Saint-Valery-sur-Somme bezoeken: alle tips

Saint-Valery-sur-Somme bezoeken: alle tips

Home » Frankrijk » Saint-Valery-sur-Somme bezoeken: alle tips

De Baai van de Somme in het noordwesten van Frankrijk is een prachtig natuurgebied. Maar je vindt er ook sfeervolle dorpen. Een daarvan is Saint-Valery-sur-Somme. Het voormalig vissersplaatsje heeft een rijke geschiedenis. Daarom alleen al is een bezoek aan Saint-Valery-sur-Somme absoluut de moeite waard. Maar er zijn tal van andere hoogtepunten in het dorp. In deze blog leiden we je langs de mooiste bezienswaardigheden. Daarnaast geven we je een tip voor een mooie wandeling. Zo geniet je optimaal van je verblijf in Saint-Valery-sur-Somme.

Baai van de Somme

De rivier de Somme mondt uit in het Kanaal. Deze monding is erg breed en trechtervormig, een zogenaamd estuarium. Het gebied beslaat meer dan 70 km². Het allerlaagste deel valt tijdens eb droog. Iets hoger liggen de slikken. Die zijn voor tal van vogels een geweldige plek om te verblijven, want er is veel voedsel voor ze. Het hoogste deel van het estuarium kent veel vegetatie. Zo komen lamsoor, zeekraal en zeeasters veel voor in de Baai van de Somme. De baai is een schitterende plek om te genieten van unieke flora en fauna. De baai van de Somme behoort zelfs tot de mooiste baaien ter wereld. In het gebied kun je veel bijzondere activiteiten ondernemen. Daarover schreven we al eens een blog.

Geschiedenis van Saint-Valery-sur-Somme

Het kleine dorp heeft een grootse geschiedenis. Al voor de Romeinen Gallië bezetten, was er op deze plek een Gallische nederzetting. Maar pas in de 7e eeuw begon het dorp te groeien. Een monnik met de naam Valery Walricus vestigde zich in die tijd op Cap Hornu. Zijn leerlingen bouwden er een kleine abdij, die al snel uitgroeide tot een pelgrimsoord. Door plunderingen van de Vikingen bleef er helaas niet veel over van het dorp. Pas in de 11e eeuw groeide de plaats weer. In 1066 vertrok Willem de Veroveraar met zijn invasievloot naar Engeland vanuit de haven van Saint-Valery-sur-Somme. Zo begon de Normandische verovering van Engeland.

Een ander memorabel moment in de geschiedenis is de gevangenhouding van Jeanne d’Arc in het dorp in 1431. De cel waarin zij verbleef, is in de oude vestingwerken nog te zien. In de eeuwen daarna was het dorp afwisselend in Frans en Engels bezit. Zo rond de 16e eeuw werd het dorp welvarend door de haringvisserij en de export van wijn via de haven. Die haven was in de Eerste Wereldoorlog belangrijk voor de geallieerden. Via Saint-Valery-sur-Somme konden de Britten hun troepen bevoorraden.

Bezienswaardigheden van Saint-Valery-sur-Somme

Het knusse centrum is niet groot. Je kunt daarom alle bezienswaardigheden gemakkelijk lopend bereiken. Af en toe zul je even moeten klimmen. Want er komen wat steile steegjes voor in het dorp. Zeker als je naar het oude deel van Saint-Valery loopt.

Vestingwerken

Lang geleden was Saint-Valery-sur-Somme een echte vestingstad met een kasteel, stadspoorten en stadsmuren. Helaas zijn er daarvan slechts enkele bewaard gebleven. Zo kun je lopen door de 11e eeuwse stadspoort Porte Guillaume. Volgens de legende zouden de Engelsen de gevangen genomen Jeanne d’Arc door deze poort Saint-Valery-sur-Somme hebben binnengebracht. Vandaar dat men de poort ook vaak naar haar vernoemt. Een andere nog bewaard gebleven stadspoort is Porte de Nevers. Het bijzondere aan deze poort is het hoge poortgebouw met puntgevel. Daarin woonde de wacht. Later werd het een kleine gevangenis. De stadsmuren zijn nog slechts voor een klein deel intact, net als de Tour Harold. Van deze uit de 11e eeuw stammende toren is slechts een ruïne over. Toch is het leuk om dit oude deel te bezoeken. Al dwalende over de klinkers komt de rijke historie van de plaats zeker bij je binnen.

Église Saint-Martin

Deze kerk is wel goed bewaard gebleven in het oude deel van het dorp. Eerst stond hier een gotische parochiekerk uit de 13e eeuw. Door de vele invallen van de Engelsen en Bourgondiërs werd die zwaar beschadigd. De huidige kerk dateert uit 1500, alleen de doopkapel is uit de oorspronkelijke kerk. Hij is helemaal gebouwd met natuursteen. Het patroon dat hierdoor is ontstaan, is erg fraai. Binnen valt je oog gelijk op het schilderij dat de marteldood van Paulus verbeeldt. Het visserijverleden van het dorp blijkt uit de modellen van 17e eeuwse schepen in de kerk.

Visserswijk Le Courtgaing

Le Courtgain is de voormalige visserswijk van Saint-Valery-sur-Somme. Ook zeelieden hadden in dit buurtje hun woonhuis. De meeste huisjes dateren uit het einde van de 18e en begin van de 19e eeuw. De Rue des Pilotes en de Rue des Moulins zijn de mooiste straatjes om doorheen te lopen. Je ziet daar de meest charmante woningen, doorgaans geschilderd in allerlei kleuren. Aan de muren hangen vaak visserij attributen. Het is er erg fotogeniek, ook door de fleurige planten die aan de huizen hangen. De bewoners zijn vriendelijk en vinden het geen probleem als je van hun paleisje een foto maakt.

Boulevard langs de Somme

Saint-Valery-sur-Somme ligt aan de rivier de Somme. Tussen de bebouwing en het water loopt een lange boulevard van ruim twee kilometer. De boulevard loopt vanaf de haven tot het strand van Cap Hornu. Het is een prachtige wandelpromenade met veel bankjes. Wij liepen er rond lunchtijd. Op dat moment waren aardig wat bewoners aan het flaneren. Voor veel mensen was het een ideale lunchwandeling. Bij een van de talrijke broodjeszaken kochten ze een lekkere baguette. Onder de schaduw van de bomen genoten ze van een lunch met fantastisch uitzicht.

Aan de ene kant heb je een mooi uitzicht op de rivier en de boten die van en naar de haven varen. Aan de andere kant vergaap je je aan de prachtige villa’s die er staan. Enkele van die villa’s zijn nu hotel geworden. Ze hebben allemaal mooie terrassen. Ook een heerlijk plekje om te lunchen en te genieten van het uitzicht.

Cap Hornu

Aan het einde van de boulevard bereik je Cap Hornu. Het eerste deel is een klein en gezellig strand. Aan de rand daarvan ligt een leuke strandtent. Dat is een ideale plek voor een drankje bij mooi weer. Je kunt er zelfs heerlijk liggen soezen in de zon in een van de ligstoelen. Leuk zijn de kleine strandhuisjes bij de vlonders aan de rand van het strand.

Bij goed weer is het leuk om over de Somme te kayakken. Bij het strand huur je een kayak en je gaat de rivier op. Nog wat verder westelijker, na een parkeerplaats, beginnen de kwelders. Daar zie je de pure natuur van de baai van de Somme het best. Ga dit gebied niet in zonder gids. Want de getijden zorgen ervoor dat er veel water inloopt. Je raakt kans om ingesloten te worden door het water. Natuurlijk kun je vanaf de parkeerplaats genieten van een fenomenaal panorama op de brede monding van de baai. Aan de noordkant heb je zicht op de badplaats Le Crotoy. Naar het westen kijkend valt je vuurtoren van Le Hourdel op.

Chapelle des Marins

Op een heuvel buiten het dorp ligt de Chapelle des Marins, de kapel der zeelieden. Al in de 7e eeuw stond op deze plek een kleine kapel. En die stond weer op de plek waar Saint Valery Walricus al eerder een kleine abdij had gebouwd. Tijdens de Franse revolutie werd de kapel onteigend. Hij kreeg daarna een heel andere bestemming als salpeterfabriek. Dat vervallen gebouw is in de 19e eeuw gesloopt en vervangen door de huidige kapel.

Saint Valery Walricus is de beschermheilige van de schippers. De vissersvrouwen gebruikten de heuvel als uitkijkpunt. Daar konden ze goed zien of hun echtgenoten weer behouden thuis kwamen. In het kapelletje bad men voor een goede vaart en veilige terugkeer. Vrouwen hoeven nu niet meer op de uitkijk te staan. Toch is het een bijzonder mooi plekje. Je hebt een fantastische blik op de wijde omgeving, Cap Hornu, de baai van de Somme en Le Crotoy.

Musee Picarvie

Voor een goed beeld over het dagelijkse leven van de bewoners in de Picardië ga je naar het Musee Picarvie. Het is niet groot, maar toch de moeite waard. Het museum geeft een uitstekend beeld van het leven in de 19e eeuw in de streek. Je ziet er een compleet nagebouwd Picardisch dorp met boerderij en stallen. Ook kun je kijken naar diverse oude ambachten.

Herbarium des Remparts

Saint-Valery-sur-Somme is een echte bloemenstad. Aan veel huizen hangen de fraaiste bloemen en planten. Dat geeft de plaats een vrolijk gekleurde aanblik. Zodra je door de smalle straatjes in het oude deel loopt, valt het je gelijk op. Nog meer bloemenpracht kun je zien in het Herbarium des Remparts. Deze ommuurde botanische tuin herbergt veel diverse en bijzondere planten. De tuin ligt tegen de oude stadswallen aan. Vroeger was dit de ziekenhuistuin. Hier kweekte men planten voor medicinale doeleinden.

Chemin de Fer de la Baie de Somme

Een leuke manier om de prachtige natuur rondom de baai van de Somme te verkennen is met een nostalgische treinreis. Op de boulevard, tegenover de VVV is de halte Saint-Valery-sur-Somme. Je kunt kiezen voor een ritje naar Le Crotoy. Of je gaat de andere kant op, naar Cayeux-sur-Mer. De trein rijdt in een rustig tempo, zo’n 25 km/uur. Je hebt dus alle tijd om te genieten van de weilanden, moerassen, rietlanden en de baai.

Gemarkeerde rondwandeling in Saint-Valery-sur-Somme

Ben je enthousiast geworden over de bezienswaardigheden van het dorp en houd je van wandelen? Maak een geel gemarkeerde wandeling door Saint-Valery-sur-Somme. Onderweg kom je alle beschreven plekken tegen. Zo weet je zeker dat je niets mist.

De route is ruim 7 kilometer lang en is eenvoudig te wandelen. Er komen enkele korte klimmetjes in voor. Zoals in de steile steegjes in de oude stad en de klim naar de heuvel met de kapel. Maar het parcours is voor iedereen goed te doen. Het officiële startpunt is bij de VVV, aan de boulevard. Daarna gaat de wandeling met de klok mee. Natuurlijk kun je deze rondwandeling ook op een ander punt starten. Er is een routebeschrijving met plattegrond (in het Frans) van de wandeling. Maar met de gele markering is die niet echt nodig om de wandeling te maken. De plattegrond is wel handig om erbij te hebben voor je eigen oriëntatie.

Alle informatie voor je bezoek aan Saint-Valery-sur-Somme

Waar liggen de Baai van de Somme en Valery-sur-Somme?

De Baai van de Somme ligt in het noordwesten van Frankrijk, in Picardië. Het schilderachtige plaatsje Saint-Valery-sur-Somme ligt ten zuiden van de monding van de rivier de Somme.

Hoe kom ik in Saint-Valery-sur-Somme?

Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar Saint-Valery-sur-Somme. Vanuit Utrecht is het ongeveer 440 kilometer via tolwegen. De trein is geen optie om het dorp te bereiken.

Wat is de beste periode om Saint-Valery-sur-Somme te bezoeken?

De beste kans op goed weer in de Baai van de Somme heb je in de maanden mei tot en met september. De warmste maanden zijn juli, augustus en september. In augustus gaan de Fransen massaal op vakantie. In die periode kan het er dus drukker zijn dan normaal.

Hoe lang is de wandeling bij Saint-Valery-sur-Somme?

De wandeling vanuit Saint-Valery-sur-Somme is iets meer dan 7 kilometer lang. Er zijn enkele korte klimmetjes, maar verder is het een gemakkelijk parcours.

Is er een routebeschrijving van de wandeling bij Saint-Valery-sur-Somme?

Er is een routebeschrijving, maar die is wel in het Frans. Daarbij zit ook een kaartje van de wandeling. Daarnaast is de route ook geel gemarkeerd. Hij is dus makkelijk te volgen.

Waar kan ik goed eten en drinken in Saint-Valery-sur-Somme?

Het zal je niet verbazen dat vis en schaaldieren de belangrijkste opties zijn op de menukaart. Ieder restaurant serveert wel visgerechten, mosselen, fruits de mer en andere schaaldieren.

 

Zelf komen we graag in Le Relais Guillaume de Normandy. Heerlijk eten in een stijlvolle villa aan de boulevard. Bij mooi weer kun je op het terras zitten. Een perfecte plek!

 

Dit zijn andere goede restaurants in Saint-Valery-sur-Somme.

Waar kan ik overnachten in Saint-Valery-sur-Somme?

Dit zijn enkele suggesties voor een fijne overnachtingsplek in Saint-Valery-sur-Somme:

 

 

Niet gevonden wat je zocht? Dit is het complete aanbod van accommodatie in Saint-Valery-sur-Somme.