Groene stadswandeling door Nijmegen

Groene stadswandeling door Nijmegen

Home » Nederland » Groene stadswandeling door Nijmegen

We vonden het weer eens tijd worden voor een stadswandeling. Via de Wandelzoekpagina komen we uit bij een groene wissel door Nijmegen. Van onze keuze krijgen we geen spijt. De stadswandeling door de oudste stad van Nederland voert ons door vele glooiende stadsparken. En ook langs de Waalkade, waar we getrakteerd worden op prachtige vergezichten op de uiterwaarden. Maar wat deze groene wissel extra bijzonder maakt is het grote aantal historische bezienswaardigheden. Een absolute aanrader dan ook om Nijmegen beter te leren kennen!

Kerkboog richting de Grote Markt van Nijmegen

Van het station naar het Kronenburgerpark

We starten de groene wissel door Nijmegen vanaf de oostzijde van het station. Op deze eerste echte, zonnige lentedag is het er ondanks corona aardig druk. Op weg naar het historische Kronenburgerpark zien we een groot en vooral hoog oud pand. Uit nieuwsgierigheid wijken we even af van de route en komen uit bij het Kolpinghuis. Dit pand uit eind 19e eeuw was de Nijmeegse afdeling van de internationale Katholieke Gezellenvereniging. De vereniging werd na de Tweede Wereldoorlog opgeheven. Het statige Kolpinghuis werd toen een zalencentrum.

Kronenburgerpark in Nijmegen

We vervolgen de groene wandeling en lopen snel daarna het Kronenburgerpark binnen. Dit rijksmonument stamt uit eind 19e eeuw toen Nijmegen buiten de oude stadsmuren parken ging aanleggen. Er verscheen een park in romantische stijl, met slingerende paadjes door een glooiend landschap. De 13e eeuwse Kruittoren, St. Jacobstoren en De Roomse Voet werden daarbij onderdeel van het park. Van deze waltorens is alleen nog de Kruittoren prominent aanwezig. De verdedigingsgracht werd overigens omgetoverd tot een fraaie vijver.

In de 140 jaar sinds de aanleg lijkt de tijd er stil te hebben gestaan. Er is alleen een klein hertenkamp (kinderboerderij), een speeltuin en een volière bijgekomen. Op deze heerlijke, zonnige dag is het relatief rustig in het park. Wel zien we veel stellen op ruime afstand van elkaar op het gazon van de zon genieten. We gaan zelf even op een bankje zitten. Het is goed toeven hier in dit prachtige, rustige park.

Kronenburgerpark in Nijmegen

Van het Kronenburgerpark naar de Stevenskerk

Via de Nieuwe Markt (tippelzone) en de Oude Haven lopen we het pittoreske steegje Papengas in. In Nijmegen heten veel stegen een ‘gas’. Het is de oude benaming van een smalle doorgang naar woningen van ‘minder bedeelden’. Halverwege zien we links een onderdoorgang. We kijken even waar deze doorgang op uitkomt en komen bij een klein pleintje. Het blijkt de stadstuin van ‘t 16e eeuwse Oude Weeshuis te zijn. Nijmegen in coronatijd vinden we al niet druk, maar dit pleintje spant de kroon met rust! Wat heeft Nijmegen toch leuke, afgelegen unieke plekjes!

't Oude Weeshuis in Nijmegen

Iets verderop in de steeg passeren we de St. Jacobskapel. Deze kleine kapel uit de 14e eeuw heeft nog steeds een religieuze functie. Daarnaast is de kapel net als vroeger een ontmoetingsplek voor pelgrims. Als je de pelgrimage naar Santiago de Compostella wilt lopen, ontvang je hier de zegen. Ook krijg je er dan een stempel in je pelgrimspas.

Op de Ganzenheuvel is het even opletten. Hier moeten we pal aan de linkerkant van het gezellig ogend koffie- en eethuis De Heerlijckheid een steegje in. We beklimmen vervolgens de steile Zuiderkerktrappen en komen uit bij de Stevenskerk.

Bij de Stevenskerk in Nijmegen

Bij de Stevenskerk

De 13e eeuwse Stevenskerk bevindt zich aan het bijzonder charmante Sint Stevenskerkhof. Aan de buitenring van het plein zien we begijnenhof-achtige woningen staan. Bij de kerk zelf staan enkele bankjes. Slechts één is in gebruik. Heerlijk in het zonnetje leest een jonge dame een zo op het eerste gezicht innemend boek.

We doen een letterlijk rondje om de kerk. Daarbij lopen we onder meer langs de prachtige Latijnse School uit midden 16e eeuw. Het rijksmonument in vroeg-renaissancestijl, was sinds midden 19e eeuw het stedelijk gymnasium. Tegenwoordig zit er een stedenbouwkundig adviesbureau. Zonder meer een mooie werkomgeving!

Helaas mogen we de Stevenskerk niet betreden. Vanwege corona is het rijksmonument gesloten. Jammer, want deze kerk met het befaamde Königorgel, hadden we graag even willen bezichtigen. We lopen onder de bijzonder fraaie ‘kerkboog’ door en bereiken de Grote Markt.

Sint-Stevenskerkhof in Nijmegen

Van de Grote Markt naar de Waalkade

De serene rust die we ervoeren op het Sint Stevenskerkhof maakt abrupt plaats voor een gezellige drukte. Het is markt op de Grote Markt. Zo genderneutraal als Nederland tegenwoordig kan zijn, zo traditioneel is het tafereel wat we hier glimlachend gadeslaan. We zien vrijwel alleen vrouwen verse vis, groenten en fruit kopen. Aan de rand van het middeleeuwse plein zien we mannen geduldig wachtend op een bankje zitten.

Aan het plein staan vele mooie oude panden. Een daarvan is het Stevenspoortje in gotische renaissance-stijl, waar we zonet nog onderdoor liepen. Eind 14e eeuw was de Stevenskerk uitsluitend te bereiken via deze kleine doorgang in de lakenhal. Een ander prachtig rijksmonument aan de Grote Markt is de Boterwaag. Deze waag uit begin 17e eeuw huisvestte een vleeshal en enkele woningen. Op de bovenverdieping had je er de militaire hoofdwacht van de stad.

Voordat we het plein verlaten lopen we nog even langs het beeld van Mariken van Nimwegen. Mariken is een ”beroemd” fictieve inwoonster van Nijmegen in een mirakelspel uit begin 16e eeuw. Het beeld is bij uitstek het symbool van de stad.

Grote Markt van Nijmegen

Flanerend langs de Waalkade

Via enkele idyllische straatjes komen we uiteindelijk uit bij de Waal. Ondanks het zonnige voorjaarsweer is het relatief rustig. Toch zien we de eerste stelletjes en jonge gezinnen over de brede boulevard flaneren. Dit moet in de post-coronatijd een fantastische plek zijn om het terras op te zoeken! We besluiten dan ook om spoedig hier naar terug te keren. Overigens is de Waalkade van nu er feitelijk pas sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Daarvoor was dit deel van de stad in gebruik voor de industrie en scheepvaart.

Oude haven aan de Waalkade

We lopen de boulevard helemaal af tot we buiten de route om bij een loopbrug uitkomen. Via deze brug kun je de waterweg “het Meertje” oversteken. We beklimmen de brug en kijken naar het zo op het oog prachtige natuurgebied van Ooijpolder. Zeker een gebied om eens een wandeling te maken! Wij houden ons dit keer in en keren om. Vervolgens nemen we de hoge, stenen trap naar het Valkhofpark.

Ooijpoort in Nijmegen

Een absoluut hoogtepunt van Nijmegen: het Valkhofpark

Eenmaal boven worden we beloond met een mooi uitzicht over de ‘benedenstad’ en de uiterwaarden. Dat moeten ook de bewoners van de Valkhofburcht van destijds hebben gevonden, vermoeden we. De burcht heeft hier tot het Beleg van Nijmegen (eind 18e eeuw) gestaan.

Valkhofpark in Nijmegen

De burcht werd met de komst van de Fransen behoorlijk beschadigd. Het herstel zou veel geld kosten. Daarnaast deed de burcht te veel herinneren aan de verafschuwde prins-stadhouder. Het gebouwencomplex werd om die reden gesloopt op de Sint Nicolaaskapel en een deel van de Sint-Maartenskapel na. Enkele jaren later werd op de heuvel het Valkhofpark aangelegd. Het is een van de oudste landschapsparken van Nederland!

We zouden ons nog makkelijk uren kunnen vermaken in het park. Toch nemen we de brug over de Voerweg en vervolgen de route naar het Kelfkensbos. Helaas voert de groene wissel vanaf daar niet naar het Hunnerpark. Helaas, omdat je in dit park onder meer de Belvedère hebt, de blikvanger van de stad. Verder heb je er de Keuperstoren en nog vele restanten van de oude stadsmuur. Daarom de volgende tip: mocht je nog tijd en energie over hebben, sla dit park dan niet over!

Loopbrug richting het Hunnerpark

Via de Grote Markt terug naar het station

In plaats van het Hunnerpark lopen we via onder andere de Marikenstraat, door naar de Grote Markt. In de verte zien we de Boterwaag en de Stevenspoort al liggen. Pal voor de Grote Markt passeren we het prachtige oude stadhuis van Nijmegen. Het historische deel van dit stadhuis is ontstaan uit drie woonhuizen uit de 14e eeuw. Sindsdien is het stadhuis diverse keren gerestaureerd. Onder het stadhuis heb je middeleeuwse gewelven en een martelkamer. Deze zijn in de zomermaanden op woensdagen te bezichtigen.

Net na het stadhuis zien we opnieuw een fraaie poort. We gaan op onderzoek uit en betreden als enigen een kleine, zonnige binnenplaats. Hier krijgen we veel fragmenten te zien van gevels en muurstenen van eind 18e eeuw. In de onderdoorgang zelf vinden we enkele gedenkstenen die herinneren aan de Slag om Nijmegen en aan de oorlog in Nederlands Indië.

Gedeporteerdenpoort naast het Oude Stadhuis van Nijmegen

We vervolgen het laatste deel van onze stadswandeling door Nijmegen. Via de Augustijnenstraat en het Plein 1944 wandelen we richting het vanwege de grote verkeersdrukte, beruchte Karel Keizerplein. Toch vinden wij het een mooi plein waar we graag even letterlijk bij stil staan. Het van oudsher 150 meter brede plein stamt uit 1879. Enkele jaren later na de aanleg van het plein verrees de eerste villa: het Concertgebouw de Vereeniging. Dit rijksmonument is al lange tijd naast een muziekgebouw de start- en finishplek (en het onderkomen van de organisatie) van de Nijmeegse Vierdaagse.

Van hieruit lopen we over een brede wandelpromenade terug naar het station. Wat een mooie stadswandeling hebben we gemaakt! We nemen ons dan ook voor om spoedig ook de andere wandelingen in en rond Nijmegen te maken.

Concertgebouw de Vereeniging

Praktische informatie over de stadswandeling door Nijmegen

Met deze praktische tips begin je goed voorbereid aan de groene wissel door Nijmegen:

Route-informatie

Deze stadswandeling door Nijmegen is ongeveer 6 kilometer lang. De groene wissel voert niet alleen door stadsparken. Onderweg krijg je ook historische pleinen, kerken en ruïnes tegen. Overweeg om de route uit te breiden met een bezoek aan het Hunnerpark!

Op de wandelzoekpagina vind je een goede routebeschrijving van de groene wissel door Nijmegen. Ook kun je hier een gps-track downloaden. Sinds 2021 kun je de routebeschrijving en gps-track overigens alleen tegen betaling op de wandelzoekpagina downloaden.

Bereikbaarheid en parkeren

Deze stadswandeling begint en eindigt als ‘groene wissel’ bij het centraal station van Nijmegen. De wandeling door Nijmegen is dus makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Kom je met de auto, dan kun je die perfect kwijt in de grote parkeergarage onder de brede wandelboulevard bij het station. Het is hier goedkoper parkeren dan op straat. Tip: op zondagen kun je ten westen van het spoor gratis op straat parkeren.

Horeca bij de stadswandeling door Nijmegen

Omdat je door de stad loopt, is er overal wel een café, terras of restaurant te vinden. Wij liepen de groene wissel door het gezellige Nijmegen tijdens de lockdown. Op wat kraampjes op de markt na, was alles toen gesloten. Aan grote delen van de route vind je wel voldoende take-away-gelegenheden.

Klup

Wil je de stadswandeling door Nijmegen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Valkhofpark