer. Daarnaast is het noodzakelijk om een Vietnamees motorrijbewijs te hebben. Een Nederlands of zelfs Internationaal rijbewijs dat in Nederland is afgegeven, volstaat niet. Hoewel er niet veel controle is, ben je nooit verzekerd als er wat gebeurt. En daarnaast zijn er op sommige trajecten 24-uurs politiefuiken.

Als je daar wordt gepakt, moet je aan de corrupte politie een enorm bedrag betalen. Als je op de motor het land wilt verkennen, boek dan een tour bij Easy Rider. Er zijn veel bureaus die onder die naam opereren, dus laat je goed voorlichten over de route, de chauffeurs en de uitrusting (helm, beschermende kleding). Meer hierover lees je in deze blog: Motortour met Easy Rider.

Op het platteland is het geweldig om met de fiets de omgeving te verkennen. Vaak kun je bij je hotel fietsen huren of zijn ze zelfs gratis. Meestal heeft men ook wel een simpel routekaartje voor je om een tocht uit te stippelen.

Hoi An, Midden-Vietnam

Elektriciteit

De netspanning in Vietnam is 220 volt / 50 Hz. Over het algemeen heb je een stekker van het type C nodig, net zoals in Nederland. In sommige gebieden kun je stekkers van het type A of D nodig hebben. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt er met Dong (afgekort als “d”). Betalen met Dollars is in de toeristische gebieden ook mogelijk, waarbij je wel het wisselgeld in Dong ontvangt. Geldautomaten komen eigenlijk overal in Vietnam in ruime mate voor. Er is wel vaak een maximum bedrag dat je kunt opnemen, meestal 2 miljoen Dong (ongeveer € 70 tot € 75). Creditcards worden in de moderne en grotere hotels en restaurants geaccepteerd, er geldt wel een toeslag van circa 3%. Dit is ook het geval als je met een creditcard geld opneemt.

Highlights van Vietnam

Actief

Easy Riders: op de motor door Vietnam

Easy Riders: op de motor door Vietnam

In Vietnam kun je prachtige motortochten maken met Easy Rider. Achterop bij een gids trek je door minder toeristische streken. Je bagage gaat achterop de motor. Hier kun je lekker tegenaan leunen tijdens de trip. Er zijn echter heel veel aanbieders...

Canyoning in Dalat

Canyoning in Dalat

Canyoning, dat is toch veel te link voor mensen van onze leeftijd? Zo dacht ik er ook over. In Dalat ontmoetten we echter zoveel mensen die het zo gaaf vonden, dat we eens hebben geïnformeerd of dat ook voor ons was weggelegd. Toen we positieve...

Trekking door de rijstvelden van Sapa

Trekking door de rijstvelden van Sapa

In het noorden van Vietnam, zo’n 350 kilometer van Hanoi ligt Sapa. rondom deze plaats liggen mooie rijstvelden. De beste manier om deze te bezoeken is door het maken van een georganiseerde tocht onder begeleiding van een ervaren gids. Wij hebben de...

Cultuur

Ho Chi Minhstad: moderne, cultuurhistorische parel in Vietnam

Ho Chi Minhstad: moderne, cultuurhistorische parel in Vietnam

De Zuid-Vietnamese stad Ho Chi Minh is bij velen nog bekend onder de oude naam Saigon. Deze naam droeg de stad tot het einde van de Vietnamoorlog. Sindsdien is er, los van de naam, veel veranderd. Zo heeft Ho Chi Minh zich ontwikkeld tot de grootste...

De Perfume Pagoda

De Perfume Pagoda

Vanuit Hanoi hebben we ook een bijzonder leuke, mooie en interessante dagexcursie gemaakt naar de Chua Trong, beter bekend als de ‘Perfume Pagoda’. De Chua Trong is een complex van pagodes en boeddhistische tempels in een beschermd natuurgebied. Dit...

Hanoi

Hanoi

Als je vanuit Nederland aankomt in Hanoi, verbaas je je de eerste uren over het enorm drukke en chaotische verkeer. Duizenden scooters, brommers en motors worstelen zich door nauwe straatjes, vaak met hun mobieltje in hun hand. Je kijkt je ogen uit...

De citadel van Hue

De citadel van Hue

In Hue vind je de citadel, de voormalige vesting. Binnen de citadel ligt de “Imperial Enclosure”. Dit was de vesting van de vroegere Vietnamese Koningen. Om de citadel te bezoeken, is een ticket nodig. Als je ook de Koninklijke graftombes buiten de stad wilt zien, kun je het beste een combinatieticket kopen.

Het centrum van Hoi An: lampionnen en sfeer

Het centrum van Hoi An: lampionnen en sfeer

Hoi An is een heerlijke stad, gelegen aan de Thu Bon rivier die iets oostelijker uitmondt in de Zuid-Chinese zee. Het centrum van Hoi An is Unesco Werelderfgoed sinds 1999. Dat is helemaal terecht met de bijzondere sfeer, de prachtige gebouwen en de...

Natuur

Het achterland van Hoi An verkennen

Het achterland van Hoi An verkennen

Het oude centrum van Hoi An is mooi, maar het achterland is ook de moeite waard. Verken het op de fiets of per scooter en laat je verrassen door de prachtige omgeving en de bevolking.

Ninh Binh en omgeving

Ninh Binh en omgeving

Ninh Binh is het “Halong Bay” op het vasteland in Vietnam. Mooie karstgebergtes liggen in een prachtige omgeving. Met een boottocht in Tom Coc en Trang An zie je het landschap op zijn best. Je vaart door vele grotten en hebt een mooi uitzicht op diverse tempels.

Halong Bay, absoluut een hoogtepunt van Vietnam

Halong Bay, absoluut een hoogtepunt van Vietnam

Halong Bay is een prachtige baai in de Golf van Tonkin, met rimpelloos blauwgroen water. Uit de zee doemen honderden eilandjes op met karstgebergte. Sommige zijn groot, sommige heel klein. Je ziet dat er veel grotten zijn in de grotere eilanden. Met een meerdaagse cruise kun je het gebied het beste zien.