Senlis, een historisch juweeltje in de Oise

Senlis, een historisch juweeltje in de Oise

Home » Frankrijk » Senlis, een historisch juweeltje in de Oise
In de Oise, een departement in de regio Hauts-de-France, ligt de charmante stad Senlis. De stad is doordrenkt van geschiedenis en schoonheid. Met zijn beklinkerde straten, middeleeuwse architectuur en een overvloed aan culturele schatten is Senlis zo’n stad waar je gelijk verliefd op wordt. Daarnaast is Senlis een ideale uitvalsbasis om andere hoogtepunten in de Oise te bezoeken. In deze blog delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Senlis. Ook ontdek je wat je nog meer kunt zien en doen in de nabije omgeving.

Geschiedenis van Senlis

Al in de Romeinse tijd speelde Senlis een belangrijke rol. Augustomagus, zoals de Romeinse naam luidde, was de hoofdstad van de regio. De stad lag aan een belangrijk kruispunt van Romeinse wegen.

In de middeleeuwen werd Senlis een koninklijke residentie. Hugo Capet werd in 987 in Senlis tot koning gekroond. Daarmee werd de stad eeuwenlang een koninklijke residentie. De grote bloeiperiode van Senlis was in de 12e en 13e eeuw. Er vond veel handel plaats in wol, leer en bont. Omstreeks 1300 was Senlis zelfs ongeveer even groot als Parijs.

In de moderne tijd werd Senlis een belangrijke garnizoensstad. Bij het begin van WO I werd Senlis na zware gevechten ingenomen door de Duitsers. Zij hebben toen een groot deel van de stad in brand gestoken. Gelukkig is de stad weer in volle glorie hersteld. Zodat wij kunnen genieten van een fraai stadje met veel sfeer en diverse bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden van Senlis

Senlis biedt een rijke schat aan historische en culturele hoogtepunten. Terwijl je door de klinkerstraten van de stad wandelt, voel je je onmiddellijk ondergedompeld in een ver verleden. De historische binnenstad is niet zo groot. Je loopt daardoor op je gemak van de ene naar de andere bezienswaardigheden van Senlis.

Kathedraal Notre-Dame de Senlis

Het startpunt van elke ontdekkingstocht door Senlis zou de majestueuze kathedraal Notre-Dame de Senlis moeten zijn. Deze prachtige gotische kathedraal is een meesterwerk van religieuze architectuur.

De bouw van een van de kleinste kathedralen van Frankrijk begon in 1151. De kerk verrees op een plaats waar al eerder een heiligdom had gestaan. Pas vier eeuwen later was het bouwwerk helemaal af. Tijdens de bouw sloeg de bliksem in, waardoor het gebouw in brand vloog. Dankzij gulle giften van Lodewijk XII en François I kon men de bouw voortzetten. De financiële steun zorgde ervoor dat men de zijgevel van de kerk kon versieren met een flamboyante decoratie.

Hoogtepunt van de kerk is het portaal van de Maagd. Het is een meesterwerk van gotische beeldhouwkunst uit de 12e eeuw. Daarnaast zijn de bijzondere zuidtoren en de laatgotische gevels blikvangers. Daarmee is een van de kleinste kathedralen van het land ook een van de mooiste.

Bij ons bezoek aan Senlis was de kathedraal gesloten in verband met een huwelijk. Gelukkig konden we enkele uren laten de kerk wel bewonderen. En daardoor met eigen ogen het prachtige interieur aanschouwen.

Château Royal de Senlis

De stad is trots op zijn koninklijke geschiedenis en het Château Royal de Senlis is daar het bewijs van. Dit voormalige koninklijke paleis was de geliefde residentie van verschillende Franse koningen, waaronder Lodewijk VII en Lodewijk IX. Hoewel het grootste deel van het kasteel tegenwoordig is verdwenen, zijn de overblijfselen nog steeds indrukwekkend en geven ze een glimp van de oude grandeur. Zo werd op deze plek Hugo Capet tot koning gekroond.

Hoewel er veel gebouwen van het kasteel gesloopt zijn, kunnen we de romaanse toren nog bewonderen. Ook de Gallo-Romeinse muur uit de 3e eeuw is nog zichtbaar. Deze muur ondersteunde het hoofdgebouw van het kasteel. Het kasteel werd verschillende keren gerenoveerd onder het bewind van Lodewijk IX, Karel V en François I. Helaas werd het kasteel in de 18e eeuw bijna volledig gesloopt. Maar het park rondom het kasteel is een prachtige plek om je terug te wanen in de tijd waarin Senlis een koninklijke residentie was.

Stadsmuren en torens

Senlis is een van de weinige steden in Frankrijk die nog steeds zijn oude stadsmuren en verdedigingstorens heeft behouden. Wandel over de oude wallen en geniet van een panoramisch uitzicht op de stad. Mis vooral de Poudrière-toren niet, die nu fungeert als een schilderachtig uitkijkpunt.

In de 3e eeuw bouwden de Romeinen een dikke muur van 800 meter lang. Je kunt er nog 16 van de oorspronkelijke 30 torens bewonderen. De mooiste uitzichten op de muur heb je in de Jardin du Roy, in het park van het koninklijk kasteel en in de Rue de la Treille.

Musée d’Art et d’Archéologie

Het Museum voor Kunst en Archeologie is gevestigd in het voormalige bischoppelijk paleis. Dat gebouw is op zich al een bezoek waard. Geniet daarom ook van de fraaie uitzichten op de stad vanuit het museum. Voor kunstliefhebbers biedt het museum een uitgebreide collectie kunstwerken en archeologische vondsten. Van schilderijen en sculpturen tot oude voorwerpen uit het verre verleden, dit museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de regio.

Op de begane grond bevindt zich de archeologische collectie. Daarnaast bevat de gotische zaal diverse sculpturen uit de middeleeuwen. De eerste verdieping van het museum toont een fraaie collectie uit de 16e tot de 20e eeuw. Veel aandacht is er voor de kunstenaar Thomas Couture, geboren in Senlis. Hij was een 19e eeuwse schilder en leermeester van diverse andere schilders. Ook is er een mooie collectie van de kunstenares Séraphine de Senlis. Zij is beroemd geworden door haar naïeve schilderkunst.

Place de la Halle aux Herbes

Het kloppend hart van Senlis is het levendige plein Place de la Halle aux Herbes. Het is de plek waar markten en evenementen plaatsvinden. Hier kun je de lokale keuken proeven, de kleurrijke ambiance ervaren en genieten van de sfeer van Senlis op een van de gezellige terrassen.

Amfitheater

In de eerste eeuw n.C. verrees een groot amfitheater in Augustomagus, de voorloper van Senlis. Het bood plaats aan zo’n 9.000 toeschouwers. Tot ongeveer 500 n.C. was de arena in gebruik voor gladiatorengevechten.

Nu zijn van het Gallo-Romeinse theater alleen nog restanten te zien. Het theater ligt iets ten westen van de binnenstad. Je kunt het theater slechts eenmaal per maand op een zondag met een groepsrondleiding bezoeken.

Struinen door de straten en stegen

Maar misschien wel het allerleukste van Senlis is het slenteren door het historische centrum van de stad. Al wandelend over de klinkerstraatjes valt je op dat de binnenstad een groot openluchtmuseum is. Prachtige gebouwen, mooie huizen en bijzondere winkeltjes maken het tot een feest om door Senlis te struinen.

Wandelend de hoogtepunten van Senlis ontdekken

De VVV van Senlis heeft het ons makkelijk gemaakt om alle mooie plekjes van de stad te ontdekken. Er zijn drie wandelingen mogelijk. De kortste is 1,5 kilometer lang en gaat door het hart van het historisch centrum. De andere twee wandelingen zijn iets langer (respectievelijk 2,1 en 3,8 kilometer) Zij komen langs andere plekken in de stad, waaronder de oude vestingmuren uit de 3e eeuw langs de rivier de Nonette. Bij de VVV haal je een kleine Engelstalige folder met de routes van deze drie wandelingen.

Daarnaast kun je ook met een gids een stadswandeling maken (zowel groeps- als individuele tochten). Kijk voor meer informatie over de data en de verschillende thema’s op de website van de VVV.

De omgeving van Senlis

De charme van Senlis reikt verder dan de stadsgrenzen. Het verkennen van de omliggende plaatsen en bezienswaardigheden loont daarom zeker de moeite. Dit zijn enkele aanbevelingen voor wat je kunt zien en doen in de omgeving:

Kasteel van Chantilly

Slechts een klein eindje rijden van Senlis ligt het pittoreske Chantilly, beroemd om zijn prachtige kasteel en uitgestrekte kasteeltuinen. Bezoek zeker het Musée Condé in het kasteel. Dit museum herbergt na het Louvre in Parijs de grootste kunstcollectie van het land. In en om het kasteel kun je een volle dag doorbrengen, zoveel is te zien. Wil je weten wat? Lees dan onze blog over het kasteel van Chantilly. Daarin noemen we ook de andere bezienswaardigheden van de stad.

Natuurpark Oise-Pays de France

Natuurliefhebbers kunnen genieten van het verkennen van het regionale natuurpark Oise-Pays de France. Het park vormt een schilderachtig landschap met bossen, meren en adembenemende uitzichten. Maak een wandeling, ga fietsen of picknicken in dit park.

Een onderdeel van het natuurpark is het Massif des Trois Forêts. De bossen die samen het massief vormen, liggen om Senlis heen. In deze bossen vind je bijzondere ruïnes en archeologische monumenten. Daarnaast liggen in de bossen schilderachtige dorpjes als Mortefontaine, Plailly en Saint-Witz.

Abbaye de Chaalis

Niet ver van Senlis ligt de Koninklijke Abdij van Chaalis. Het is een voormalig klooster van de cisterciënzers. De abdij werd in de 12e eeuw gesticht. In een van de gebouwen waar vroeger de monniken sliepen, huist nu een interessant museum. Het heeft een fraaie en grote collectie werken van Franse, Italiaanse en Vlaamse meesters.

Het enorme terrein van de abdij bevindt zich in het bos van Ermenonville. De ruïne van de abdij, de kapel, orangerie en het voormalige klooster zijn omringd door een prachtig landschap van bossen en tuinen. Dat maakt de abdij een geweldige plek voor een fraaie wandeling rondom de indrukwekkende gebouwen, door de parken en het aangrenzende bos.

Compiègne

Een andere nabijgelegen stad die een bezoek waard is, is Compiègne. Het bekendst is de stad om zijn indrukwekkende keizerlijke paleis. Het Paleis van Compiègne was de favoriete residentie van Napoleon III. Nu geeft het paleis onderdak aan drie verschillende musea.

In de bossen bij Compiègne ligt een bijzonder museum, het Musée de l’Armistice. Op deze plek werd het einde van WO I bezegeld door Frankrijk en Duitsland. In een wagon ondertekenden zij de wapenstilstand. Het is een klein, maar interessant museum. Hoogtepunt is de treinwagon waarin de ondertekening plaatsvond. Saillant detail: Hitler gebruikte dezelfde treinwagon bij de Franse capitulatie in 1940.

Praktische informatie over Senlis

Waar ligt Senlis?

Senlis ligt in de regio Hauts-de-France, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Parijs. De stad bevindt zich in het departement Oise. Het is een perfecte uitvalsbasis voor zowel de inwoners uit de regio als vakantiegangers die deze historische stad en de omgeving willen ontdekken.

Hoe kom ik in Senlis?

Dankzij de nabijheid van Parijs en de uitstekende verbindingen met andere steden in de regio, is Senlis gemakkelijk bereikbaar per auto, trein en vliegtuig.

  • Met de auto: vanaf Utrecht is het iets meer dan 400 kilometer naar Senlis (deels over tolwegen). Reken op een rit van ongeveer vijf uur.
  • Met de trein: met de trein is het via Parijs gemakkelijk en snel reizen naar Senlis. De Eurostar brengt je comfortabel naar de Franse hoofdstad. Vanaf Parijs ben je binnen een half uur in Senlis.
  • Met het vliegtuig: er gaan dagelijks vele vluchten naar Parijs. Vanaf daar kun je gemakkelijk een trein of huurauto nemen om Senlis te bereiken.
Is Senlis een leuke stad?

Senlis is een prachtige middeleeuwse stad met diverse fraaie monumenten en gebouwen. Het gezellige centrum met de klinkerstraatjes geeft Senlis een bijzondere sfeer. Daarnaast is Senlis centraal gelegen in de Oise. Vanuit de stad bezoek je bijvoorbeeld het imposante kasteel van Chantilly, de prachtige Abdij van Chaalis, het museum Memorial Compiègne en de bossen in de omgeving.

Wat zijn de hoogtepunten van Senlis?

Senlis heeft een fraai middeleeuws centrum met mooie gebouwen, beklinkerde straten en gezellige pleintjes. Daarom doet de binnenstad aan als een waar openluchtmuseum. Daar zijn de kathedraal Notre Dame, het voormalig bisschoppelijk paleis (nu een leuk museum), het park van het koninklijk paleis, Rue de la Treille met mooie vakwerkhuizen en de tuin van de koning echte hoogtepunten.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Senlis?
  • La Brasserie du Cerf, net buiten het historisch centrum gelegen. Een favoriet restaurant van de inwoners van Senlis, dat zegt genoeg.
  • La Bohème, gelegen aan een leuk pleintje in het centrum. Het restaurant biedt zelf bistrogerechten met verse, lokale producten.
Waar kan ik goed overnachten in Senlis?

In een van deze onderkomens kun je uitstekend verblijven in Senlis:

 

 

Dit is het totale aanbod aan accommodatie in Senlis.