Peru

Peru

Home » Zuid-Amerika » Peru

Peru in een notendop

Peru is een prachtig land waar het hoogtepunt een bezoek aan Machu Picchu is, de heilige stad van de Inca’s in de buurt van Cuzco. Daarnaast is de kleurrijke bevolking, die iedere gelegenheid aangrijpt voor een festival, een genot voor het oog. Cultuur, natuur, imposante vulkanen, historie, je gaat het allemaal vinden in dit land.

Kleurrijke muurschildering in Barranco, Lima

De bloeitijd van de Inca’s is heel bepalend geweest in de geschiedenis van Peru. Dit rijk was groter dan het huidige Peru. Hoewel de periode slechts ruim 100 jaar omvatte, zijn in die tijd heel veel tempels, steden, wegen, bruggen en aquaducten gebouwd. De officiële taal van de Inca’s was Quechua, een taal die nu door heel veel Peruanen nog wordt gebruikt. Vanaf 1520 tot 1820 overheersten de Spanjaarden het land. Hiervan zijn nog veel koloniale gebouwen het bewijs. Daarna werd Peru in 1827 echt onafhankelijk.

In de recente jaren heeft Peru vele presidenten gehad. Corruptie is een groot probleem geweest en eigenlijk is dit nog steeds het geval. Er vinden nog steeds veel betogingen tegen de regering plaats.Maar voor de reiziger is Peru een fantastisch land om van te genieten. In 2017 hebben we met veel plezier zo’n 5 weken rondgetrokken en vele hoogtepunten beleefd, ook letterlijk, want het Andesgebergte kent hoge toppen!

Een individuele Peru rondreis op maat maken? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een ‘local touch’ en zie jij de plekken die je zelf niet zou vinden

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

De hotelprijzen zijn in het hoogseizoen beduidend hoger dan in andere periodes. Reken voor een middenklasse hotel met privé badkamer en een goed ontbijt op een prijs tussen € 40 en € 70. Budget Hotels zijn een stuk goedkoper, maar hebben vaak een gedeelde badkamer en een simpel ontbijt (oploskoffie, toast, jam). Wel zijn ze vaak schoon en is de kamer netjes. De lodges in het Amazone regenwoud zijn niet goedkoop. Maar houd hierbij wel in het achterhoofd dat alle maaltijden en excursies tijdens de dagen dat je er verblijft, zijn inbegrepen. Alleen de drankjes reken je apart af. Het is een ervaring die je eigenlijk niet mag missen, door de overweldigende natuur en het geluid van alle beesten in de nacht. Er zijn lodges in allerlei prijscategorieën, variërend van middenklasse tot zeer luxe.

Amazon House Hostel

Een simpel maar netjes hostel. De kamer en badkamer zijn prima. Hoewel er geen airco is, zorgt de plafondventilator voor voldoende afkoeling. De vriendelijke mensen verzorgen een uitgebreid ontbijt en kunnen excursies voor je regelen. Het ligt wat verder van het centrum, waardoor lekker rustig. Nadeel is wel dat sommige taxichauffeurs het lastig kunnen vinden.

Muyuna Lodge

Mooi gelegen lodge aan de rivier, ver weg van de bewoonde wereld. De rieten bungalows zijn comfortabel en hebben een mooie badkamer. In het centrale deel van het complex krijg je een uitstekend ontbijt. Ook het avondeten is heerlijk. De deskundige gidsen begeleiden je bij expedities per kano of te voet door de jungle.

Hotel El Tuco

In dit koloniale gebouw, 10 minuten lopen vanaf het centrum, vind je heerlijk ruime kamers die met smaak zijn ingericht. De badkamer is prima en het ontbijtbuffet is heerlijk. Gastheer Coco doet zijn uiterste best om het je volledig naar de zin te maken. Echt een aanrader als je in Cuzco wilt verblijven!

Reisadvies voor Peru

Lees het actuele reisadvies voor Peru. De grensstreek met Colombia is gevaarlijk, omdat hier drugsbendes actief zijn. Door de ligging zijn er met enige regelmaat aardbevingen in Peru. Tijdens het regenseizoen (december tot april) kunnen soms grote modderstromen ontstaan die ook wegen en bruggen vernielen. Dit kan het reizen moeilijk maken, ook in het toeristenseizoen, omdat herstel vaak lang duurt. Er komen regelmatig demonstraties voor in Peru. Probeer daarvan uit de buurt te blijven, omdat de politie gewelddadig kan optreden.

Kleurrijke vrouwen zitten op de stoep in Peru met hun handelswaar

Gezondheid

Voor Peru zijn geen inentingen verplicht. Het is aanbevolen dat je wel vaccinaties hebt tegen DTP, gele koorts en hepatitis A.

Malaria komt in delen van Peru voor. Overleg je reisschema ruim van te voren met een medisch expert om te zien of je pillen moet slikken of een noodbehandelingsset moet meenemen. Neem zelf voldoende antimuggenmiddel met een hoge concentratie DEET mee en draag, zeker in het regenwoud, lichaamsbedekkende kleding.

Er zijn ontzettend veel straathonden, sommige zelfs erg verwilderd, in Peru. Haal deze honden nooit aan. Ze kunnen besmet zijn met rabiës (hondsdolheid) en een krab of beet kan ervoor zorgen dat je ook besmet raakt. Doe dit ook als een kat of vleermuis je heeft gebeten. Ga in dat geval direct naar een dokter.

In Peru zul je ongetwijfeld op grote hoogtes verblijven. Hierbij kun je last krijgen van hoogteziekte. Raadpleeg onze blog over het voorkomen van hoogteziekte.

In de grote steden zijn de medische voorzieningen ok. Ook vind je hier heel veel “farmacias” voor de aankoop van geneesmiddelen. In verder afgelegen gebieden zijn de medische voorzieningen veel minder.

Kraanwater is gevaarlijk om te drinken . Gebruik altijd gebotteld water  om besmetting te voorkomen.

Een marktkoopvrouw verkoopt geroosterde varkens

Beste reistijd voor Peru

De maanden mei tot en met oktober zijn over het algemeen het meest geschikt om het hele land te bezoeken. De maanden juni tot en met augustus zijn hierbij het drukst, vanwege de vakantieperiode in het land en de internationale toeristen. Aan de stranden kan in die maanden helaas nog wel eens een mist hangen die maar langzaam optrekt. Wanneer je alleen naar het regenwoud wilt, kun je het beste gaan in de maanden september tot en met november. In het regenseizoen, van december tot april kunnen hevige regens zorgen voor enorme modderstromen, met grote vernielingen aan wegen en bruggen tot gevolg. Aan de stranden is het juist in die tijd mooi weer en echt hoogseizoen.

Condor in Peru

Visum voor Peru

Wanneer je korter dan dan 90 dagen (met een verlengingsmogelijkheid tot 183 dagen) met een toeristische bestemming Peru bezoekt, is geen visum vereist. Wil je langer blijven, neem dan contact op met de Ambassade van Peru in Nederland. Je paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Toerist kijkt uit over het meertje in Huacachina

Eten en drinken in Peru

De Peruaanse keuken staat goed bekend. In Lima zijn tal van top restaurants te vinden met heerlijke gerechten. Naast de invloeden vanuit de Inca- en Spaanse tijd, kun  je ook wel Afrikaanse smaken proeven in gerechten. Voor de vleeseters is lomo saltado, een gerecht met rundvlees en groente een aanrader. Visliefhebbers genieten van ceviche, rauwe vis die gemarineerd is in limoensap. En bijna overal op de kaart vind je cuy, gebraden cavia. In Peru komen heel veel aardappelen voor (de aardappelen komen oorspronkelijk uit de Andes). Je kunt dus ook veel aardappelgerechten verwachten.

De nationale drank is pisco, een sterk drankje gemaakt van druiven. Het dient ook als basis voor een lekkere cocktail, de “pisco sour”. Deze cocktail is heel populair in Peru. En daarnaast vind je in Peru overal “Inca Kola”. Dit drankje lijkt helemaal niet op cola. Het is een geelkleurig drankje met prik en het smaakt naar kauwgom. Het was waanzinnig populair in Peru. Nadat de producent door Coca Cola is overgenomen, daalde de omzet flink. Maar er wordt nog steeds meer Inca Kola gedronken dan Coca-Cola. Peruanen drinken ook graag bier. Cusquena en Cristal zijn bekende merken. Wijn is minder populair en ook relatief duur, al komt er steeds meer wijn uit de streek Ica.

Een Peruaanse vrouw droogt maiskolven

Vervoer in Peru

Er zijn diverse lokale luchtvaartmaatschappijen die een binnenlands netwerk onderhouden. Omdat de tarieven voor buitenlanders veel hoger zijn dan voor de Peruanen zelf, moet je bij het online boeken checken of je het juiste tarief hebt. Anders word je bij de luchthaven geconfronteerd met een forse toeslag. Het inchecken verloopt vaak chaotisch. Vliegtuigen vertrekken zelden op tijd of het vluchtschema wordt kort voor vertrek aangepast of zelfs geannuleerd. Wij zijn met Lan Peru van Lima naar Iquitos gevlogen en hebben lang moeten wachten in een overvolle vertrekhal.

De bus is het belangrijkste vervoermiddel in Peru. Er zijn vele commerciële busmaatschappijen, met grote verschillen in kwaliteit en veiligheid. Boek in ieder geval een luxe bus bij één van de volgende maatschappijen: Cruz del Sol, Oltursa, Civa, Sepsa, Movil of Ormeno. Wij zijn zelf het meest enthousiast over Peru Hop. Dit is een relatief nieuwe vervoerder, die een heel interessant concept aanbiedt. Wij zijn met hen van Lima naar Cuzco gereden, met stop-overs in alle belangrijke toeristenplaatsen die we wilden bezoeken.

Perurail verzorgt het treinverkeer in Peru. Het treinnetwerk is echter niet groot. Treinkaartjes zijn heel erg duur in vergelijking met bustickets. De treinen zijn erg luxe ingericht met een uitstekende service, maar rijden niet snel. Wij hebben overwogen om per trein van Cuzco naar Puno te reizen. Het kostte een veelvoud van een busticket, we zouden er veel langer over doen en we reden exact dezelfde route als de bus (de spoorlijn loopt meestal direct naast de weg) Daarom hebben we toch gekozen voor de bus. Voor treinliefhebbers is de Ferrocarril Central Andino een genot. Deze trein rijdt van april tot oktober van Lima naar Huancayo en gaat door een fantastisch mooi landschap. Het hoogste punt dat de trein overwint ligt op bijna 4.900 meter.

Een vrachtwagen is volgeladen met de lokale bevolking

Elektriciteit

De netspanning is 220 V met een frequentie van 60 Hz. In Peru komen stopcontacten van het type  A en C voor. Voor type A heb je een adapter nodig, type C is gelijk aan dat in Nederland. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:
Kleurrijke straatparade met dansende vrouwen in Cuzco

Geldzaken

Je betaalt er met Nuevo sol. Geldautomaten zijn in de grotere en bekende toeristenplaatsen voldoende te vinden. Maar niet alle banken accepteren onze betaalpassen. Scotiabank, Interbank en Banco de Credito (BCP) wel. De laatste bank is het voordeligste in verband met transactiekosten, alleen sinds augustus 2017 kun je met een Nederlandse bankpas maar een keer per maand pinnen voor een maximum bedrag van 700 soles bij de BCP.  Amerikaanse dollars kun je overal inwisselen tegen soles, Euro’s ook bijna overal.

In de grote steden kun je redelijk goed met een creditcard betalen. Houd rekening met een toeslag van 3 tot 5% op het bedrag voor commissie. Buiten de toeristencentra is een creditcard lastig tot niet te gebruiken.

Een Peruaanse landarbeider rust uit van zijn werk

Do’s and Don’ts tijdens je bezoek aan Peru

Het katholieke geloof is voor de bevolking erg belangrijk. Respecteer hun geloof. Ook de familiebanden zijn heilig. Het is niet netjes om familieleden af te vallen. In bepaalde delen van Peru is de bevolking wat achterdochtig en wil men niet graag op de foto. Vraag altijd eerst toestemming en als men weigert, respecteer die keuze dan ook. “Pachamama” oftewel Moeder Aarde is heel belangrijk voor Peruanen. Vaak zie je ze voordat ze wat drinken of wat eten, dat ze wat op de grond gooien. Dit is een offer voor Pachamama. Lach hier niet om en doe, als je in hun gezelschap bent, hetzelfde. Dat waardeert men enorm.

Voor het overige zijn de do’s & don’ts vooral gericht op veilig rondreizen door het land, lees hiervoor het specifieke onderdeel over veiligheid op reis.

Een aantal pelikanen vliegt door de lucht bij Islas Ballestas

Highlights van Peru

Actief

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail naar Machu Picchu

De Salkantay Trail is een vijfdaagse tocht met als hoogtepunt het bezoek aan Machu Picchu op dag 5. Best pittig, want je loopt in totaal wel 90 kilometers, maar het afzien wordt beloond met fenomenale vergezichten in een continue wisselende natuur. National Geographic heeft deze tot één van de 25 mooiste trektochten ter wereld uitgeroepen.

De beklimming naar de Rainbow Mountain

De beklimming naar de Rainbow Mountain

Vanuit Cuzco kun je een dagtocht maken naar de Rainbow Mountain. Door gesteenten en mineralen heeft deze berg alle kleuren van de regenboog. Het is een inspannende klim om tot de voet van de berg te komen, maar je inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Een trektocht door de Colca Canyon

Een trektocht door de Colca Canyon

Iedereen kent de Grand Canyon in Amerika. Maar de Colca Canyon in de buurt van Arequipa is tweemaal zo diep is als de Grand Canyon. Dat levert een prachtig landschap op. En je hebt de kans om de Andescondor te spotten, met een spanwijdte van maar liefst 3,20 meter één van de grootste vogelsoorten ter wereld.

Buggytour en sandboarden in Huacachina

Buggytour en sandboarden in Huacachina

In de regio Ica, een paar uur ten zuiden van Lima, vind je een wonderlijke oase in de zandduinen: Huacachina. Rondom een kunstmatig meer ligt een aantal straatjes met vooral hostels, hotels en restaurants. Hoewel dit plaatsje veel jonge backpackers...

Cultuur

Cuzco, de vroegere hoofdstad van het Incarijk

Cuzco, de vroegere hoofdstad van het Incarijk

Cuzco was ooit de hoofdstad van het Inca-rijk. Nu is het een hele gezellige stad met mooie kerken, musea en pleinen. Voor velen is Cuzco de mooiste stad van Peru. Vanuit Cuzco kun je ook de wereldberoemde Machu Picchu bezoeken, net als de “Sacred Valley”.

Monasterio de Santa Catalina in Arequipa

Monasterio de Santa Catalina in Arequipa

In Arequipa is dit volledig ommuurde kloostercomplex, gesticht in 1580 als nonnenklooster, een stadje binnen de stad. Er heerst een serene rust en de fraai gekleurde straten in het complex zijn mooi gedecoreerd. Dit klooster is een van de meest bezienswaardige gebouwen in Peru.

Machu Picchu

Machu Picchu

De Machu Picchu bij Cuzco is een echte bucketlist bestemming. Deze mysterieuze Incastad mag gewoon niet ontbreken in je reisschema als je in Peru bent. Nooit ontdekt door de Spanjaarden is het eeuwenlang overwoekerd door de natuur. Pas na de ontdekking in 1911 zag men de schoonheid van Machu Picchu. Nu is het de drukst bezochte bestemming in Peru.

Natuur

Islas Ballestas

Islas Ballestas

In Peru kun je genieten van “Islas Ballestas”, ofwel grappig genoemd de “poor man’s Galapagos”. Eerlijk is eerlijk: de Galapagos zijn echt uniek, maar als je in de buurt van het schiereiland Paracas bent, is het zeker de moeite waard om een...

Het tropisch regenwoud bij Muyuna Lodge

Het tropisch regenwoud bij Muyuna Lodge

Het Amazone regenwoud kun je vanuit Iquitos goed bezoeken. De Muyana Lodge ligt heerlijk afgelegen in de buurt van een aantal mooie meren. Tijdens je verblijf aan de lodge maak je boot- en wandeltochten door de indrukwekkende jungle.