Arêches-Beaufort: onontdekt wintersportgebied in Savoie Mont Blanc

Arêches-Beaufort: onontdekt wintersportgebied in Savoie Mont Blanc

Home » Frankrijk » Arêches-Beaufort: onontdekt wintersportgebied in Savoie Mont Blanc

De Franse regio Savoie Mont Blanc kent maar liefst 110 skigebieden. Daarvan behoren enkele tot de eredivisie van wintersport, met ontelbare mogelijkheden en honderden kilometers aan pistes. Daarnaast kent de regio tal van karakteristieke, vaak onontdekte pareltjes. Zoals het skigebied Arêches-Beaufort. Dit wintersportgebied is perfect voor ontspannen afdalingen in een prachtig berglandschap met het Mont Blanc massief als imponerend decor. Het skigebied Arêches-Beaufort is ook ideaal om kennis te maken met toerskiën. Want de mogelijkheden voor deze pure vorm van wintersport zijn bijna onbegrensd.

Het skigebied Arêches-Beaufort

Het skigebied Arêches-Beaufort begint op een hoogte van iets boven de 1.000 meter. Het hoogste punt ligt op bijna 2.400 meter. Dat lijkt niet hoog. Toch is het skigebied relatief sneeuwzeker. Door de ligging aan de voet van de Mont Blanc valt er vaak en veel sneeuw.

Het gebied heeft zo’n 50 pistekilometers. Overwegend zijn dit gemakkelijke of gemiddelde afdalingen. Ongeveer 15 kilometer aan piste is uitdagender. Daarom is het de ideale omgeving om te leren (tour)skiën of ontspannen te genieten op de glooiende pistes. Vergeet vooral niet om je heen te kijken. Want het gebied ligt in een mooi natuurgebied. Daarbij heb je een fraai uitzicht op het imponerende Mont Blanc massief.

Het skigebied van Arêches-Beaufort bestaat uit twee delen. Vanuit het dorp Arêches bereik je met de lift het middenstation Le Cuvy. Via enkele liften bereik je het hoogste punt van het skigebied, de Col de la Forclaz. Vanaf het middenstation Le Cuvy loopt een rode afdaling naar Le Planay. Dat is het startpunt om het andere deel van het gebied te verkennen. Het hoogste punt in dit deel is de Col des Combettes op ruim 2.100 meter.

En na een dag skiën is het heerlijk genieten in de authentieke dorpen Arêches en Beaufort. Verwacht er geen stampende après-ski muziek, daar doet men in Arêches-Beaufort niet aan. Nee, men komt hier naartoe voor de rust. Onder het genot van een goed glas wijn, een stuk overheerlijke Beaufort kaas en een smakelijk traditioneel Savoyaards diner neemt men de dag nog eens met elkaar door.

Hoewel het hele gebied niet bijzonder groot is, is Arêches-Beaufort geliefd bij toerskiërs en mensen die graag buiten de piste willen afdalen. En omdat het zo ontzettend rustig is, kunnen deze bijna overal hun verse sporen trekken op de nog ongerepte witte hellingen. Want sereen is het skigebied Arêches-Beaufort zeker. In het weekend dat wij er hebben geskied, hebben we nauwelijks andere wintersporters gezien. Dankzij de vele blauwe toerski routes is het gebied ideaal voor beginnende toerskiërs. Hier heb je alle kans om op makkelijke pistes deze tak van wintersport eens uit te proberen.

Wat is toerskiën?

Toerskiën is de meest pure vorm van alpineskiën. Een toerskiër loopt met ski’s onder zijn voeten de berg op en maakt geen gebruik van liften. Eenmaal boven daalt de toerskiër af over de pistes of over ongeprepareerde hellingen met poedersneeuw. Dat laatste is het summum voor de echte fanaticus: een eigen spoor trekken over hellingen waarover nog niemand heeft geskied.

Om de hellingen op te kunnen lopen, heb je zogenaamde stijgvellen nodig. Die bevestig je over de hele lengte van de ski’s. Daarmee krijg je grip en kun je stijgen zonder direct naar beneden te roetsjen. De toerski’s hebben speciale bindingen. Bij het omhoog lopen open je het achterste deel van de binding. Daarmee kun je gemakkelijker bewegen bij het klimmen. De beweging die je daarbij maakt, lijkt een beetje op die van het langlaufen.

Eenmaal boven gekomen verwijder je de stijgvellen van de ski’s en bergt deze op. Je maakt de achterste bindingen weer vast en je kunt beginnen met je afdaling. Maar wie weet moet je eerst even op adem komen. Want dat stijgen is best wel inspannend. Koud heb je het daarbij ook niet. Zorg wel voor goede kleding in laagjes, liefst ook met thermokleding. Want bij het afdalen koel je weer snel af.

Kennismaking met toerskiën in Arêches-Beaufort

Wij willen natuurlijk zelf ervaren hoe het toerskiën is. In de sportzaak van het dorp huren we al het materiaal. De ski’s zijn vergelijkbaar met de normale ski’s. De binding is daarentegen volstrekt anders. De skischoenen lijken wel op normale skischoenen. Toch zijn ze qua eigenschappen net iets anders. Ze zijn zo gemaakt, dat je er makkelijker mee kan lopen dan met normale skischoenen.

De medewerker van de sportzaak legt ons geduldig uit hoe we de skischoen vastklikken in de binding. Het lijkt eenvoudig. Maar dat vond ik ook als ik thuis ging oefenen met het monteren van de sneeuwkettingen. Eenmaal in de winterse omstandigheden bleek de praktijk weerbarstiger. Hopelijk valt het met het vastklikken van de schoen in de bindingen mee als we in de sneeuw staan!

Omdat we beginners zijn, nemen we de lift naar Le Cuvy. Want direct zo’n 700 hoogtemeters klimmen als je nog geen ervaring hebt met toerskiën, is te veel van het goede. Daarnaast ligt er in het dal ook geen sneeuw. Dus dat is een mooi excuus om nog even relaxt gebruik te maken van de stoeltjeslift.

Assistentie gevraagd!

Boven staan we in een winterse wereld. Jammer genoeg is het slecht weer, met sneeuw en regen. Het zicht is niet ideaal, het Mont Blanc massief is gehuld in een dichte mist. Ik bevestig de stijgvellen aan mijn ski’s. Daarna probeer ik mijn schoenen vast te zetten in de skibindingen. Maar wat ik ook probeer, het lukt me niet. Begeleider Céline helpt me, zittend op haar knieën in de sneeuw, mijn schoenen vast te drukken. Haar hulp is welkom, en ik zal haar nog vaker vandaag hard nodig hebben. Want al na een paar meter klimmen, glij ik langzaam naar achteren. Het blijkt dat mijn stijgvellen loslaten. Wederom is Céline mijn reddende engel.

De gids heeft gelukkig een niet te steil stukje uitgezocht. Voorzichtig schuif ik mijn ski’s door de sneeuw. Glijden is erg belangrijk bij het voortbewegen. Door te stappen verdwijnt de grip van de stijgvellen. Langzaam maar zeker krijg ik de techniek een beetje onder de knie. De koude wind voel ik niet meer. Want ondanks dat we een gemakkelijke helling oplopen, zweet ik me rot.

Ook de afdaling houden we simpel. We gaan over een blauwe piste naar beneden. Maar voordat het zover is, moet de achterste binding vastgemaakt worden. Wederom krijg ik het niet voor elkaar. Waar zou ik toch zijn zonder de hulp van Céline? Zo brengen we de middag door. Flink zweten bij het naar boven lopen, daarna rustig zwieren over de volstrekt lege pistes. Aan off-piste skiën waag ik me niet. Het skiën op de pistes gaat me nu lekker af, maar afdalen door de diepe poedersneeuw is voor mij met mijn matige techniek een brug te ver.

Slapen in een iglo

De organisatie heeft een verrassing voor ons. We slapen niet op de berg in de refuge Alpage, maar in de iglo’s naast de berghut! Men verzekert ons dat we het niet koud zullen hebben. In de iglo is het altijd om het vriespunt of iets daarboven. Ook wanneer het ‘s nachts buiten -20 graden is. De iglo’s zijn gebouwd in een enorme berg sneeuw. Het comfortabele matras ligt op een houten plank, dus maakt geen contact met de ijskoude vloer. Een heerlijke warme deken en een goed isolerende slaapzak zorgen ervoor dat we het niet koud krijgen.

Zo zullen we op een unieke manier overnachten op zo’n 2.000 meter hoogte. Geen enkel omgevingsgeluid zullen we horen in de iglo. We zijn echt een met de natuur. Wie had gedacht dat ik nog eens in een iglo zou slapen, ik niet!

Koud heb ik het zeker niet gehad in de iglo. Maar of ik het een succes vond? Het was geen feest voor een stijve man als ik om me door de nauwe toegang tot de iglo te worstelen. En omdat ik er ‘s nachts een paar keer uit moest voor een sanitaire stop, was het een uitdaging om te manoeuvreren in de kleine ijscel. Want staan is in de iglo onmogelijk. Maar voor een soepeler persoon die van avontuur houdt, is dit wellicht een geweldige manier om een bijzondere overnachting mee te maken in Arêches-Beaufort.

Genieten van de rust in Arêches-Beaufort

Al vroeg wurm ik me uit de iglo. Het is nog geen zes uur en ik moet weer naar het toilet. Ik zie er tegenop om me daarna weer in de iglo en de slaapzak te glijden. Daarom besluit ik al naar de refuge te gaan. Daar doet de warme douche wonderen voor mijn stramme spieren. Het toerskiën van gisteren was blijkbaar een flinke belasting voor mijn lijf.

Buiten geniet ik van een iets beter uitzicht dan gisteren. De omringende bergen kan ik nu gelukkig wel zien, maar het wordt weer een bewolkte en grijze dag. De pistenbully is al actief om de pistes te prepareren. Het is het enige teken van leven dat ik ontwaar op dit vroege uur in het skigebied Arêches-Beaufort.

Een half uurtje later komt de pistenbully bij de refuge aan. De chauffeur stapt uit en gaat naar binnen. Bij de waard bestelt hij een biertje. Voor hem zit de dag, of liever gezegd de nacht, erop. Een welverdiend glaasje gerstenat is zijn beloning. Dankzij hem zullen wij straks over goed geprepareerde pistes naar beneden glijden.

Bij het ontbijt wisselen we stoere verhalen uit over de overnachting in de iglo. Sommigen hebben geslapen als een blok. Anderen hebben meer moeite gehad om wat rust te pakken. Maar iedereen is het erover eens: het was een unieke ervaring om zo te overnachten op de berg in de sneeuw en de volstrekte rust te ervaren.

Die dag besteden we aan het verkennen van het skigebied. Onze stijgvellen gebruiken we niet. We laten ons voortslepen door de sleepliften of zitten comfortabel in de stoeltjeslift. Het gebied is wonderschoon, ingeklemd tussen de bergreuzen. En wat opvalt is de volstrekte rust. We zien naast het liftpersoneel niemand anders in het skigebied van Arêches-Beaufort. Dat geeft ons de gelegenheid om onze tijd optimaal te benutten op de heerlijke pistes.

Smullen van Beaufort kaas

Op een paar minuten rijden van het skigebied ligt de plaats Beaufort. Het is een klein dorp, maar toch heeft het bekendheid in de hele wereld. Dat komt door de heerlijke Beaufort kaas, een typische Savoyaardse specialiteit. Het is een harde, lichtgele kaas die alleen gemaakt mag worden van koeienmelk uit de regio. De koeien mogen elk maar een bepaald maximum aantal liters melk per jaar produceren. Het voer voor de koeien moet uit de streek komen.

Na een dag skiën bezoeken we de coöperatie waar de kazen worden gemaakt. In de magazijnen liggen ontelbare grote kazen te rijpen. Ze ruiken nu al lekker, terwijl ze nog niet eens volledig op smaak zijn. Kazen met het predicaat “premier alpage” moeten minimaal een half jaar rijpen. Voor kazen met het label “hors d’âge” geldt een minimale rijpingstijd van een jaar. De kazen moeten regelmatig gedraaid worden. En dat is een aardig karwei, want een “wiel”, een volledige kaas, kan wel 40 tot 60 kilo wegen als hij is gerijpt.

Voor de coöperatie zien we een “kaasautomatiek”. Zo kan een kaasliefhebber 24 uur per dag, 7 dagen in de week een stukje Beaufort kaas bemachtigen. Want je zult maar zonder zitten als de winkels gesloten zijn.

We bezoeken ook een boer die samen met zijn broer de melk levert aan de coöperatie. De koeien staan in deze tijd van het jaar natuurlijk op stal. Gulzig verorberen ze het speciaal voor hen geselecteerde hooi. Dit speciale hooi oogsten de boeren in de zomer op de alpenweiden. Getuige de vele schildjes aan de wand hebben de boeren tal van prijswinnende koeien op stal staan.

Ons oordeel over skigebied Arêches-Beaufort

Het skigebied is ons uitstekend bevallen. Vooral de enorme rust op de pistes sprak ons enorm aan. Voor iemand die van rust, ruimte en niet al te moeilijke pistes in een prachtige omgeving houdt, is het skigebied Arêches-Beaufort een uitstekende keuze. Het is ook een ideale bestemming om met de hele familie inclusief (klein)kinderen een wintersportvakantie door te brengen. Het gebied is lekker overzichtelijk en geschikt voor beginners tot ervaren off piste skiërs. En wanneer je eens wilt ervaren of toerskiën iets voor jou is, dan is dit hét wintersportgebied om de eerste schreden te zetten!

Op uitnodiging van l’Agence Savoie Mont Blanc bezochten we het skigebied Arêches-Beaufort. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken. In verband met het slechte weer hebben we in een aantal gevallen gebruikgemaakt van foto’s die de regio ons heeft aangeleverd.

Praktische vragen over het skigebied Arêches-Beaufort

Waar ligt het skigebied Arêches-Beaufort?

Het skigebied Arêches-Beaufort ligt in de regio Savoie Mont Blanc, op minder dan een half uur rijden van de bekende wintersportplaats Albertville.

Hoe kom ik bij het skigebied Arêches-Beaufort?
  • Auto: vanaf Utrecht is het 1.070 kilometer rijden naar het skigebied. Tot aan Albertville is dit autosnelweg (tol). Daarna is het nog 25 kilometer over een provinciale weg die wat bochten kent, maar nergens erg steil is.
  • Trein: via de Eurostar naar Parijs en vervolgens de TGV naar Albertville. Daarna een bus, huurauto of taxi naar Arêches-Beaufort. Zo regel je treintickets voor je reis naar Arêches-Beaufort.
  • Vliegtuig: vanuit Amsterdam vertrekken rechtstreekse vluchten naar Genève in Zwitserland. Daar kun met een huurauto verder rijden naar Arêches-Beaufort. Je kunt ook met de trein vanuit Genève verder reizen naar Albertville, om daar over te stappen op een bus, taxi of huurauto.
Waarom is het skigebied Arêches-Beaufort een aanrader?

Voor een wintersporter die van rust, ruimte en niet al te moeilijke afdalingen houdt, is het skigebied Arêches-Beaufort ideaal. De hellingen zijn niet al te steil, er zijn veel blauwe en rode pistes en de rust is opmerkelijk in het gebied. Het uitzicht op het imponerende Mont Blanc massief maakt de wintersport helemaal bijzonder. Het skigebied leent zich uitstekend voor toerskiën. Ook voor mensen die deze pure vorm van wintersport eens willen proberen.

Waar kan ik lekker eten en drinken in het skigebied Arêches-Beaufort?

De volgende gelegenheden in het dorp Arêches zijn populair bij bezoekers:

Waar kan ik goed overnachten in het skigebied Arêches-Beaufort?

Dit zijn goede onderkomens in het dorp Arêches:

Ik wil eens gaan toerskiën. Waar moet ik op letten?

Dit zijn enkele tips als je voor het eerst wilt gaan toerskiën:

  • Huur het materiaal als je de eerste keer gaat toerskiën. Want de aanschaf is niet goedkoop en wie weet bevalt het je niet.
  • Begin vooral rustig aan, op relatief vlakke stukken.
  • Zorg dat je glijdt in plaats van probeert te lopen met je ski's als je naar boven wilt.
  • Gaat het lekker, maak dan een begin met een eenvoudige en niet al te lange route.
  • Neem regelmatig pauzes om bij te komen van het klimmen.
  • Zorg voor kleding in laagjes. Bij het klimmen krijg je het warm, maar zorg dat je niet te veel afkoelt bij het afdalen.
  • Als je buiten de piste wilt gaan toerskiën, dan is het absoluut aan te bevelen om dit te doen met een gids die het gebied goed kent.