De bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

De bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

Home » Frankrijk » De bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

De havenstad Boulogne-sur-Mer aan de Franse Côte d’Opale is een ideale stad voor een stedentrip. De historische binnenstad kent tal van bijzondere monumenten. En de zee is altijd dichtbij. Zo loop je vanaf het centrum gemakkelijk het strand op. Maar de meest bijzondere attractie van Boulogne-sur-Mer is wel het grootste aquarium van Europa. In dit Nausicaá krijg je een fascinerend inkijkje in het zeeleven. We leiden je langs alle bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer. Maar we beginnen met de legende van de Maagd der Zee. Want dit verhaal is onlosmakelijk met de stad verbonden.

De legende van de Maagd der Zee

Bij diverse bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer kom je beeltenissen tegen van de Maagd der Zee: Maria in een bootje, met in haar linkerarm het kind Jezus. De legende vertelt dat in de 7e eeuw een bootje met een helder licht de haven van Boulogne-sur-Mer binnenvoer. Het bootje had geen zeil, roeispanen of bemanning. Op de boot stond een houten beeld van de maagd Maria met het kind Jezus op haar linkerarm. Gelovigen kwamen bijeen om te bidden op een heuvel over dit wonder. Tijdens dat gebed verscheen plotseling de Heilige Maagd Maria. Zij gaf opdracht om het beeld in de kerk te plaatsen. Vanaf dat moment was de stad een belangrijk bedevaartsoord geworden.

De bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer die je zeker niet mag missen:

Vissershaven

Boulogne-sur-Mer heeft de grootste vissershaven van Frankrijk. Iedere zondag is er de wekelijkse vismarkt. Ga vroeg in de ochtend, dan komen de vissers aan de kade met de vers gevangen vis. In de haven zijn tal van leuke visrestaurants. Voor visliefhebbers is dit de plek voor een heerlijke lunch of diner. De haven is jaarlijks het toneel van het “Fête de la Mer”. Dan is de haven een groot marktterrein met heerlijke delicatessen uit de zee. Daarnaast liggen er ook diverse oude zeilschepen in de haven. Die kun je bezichtigen of je kunt meevaren voor een tocht door de haven. Het festival vindt rond half juli plaats.

Nausicaá

Dé attractie van de stad is het enorm grote Nausicaá. Dit is het grootste aquarium van Europa. In enorme bassins zwemmen bijna 60.000 vissen en andere zeedieren. Via een ingenieuze route loop je langs, onder en boven de bassins. Je staat letterlijk oog in oog met haaien, enorme manta’s, schijfkwallen, zeeleeuwen en bijzondere vissen. Het wateroppervlak is zo groot dat er zelfs kleurrijke koraalriffen groeien. Het lijkt er echt op alsof je zelf over de bodem van de oceaan loopt. Denk niet dat een bezoek aan Nausicaá alleen iets is voor gezinnen met jonge kinderen. We hebben er bijna de hele middag doorgebracht. Naast de prachtige kijk op de onderwaterwereld is het ook nog eens een bijzonder informatief bezoek. Tip: het is er bij de kassa’s altijd erg druk. Bestel je tickets daarom vooraf online. Van alle bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer mag je deze zeker niet overslaan!

Het strand op

Direct naast het aquarium begint het strand van Boulogne-sur-Mer. Op het strand kun je heerlijk uitwaaien, relaxen of een blokart huren. Als je zin hebt in een leuke wandeling, wandel dan langs de kust naar Wimereux. Deze leuke badplaats ligt zo’n 6 kilometer ten noorden van Boulogne-sur-Mer.

Wandelen over de vestingmuren

Het middeleeuwse centrum van de stad (de bovenstad of “haute-ville”) was ommuurd. De vestingmuren werden gebouwd in de 13e eeuw. Via vier poorten komt men in het centrum. Tegenwoordig kun je een wandeling maken over de vestingmuren. Je hebt dan een fraai uitzicht op het oude centrum. Je herkent gelijk het kasteel, de basiliek, het Belfort en het stadhuis. Om de muur ligt ook een leuk park.

Chateau Comtal

Het Chateau Comtal is een van de laatste versterkte kastelen in de regio. Het kasteel werd in 1226 gebouwd door Philippe Hurepel. Hij was destijds de graaf van Boulogne. Het kasteel is in de loop der eeuwen diverse keren gerestaureerd. Maar nog steeds zijn delen uit de eerste bouwperiode zichtbaar. In de kelders van het kasteel zijn zelfs muren die dateren uit de Romeinse periode.

Kasteelmuseum

Een deel van het kasteel is nu museum. Verwacht hier echter geen zalen met ridders, harnassen en wapentuig uit de middeleeuwen. Wij waren verbaasd over de grote hoeveelheid Egyptische voorwerpen. Die collectie is ontstaan door de vele opgravingen van Egyptoloog Mariette. Deze inwoner van Boulogne-sur-Mer heeft in de 19e eeuw tal van ontdekkingen gedaan in de piramides van Egypte. Maar je bewondert er ook een indrukwekkende collectie maskers van eskimo’s uit Alaska.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

In de middeleeuwen had de stad een echte kathedraal. Deze kathedraal was gewijd aan Maagd van Boulogne Maria, ook wel de Maagd der Zee genoemd. Op de ruïnes van deze kathedraal is in de 19e eeuw de huidige basiliek gebouwd. Binnen valt het grote beeld van Maria met Jezus op. Daaromheen knielen priesters die de kerk aanbieden aan Maria. In de kerk zie je ook nog een beeltenis van Maria met Jezus in de boot.

Crypte

Het allermooiste van de basiliek zie je ondergronds. Daar tref je een van de grootste crypten van het land aan. Je wandelt door een ruimte van wel 100 meter lang. De crypte dateert al uit de Romeinse tijd. Bij de bouw van de huidige basiliek ontdekte men deze gigantische ruimte. De muren van de crypte vormen als het ware de fundering van de kerk. Want bij de bouw van de basiliek volgde men de plattegrond van de grafkelders. Je dwaalt door een labyrint van kamers en galerijen. Daarbinnen tref je veel kunst aan die gewijd is aan de geschiedenis van het Christendom. Natuurlijk komt de legende van de Maagd der Zee ook aan bod. Indrukwekkend zijn de vele muurschilderingen in de hele ruimte.

Belfort en stadhuis

In België en Noord-Frankrijk komen 56 Belforts (torens) voor. Deze Belforts waren het symbool van macht en rijkdom van de steden in de middeleeuwen. Stuk voor stuk maken zij deel uit van het werelderfgoed van UNESCO. Het Belfort van Boulogne-sur-Mer dateert uit de 12e eeuw. Het is daarmee het oudste gebouw van de stad. Het was de wachttoren van het grafelijk paleis dat ooit op deze plek stond. Bij het Belfort bevindt zich nu het stadhuis. Vooral de trouwzaal en het kabinet van de burgemeester zijn erg fraai in rococo stijl ingericht. Normaal gesproken kun je het Belfort beklimmen en genieten van een mooi uitzicht. Vanwege veiligheidsredenen was dit helaas niet mogelijk bij ons bezoek.

Sint-Nicolaaskerk

De oudste kerk van de stad is de Sint-Nicolaaskerk. Deze kerk werd gebouwd in de 13e eeuw. Maar in de eeuwen daarna heeft men de kerk diverse keren drastisch verbouwd. Niet al te veel herinnert daarom nog uit de eerste tijd. De kerk ligt in de benedenstad. Dat was het gebied waar van oudsher de vele vissers van de stad woonden. Daarom is de kerk ook vernoemd naar Sint-Nicolaas, de patroonheilige van de zeevarenden. De kerk ligt aan het plein Place Dalton. Dat is de plek waar de inwoners gezellig wat drinken op de terrassen. Ook vindt er op het plein regelmatig een markt plaats.

Napoleon en Boulogne-sur-Mer

Aan het begin van de negentiende eeuw had Napoleon Bonaparte het plan om Engeland te veroveren. Hij wilde dit doen vanuit de haven van Boulogne-sur-Mer. Er kwam een marinebasis en hij bouwde een enorme legermacht op in de regio. Meer dan duizend schepen lagen voor anker om de troepen te vervoeren. In totaal legerden meer dan 120.000 soldaten in de regio. De aanval heeft alleen nooit plaatsgevonden. Want Napoleon verlegde zijn militaire acties meer naar andere delen van Europa.

Toch herinneren nog diverse monumenten aan die periode. Het meest indrukwekkende is wel de Colonne de la Grande Armée. Deze marmeren toren is 53 meter hoog. Bovenop staat het beeld van Napoleon. Je kunt met een wenteltrap van meer dan 250 treden naar boven. Je inspanningen vergeet je gelijk als je het van het prachtige uitzicht geniet. Deze leuke wandeling voert je langs dit monument, maar ook nog andere herinneringen aan Napoleon. Zoals het kruithuis, het keizerlijk paleis en diverse forten.

Bootexcursie

In een belangrijke havenstad hoor je natuurlijk een boottocht te maken. Vanaf het water zie je de imposante krijtrotsen bij Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez. Je krijgt een geweldig beeld van de schoonheid van de Côte d’Opale bij zo’n boottocht. Je kunt er ook voor kiezen om een rondvaart door de haven van Boulogne-sur-Mer te maken.

Wandelen langs de bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

In de stad kun je diverse wandelingen maken. Zo heeft de stad diverse wandelroutes uitgezet langs een groot aantal prachtige street art objecten. Maar bijvoorbeeld ook een stadswandeling langs diverse bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer. Of eentje over de steiger naar de vuurtoren. Ook de omgeving van Boulogne-sur-Mer en de Côte d’Opale is een aantrekkelijk wandelgebied. Op deze site staan diverse wandelingen, inclusief een gps-track.

Hoogtepunten in de Côte d’Opale

Boulogne-sur-Mer is een belangrijke plaats in de kuststreek Côte d’Opale. Laat je net als impressionistische schilders betoveren door de schoonheid van het landschap en de fraaie kleuren. Langs de kust liggen charmante vissersplaatsjes, mooie stranden en spectaculaire kliffen. Maar je vindt er ook stoere kastelen, interessante musea en bijzondere monumenten. Dit zijn de hoogtepunten van de Côte d’Opale.

Tips voor je bezoek aan de bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer

Waar ligt Boulogne-sur-Mer?

Boulogne-sur-Mer ligt aan de westkust van Frankrijk, in de regio Hauts-de-France.

 

Hoe kom ik in Boulogne-sur-Mer?

Vanaf Utrecht is het zo’n 370 kilometer naar Boulogne-sur-Mer. Met de auto kom je het gemakkelijkst op je bestemming. Je rijdt over (tolvrije) snelwegen naar Boulogne-sur-Mer toe.

Wat zijn de bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer?

Boulogne-sur-Mer heeft een historische binnenstad met vestingmuren. Daarbinnen vind je het Chateau Comtal, het kasteelmuseum, de basiliek met de immense crypte, het Belfort, gezellige klinkerstraten en het Place Dalton. In de binnenstad is een prachtige wandeling de route langs vele street art kunstwerken. Daarnaast zijn het strand, de grootste haven van Frankrijk en het gigantische aquarium Nausicaá belangrijke bezienswaardigheden van Boulogne-sur-Mer.

 

Waar kan ik lekker eten en drinken in Boulogne-sur-Mer?

Als haven -en visserijstad is Boulogne-sur-Mer een walhalla voor liefhebbers van vis en schaaldieren. Rond de haven vind je diverse goede visrestaurants. Maar er is natuurlijk meer keuze mogelijk. Dit zijn aanraders als je lekker wilt eten:

 

  • l'ilot vert. Aanbevolen door Michelin. En die reputatie maakt men helemaal waar.
  • Le Comptoir. Dineren in een fijne ambiance. Gastvrouw en -heer leggen je in de watten.
  • Le Chatillon. Het beste visrestaurant in de haven. Alleen geopend voor lunch.
  • CéVé. Een klein restaurant, maar er wordt groots gekookt. Reserveren gewenst.
  • Il Siciliano. Ook een klein en authentiek restaurant. De beste Italiaan in de stad.
Waar kan ik goed overnachten in Boulogne-sur-Mer?

In deze onderkomens slaap je heerlijk:

 

 

Als je verder wilt zoeken, dan vind je hier het totale aanbod aan accommodatie in Boulogne-sur Mer.

 

Wil je buiten de stad verblijven, kies dan voor een prachtig Chambre d'hôtes in Wimereux (6 km ten noorden van Boulogne-sur-Mer). Vraag een kamer met zeezicht en je hebt een topverblijf!