Dune du Pyla

Dune du Pyla

Home » Frankrijk » Dune du Pyla

In het zuidwesten van Frankrijk, aan de Atlantische Oceaan, ligt de allerhoogste duin van Europa. Dune de Pyla (of Pilat) ligt in de gemeente La Teste-de Buch, iets ten zuiden van de plaats Arcachon. De naam is waarschijnlijk te danken aan het woord pilla, dat in het lokale dialect “stapel” of “hoop” betekent.

Lange en hoge duin

De duin is ongeveer 110 meter hoog en kent een lengte van maar liefst drie kilometer. De duin is circa 500 meter breed. Echt enorm en je kunt je voorstellen dat dit een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het zuidwestelijke deel van Frankrijk is. De duin ligt er al zo’n 2500 jaar, maar de laatste 300 jaar is hij enorm gegroeid doordat er veel zand uit de Sahara op is neergedaald.

 

Klimmen en genieten van het uitzicht

Vanaf het grote parkeerterrein aan de voet van de duin klim je naar boven. Je bent hier niet alleen, jaarlijks bezoeken zo’n 2 miljoen mensen het duingebied. Ben je boven, dan kun je genieten van een geweldig uitzicht. Op een heldere dag zie je de toppen van de Pyreneeën in de verte liggen. Daarnaast maken veel parapenters van de duin gebruik. Je ziet daarom veel gekleurde zeilen vanaf het duin naar beneden vliegen.

De omgeving van Dune du Pyla

Naast de grootste zandduin van Europa heeft dit gebied meer te bieden voor de toerist. De plaats Arcachon is zeer gezellig en mondain. Vanaf deze plaats zie je een enorme binnenzee, genaamd Bassin d’Arcachon. Deze staat in verbinding met de Atlantische Oceaan. Rondom dit meer vindt bijzonder veel oesterteelt plaats. Je kunt in veel steden een rondvaart maken over het Bassin d’Arcachon.

Bij Le Teich ligt een uniek natuurpark in de monding van het gelijknamige riviertje dat in het Bassin d’Arcachon uitkomt. Dit is een heel beroemd vogelgebied, waar zeer veel bijzondere vogelsoorten voorkomen. Er is een leuke wandeling te maken, waarbij je onderweg diverse vogelkijkhutten tegenkomt.

Accommodatie bij Dune du Pyla

In het gebied zijn diverse leuke campings, direct aan het duin gelegen. Daarnaast zijn er in de meeste plaatsen hotels in diverse prijsklassen. Wij verbleven op de prachtig in de bossen gelegen camping Panorama du Pyla. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je een mooi uitzicht op de duin, waar je vanaf het campingterrein zo naartoe wandelt. Daarnaast kun je op de terrassen van de camping uitstekend genieten van de parapenters, die met hun gekleurde zeilen vanaf het duin naar beneden vliegen. Naast deze camping zijn er direct naast het duingebied nog andere campings te vinden.