Selecteer een pagina

Frankrijk

Home » West-Europa » Frankrijk

Frankrijk in een notendop

Niet alleen miljoenen West-Europeanen en Amerikanen, maar ook vele Fransen vieren jaarlijks hun vakantie in Frankrijk. Het land is een bijzonder populaire vakantiebestemming. En terecht, want het land biedt de bezoeker heel veel hoogtepunten. Liefhebbers van cultuur komen hier aan hun trekken, en ook de actievelingen kunnen hun hart ophalen. Daarnaast is de natuur in de diverse regio’s bijzonder afwisselend. Maar ook culinair biedt Frankrijk het allerbeste: heerlijk eten en prachtige wijnen.

Onder Frankrijk vallen nog enkele overzeese departementen en gebieden, te weten Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Frans-Guyana (Guyane Française), Réunion, Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië, Saint-Pierre en Miquelon, en Wallis en Futuna. Deze eilanden en gebieden worden niet op deze blogpagina verder besproken.

Accommodatie in Frankrijk

Alle typen accommodaties kom je in Frankrijk tegen. Er zijn ruim 11.000 campings wat het land een perfect kampeer- en camperland maakt. Daarnaast heb je er ongeveer 300.000 vakantiehuizen, vele gemoedelijke pensions, praktische hotels, diverse hotel- en motelketens, circa 12.000 gezellige chambres d’hôtes (homestays) en sfeervolle maar duurdere boutiquehotels. Ook kun je in dit prachtige land in heel veel kastelen terecht voor een chique overnachting. Voor ieders wens en budget biedt Frankrijk voldoende accommodatie.

Reisadvies

Voor Frankrijk gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel geldt het advies om te kijken waar er op dat moment wegblokkades of demonstraties zijn en om die plekken dan te vermijden. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies onlangs aangescherpt in verband met de betogingen die momenteel worden gehouden door de “gele hesjes”. Daarnaast wordt Frankrijk soms geteisterd door bosbranden en overstromingen. En in de wintermaanden is het belangrijk om alert te zijn op en op te passen voor lawines. Als er een lawinewaarschuwing van kracht is, ga dan zeker niet buiten de pistes skiën. Check daarom altijd het actuele reisadvies.

Gezondheid

Voor Frankrijk gelden geen specifieke gezondheidsvoorschriften. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het land goed.

Beste reistijd voor Frankrijk

In Frankrijk heb je drie verschillende klimaten. In het westen geldt een vochtig zeeklimaat met doorgaans frisse zomers. In het oosten heerst een semi-landklimaat met koude winters en warme zomers. In het zuiden heb je een mediterraan klimaat met zachte winters en warme tot hete zomers. De beste reistijd is daarmee afhankelijk van waar je heen wil en wat je activiteiten zijn.

Zo vinden wij zelf de zomermaanden niet fijn om dan naar Zuid-Frankrijk te gaan. Het kan dan zo heet zijn dat je niets anders meer wilt of kunt doen dan een boek lezen aan het strand of bij het zwembad. In diezelfde periode is het juist weer heerlijk in de Alpen. We zullen om die reden per highlight met een speciaal advies komen voor reistijd.

Waar je verder rekening mee moet houden zijn de schoolvakanties en andere feestdagen omdat de Fransen dan zelf ook in eigen land veel op vakantie gaan. De prijzen gaan dan flink omhoog en de beschikbaarheid omlaag.

Visum

Voor een bezoek aan Frankrijk is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van E-Visums.nl. De experts van E-Visums.nl kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. E-Visums.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

De Franse keuken heeft een uitstekende reputatie in het buitenland. Het eten kan inderdaad van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Maar helaas kan het ook behoorlijk teleurstellend zijn. Veel restaurants serveren een standaard maaltijd of nog slechter. Het advies luidt daarom om de Fransen zelf te vragen welke restaurants zij kunnen aanbevelen. Of maak gebruik van de vele vergelijkingssites zoals Tripadvisor.

Elke regio in Frankrijk heeft zijn eigen gerechten, gebaseerd op de ingrediënten die juist daar in bepaalde jaargetijden voorkomen. Meestal heeft de regio ook een bepaald gerecht dat ook buiten de regio bekend/populair is en gegeten wordt. Voorbeelden: Raclette in de Alpen, Boeuf Bourguignon in Bourgondië, Foie Gras uit Landes en Ratatouille uit de Provence,

Frankrijk is hét land van de kaas. Je hebt er meer dan 400 soorten. Daarnaast is het land het thuisland van de wijn alhoewel ook bier – met name in het noorden – populair is. Over het algemeen kun je er alleen Franse wijnen krijgen, tenzij een buitenlandse wijn een “specialiteit” die alleen in het buitenland gemaakt wordt, zoals port. De wijnen worden ingedeeld naar regio van herkomst, niet naar type druif.

Vervoer binnen Frankrijk

Frankrijk heeft een goed ontwikkeld wegennet, variërend van smalle eenbaanswegen tot (goed onderhouden) snelwegen. De meeste snelwegen zijn tolwegen (Péage). Om te voorkomen dat je lang in de file voor een tolpoort moet staan adviseren we een zogenaamde tolbadge bij de ANWB aan te schaffen. Een tolbadge is een kastje die je achter de voorruit bevestigt waarna je elektronisch tol kunt betalen op de snelwegen in Frankrijk en andere Zuid-Europese landen. De tol wordt achteraf automatisch afgeschreven.

De stadscentra zijn wat minder toegankelijk met de auto. Het is vaak het slimst om de auto ergens buiten het centrum te parkeren om vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum te reizen. Overigens, houd er rekening mee dat sommige onbemande tankstations geen buitenlandse pinpassen of creditcards accepteren!

Alhoewel de auto je wat meer flexibiliteit biedt, bieden treinen in Frankrijk een geweldige manier om rond te reizen. Neem de TGV voor de lange afstanden. Hier moet je wel voor reserveren. Als je wat meer tijd hebt, neem dan de minder snelle, regionale trein en geniet van het prachtige, Franse landschap.

Een andere populaire manier om te reizen en veel van de plaatselijke omgeving te zien is over het water. Je hebt in Frankrijk veel kanalen en zelfs rivieren waar je je met een gehuurde boot uitstekend kunt verplaatsen, zoals het Canal du Midi, Canal de Bourgogne en het kanaal van Nantes tot Brest in Bretagne. Maar er zijn ook vele minder bekende maar even mooie rivieren en kanalen om te verkennen zoals de Lot.

Als eerder genoemd heb je in Frankrijk ruim 11.000 campings. Het land is daarmee tevens een perfect land om met een camper te ontdekken.

Elektriciteit

De netspanning in Frankrijk is 230 volt / 50 Hz. De stekkers en stopcontacten zijn dezelfde als die in Nederland.

Geldzaken

Frankrijk heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard (Visa/Mastercard) is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Het prijspeil is over het algemeen vergelijkbaar met Nederland.

Highlights van Frankrijk

Wij vinden Frankrijk een heerlijk vakantieland waar zoveel meer is te vinden dan alleen Parijs met de Eiffeltoren, de Sacre Coeur en het gezellige Quartier Latin. Of de Côte d’Azur met de fraaie, maar vaak erg drukke badplaatsen. Als wij denken aan Frankrijk, dan zien we kleine plattelandsdorpjes waar je ‘s ochtends vroeg heerlijk geurend, vers gebakken stokbrood haalt. En we zien prachtige kastelen aan bijvoorbeeld de Loire, en mooi glooiende wijngaarden zo ver als het oog kan zien. Maar we denken ook aan de turbulente, rijke historie waar nog zoveel prachtig van bewaard is gebleven.

Er valt zoveel te doen en te zien in Frankrijk dat we deze blogpagina regelmatig met een highlight zullen aanvullen.

Actief

Cultuur

Natuur