Collioure en Banyuls

Collioure en Banyuls

Home » Frankrijk » Collioure en Banyuls

In het uiterste zuidoosten van Frankrijk, dicht tegen de Spaanse grens aan, ligt het schattige plaatsje Collioure. Deze badplaats aan de Middellandse Zee was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste havensteden van de regio. Collioure viel in die tijd onder het koninkrijk van Mallorca. De Koning van Mallorca liet in Collioure het zomerpaleis bouwen. Later is dit paleis een fort geworden. Nu is het nog steeds het middelpunt van de stad.

Inspiratiebron voor schilders

In het begin van de twintigste eeuw werd Collioure een belangrijk artistiek centrum. Heel veel schilders, waaronder Pablo Picasso, verbleven lange tijd in de vissersplaats om hier vele kunstwerken te maken van het kasteel, de vuurtoren, de mooie kustlijn en de prachtige, nauwe straten. Vooral schilders van het “fauvisme” kwamen veel in Collioure. Paul Signac schilderde hier het bekende schilderij “gezicht op Collioure”. Als je meer wilt weten en zien over deze periode, kun je een wandeling maken door de stad, genaamd “le Chemin du Fauvisme”. Het lokale VVV-kantoor kan een routekaart verstrekken.

Het fort van Collioure en de smalle straten

Collioure is een populaire badplaats. De prachtige ligging en het goede klimaat dat hier heerst, trekken veel bezoekers. Maar naast het strand is het zeker de moeite waard om het kasteel te bezoeken. Vieux Quartier du Mouré is een heerlijk gebied om doorheen te struinen, met nauwe straten, gezellige terrasjes en leuke winkeltjes.

Daarnaast is Collioure volgens de kenners de culinaire hoofdstad van de ansjovis. Deze specialiteit vind je bij ieder restaurant op de kaart. Een andere lokale specialiteit is de Croquant. Dit is een koek die is bedekt met chocoladesnippers of amandelen.

Wandeltocht langs de Côte Vermeille

Als je een prachtige tocht wilt maken langs de schilderachtige kust “Côte Vermeille”, is het de moeite waard om te lopen van Collioure naar Banyuls. Je loopt dan van de ene havenstad naar de andere. Je passeert onderweg Fort Elma, Port Vendres en de rozerood gekleurde vuurtoren Cap de Bear. Hierna gaat de route verder langs rotsige baaitjes die uitnodigen voor een afkoelende duik. De wandeling is niet heel zwaar en heeft een lengte van zo’n 15 kilometer. Wel zijn er af en toe wat kleine stijgingen en afdalingen op de route.

Banyuls sur Mer

De kleine badplaats Banyuls sur Mer is bijna al even schilderachtig als het nabijgelegen Collioure. Het is dan zeker de moeite waard om ook deze plaats met een bezoek te vereren. Naast de prachtige ligging aan de Côte Vermeille met haar mooie stranden, kent Banyuls een klein en gezellig centrum. Maar wellicht het allerberoemdst is Banyuls om de gelijknamige wijn. Deze wijn heeft een dieprode, bruine kleur. De jonge wijnen hebben vergelijkbare smaken als port en madeira. Deze kunnen heel goed als dessertwijn dienen. De wijn heeft van nature een zoete smaak. Als je een slok neemt, proef je chocolade, cacao en kersen.

 

Accommodatie in Collioure en Banyuls sur Mer

Er is veel accommodatie in de plaatsen Collioure en Banyuls sur Mer te vinden. Met name appartementen zijn er in overvloed.