Mont Saint-Michel, iconisch eiland bij Normandië

Mont Saint-Michel, iconisch eiland bij Normandië

Home » Frankrijk » Mont Saint-Michel, iconisch eiland bij Normandië

Het rotsachtige eiland Mont Saint-Michel is misschien wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk. De gelijknamige baai leeft op het ritme van eb en vloed. Het getijdenverschil is maar liefst 14 meter. Wanneer de zee opkomt, ontstaat een vloedgolf met een hoogte van ongeveer 50 centimeter, de “mascaret”. Dit trekt altijd veel bekijks. Maar de meeste toeristen komen voor een bezoek aan Mont Saint-Michel zelf. Jaarlijks komen er meer dan 3,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld op af. Zij schuifelen door de nauwe straatjes, op weg naar de statige abdij, die hoog boven het eiland uittorent. Mont Saint-Michel is na de Eiffeltoren en het paleis van Versailles de best bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk.

Geschiedenis van Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is strategisch gelegen in de baai op de grens van Normandië en Bretagne. Toch heeft het geen militaire functie gehad. Al in de 8e eeuw was hier een kleine bidplaats. Volgens de legende zou Aartsengel Michaël verschenen zijn aan een priester, die visioenen kreeg over een kerk op de rots. Geleidelijk ontwikkelde de plaats tot een benedictijnenklooster dat in de 12e en 13e eeuw zeer in trek was bij bedevaartgangers uit de wijde omtrek. In de middeleeuwen werd Mont Saint-Michel een vooraanstaand centrum van de wetenschap. Na de Franse revolutie werd de abdij een gevangenis.

Vanaf 2000 is er hard gewerkt om de verzanding van de baai van Mont Saint-Michel tegen te gaan. Niet ingrijpen zou betekenen dat het eiland in 2040 volledig zou zijn omgeven door het vasteland. Door het uitbaggeren en het afbreken van de dijk tussen het eiland en het vasteland, ontstond er weer voldoende getijdenwerking. Nu is Mont Saint-Michel te bereiken via een nieuw aangelegde brug.

 

Bezienswaardigheden van Mont Saint-Michel

Een rondwandeling op het eiland is vooral genieten van de nauwe straatjes, omgeven door prachtige, historische gebouwen. Je kunt op Mont Saint-Michel daarnaast enkele kleine musea bezoeken. Vanaf diverse punten heb je een fantastisch uitzicht op de baai en het vasteland. Bij eb zie je vele wadlopers de oversteek maken naar Mont Saint-Michel. Maar deze hoogtepunten mag je zeker niet missen:

Abdij van Mont Saint-Michel

Absolute hoogtepunt is de abdij bovenop het eiland. Hoge muren om de kerk zorgden dat dit door de eeuwen heen een onneembare vesting was. Vroeger verbleven hier vele Benedictijnse monniken. Nu woont er nog een klein gezelschap van ongeveer 30 monniken in de abdij. De abdij kent drie niveaus. De monniken woonden in het hoogste niveau, de abt ontving zijn belangrijke gasten in het middelste niveau en soldaten en bedevaartgangers verbleven in het onderste niveau.

De kerk heeft een heel fraai interieur met een bijzonder mooi schip. Je ziet enorme steunpilaren in de crypten. Deze dienden als fundering voor het gebouw. Daarnaast zijn de kloostergangen, de ridderzaal en de eetzaal van de monniken de moeite waard. Een bezoek aan de abdij is nog interessanter als je gebruik maakt van de audiotour. Je krijgt meer uitleg en de verhalen prikkelen je fantasie over de tijd dat de monniken hier leefden en werkten. Geniet daarnaast van de fantastische uitzichten die je op diverse punten hebt over de baai.

De Grande Rue

Het is een wat overdreven benaming voor een smal straatje, waar je in het hoogseizoen over de hoofden van de toeristen kunt lopen. Vroeger trokken hier drommen bedevaartgangers door de straat. De historische gebouwen aan weerszijden van de straat zijn nu vooral in gebruik als restaurant, hotel of souvenirwinkel. De uitzichten vanaf de straat op de oceaan zijn schitterend. De weg eindigt bij de abdijpoort.

Eglise Saint-Pierre

Als je omhoog loopt naar de abdij via de Grande Rue passeer je de parochiekerk Eglise Saint-Pierre. Het is zeker de moeite waard om hier naar binnen te gaan. In dit kleine kerkje vind je een beeld van de aartsengel Michaël. In een harnas vertrapt hij de draak die Satan voorstelt. Aartsengel Michaël was vooral belangrijk voor het verdrijven van de duivel uit de mensen. De kerk is uit de 11e eeuw. Het is een klein maar mooi kerkje met een kerkhof.

Bezoek aan Mont Saint-Michel: praktische informatie

Hieronder wat tips om optimaal te kunnen genieten van een bezoek aan Mont Saint-Michel. Je kunt daarnaast een bezoek brengen aan de website van de VVV van Mont Saint-Michel.

Bereikbaarheid

Mont Saint-Michel ligt op de grens van Normandië en Bretagne en is het beste per auto of camper te bereiken. Vanaf de snelweg A84 is het nog ongeveer 20 kilometer rijden. Op de snelweg is de afslag naar Mont Saint-Michel duidelijk aangegeven. Wanneer je met de trein reist, is het dichtstbijzijnde treinstation Pontorson. Vanaf hier kun je een shuttlebus nemen die je naar Mont Saint-Michel brengt.

Parkeren

Vroeger kon je dichtbij het eiland parkeren. Tegenwoordig parkeer je de auto wat verder weg van het eiland op betaalde parkeerplaatsen. Een parkeerticket kost € 9 in het laagseizoen en € 14 in het hoogseizoen. Voor dit bedrag mag je een dag parkeren.

Vanuit de parkeerplaatsen kan je op drie manieren naar Mont Saint-Michel gaan: lopend (circa 35 minuten), met een gratis pendelbus (10 minuten) of met een door paarden voortgetrokken kar, een zogenaamde maringote (25 minuten). Hiervoor moet je wel betalen.

Openingstijden

Mont Saint-Michel is altijd geopend voor een bezoek. Houd er wel rekening mee dat de abdij wel specifieke openingstijden kent:

  • Laagseizoen (januari-april en september-december): vanaf 9:30 tot 18:00 uur
  • Hoogseizoen (mei-augustus): vanaf 9:00 tot 19:00 uur
  • De abdij is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december

Tot 1 uur voor sluitingstijd is toegang mogelijk tot de abdij. Voor een bezoek aan de abdij is een toegangskaart verplicht (€ 10). Een audioguide kost € 3. Op drukke dagen is er een lange rij voor de ingang. Om die te vermijden kun je vooraf online een kaartje bestellen tegen dezelfde prijs op deze website.

Het is zeker de moeite waard om de Abdij zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag te bezoeken, voordat de grote toeristenstroom op gang komt. Meer informatie vind je op de Engelstalige website van de abdij van Mont Saint-Michel.

Slapen bij Mont-Saint-Michel

Op het eiland zijn diverse hotels. Het is zeker leuk om hier te slapen en ‘s avonds te genieten van de prachtige zonsondergang en de rust die dan langzaam terugkeert op het eiland. Maar realiseer je wel dat de prijzen hoog zijn (te hoog, vinden we zelf) en dat je je bagage over de klinkerweggetjes naar je hotel moet sjouwen. Als je hier wilt slapen, neem dan slechts een rugzak mee als bagage.

Minder romantisch maar een stuk goedkoper is het om een hotel te boeken aan de kust. Bij de parkeerplaatsen zijn in de zogenaamde “hotelzone” diverse hotels in verschillende prijscategorieën. Hier vind je daarnaast een supermarkt waar je wat snacks en dranken kunt kopen voor een bezoek aan Mont Saint-Michel. Bij de diverse winkeltjes op het eiland zijn de prijzen namelijk vele malen hoger.

Overzicht hotels Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel gezien vanaf de kust van Normandië