Korte maar verrassende herfstwandeling bij Maarn

Korte maar verrassende herfstwandeling bij Maarn

Home » Nederland » Korte maar verrassende herfstwandeling bij Maarn

Ten zuiden van Maarn op de Utrechtse Heuvelrug zijn de prachtigste wandelingen te maken. Zo zijn de Kaapse Bossen maar ook de bossen bij Leersum populaire wandelgebieden. Minder bekend zijn de bossen van Stameren en Hoog Moersbergen tussen Maarn en Doorn. Onterecht, vinden we. Want dit relatief klein bosgebied heeft verrassend veel te bieden. Zo vind je in Stameren een zeer gevarieerd bos met heideveldjes. In Hoog Moersbergen wandel je door een prachtig bos van eiken en berken. Vooral nu in de herfst een parel voor het oog.

Wandelaars richting Stameren

Onze herfstwandeling bij Maarn

De voorspellingen voor deze zondagmiddag waren niet hoopgevend: eerst bewolkt maar droog, daarna typisch herfstweer met veel regen. We zochten daarom een korte wandeling uit, lekker dicht in de buurt. Stichting Utrechts Landschap bood uitkomst met de wandelroute Stameren en Hoog Moersbergen. De beknopte beschrijving van het gebied en de wandelroute klonk in elk geval interessant.

We parkeren onze auto op het ruime parkeerterrein aan de Bergweg. Dit parkeerterrein ligt vlakbij Zanderij Maarn, een voormalige zandafgraving van de NS. Het is nu een fraai meer waar je niet in mag zwemmen of vissen. Het Utrechts Landschap heeft er een wandelgebied van gemaakt. Op ons kaartje zien we dat het laatste deel van onze wandeling er langs voert. Mooi, want we zijn best benieuwd naar dit meer. We zien het namelijk vaak liggen aan de A12 als we richting Arnhem rijden.

Bij de parkeerplaats

Van de heide in Stameren naar Hoog Moersbergen

Het eerste stuk lopen we redelijk dicht langs de Amersfoortseweg richting Doorn. We zien het verkeer niet voorbij razen maar we horen het helaas wel. Gelukkig buigt het brede bospad snel van de provinciale weg af. Tegen de tijd dat we bij een stuk heide uitkomen is het zelfs volmaakt stil. Op wat geklets van enkele wandelaars na dan.

Het is hier variatie in flora troef: aan de heide zien we verschillende loof- en naaldboomsoorten. En af en toe wat verwilderde rododendrons. Ergens half verscholen achter twee brede, prachtig gekleurde solitaire bomen zien we een landhuis liggen. Het blijkt te gaan om landhuis Stameren. Het huis werd gebouwd begin 20e eeuw op een toen nog kaal deel van de Utrechtse Heuvelrug. Eerder bij de parkeerplaats gaf een informatiezuil aan dat het landhuis toen ‘Waai en Braai’ werd genoemd. Waai omdat het op de heuveltop vanwege het gebrek aan bomen stevig kon waaien. En Braai omdat het in de zomer behoorlijk warm kon worden.

Wandelaars op de heide van Stameren

Hoog Moersbergen

We vervolgen onze fraaie wandeling richting Hoog Moersbergen en steken het brede bospad Stameren over. Aan weerszijden van het pad staan twee rijen statige, hoge beuken. De prachtige, kaarsrechte boslaan lijkt oneindig lang. Het pad vormt de scheidingslijn tussen de twee natuurgebieden van Stameren en Hoog Moersbergen. Snel daarna verandert het landschap. We zien geen naaldbomen meer, maar wel eiken en berken in de mooiste herfstkleuren.

Honden in Hoog Moersbergen

Ook wordt het een stuk drukker. Vooral met honden en hun baasjes. In het begin lopen de trouwe viervoeters nog aangelijnd. Het zuidelijk deel van het bos is echter een hondenlosloopgebied. En dat merken we direct zodra we een bordje passeren waarop het losloopgebied wordt aangekondigd. Van overal vandaan komen de dieren enthousiast aangerend. Maar omdat ze meer oog hebben voor hun soortgenoten, hebben wij er totaal geen last van.

We maken een lange lus door het prachtige herfstbos en komen weer uit bij bospad Stameren. Na ruim 250 meter krijgen we aan de linkerzijde een groot weiland. Aan de rechterkant van het bospad liggen aan een klein grasveld diverse huizen. Wat een fantastisch plekje om te wonen, zo midden in het bos! We lopen verder en bij Eetcafé Onder de Pannen slaan we rechtsaf de Maarnse Bergweg in.

Weer in de bewoonde wereld

Zanderij Maarn

Aan het einde van de weg stuiten we op een keurig aangelegde trap. Een bord vertelt ons dat hier het beschermde natuurgebied Zanderij Maarn begint. Omdat er al veel blad van de bomen is hebben we vanaf de heuvelrug vrij uitzicht. Maar liefst 172 treden brengen ons naar het 30 meter lager gelegen natuurgebied. Het ziet er totaal anders uit dan Stameren en Hoog Moersbergen. We lopen door een mystiek ogend graslandschap met af en toe een verdwaalde berk en andere bladdragers. Vanwege de steile heuvel aan de rechterzijde wanen we ons in de Ardennen.

Trap richting Zanderij Maarn

Vanaf hier hebben we echter geen zicht op het meer zelf. Daarvoor is de begroeiing te dicht. En de ondergrond is te moerassig om er naar toe te wandelen. Wel kun je onder begeleiding van een gids vanaf de noordoever naar het meer. De gids neemt je dan via een dam mee naar het Zwerfsteneneiland. Op dit eilandje middenin het meer vind je vele zwerfkeien uit de voorlaatste ijstijd. Elke eerste zaterdag van de maand wordt er van 11.00u tot 12.00u een gratis rondleiding gegeven. Via zwerfsteneneiland@studiomirjam.nl kun je je hiervoor opgeven.

Aan het oostelijk uiteinde van het kleine natuurreservaat nemen we een trap weer omhoog. Hier is de heuvel gelukkig 20 meter minder hoog. We wandelen nog een meter of 300 door en komen weer uit bij de parkeerplaats. Wat een leuke, verrassende wandeling hebben we gemaakt! We besluiten om een volgende keer er wellicht nog een extra lus aan vast te plakken. In deze omgeving heb je namelijk nog enkele andere wandelroutes die op deze wandeling aansluiten.

Zanderij Maarn

Praktische zaken voor de wandeling bij Maarn

Hier vind je alle praktische informatie om je optimaal voor te bereiden voor deze fraaie wandeling.

Route-informatie heidewandeling bij Doorn

De wandeling is te vinden op de wandelzoekpagina en de site van het Utrechts Landschap. Wij hebben feitelijk twee wandelingen gemaakt door de gele route (5 km) te combineren met de blauwe route (3 km). Omdat er overlap is kom je uiteindelijk uit op 6 kilometer in totaal. De bewegwijzering laat niets te wensen over. Wil je de blauwe en gele route combineren? Houd dan tijdens de wandeling het kaartje bij de hand. Hierop kun je namelijk zien waar je de gele route moet verlaten.

Bereikbaarheid en parkeren

Start- en eindpunt van de wandeling is de parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn. Deze ligt net ten zuiden van de A12. Kom je liever met het openbaar vervoer? Neem dan streekbus 82 en ga eruit bij bushalte Maarnse Grindweg. De parkeerplaats ligt op steenworp afstand van de bushalte.

Wandelaar

Horeca aan de route

Aan de blauwe route bevindt zich eetcafé Onder de Pannen. Aan de gele route is geen horeca te vinden. Wel kun je vanaf landhuis Stameren de provinciale weg oversteken richting Huis te Maarn. Na 1,2 kilometer heb je op het landgoed Zonheuvel restaurant Fleuri liggen.

Je hond uitlaten

Met uitzondering van het grasland rond Zanderij Maarn zijn honden overal aangelijnd welkom. In het zuidelijk deel van Hoog Moersbergen mogen de dieren zelfs los, mits onder appel. Van maandag tot en met vrijdag komen hier ook hondenuitlaatservices. Daarvoor hebben deze dienstverleners een overeenkomst met het Utrechts Landschap afgesloten.