In mijn jeugdjaren had ik een enorme fascinatie voor de luchtvaart. Ik bleef mij erover verbazen hoe een verkeersvliegtuig schijnbaar moeiteloos zich kon onttrekken aan de zwaartekracht. Toen vliegtuigbouwer Airbus met de productie begon van ‘s-werelds grootste verkeersvliegtuig, nam ik een besluit. Ik moest en zou de fabrieken van Airbus ooit gaan bezoeken.
Eindelijk was het dan zover. Met een klein gezelschap togen we naar Toulouse. Ons bezoek aan de fabriek stelde gelukkig allerminst teleur. Maar uiteindelijk was de verrassing van ons bezoek aan Toulouse, de stad zelf! Deze prachtige, vierde stad van Frankrijk heeft veel meer te bieden dan we hadden durven hopen. In deze blog gaan we daarom niet alleen in op Airbus. We nemen je eerst mee met een stadswandeling door de roze stad aan de Garonne.
Geschiedenis van Toulouse
Toulouse werd rond 200 voor Christus gesticht. Ongeveer 80 jaar later werd er een Romeins legioen gelegerd. In de eeuwen die volgden groeide de stad uit tot circa 20.000 inwoners. Rond 250 werd Toulouse christelijk. De bisschoppen bouwden Toulouse uit tot een ommuurde, typisch Romeinse stad. Weinig uit deze periode is bewaard gebleven. De Romeinse bakstenen gebouwen en stadsmuren werden in de middeleeuwen namelijk voor nieuwbouw hergebruikt.
In de vroege middeleeuwen bloeide Toulouse op tot het culturele centrum van Languedoc. In bepaalde mate was er sprake van godsdienstvrijheid. Veel Joden en Katharen trokken toen naar de stad. In de 12e en 13e eeuw waren er zoveel Katharen dat er door de paus kruistochten werden geïnitieerd.
In de 15e eeuw ontwikkelde Toulouse zich tot een van de rijkste steden van Frankrijk. Dit kwam grotendeels door de verkoop van blauwe kleurstof (pastel). Rijke kooplieden bouwden er huizen van Romeinse, oud-roze bakstenen. Sindsdien wordt Toulouse ook wel de roze stad genoemd. Er zijn nog veel hotels en herenhuizen die aan die periode van rijkdom herinneren.
In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog nam Toulouse tienduizenden vluchtelingen van de Spaanse Burgeroorlog op. De Spaanse invloed op de cultuur is nog steeds zichtbaar. Toulouse is de afgelopen 50 jaar een centrum van lucht- en ruimtevaart geworden. Airbus is de grootste werkgever in de regio. Ondanks de industrialisatie heeft Toulouse gelukkig haar charme weten te behouden.
Hoogtepunten van Toulouse
Al gingen wij naar Toulouse vanwege Airbus, het oude stadscentrum vonden we des te indrukwekkender. In een stad als Toulouse is het heerlijk om gewoon wat te wandelen of te fietsen. Bijvoorbeeld langs de Garonne of het Canal du Midi. Lekker genieten van de pseudo-Romeinse gebouwen met hun roze bakstenen. Maar ook van de terrassen waar het rond borreltijd goed toeven is!
Benieuwd naar de hoogtepunten van Toulouse? Overweeg dan om een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad kennen en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour vaak bij Baja Bikes. Je krijgt een uitstekende gids mee die perfect Engels spreekt en echt alles van de stad weet. In Toulouse beschikt Baja Bikes over goede e-bikes.
De fietstour met Baja Bikes voert door de wijken Capitool, Le Busca, Saint-Etienne, Amidonniers en St. Cyprien. Hieronder staan de hoogtepunten beschreven die je met de fietstour aandoet. We hebben het lijstje overigens aangevuld met enkele andere favorieten.
Het Capitool
Het hart van Toulouse is het Place du Capitole, het grote stadsplein. Hier vind je ook het Capitool, het imposante, paleisachtige stadhuis van de stad. Dit gebouw stamt uit eind 12e eeuw. Het was toen het regeringsgebouw van de magistraten van de rijke provincie. De roze bakstenen gevel in neoklassieke stijl dateert uit midden 18e eeuw. Eind 19e eeuw kwam er nog een klokkentoren bij. Feitelijk zijn alleen de binnenplaats en de poort van de oorspronkelijke middeleeuwse gebouwen bewaard gebleven.
Eind vorige eeuw is het Place du Capitole een voetgangersgebied geworden. Het Capitole zelf is tegenwoordig het stadhuis. Ook herbergt het gebouw het operagezelschap Théâtre du Capitole de Toulouse en het Orchestre National du Capitole de Toulouse. Het plein en het stadhuis vormen het symbool van de stad.
Religieuze gebouwen
In Toulouse is er geen gebrek aan prachtige, historische kerken. Het belangrijkste religieuze bouwwerk van Toulouse is de Saint-Étienne. Aan de bouw van de kathedraal werd in de 13e eeuw begonnen. Pas in de 17e eeuw werd de bouw afgerond. Het resultaat is een mengeling van onder meer een romaanse en gotische stijl.
Wij vonden de Basilique Saint-Sernin de Toulouse ook zeker een bezoekje waard. De basiliek uit eind 11e eeuw is een van Europa’s grootste kerken in romaanse stijl. De kerk is tevens een van de vijf grote pelgrimskerken van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.
Jacobijnenklooster
Wat je in Toulouse wat ons betreft echt niet mag missen is het Jacobijnenklooster. Dit klooster en de kerk werden gebouwd in de 13e eeuw in de strijd tegen de kathaarse ketterij. Het klooster werd later uitgebreid met een klokkentoren, een eetzaal, een kapel en een kapittelzaal. De kerk bevat prachtige schilderijen uit die periode. Maar ook een unieke zuil in de vorm van een palmboom.
Aan de linkerzijde van de kerk bevindt zich een verscholen, houten deur. Via deze deur kom je uit op een uit roze bakstenen opgetrokken kloostergang. Het binnenplein is een prettige oase van rust. Bijkomend voordeel in de zomer is dat het er aangenaam koel is. De perfecte plek dus om naartoe te gaan als je even wilt relaxen. Vooral als je de toeristische bedrijvigheid in het stadscentrum wilt ontvluchten.
De Garonne
De Garonne is met bijna 650 kilometer lengte de langste rivier van Zuidwest-Frankrijk. De rivier ontspringt in de Spaanse Pyreneeën. Pas in Toulouse richting Bordeaux is de Garonne bevaarbaar. De kades en oevers van de Garonne zijn een van de bezienswaardigheden van Toulouse. Je kunt er heerlijk langs wandelen en fietsen. Op veel plekken kun je ook wat relaxen en genieten van het stadsleven om je heen. Zo kun je de lokale jeugd op de Garonne zelfs zien waterskiën.
Er bevinden zich diverse eilandjes in de rivier. Daarnaast zijn er vele bruggen over de Garonne gebouwd. Een daarvan is de 220 meter lange ‘Pont Neuf’ uit de 16e eeuw. Dit is de enige nog bestaande oude brug. Overigens staat ‘neuf’ hier niet voor negen maar voor nieuw. De brug was tijdens de middeleeuwen namelijk de nieuwste brug. En tevens de enige brug die stand kon houden tegen de soms heftige overstromingen. ‘s Avonds is Pont Neuf mooi verlicht!
Stadsparken rond het Grand Rond
Ten oosten van de Garonne ligt het stadspark Grand Rond uit midden 18e eeuw. Het park heeft de vorm van een grote rotonde van 200 meter in diameter. Vroeger kwamen de inwoners uit Toulouse er jeu de boules spelen. Tegenwoordig heb je er een fontein, een muziektent (kiosk) en kleurrijke bloembedden. Een lekker plekje om wat te slenteren of om op een bankje uit te rusten van je stadswandeling.
Vanuit dit park lopen er vier parklanen in noord-zuid- en oost-west-richting. De Allée Jules Guesde voert naar het westen. Aan de parklaan ligt het fraaie Jardin Royal van bijna 2 hectare groot. Je vindt er grasvelden, kronkelende paadjes, standbeelden en een meertje met een eendenhuis. Daarnaast komen er verschillende, redelijk zeldzame boomsoorten voor. Sinds 2013 is het park een zogenaamde “Jardin remarquable” (opmerkelijke tuin). Deze aanduiding wordt gegeven aan Franse tuinen van bijzonder cultureel, historisch, esthetisch of botanisch belang.
Volg je vanuit het Grand Rond de Allée Serge Ravanel naar het zuiden, dan kom je langs de Jardin des Plantes. Deze botanische tuin is aangelegd eind 18e eeuw. Het was toen de plek waar de armsten van de stad geneeskrachtige planten konden plukken. In die tijd groeiden er zo’n 1.300 inheemse en uitheemse soorten. Naast vele plantensoorten biedt de tuin (restanten van) verschillende oude gebouwen. Zo bevindt zich hier het natuurhistorisch museum uit eind 16e eeuw. Verder is de toegangsdeur een reconstructie van een van de deuren van het oude Capitool.
Canal du Midi
Het Canal du Midi is een 240 kilometer lang kanaal dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het verbindt de Garonne met de Étang de Thau aan de Middellandse Zee. In de stad lopen er drukke wegen langs het kanaal. Ten zuiden van Port St-Sauveur is het rustiger. Langs de oevers kun je daar heerlijk wandelen of fietsen. Het kanaal leent zich uitstekend voor een fantastische riviercruise in Frankrijk.
Musea
In Toulouse heb je veel interessante musea. Enkele hiervan vinden wij zelfs bij zonnig weer de moeite waard. Bij regen mag je de volgende musea eigenlijk niet missen.
Aan de zuidoever van de Garonne ligt het museum Les Abattoirs. Het is een museum voor moderne kunst. Het museum beschikt over een prachtige tuin met fraai uitzicht op de Garonne.
Meer geïnteresseerd in Aziatische kunst en Egyptische archeologie? Ga dan naar het Georges Labit Museum. Alleen al het gebouw in Moorse stijl is een bezoek waard! De collectie is niet al te groot maar wel van hoge kwaliteit. De tuin met palmbomen maakt de plaatje compleet.
Les Augustins, wat voorheen een kloosterkerk was, is tegenwoordig een museum voor schone kunsten. Het prachtige pand stamt nog uit begin 14e eeuw. Sinds eind 18e eeuw is het een museum. Daarmee is het een van de oudste musea van heel Frankrijk. Het gebouw, de tuin en de koele patio zijn te mooi om niet te bezichtigen!
Een van de meest aantrekkelijke oude herenhuizen van de stad is het Hôtel d’Assézat uit midden 16e eeuw. Het gebouw is een uitstekend voorbeeld van de architectuur van paleizen uit de Renaissance in Zuid-Frankrijk. Het prachtige pand herbergt de kunstcollectie van de Bemberg Foundation. Wat wij met name zo mooi vonden is de monumentale toegangspoort, de patio en het trappenhuis.
Airbus
Vliegtuigbouwer Airbus ontstond in 1970 als samenwerkingsverband tussen Aérospatiale (Frankrijk) en Deutsche Aerospace. Later trad ook het Spaanse Construcciones Aeronáuticas aan het consortium toe. Doel van de samenwerking was om tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse vliegtuigbouwers. Sinds de oprichting is Airbus uitgegroeid tot de grootste fabrikant van verkeersvliegtuigen ter wereld (2019).
Onze rondleiding bij Airbus
Het bezoek aan Toulouse was ons te doen om een rondleiding bij Airbus. We waren met name benieuwd naar de eindassemblage van de A380*, de superjumbo van Airbus. Hierin werden we niet teleurgesteld. In Nederland hadden we de rondleiding al geboekt. Op vertoon van paspoort werden we bij het grote Airbus toegelaten. Een gids nam ons vervolgens mee naar een ruimte waar we een promotiefilm kregen te zien.
Hierna gingen we door naar een andere, hooggelegen ruimte. Vanachter glas kregen we hier de productielijn van de A380 te zien. Er stonden op dat moment twee van die superjumbo’s naast elkaar. Indrukwekkend groot! De gids voorzag ons van veel interessante achtergrondinformatie. Zo leerden we bijvoorbeeld dat de klant nagenoeg alles zelf mag bepalen. Wil je een douche met gouden kranen? Prima. Zweer je bij motoren van Rolls Royce? Ook goed!
Na 60 minuten stonden we weer buiten. Voor mij als liefhebber bijzonder interessant en absoluut de moeite waard. Deel je niet die fascinatie voor de luchtvaart? Dan is een bezoek aan de productiehallen mogelijk niet leuk genoeg. Beperk je dan tot het oude stadscentrum van Toulouse.
*) Helaas wordt dit type toestel niet meer gemaakt. De internationale vraag verschoof namelijk van volume naar frequentie. Voor maatschappijen bleek het lucratiever om vaker met kleinere, meer zuinige toestellen te vliegen.
Aeroscopia luchtvaartmuseum
Naast de productiehallen van Airbus heb je bij de luchthaven Blagnac ook een luchtvaartmuseum. Weliswaar niet zo uitgebreid als ons eigen Aviodrome, maar zeker een bezoekje waard. Het museum bevat een unieke collectie vliegtuigen. Zo zijn er twee Concordes en een Caravelle. Ook vind je er een replica van de Blériot VI. Met dit vliegtuig stak Blériot in 1909 voor het eerst via de lucht het kanaal over. Meer informatie over het Aeroscopia luchtvaartmuseum.
Rondleiding bij Airbus: praktische zaken
- Op maandag tot en met zaterdag worden er rondleidingen gegeven in het Frans, Engels en Spaans. Reserveer online en op tijd.
- Fotografie is ten strengste verboden en identiteitskaart is verplicht.
- Adres van de tour wordt op de website niet aangegeven. Je moet naar het volgende adres: Rue Franz Joseph Strauss Village Aeroconstellation, 31700 Blagnac.
Stedentrip naar Toulouse: praktische zaken
De beste tijd voor een bezoek aan Toulouse is van juni tot en met oktober. In de lente wil het er namelijk redelijk veel regenen. In de zomermaanden kan het er wel aardig warm worden. Wil je een actief weekend ga dan in juni of september.
Toulouse ligt redelijk dichtbij de Pyreneeën. De stad is daarmee ideaal te combineren met een autovakantie naar Spanje of de Pyreneeën. Wil je net als wij alleen stedentrip maken, reis dan met het vliegtuig. Reserveer een stoel naast het raampje. Vanuit de lucht kun je namelijk het grote fabrieksterrein van Airbus al zien liggen. Vanaf de luchthaven zijn er goede tramverbindingen naar het stadscentrum.
Toulouse is een grote stad, maar het historische centrum is vrij klein. De meeste bezienswaardigheden in de binnenstad zijn gemakkelijk met de fiets en zelfs te voet te bereiken. Kom je met eigen auto kies dan een hotel met eigen parkeergarage. Een andere optie is om een accommodatie te zoeken buiten het centrum. Je neemt dan de metro of tram naar het centrum. Overigens kun je ook een fiets huren.
Er is veel accommodatie in Toulouse te vinden. Het zijn met name appartementen maar je vindt er ook bed & breakfasts. Wij zaten zelf in het Appart Hôtel Clément Ader. Verblijf hier kunnen we iedereen aanraden. Het appartement is ideaal gelegen in het centrum. Naast een prima ontbijtbuffet is er een heerlijk verwarmd buitenzwembad.