15 redenen in 2024 voor een vakantie in Frankrijk

15 redenen in 2024 voor een vakantie in Frankrijk

Home » Frankrijk » 15 redenen in 2024 voor een vakantie in Frankrijk
Frankrijk is al jaren een favoriet vakantieland voor Nederlanders. Dat snappen we helemaal. Want in welk land vind je zoveel bijzondere monumenten, pittoreske dorpen, romantische kastelen en fantastische steden als in “la douce France”? Daarnaast is de natuur in elke regio van het land fascinerend. Van grillige krijtrotsen in Normandië tot majestueuze bergen in Savoie Mont Blanc, voor de natuurliefhebber biedt Frankrijk ongelofelijk veel mooie plekken. En in de natuur is het heerlijk wandelen en fietsen. In 2024 vinden in heel het land diverse evenementen plaats. Daarom zijn er minstens 15 redenen te verzinnen voor een vakantie in Frankrijk in 2024.
krijtrotsen van Normandië

15 redenen in 2024 voor een vakantie in Frankrijk

Niet alleen voor de lieflijke dorpen, fantastische steden en de geweldige natuur is Frankrijk een ideale reisbestemming. Dit jaar zijn er diverse bijzondere evenementen. Verspreid over het jaar en het land zijn dit extra redenen om af te reizen naar Frankrijk. Voor bijvoorbeeld een korte stedentrip of een langere vakantie, om verschillende evenementen mee te maken. Zo wordt je vakantie in Frankrijk een ervaring om nooit meer te vergeten.

#1 Olympische Spelen in Parijs

Het grootste sportevenement ter wereld vindt dit jaar in Parijs plaats. Net als exact 100 jaar geleden is de lichtstad het epicentrum van honderden sportwedstrijden waar atleten uit de hele wereld strijden om eeuwige roem. Meer dan 30 sporten (met nieuwe sporten als breakdancing, klimmen, surfen en skateboarden) zijn te zien. De Olympische Spelen beginnen op 26 juli met de openingsceremonie. Op 11 augustus wordt de Olympische vlam gedoofd en zijn de Spelen voorbij. Wil je de Olympische Spelen eens van dichtbij meemaken, dan is een zomervakantie in Frankrijk in deze periode een uitstekend idee. Parijs zal bruisen van de activiteiten!

Wil je de drukte van Parijs even ontlopen tijdens de Olympische Spelen? Stap dan in de trein naar het nabijgelegen Chantilly. In het prachtige kasteel van Chantilly vind je de op een na grootste kunstcollectie van Frankrijk.

#2 80e Herdenking D-Day

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 begon in Normandië een van de grootste militaire operaties uit de geschiedenis. Het was de invasie van de geallieerde strijdkrachten om de Duitse bezetter te verslaan. Dit gebeurde onder de naam Operatie Overlord. Parachutisten werden gedropt in de buurt van Sainte-Mère-Eglise en op vijf verschillende stranden werden duizenden jonge soldaten afgezet. De Amerikaanse troepen probeerden aan land te komen op Utah Beach en Omaha Beach, de Britten en Canadezen bij Gold, Juno en Sword Beach. Deze stranden hebben hun bijnaam altijd behouden.

Er zijn veel bijzondere plekken in Normandië die herinneren aan de strijd die op 6 juni 1944 losbarstte. In de komende weken besteden wij in aparte blogs hieraan uitgebreid aandacht. Een vakantie in Frankrijk is naar onze mening pas compleet als je deze historische plekken hebt bezocht.

#3 Hollandse Meesters in Bordeaux

In Bordeaux vindt bijna het hele jaar een bijzondere digitale expositie plaats van Hollandse Meesters als Van Gogh en Vermeer. Ook is er een kortere tentoonstelling over het werk van Piet Mondriaan. Alle reden dus voor kunstliefhebbers om Bordeaux te bezoeken.

Daarnaast is de wijnstreek rondom Bordeaux het grootste en misschien ook bekendste wijnbouwgebied van Frankrijk. Jaarlijks viert de stad dit met het feest van de wijn. Langs de kades van de Garonne vindt het “Fête le Vin” plaats. In de paviljoens van de wijnboeren proef je de meest lekkere wijnen. Extra attractie: langs de kades liggen diverse prachtige historische zeilschepen uit alle windstreken aangemeerd. Het feest van de wijn is dit jaar van 27 juni tot en met 30 juni.

#4 Tour de France

De belangrijkste wielerkoers ter wereld trekt vele wielerliefhebbers uit ons land. Enthousiast moedigen zij op de bergen de klimmers aan. Ze passen zelfs hun planning voor de vakantie in Frankrijk aan op het routeschema. Dit jaar is de Tour de France uniek: er vindt vanwege de Olympische Spelen geen finish plaats op de Champs Elysees in Parijs. De laatste streep ligt in 2024 in de badplaats Nice.

Op 7 juli vindt er een bijzondere etappe plaats. De start en finish liggen in de gezellige stad Troyes. Onderweg moeten de wielrenners pedaleren over 32 kilometer aan gravelstroken. Dat zorgt gegarandeerd voor spektakel. Niet alleen voor de wielrenners, maar ook voor de toeschouwers.

#5 Climats de Bourgogne

Nee, dit is geen evenement om het klimaat in Bourgogne. De Climats de Bourgogne zijn bijzondere wijngaarden in Bourgogne, het beroemde wijngebied van Frankrijk. De Climats de Bourgogne staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Van begin juni tot halverwege juli organiseren de plaatselijke wijngaarden, coöperaties en verenigingen tal van evenementen. Wijnproeverijen, rondleidingen en wandelingen staan op het programma. Een ideale gelegenheid om alles te weten te komen over de streek, de wijnbouw en de topwijnen die Climats de Bourgogne produceren. Belangrijke steden in de regio zijn Beaune, Chablis en Maçon.

Wijngaard in de omgeving van Beaune

#6 150 jaar impressionisme

Het Festival Normandie Impressionniste is een internationaal hoog aangeschreven cultureel evenement. Omdat in 2024 het impressionisme 150 jaar bestaat, staat het festival dit jaar in het teken van deze verjaardag. De 5e editie van het Festival Normandie Impressionniste duurt van 22 maart tot 22 september 2024. De lijst met evenementen en exposities is uitgebreid. Het impressionisme zorgde destijds als vernieuwende kunststroming voor een ware revolutie. Vandaar dat het festival een brug slaat tussen het impressionisme van toen en de hedendaagse kunst. In totaal zijn er meer dan 150 culturele evenementen tijdens het festival.

#7 Grootste rommelmarkt van Europa in Lille

De Noord-Franse stad Lille is elk jaargetijde een geliefde bestemming voor een stedentrip. Maar koopjesjagers en liefhebbers van brocante noteren het eerste weekend van september om Lille te bezoeken. Want dan vindt de grootste rommelmarkt van Europa plaats. Het handelsverleden van de meest Vlaamse stad van Frankrijk komt dan tot volle bloei.

Meer dan twee miljoen belangstellenden schuifelen langs de ontelbare marktkramen in de gezellige binnenstad. Op zoek naar een bijzondere vondst, een leuk cadeau of een mooi souvenir. En ondertussen genieten zij van de unieke sfeer in het centrum van Lille.

Een bezoek aan de Oude Beurs met boekenmarkt mag niet ontbreken tijdens een weekend in Lille

#8 Keltisch Festival Interceltique in Lorient

Elke zomer stromen ongeveer 900.000 mensen uit alle windstreken naar de Keltische grond van Lorient voor het Festival Interceltique. Meer dan een week lang zijn er concerten, shows en bijzondere evenementen met een Keltische grondslag. Dit is ‘s werelds grootste bijeenkomst van Kelten uit alle windstreken. En dat willen ze vieren met zang en dans. Ook zijn er sportwedstrijden, kunsttentoonstellingen en ambachtelijke markten.

Het Keltisch Festival vindt plaats van 12 tot en met 18 augustus in Lorient in Bretagne. Deze stad met zes havens is dankzij de maritieme historische betekenis ook om die reden een bezoek meer dan waard. Bretagne is sowieso een uitstekende regio voor een vakantie in Frankrijk.

#9 Fête des lumières in Lyon

Begin december verandert Lyon in een feeërieke en kleurrijke sprookjesstad tijdens het Fête des Lumières. Het lichtfeest in Lyon is midden 19e eeuw begonnen als een religieus feest. Men viert de inhuldiging van het gouden beeld van de Maagd Maria, de beschermheilige van de stad. Het afgelopen decennium is het feest uitgegroeid tot een internationaal evenement waarbij artiesten van over de hele wereld geluids- en lichtshows geven. Het festival trekt elk jaar rond de vier miljoen bezoekers. Straten, pleinen en voorgevels van bekende monumenten worden omgetoverd tot een prachtig licht- en kleurenfestijn.

#10 Open Monumentendagen in het hele land

Frankrijk is vooral geliefd om de prachtige monumenten. Elke regio heeft tal van monumentale kerken, imposante kastelen, intieme kapellen en bijzondere theaters. De kans om het historisch en cultureel erfgoed van Frankrijk te zien, is tijdens de Open Monumentendagen. Deze “Journées du Patrimoine” vinden plaats van vrijdag 20 september tot en met zondag 22 september. Tijdens dit weekend openen monumentale gebouwen hun deuren die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Elk gebouw heeft tijdens deze dagen diverse activiteiten, zoals rondleidingen en demonstraties.

#11 Un été au Havre in Le Havre

In 2017 vierde de havenstad Le Havre het 500 jarig bestaan. Een onderdeel van de festiviteiten was het grote kunstfestival “Un Été au Havre” (Een Zomer in Le Havre). Dit festival was zo’n succes, dat het daarna jaarlijks plaatsvindt. Van 24 juni tot en met 16 september vinden er veel culturele evenementen in de stad plaats. Internationaal vermaarde kunstenaars ontwerpen speciale kunstwerken die in die periode in de stad pronken. Daarnaast zijn er 15 kunstwerken die de stad permanent sieren. Zo kun je twee kleurrijke bogen ontdekken, samengesteld uit scheepscontainers. Of het “Narrow House”, een huis met bijzondere afmetingen: het is 18 meter lang en slechts 1,40 meter breed. Tot slot hebben de musea van Le Havre bijzondere kunstexposities.

#12 Fête du Citron in Menton (Côte d’Azur)

Op de grens met Italië ligt de prachtige stad Menton aan de Côte d’Azur. Het symbool van de stad is de citroen. Want dit is de enige plaats in het land waar citroenbomen vrucht dragen, dankzij een bijzonder microklimaat. Al 90 jaar viert de bevolking “la Fête du Citron”. Meer dan 300 professionals toveren bijna 150 ton citrusfruit om tot de mooiste creaties. Hoogtepunt is het corso, waarbij de rijkelijk versierde praalwagens over de Promenade du Soleil trekken.

Elk jaar heeft het Fête du Citron een bepaald thema. In 2024 is dit, hoe toepasselijk, de Olympische Spelen van de Oudheid tot de moderne tijd. Het eerbetoon aan de vrucht waaraan Menton zoveel te danken heeft, vindt plaats van 17 februari tot en met 3 maart. Jaarlijks trekt het meer dan 200.000 bezoekers. Die zich natuurlijk ook tegoed kunnen doen aan overheerlijke citroentaart of een lekker glaasje limoncello.

#13 Kunstfestival “Voyage a Nantes” in Nantes

Nantes is de voormalige hoofdstad van de hertogen van Bretagne. De stad was vanaf de 17e eeuw een belangrijke handelshaven aan de oceaan. In de 19e en 20e eeuw kwam Nantes als industriestad tot bloei. Dat maakt Nantes een unieke bestemming voor een stedentrip.

Kunstliefhebbers kunnen van 6 juli tot en met 8 september hun hart ophalen. Dan vindt het vermaarde kunstfestival Voyage a Nantes plaats. Je kunt er zelfs een verrassende stadswandeling maken die meer dan 100 kunstwerken met elkaar verbindt.

#14 Cosmo Jazz Festival in Chamonix

Stel je eens voor: een prachtig jazzconcert met als decor de majestueuze Alpen in Savoie Mont Blanc. Tijdens het Cosmo Jazz Festival in Chamonix kun je dit meemaken. Het Cosmo Jazz Festival organiseert live concerten op imponerende locaties: de top van de Aiguille du Midi, bij het meer Lac Blanc en bij Grand Montets. De toegang tot alle concerten van het festival is gratis. Het Cosmo Jazz Festival vindt plaats van 22 tot en met 27 juli 2024.

De regio Savoie Mont Blanc is alle seizoenen een prachtig gebied voor outdoorliefhebbers. In de winter biedt Savoie Mont Blanc de mooiste wintersportgebieden met veel activiteiten als je even geen dag wilt skiën. Zo is er van 13 tot en met 25 januari de grootste en meest uitdagende sledehondenwedstrijd van Europa. Uit alle windstreken komen sleehondendrijvers met ruim 600 honden aan de start. Het evenement trekt veel bezoekers. Vanaf het voorjaar tot en met de herfst is de regio het domein voor de natuur- en wandelliefhebbers.

Vanoise

#15 Kerstmarkten in het hele land

De leukste kerstmarkten vind je echt niet alleen in Duitsland. Ook in Frankrijk zijn tal van gezellige kerstmarkten in het hart van historische steden. Zo verandert het oude centrum van Arras in een sprookjesachtige kerstmarkt. Amiens organiseert jaarlijks de grootste kerstmarkt van het land. De middeleeuwse stad Colmar met de fraaie vakwerkhuizen heeft een van de mooiste kerstmarkten van Europa. En het nabijgelegen Straatsburg is vooral bekend vanwege de typische kerstversiering uit de Elzas.

Al deze steden liggen in Noord-Frankrijk en zijn per trein gemakkelijk bereikbaar. Maar ook in de rest van Frankrijk vind je tal van bijzondere kerstmarkten.

Wat wordt jouw vakantie in Frankrijk?

Zo is het het hele jaar door van alles te beleven in Frankrijk, waar jij ook bent in het land. Kies jij dit jaar ook voor een vakantie in Frankrijk of een boeiende stedentrip? Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan zeker eens op onze overzichtspagina over Frankrijk. Daar vind je alle blogs die we over dit prachtige vakantieland hebben beschreven.

Meer evenementen

Naast deze selectie van 15 evenementen zijn er in het hele land nog veel meer bijzondere festiviteiten. Wil je nog meer evenementen vinden tijdens jouw vakantie in Frankrijk? Op de website van het Frans Verkeersbureau vind je een agenda met alle evenementen, verspreid over het land.