Besançon, de stad van de Citadel van Vauban

Besançon, de stad van de Citadel van Vauban

Home » Frankrijk » Besançon, de stad van de Citadel van Vauban

Vanuit Zuid-Frankrijk onderweg naar huis planden we een paar dagen in de voor ons onbekende stad Besançon. De oude stad is schitterend gelegen op een schiereiland. Dat is ooit ontstaan door een meander in de rivier de Doubs. De belangrijkste bezienswaardigheid is de imposante Citadel van Vauban. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Besançon is daarom de moeite van het ontdekken waard! Dit zijn de hoogtepunten van de relaxte studentenstad Besançon.

Wat te doen en te zien in Besançon

Besançon ligt in het departement Doubs in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Als een beschermende arm slingert de rivier de Doubs om de oude stad heen. Hoog boven de stad staat de indrukwekkende Citadel van Vauban. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op Besançon en de wijde omgeving. Dit zijn de hoogtepunten van Besançon die je wat ons betreft zeker niet mag missen:

Citadel van Vauban

Niet voor niets staat de Citadel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het maakt deel uit van de 12 vestingwerken die Vauban in Frankrijk heeft gebouwd. Hij was de militaire architect van Lodewijk XIV. Dit verdedigingsbolwerk in Besançon is zijn belangrijkste en grootste creatie.

De Citadel ligt meer dan 100 meter boven de stad. De klim ernaartoe is best pittig. Gelukkig staan er veel bankjes onderweg om even op adem te komen. Als je slecht ter been bent, kun je beter met de auto naar boven rijden. Er is daar een parkeerplaats, die op drukke dagen wel snel volraaktl.

Het complex is enorm uitgestrekt, bijna 12 hectare. Er staan veel prachtige gebouwen een kerk, er zijn musea en is zelfs een dierentuin. Bovenop de vestingmuren genieten wij van een prachtig uitzicht op de omgeving. We dwalen lang door de straatjes, over de pleinen en langs de vele gebouwen.

De wijk Battant

De Battant-brug is de toegangspoort tot een van de oudste wijken van de stad: Battant. De brug zelf is al door de Romeinen aangelegd. Eeuwenlang was dit de enige brug over de Doubs. De wijk Battant is de gezelligste wijk van Besançon. Dat komt vooral door de markt, de vele kleine speciaalzaken en de markt. Daarnaast gaan de studenten hier graag uit.

Wij lopen de gemarkeerde wandeling door Battant. Terwijl we van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid lopen, zien we de leukste winkeltjes. Hoogtepunten op de route zijn de Pelote toren, het Amphitheater, het Marula Plein (de stek voor de locals om een terras te pikken) en de kerk Sainte-Madeleine. Maar onderweg kom je nog veel andere leuke plekken tegen. Geniet vooral van de sfeer in de wijk.

Kerk Sainte-Madeleine

Aan het begin van de wijk Battant, net over de brug, staat deze fraaie kerk uit de 18e eeuw. Naast kerkgangers trekt zij ook ander publiek. Elke dag dat we erlangs lopen, zitten de zwervers met elkaar op de trappen een biertje te drinken. Ze leggen een kaartje, maken wat muziek en vermaken zich prima.

Binnenin de kerk genieten we van het interieur. De kerk is een van mooiste voorbeelden van de 18e eeuwse architectuur. Dan vraagt iemand of we een orgelconcert willen meemaken. We klimm+en de trappen op en bereiken het kerkorgel. Daar begint de organist met zijn muziek. Zo hebben we een privéconcert in de kerk. Een bijzondere ervaring.

Museum van schone kunsten en archeologie

In een voormalig graanpakhuis ligt een van de oudste musea van Frankrijk. Het opende de deuren op 1694, ongeveer 100 jaar eerder dan het Louvre in Parijs. Het museum herbergt een van de meest prestigieuze kunstcollecties van het land. We dwalen uren door het gebouw, genietend van de beelden en schilderijen.

Geboortehuis Victor Hugo

Op 26 februari 1802 werd de wereldberoemde schrijver, dichter, filosoof en politicus Victor Hugo geboren in Besançon. Zijn geboortehuis is volledig gewijd aan zijn werken en zijn filosofie. Je kunt het geen museum noemen. Het is een interactieve ontmoetingsplek waar je veel over zijn werken en ideeën ziet en leest. Maar ook over de tijd waarin hij leefde. Een van zijn meest bekende werken is Les Misérables. De musical die hierop is gebaseerd, is in veel landen een groot succes geworden.

Het geboortehuis van Victor Hugo is geen groot gebouw. Toch hebben we hier lange tijd doorgebracht. De multimediale wijze waarop alles wordt gepresenteerd, maakt het tot een interessant bezoek.

Kathedraal Saint-Jean

De kathedraal Saint-Jean werd gebouwd in 1127, maar brandde in 1212 volledig af. De kathedraal is de zetel van de Aartsbisschop van Besançon. Ooit bevatte het altaar een kopie van de Lijkwade van Turijn. Tijdens de Franse Revolutie verdween deze en is nooit meer teruggevonden. Het meest bijzondere in de kerk is de klokkentoren. Deze bevat een bijzondere astronomische klok met duizenden bewegende delen. Het aantal schilderijen en beelden in de kerk is groot.

Poorten en triomfbogen

Vlakbij de kathedraal staat de Zwarte Poort. De Romeinen hebben deze triomfboog gebouwd in 175 n.C. Het is nooit een stadspoort geweest. Hij is gebouwd ter ere van de keizer Marcus Aurelius vanwege zijn overwinningen. Normaal gesproken hebben de reliëfs op deze triomfbogen veel oorlogsscenes. De Zwarte Poort heeft vooral veel figuren en verhalen uit de Romeinse mythologie.

De Rivotte Poort, iets ten oosten van de Zwarte Poort, was wel een echte stadspoort. Deze werd gebouwd in de Middeleeuwen. Iedere zondagochtend is bij deze poort een kleine markt met ook veel muziekoptredens. Het is een gezellig uitje voor de inwoners van de stad. Maar wij vonden het ook leuk om mee te maken.

Plein Castan

In de nabijheid van de kathedraal ligt dit kleine plein. We genieten hier van de typische Franse sfeer. Mensen drinken hun pastis en spelen jeu de boules. Maar het plein is vooral bekend vanwege Romeinse overblijfselen. Auguste Castan, een historicus uit de stad, ontdekte hier in 1870 een ingenieus systeem waarmee de Romeinen de stad van water voorzagen.

Plein van de Revolutie

Het centrale plein van de stad is het Plein van de Revolutie. Hier vinden door het jaar veel festivals en culturele evenementen plaats. Aan het plein ligt het Museum voor Schone Kunsten. Daarnaast staat de grote “grenier”. Dit was een enorme stedelijke bewaarplaats voor graan. Centraal op het plein staat de grote fontein. Het plein wordt omgeven door statige herenhuizen. Het plein dient ook op verschillende dagen van de week als marktplein.

Museum van de Tijd

Besançon is ook de stad van de klokkenmakers. Lang had de stad een wereldwijde faam als het ging om ingenieuze uurwerken. Het Museum van de Tijd heeft een verbluffende collectie klokken en horloges uit alle tijden. Het museum is gehuisvest in een schitterend gebouw, het voormalige Paleis Granvelle.

Wandelroutes langs de hoogtepunten van Besançon

De beste manier om de de hoogtepunten van Besançon te ontdekken, is via een stadswandeling. Bij de VVV kun je drie routes met een folder krijgen. Via markeringen op de straat volg je eenvoudig de juiste weg. Onderweg kom je de mooiste bezienswaardigheden tegen. In de folder (met plattegrond) vind je ook nog wat achtergrondinformatie over alle hoogtepunten van Besançon. Er zijn drie van dit soort gemarkeerde routes, wij hebben ze alle drie gelopen:

  • “At the heart of the loop” – rondwandeling door het centrum van de stad
  • “The Battant District” – een wandeling door de gezellige wijk Battant
  • “Along the shores of the Doubs river” – rondwandeling langs de rivier rondom de stad

Praktische informatie

Hier vind je alle informatie om je reis naar en verblijf in Besançon zo aangenaam mogelijk te maken.

Reizen naar Besançon

Besançon ligt op zo’n 700 kilometer van Utrecht. Met de trein reis je naar Parijs en vandaar naar Besançon. Die rit kost wel 2,5 uur meer reistijd. Maar is wel een stuk milieuvriendelijker en relaxter! Er is voldoende gratis parkeergelegenheid net buiten het centrum. Het centrum van de stad is compact. Alle bezienswaardigheden zijn prima lopend te bereiken. Toch rijdt er sinds enkele jaren een tram door het centrum. Wij hebben die nooit genomen. Want de afstanden in het centrum waren goed lopend te doen.

De beste restaurants van Besançon

  • In een rustig straatje ligt het knusse la Petite Adresse. Dit gezellige restaurant serveert de lekkerste regionale gerechten. Een typische Franse bistro met gewoon goed eten tegen een schappelijke prijs.
  • Een andere goede keuze is les Tables d’Antan. Hier serveert men verrassende lokale specialiteiten. Je dineert in een gezellige ruimte: het restaurant lijkt van binnen wel een vakwerkhuis.
  • Bij le Saint Pierre dineer je in een sfeervolle ambiance. Zeker als je van verfijnde visgerechten houdt, is dit de ultieme keuze. De eigenaar kan je uitstekende bijpassende wijnen adviseren. Aanbevolen door Michelin, maar geen sterrenrestaurant.

Op zondagavond hadden we moeite om een geopend restaurant te vinden. Al onze uitgezochte restaurants bleken gesloten te zijn. Uiteindelijk kwamen we terecht bij La Pampa. Een klein tentje met dito terras. De burgers en tapas waren prima. Verwacht er geen haute cuisine. Maar de vriendelijke bediening maakte het een prima belevenis voor weinig geld.

Overnachten in Besançon

  • Wij sliepen in het Ibis Besançon La City. Een standaard hotel, maar wel in een futuristisch gebouw. Voor ons was de afgesloten parkeergarage en de ligging dichtbij het centrum de reden om dit hotel te boeken. In een paar minuutjes waren we in de binnenstad.
  • Iets verder weg van het centrum ligt Chambre d’Hôtes La Villa Molina. Een prachtige plek met een schaduwrijke tuin. De moderne kamers zijn ingericht met fraaie antieke meubels. Via de tram ben je zo in het centrum. Lopend doe je er 20 minuten over.
  • In de historische binnenstad ligt Hotel Le Sauvage in een voormalig klooster. De sfeer in het gebouw, de prachtige kamers, de uitstekende service en de ligging maken dit een geweldige overnachtingsplek.

Dit is het overzicht van alle accommodatie in Besançon.