Périgord Noir: paradijs in Zuidwest-Frankrijk

Périgord Noir: paradijs in Zuidwest-Frankrijk

Home » Frankrijk » Périgord Noir: paradijs in Zuidwest-Frankrijk

Périgord Noir is de bekendste streek van het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit gebied in Zuidwest-Frankrijk biedt alles wat een vakantie compleet maakt: glooiende heuvels, pittoreske dorpjes, middeleeuwse kastelen, unieke prehistorische grotten en gastronomische specialiteiten. In deze blog leiden we je rond langs de hoogtepunten van Périgord Noir.

Bezienswaardigheden in Périgord Noir

Deze streek in de Dordogne heeft veel te bieden. Of je nu een liefhebber bent van prehistorische grotten, middeleeuwse kastelen of schilderachtige dorpjes, voor iedereen is er genoeg te zien en te doen.

Mooiste dorpen van Périgord Noir

Dit zijn vier van de meest pittoreske dorpen die je absoluut niet mag missen: Sarlat-la-Canéda, La Roque-Gageac, Domme en Beynac-et-Cazenac.

Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda, vaak simpelweg Sarlat genoemd, is een prachtig middeleeuws stadje dat zich onderscheidt door zijn uitstekend bewaarde architectuur. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de indrukwekkende herenhuizen en geniet van de levendige markt vol lokale producten. Sarlat is een perfecte mix van geschiedenis en gezelligheid, en vormt een ideale uitvalsbasis voor je verkenningen in Périgord Noir.

Het middeleeuwse centrum is niet groot, maar je kijkt je ogen uit. Vooral als je de panoramische lift neemt in de klokkentoren van een voormalige kerk. Vanaf de top is het genieten van de klinkerstraatjes en de historische gebouwen. Deze voormalige kerk is sinds 2000 de thuisbasis van de overdekte markt van de stad. Let vooral op de immense 15 meter hoge stalen deuren van het gebouw!

We snappen nu waarom er zoveel beroemde films in het centrum van Sarlat zijn opgenomen. De sfeer in het stadje is geweldig. Zeker in de avond, wanneer de straatverlichting brandt. De bijzondere gaslampen geven dan nog meer het gevoel in de middeleeuwen te zijn beland. We komen later nog met een uitvoerige blog over Sarlat.

La Roque-Gageac

La Roque-Gageac ligt schilderachtig aan de rivier de Dordogne. Het lijkt alsof het dorp volledig tegen de rotsen is geplakt. Dit charmante dorp behoort tot de ‘Les Plus Beaux Villages de France‘. Het biedt een spectaculair uitzicht en een unieke architectuur.

Het lintdorp is niet groot. Met een wandeling van een uur kun je alle bezienswaardigheden ontdekken. Vanaf het hoger gelegen deel van de route, achter de bebouwing langs, heb je een prachtig panorama op de omgeving. Daarnaast vallen de exotische tuinen op. Dankzij het microklimaat dat de rotsen veroorzaken, staan er bloemen, planten en bomen die je in zuidelijker streken tegenkomt. Verder vallen de toren, de kerk en het fort op. Het is zeker de moeite waard om de trappen naar Fort Troglodytique te nemen. Het verdedigingswerk is nu een museum. Daarnaast geniet je van een adembenemende blik op het plaatsje en de rivier.

Domme

Een bastide is een Franse middeleeuwse stad, gesticht in de 13e en 14e eeuw. Kenmerkend is het rechthoekig stratenpatroon rondom het centrale marktplein van de stad. De plaats Domme is een typisch voorbeeld van een bastide.

Gelegen op een heuveltop, biedt Domme ook weer zo’n fraaie kijk op de Dordogne-vallei. De vestingmuren en poorten herinneren aan een rijk verleden. De smalle straatjes en pleinen stralen een ontspannen sfeer uit. Vergeet niet de grotten onder het marktplein te bezoeken. Daar bewonder je fascinerende rotsformaties.

Beynac-et-Cazenac

Ook Beynac-et-Cazenac is een van ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Beynac-et-Cazenac is beroemd om zijn imposante kasteel dat hoog boven de Dordogne uittorent. Hierover lees je meer in deze blog. De kronkelige straatjes van het dorp leiden je langs prachtige oude huizen en sfeervolle pleintjes.

Imposante kastelen van Périgord Noir

De regio bezit diverse kastelen. Dit zijn wat ons betreft de allermooiste:

Kasteel van Castelnaud

Het kasteel van Castelnaud is een van de meest imposante middeleeuwse kastelen in de regio. Vanaf de bouw in de 12e eeuw heeft dit kasteel een roerige geschiedenis van oorlogen en belegeringen doorstaan. Vooral tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Castelnaud was in Engelse handen, terwijl het nabijgelegen kasteel van Beynac onder Frans gezag viel. Dat leverde natuurlijk conflicten en strijd op.

Het kasteel herbergt een uitgebreide collectie middeleeuwse wapens en harnassen. De tentoonstellingen zijn informatief en goed gepresenteerd, waardoor je een diepgaand inzicht krijgt in de militaire geschiedenis en de technieken van de middeleeuwen.

Een van de grootste attracties van het kasteel is het panoramische uitzicht over de Dordogne-vallei. Vanaf de torens en muren van het kasteel heb je een spectaculaire blik op de omliggende heuvels, bossen en de kronkelende rivier. Dit alleen al maakt een bezoek de moeite waard.

Kasteel van Beynac

Het kasteel van Beynac is een van de best bewaarde en meest indrukwekkende kastelen in Périgord Noir. Dit middeleeuwse bouwwerk dateert uit de 12e eeuw. De baronnen van Beynac bouwden het als een verdedigingsbolwerk tegen rivaliserende adellijke families.

Een bezoek aan het kasteel begint met een steile klim naar de ingang, waarbij je al een glimp opvangt van het indrukwekkende panorama over de rivier en het omliggende landschap. Eenmaal binnen word je ondergedompeld in de middeleeuwse sfeer. De dikke stenen muren, schietgaten, en imposante donjon getuigen van de militaire functie van het kasteel. De grote zaal, met zijn enorme open haard en gotische ramen, is een van de hoogtepunten van het interieur.

Een van de meest adembenemende aspecten van Château de Beynac is het panoramische uitzicht vanaf de wallen. Vanaf deze strategische uitkijkpunten kun je kilometers ver over de Dordogne-vallei kijken. Een paar kilometer verderop ontwaar je het kasteel van Castelnaud.

Kasteel van Biron

Het indrukwekkende kasteel van Biron ligt op een heuvel in de Dordogne. Je ziet het al van verre liggen. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis. Vanaf de 12e eeuw tot de 18e eeuw is het kasteel steeds verder uitgebreid. Het was eigendom van de familie de Gontaut-Biron van de 12e eeuw tot begin 20e eeuw. Door de eeuwen heen werd het verschillende keren veroverd door rivaliserende partijen.

Wanneer je het kasteel binnenstapt, voel je meteen de rijke geschiedenis. Loop door de grote zalen en bewonder de prachtige architectuur. De torens bieden een adembenemende blik op het omliggende landschap.

Tuinen van Marqueyssac: hoogtepunt van Périgord Noir

De Tuinen van Marqueyssac behoren tot de mooiste en meest romantische tuinen van Frankrijk. Ze bieden een combinatie van natuurlijke schoonheid, kunstzinnige tuinarchitectuur en spectaculaire panorama’s.

De tuinen zijn beroemd om hun meer dan 150.000 perfect gesnoeide buxusstruiken. Deze struiken zijn in fantasierijke vormen gesnoeid en creëren een sprookjesachtig landschap. Vanaf verschillende punten in de tuinen heb je adembenemende uitzichten op de Dordogne-vallei, het pittoreske dorp La Roque-Gageac en omliggende kastelen.

Wij hebben uren rondgelopen in de Tuinen van Marqueyssac. Voor ons was dit bezoek het hoogtepunt van Périgord Noir. Vandaar dat we er binnenkort een uitgebreide blog over schrijven.

Mooiste prehistorische grotten van Périgord Noir

De regio bezit veel grotten. Voor ons springen deze twee plaatsen eruit:

Grotten van Lascaux

De Grotten van Lascaux werden in 1940 ontdekt door vier tieners. Ze stuitten op de ingang van de grot in de buurt van Montignac. De vondst van deze grotten veroorzaakte een sensatie in de archeologische wereld vanwege de uitzonderlijke staat van de prehistorische kunstwerken. De tekeningen in de grotten dateren van ongeveer 17.000 jaar geleden. Waarschijnlijk leefden in de grotten de Cro-Magnon-mensen. Zij behoorden tot de prehistorische vroege moderne mens.

Een van de meest indrukwekkende delen van de grot is de Hal van de Stieren. Deze grote kamer is beroemd om zijn monumentale rotstekeningen van stieren, paarden en herten. De stieren zijn bijzonder opvallend, met sommige die tot 5,5 meter lang zijn. De dynamiek en details van deze kunstwerken zijn verbluffend en geven een levendig beeld van het dierlijke leven in de prehistorie. Er komt nog een uitgebreide blog over de grotten van Lascaux.

Grotten van Grand Roc

De Grotten van Grand Roc liggen in het pittoreske dorp Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil. Een lokale geoloog, Jean Maury, ontdekte de grot in 1924. De grot biedt bezoekers een fascinerende blik op de ondergrondse wonderen van de regio.

Een van de grootste attracties van de grot van Grand Roc is de ongelooflijke verzameling stalactieten en stalagmieten. Deze kalkstenen formaties creëren een betoverende ondergrondse wereld. De stalactieten hangen als ijspegels van het plafond, terwijl de stalagmieten omhoog groeien vanaf de vloer van de grot.

Uniek is de verzameling helicieten. Deze zeldzame en grillige kalksteenformaties groeien in alle richtingen. Ze tarten de wetten van de zwaartekracht. In de grot vind je ook prachtige kristallen formaties, waaronder aragoniet en calciet kristallen, die schitteren als diamanten onder het kunstlicht. We komen nog uitgebreider terug op deze bezienswaardigheid.

Boottocht over de Dordogne

De meanderende Dordogne slingert romantisch door de Perigord Noir. Een boottrip is een van de meest ontspannende en schilderachtige manieren om de schoonheid van de streek te ervaren. La Roque-Gageac, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, ligt aan de oevers van de Dordogne. Het is een perfect vertrekpunt voor een verkenning van het schilderachtige landschap en de historische bezienswaardigheden.

We stappen in La Roque-Gageac aan boord van een traditionele Gabarre. Dit type houten boot diende in het verleden voor het vervoer van goederen over de rivier. Het geeft de tocht een historisch en authentiek tintje. De rotswanden zien er vanaf het water nog indrukwekkender uit. Net als de kastelen die we onderweg tegenkomen.

Klooster van Cadouin

Het Klooster van Cadouin werd begin 12e eeuw gesticht door Géraud de Salles, een religieuze hervormer. Het klooster was oorspronkelijk een benedictijnse abdij en werd al snel een belangrijk bedevaartsoord. De lijkwade van Christus die het klooster in bezit had, droeg daar vooral aan bij. Het zorgde voor veel welvaart in het klooster en het stadje Cadouin. In 1933 veranderde dit sterk: uit onderzoek bleek dat de lijkwade uit de 11e eeuw stamde en dus nooit het lichaam van Christus had omhuld. De bedevaart naar het klooster en de abdij stortte helemaal in.

De kloostergang is het hoogtepunt van het bezoek. De levendige en soms humoristische beelden en sculpturen van bijbelse taferelen zijn indrukwekkend. Net als de koninklijke deur die toegang geeft tot de abdijkerk. Ook het beeldhouwwerk rondom de abtszetel is vol prachtige details.

Trek er ruim de tijd voor uit als je al deze bezienswaardigheden van Périgord Noir wilt bezoeken. Want de streek is te mooi en heeft te veel hoogtepunten! Wij kwamen in een kleine week eigenlijk tijd te kort om alles uitgebreid te bewonderen.

Dit wil je weten als je de bezienswaardigheden van Périgord Noir wilt bezoeken

Waar ligt Périgord Noir?

Périgord Noir is een streek in het departement Dordogne van de regio Nouvelle-Aquitaine in Zuidwest-Frankrijk. Sarlat is de bekendste en meest toeristische plaats van Périgord Noir. Die plaats ligt op ongeveer 200 kilometer ten oosten van Bordeaux en 225 kilometer ten zuidwesten van Clermont-Ferrand.

Hoe kom ik in Périgord Noir?

De streek ligt op iets minder dan 1.000 kilometer vanaf Utrecht. Het is eigenlijk noodzakelijk om over een auto te beschikken als je Perigord Noir wilt ontdekken. Je kunt eventueel vliegen of treinen naar Bordeaux of Toulouse en daar een huurauto nemen.

 

Als je gebruik maakt van de A79 om Perigord Noir te bereiken, rijd je over een snelweg met een nieuwe manier van tolheffing. Houd daar rekening mee en betaal op tijd. Anders krijg je een flinke boete. In dit nieuwsbericht lees je er meer over.

Welke kastelen in Périgord Noir mag ik niet missen?

De streek heeft diverse prachtige kastelen. Dit zijn de mooiste:

  • Kasteel van Castelnaud
  • Kasteel van Beynac
  • Kasteel van Biron
Welke plaatsen in Périgord Noir zijn de moeite waard?

In de Perigord Noir liggen enkele van de mooiste dorpen van Frankrijk. Zo mag je zeker niet overslaan:

  • Sarlat-le Canéda
  • Beynac-et-Cazenac
  • La Roque-Gageac
  • Domme
Wat zijn de mooiste grotten van Périgord Noir?

De grotten van Lascaux zijn uniek vanwege de prachtige muurschilderingen die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. Voor de mooiste stalactieten en stalagmieten ga je naar de grot van Grand Roc. Vraag daar vooral om een Nederlandstalige rondleiding. Gids Elisabeth vertelt zo enthousiast over alle bezienswaardigheden dat je direct een cursus geologie wilt gaan volgen!

Wat zijn de gastronomische specialiteiten van Périgord Noir?

De Périgord Noir is een paradijs voor fijnproevers. Deze streek in de Dordogne staat bekend om zijn rijke culinaire tradities en hoogwaardige lokale producten. Hier ontdek je de smaken van het authentieke Frankrijk.

 

Foie Gras
Foie gras is de koningin van de Périgord-keuken. Deze luxe delicatesse, gemaakt van eenden- of ganzenlever, wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd. Probeer het op vers geroosterd brood met een beetje vijgenjam. De rijke, romige smaak is onvergetelijk.

 

Walnoten
Walnoten zijn overal in Périgord Noir te vinden. Ze worden gebruikt in zoete en hartige gerechten. Proef de walnotentaart, een lokale favoriet. Of geniet van verse walnotenolie, perfect om je salades een nootachtige twist te geven.

 

Truffels
De Périgord Noir is beroemd om zijn zwarte truffels, ook wel "zwarte diamanten" genoemd. Deze zeldzame en kostbare paddenstoelen hebben een intense, aardse smaak. Truffels worden vaak geraspt over pasta, eieren of zelfs eenvoudige aardappelgerechten. Je kunt zelfs op truffeljacht gaan! Wij deden dit bij Truffière La Sauça Vielha. Eigenaar Patrick, maar vooral zijn hond, wist snel de mooiste zwarte truffels te vinden. Daarna maakte Patrick voor ons een overheerlijke lunch klaar, natuurlijk met truffel als hoofdingrediënt. Zijn jarenlange ervaring als eigenaar van restaurants stond garant voor een pure en heerlijke lunch.

 

Kazen
De regio biedt ook een verscheidenheid aan heerlijke kazen. Rocamadour, een zachte geitenkaas, smelt in je mond. Cabécou, een andere geitenkaas, is perfect voor een kaasplankje. Vergeet niet de walnotenbrood erbij te proberen.

 

Op de grote markt in Sarlat kun je deze en andere lokale specialiteiten proeven en kopen.

Waar kan ik lekker eten in Périgord Noir?

Vier restaurants in Sarlat kunnen we je van harte aanbevelen:

 

  • Het restaurant van Tuinen van Marqueyssac is uitstekend en het uitzicht is fenomenaal.
  • Les Glycines in Les Eyzies heeft een Michelinster. En dat proef je. Ook de ambiance is geweldig, inclusief attente bediening.
Waar kan ik heerlijk slapen in Périgord Noir?

We bezochten de verschillende bezienswaardigheden van Périgord Noir en Sarlat op uitnodiging van de regio Nouvelle-Aquitaine en Sarlat Tourisme. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.