Bloesemrijke Groene Wissel bij Geldermalsen

Bloesemrijke Groene Wissel bij Geldermalsen

Home » Nederland » Bloesemrijke Groene Wissel bij Geldermalsen

Aan het prille begin van het nieuwe bloesemseizoen vonden we het de hoogste tijd voor een wandeling door de Betuwe. Op de wandelzoekpagina vonden we een Groene Wissel in de omgeving van Geldermalsen en Buren. Toegegeven: de delen over de verharde weg langs de vele boomgaarden zijn buiten het bloesemseizoen wat minder interessant. Maar dankzij de afwisseling is deze Groene Wissel, ongeacht het jaargetijde, sowieso een goed idee. Zo kom je door het fraaie natuurgebied van De Tichelgaten. En je schampt enkele historische plaatsen en buurtschappen. Zoals Oranjestad Buren en het oude Buurmalsen. Al met al een leuke, heerlijke wandeling, vooral tijdens het bloesemseizoen!

Boerderij

Onze Groene Wissel-wandeling bij Geldermalsen

We treffen het deze paasdagen flink met het weer. Op beide dagen schijnt de frisse lentezon uitbundig. Om hier optimaal van te kunnen genieten hebben we een wandeling uitgezocht door het hart van de Betuwe. We hopen op veel bloesems tijdens de tocht en starten dan ook verwachtingsvol aan de Groene Wissel.

Tricht

We steken de spoorbrug over de Linge over en komen uit in het plaatsje Tricht. Onder fervent wandelaars en fietsers is dit oude plaatsje uit de 12e eeuw voornamelijk bekend om de Appeldijk. Deze autovrije dijk is met name tijdens de bloesemtijd een van de mooiste plekken van Geldermalsen. Je vindt er dan kilometers lang de mooiste bloesems van goudreinetten. Vorig jaar maakten we er nog een prachtige wandeling.

Bij de route van vandaag slaan we de Appeldijk over. In plaats daarvan volgen we de Hooglandsche Wetering door een groot akkerbouwgebied. Hier vinden we geen bloeiende fruitbomen. Wel passeren we enkele prachtige oude boerderijen, beide gebouwd op een soort terp. Een daarvan is boerderij Reigersvoort uit de 18e eeuw. De boerderij staat op de plek waar vroeger Huis Reygersfoort stond: een Ridderhofstad uit midden 14e eeuw. Dit kasteel was nog een tijdje eigendom van het geslacht Van Buren. Alleen de restanten van de slotgracht zijn nog zichtbaar.

Reigersvoort

De Betuwe

Ter voorbereiding op onze wandeling zochten we op internet uit waar de naam Betuwe vandaan komt. We vonden geen eenduidig antwoord op die vraag. De meeste beweringen gaan echter uit van de betekenis van goede (vruchtbare) grond. Dit in tegenstelling tot Veluwe, dat juist de betekenis meekrijgt van slechte grond. Terwijl we zo om ons heen kijken lijkt de betekenis van “goede grond” wel hout te snijden: we zien niets dan akkers, duizenden slootjes en rustieke boerderijen. Daaromheen liggen grote boomgaarden, waar je nu langzaam de bloesems aan de takken ziet ontstaan. We schatten in dat je hier over een week de mooiste bloesems vindt. We besluiten dan ook snel terug te keren.

Boomgaard

Via de Assche Wetering naar Buren

De route voert ons verder door het natuurgebied van de Assche Wetering. Sinds de komst van de nieuwe afwatering in de omgeving valt de oude kronkelende waterloop regelmatig droog. Maar dankzij de overvloedige neerslag van de afgelopen periode is het nu een grote zompige, waterrijke bedoeling. We moeten zelfs over het hoger gelegen pad flink ons best doen om droge voeten te houden. Staatsbosbeheer, de beheerder van het natuurgebied, heeft weinig aan onderhoud gedaan. Hierdoor is de biodiversiteit in zowel flora als fauna enorm toegenomen. Er schijnen hier zelfs reeën voor te komen. Wij zien er alleen watervogels en een eenzame ooievaar.

Assche Wetering

Natuurgebied De Tichelgaten

Het lange graspad brengt ons vervolgens bij de Hennisdijk. We passeren Wigje Buitensport, een outdooractiviteitencentrum waar je teambuildingssessies kunt houden of survivaltraining kunt volgen. Direct na het activiteitencentrum betreden we natuurgebied De Tichelgaten. Een “tichelgat” is een uitgraving voor de winning van rivierklei. Je vindt dit soort kleiputten meestal bij steenfabrieken omdat klei een grondstof is voor bakstenen en dakpannen. Zo ook hier: eind 19e eeuw werd voor de toenmalige N.V. Waalsteenfabriek (met de hand!) klei gewonnen. In de afgegraven delen ontstonden natte graslanden, struikgewassen en later ook nog waterplassen. Het is een mooi stukje natuur dat sinds de jaren 1970 door Staatsbosbeheer wordt beheerd en beschermd.

de Tichelgaten

Snel hierna bereiken we via de Kornedijk het pittoreske Buren. In de Oranjestad zijn we vaker geweest. Zowel in het bloesemseizoen als in de zomer. En elke keer weer weet dit charmante stadje ons te bekoren. Buren heeft een nauwe band met het koningshuis. Het was namelijk hier dat Willem van Oranje midden 16e eeuw trouwde met Anna van Buren. Het stadje kent dus een rijke historie. Daarnaast biedt de Oranjestad veel bezienswaardigheden die je niet tijdens deze wandeling allemaal te zien krijgt. Onze tip is daarom om er minstens een dagdeel te verblijven. Bijvoorbeeld tijdens een leuk weekendje weg in eigen land!

Buren

Hekkensluiter Geldermalsen

Het laatste deel van onze Groene Wissel-wandeling voert deels langs de Linge terug naar Geldermalsen. We passeren daarbij diverse grote boomgaarden waar de bloesems langzaam maar zichtbaar ontluiken. Eenmaal binnen de bebouwde kom van Geldermalsen wandelen we langs het Lingepark en de jachthaven. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een omvangrijke metamorfose van zowel het park als de haven. Met het project wil de gemeente de Linge veel meer onderdeel laten uitmaken van Geldermalsen. Ook wij zijn reuze benieuwd naar het eindresultaat en zullen daarom spoedig hier terugkeren.

Dijkweg in Geldermalsen

Alle praktische informatie voor de Groene Wissel bij Geldermalsen

Hier vind je alle informatie om goed voorbereid aan de Groene Wissel bij Geldermalsen te beginnen:
Hoe lang is de Groene Wissel bij Geldermalsen?

De Groene Wissel bij Geldermalsen is in totaal 19 kilometer lang. Grote delen hiervan gaan over de verharde weg. Gelukkig kom je hier (erg) weinig verkeer tegen.

Is er een goede routebeschrijving van de bloesemwandeling bij Geldermalsen?

Op de wandelzoekpagina is een uitstekende routebeschrijving en gps-track te vinden.

Hoe kom ik bij het startpunt van de wandeling?

Groene Wissels zijn rondwandelingen die bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte beginnen. Het startpunt van de Groene Wissel bij Geldermalsen is dan ook, niet geheel verwonderlijk, het treinstation van Geldermalsen. Maar bij het station bevindt zich eveneens een groot P+R-parkeerterrein waar je gratis je auto kwijt kunt.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Ja, dat kan op enkele locaties aan de route. Dit zijn de horecagelegenheden onderweg:

  • Bij het station van Geldermalsen bevindt zich Stationshuiskamer Geldermalsen. Weliswaar is deze kiosk niet een plek om uitgebreid te gaan tafelen, maar de koffie is prima! En er is voldoende gelegenheid om even te zitten en uit te rusten van de wandeling.
  • De eerstvolgende gelegenheid om wat te eten of drinken is net aan de overzijde van de Linge. Hier kun je terecht bij LingeZicht dat januari dit jaar voor het eerst haar deuren opende.
  • Bijna halverwege de route kom je uit in Buren. Je hebt er veel restaurants en enkele terrassen. Waaronder het gezellige de Pannekoekenbakker waar we wel vaker een kop koffie hebben genuttigd.
  • Vrijwel aan het einde van de Groene Wissel loop je door Geldermalsen. Hier vind je voldoende horecablissementen om wat te eten of te drinken. Een daarvan is restaurant Locals in het Lingepark aan de Linge. Je hebt er een groot buitenterras.
Is Geldermalsen een leuke gemeente?

Voor een klein dorp heeft Geldermalsen aardig wat leuks te bieden. Zo vind je er een gezellig centrum met veel buitenterrassen. Verder is de directe omgeving van de jachthaven met het Lingepark een fijne plek om te zijn. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen of gewoon wat relaxen in het park. Geldermalsen is verder met name bekend als opstapplaats voor de mooiste fietstochten die je met name in de bloesemtijd kunt maken.

Wat is de beste tijd van het jaar om de Groene Wissel bij Geldermalsen te maken?

Deze wandeling kun je in elk jaargetijde uitstekend maken. Toch vinden wij de bloesemperiode de meest geschikte periode in het jaar om hier te zijn. In onze blog over de mooiste bloesemgebieden lees je er meer over.

Hoe kom ik aan een wandelmaatje voor deze lange wandeling?

Wil je de wandeling bij Geldermalsen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen. Zoals wandelen langs bloesemgebieden.