Wijnstad Mâcon, parel van de Bourgogne

Wijnstad Mâcon, parel van de Bourgogne

Home » Frankrijk » Wijnstad Mâcon, parel van de Bourgogne

Op weg naar de Franse Alpen bezochten we wijnstad Mâcon. Zo ontdekten we dat deze stad een ideale tussenstop is op weg naar het zuiden van Frankrijk of Spanje. En het gezellige Mâcon is zeker de moeite waard om te verkennen. Prachtig gelegen aan de oevers van de Saône zagen we een relaxte, kleurrijke stad. Maar natuurlijk genoten we hier ook van de voortreffelijke wijnen uit de Mâconnais, zoals de streek rondom de stad heet.

De Lamartine, de beroemdste inwoner van Mâcon

Al snel kwamen we erachter dat de naam Lamartine onlosmakelijk met Mâcon is verbonden. We zagen straten met zijn naam, kwamen beelden van hem tegen, de stadswandeling heet Lamartine en ga zo maar door. Alphonse de Lamartine werd in 1790 in Mâcon geboren. In zijn latere leven werd hij bekend als dichter, historicus en staatsman. In de Februarirevolutie van 1848 had hij een leidende rol. Daarom werd hij een van de belangrijkste mensen in de Franse politiek. Een korte tijd was Alphonse zelfs het staatshoofd. Maar na enkele weken werd hij alweer afgezet. Daarna stortte hij zich weer op het schrijven.

Bij de lokale jeugd is zijn naam waarschijnlijk veel minder bekend dan die van Antoine Griezmann. Deze Franse stervoetballer is ook in Mâcon geboren. Veel jongetjes lopen in de stad met een voetbalshirt met zijn naam erop.

Op ontdekkingstocht door Mâcon

Omdat we de stad helemaal niet kennen, lopen we als eerste naar de VVV. De vriendelijke dame geeft ons direct een stadsplattegrond met een stadswandeling daarop ingetekend. Zo komen we langs alle bezienswaardigheden. Om het ons nog makkelijker te maken is de route gemarkeerd. Overal op straat vinden we de gouden driehoek met Lamartine erop. Zo is iets missen uitgesloten. En bij de wandeling komen we ook door de meest gezellige winkelstraten van de stad. Ideaal om zo de stad te ontdekken. We lichten de belangrijkste bezienswaardigheden eruit:

Kerk Saint-Pierre

We hoeven niet ver te lopen om deze kerk te zien. Hij ligt namelijk ongeveer naast de VVV. Deze kerk is in de 19e eeuw gebouwd in Neoromaanse stijl. De blikvangers zijn de twee klokkentorens boven de kerk. De drie halfronde bogen boven de portalen beelden onder andere het laatste oordeel uit. Binnen hangt een bijzonder fresco in een van de kapellen. De Vietnamese kunstenaar Mai Thu maakte die als herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Quai Lamartine

De kade dankt zijn naam aan de beroemdste inwoner van de stad. Natuurlijk staat er ook een beeld van De Lamartine prominent op de kade. Langs de kade liggen veel gezellige restaurants. Ook is de kade het centrum voor de vele wijnfeesten die in Mâcon plaatsvinden. Vanaf de oevers genieten we van een prachtig uitzicht op de brug Saint-Laurent.

Brug Saint-Laurent

We zien de brug vanaf de kade schitteren in de zon. De Romeinen bouwden hier lang geleden al een brug. Enkele van de pijlers dateren nog uit die tijd. In de 11e eeuw werd de houten brug vervangen door een stenen variant. Tijdens de religieuze oorlogen in Frankrijk werden in opdracht van de gouverneur van Mâcon de Hugenoten hiervan in de Saône gegooid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprong een Franse gevangene voor zijn executie vanaf de brug in de rivier.

Maison de Bois

Op de hoek van het gezellige plein Place aux Herbes staat het houten huis. Dit is het oudste gebouw van Mâcon. Het is gebouwd tussen 1490 en 1510. Bijzonder zijn de houtgravures die op diverse plaatsen zijn aangebracht. Sommige zijn, zeker voor de tijd dat het huis gebouwd werd, wat “ondeugend”. In het huis is nu een restaurant gevestigd. We gaan verder met onze stadswandeling. Maar we besluiten wel om na afloop op dit plein wat te drinken.

Vieux-Saint-Vincent

We lopen verder door leuke winkelstraten met mooie winkels in fraai gekleurde panden. Vervolgens komen we bij de kerk Vieux-Saint-Vincent. In de 6e eeuw verrees op deze plek de kathedraal van Mâcon. Omdat de grond op deze plek erg instabiel was, is de kerk tot de 17e eeuw verschillende keren herbouwd. Nu zijn de enige overblijfselen van de ooit grote kerk de twee torens en de poort daartussen. De entree is omgetoverd tot een museum. Normaal gesproken is een van de torens toegankelijk. Hiermee heb je een perfect uitzicht op de stad en de Saônevallei. Helaas was dit tijdens ons bezoek niet mogelijk.

Museum van de Ursulinen

Vroeger huisden hier de nonnen van de Ursulinenorde. Nu is dit een schitterend museum. Vooral de indrukwekkende collectie schilderijen is bijzonder. Vanzelfsprekend besteedt het museum aandacht aan het werk van De Lamartine. Maar ook de schilderijen met Mâcon en de streek als thema, zijn de moeite waard. Bij ons bezoek was er ook een tijdelijke en prachtige expositie over de Vietnamese kunstenaar Mai Thu. Inderdaad dezelfde man die ook de fraaie muurschildering in de kapel van de Kerk Saint-Pierre heeft gemaakt. Hij had een sterke band met de stad.

Place de la Barre

Dit kleine pleintje aan de noordkant van het centrum loop je bijna voorbij. Maar dan mis je wel het monument van de wijnboeren. De wijn heeft Mâcon en de regio bekend gemaakt. Veel inwoners danken hier hun werk aan. Daarom is het leuk om dit pleintje te bezoeken en het beeld van de wijnboeren te bewonderen.

Kathedraal Saint-Vincent

Deze kerk kwam als vervanging van de oude kathedraal Saint-Vincent tot stand. Het was Napoleon die opdracht gaf tot de bouw. In het begin droeg de kerk dan ook zijn naam. Na de verbanning van Napoleon naar Elba kreeg de kathedraal zijn huidige naam. In deze kerk vond de begrafenisplechtigheid van Alphonse de Lamartine plaats. De kerk heeft veel prachtige gebrandschilderde ramen. Bij het ontwerp was hier geen rekening mee gehouden. Omdat de neoklassieke kerk zo wel erg kaal bleek, kwamen die er later alsnog.

De overkant van de Saône

De brug Saint-Laurent verbindt Mâcon met de naburige plaats Saint-Laurent-sur-Saône. Loop zeker eens naar die plaats toe. Het is een klein stadje met niet zoveel bezienswaardigheden. Maar het uitzicht op Mâcon is vanaf hier onovertroffen. In de ochtendzon lijken de gekleurde huizen nog mooier. Aan de kade vind je gezellige restaurants met rustige terrassen. ’s Avonds is het op die terrassen goed toeven in de avondzon. En als de zon ondergaat, is de verlichte stad Mâcon een prachtig decor.

De wijnstreek rondom Mâcon

De wijnstreek Mâconnais is aantrekkelijk om te bezoeken. In diverse plaatsen kun je wijn proeven (en natuurlijk ook kopen!) bij wijnboeren of coöperaties. De streek brengt diverse topwijnen voort. Zoals bijvoorbeeld de Pouilly-Fuissé (niet te verwarren met de ook heerlijke Pouilly Fumé uit de Loirestreek). Maar er zijn nog diverse andere heerlijke wijnen te vinden in de Mâconnais. Een leuke manier om die te ontdekken is via de Grande Route des Vins van Bourgogne. Er zijn diverse routes, waaronder een door de Mâconnais. Wij hebben dit enkele jaren geleden gedaan en genoten van het landschap en natuurlijk de heerlijke wijnen.

Praktische informatie voor je bezoek aan Mâcon

Alle tips voor je reis naar en je verblijf in Mâcon vind je hieronder.

Reizen naar Mâcon

Met de auto is het vanaf Utrecht ongeveer 800 km rijden naar Mâcon. Daarmee is het een ideale tussenstop als je onderweg bent naar Zuid-Frankrijk of Spanje. Met de trein reizen naar Mâcon is een uitstekende keuze. Het is allereerst milieuvriendelijker. Daarnaast kom je relaxed en uitgerust aan. Het gaat ook nog eens sneller: de treinrit vanaf Utrecht duurt zo’n 7 uur.

Vervoer in de stad

In de stad kun je prima lopend verplaatsen. Het centrum is niet groot, alle genoemde bezienswaardigheden hebben wij wandelend aangedaan. Ook de plaats Saint Laurent, aan de overkant van de Saône, kun je uitstekend te voet bereiken.
Wil je ook de Mâconnais verkennen, dan is de auto handig. Om bijvoorbeeld een van de diverse routes Grande Route des Vins in Bourgogne te rijden.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Mâcon?

De stad is niet groot en kent geen echte wereldberoemde topattracties. Wil je alleen het centrum bezichtigen, dan heb je aan een halve dag voldoende. De wandeling langs de bezienswaardigheden duurt ongeveer drie uur. Dan heb je zelfs nog tijd om het museum van de Ursulinen te bezoeken.

De wijnliefhebber wil natuurlijk ook de wijnstreek Mâconnais bezoeken. Daar heb je zeker een dag extra voor nodig. Fietsliefhebbers kunnen overigens ook leuke fietstochten maken in de regio. Er zijn diverse routes, “voies vertes” genaamd, die over echte fietspaden gaan. Daarnaast zijn de routes nagenoeg vlak. Bij de VVV heeft men een routekaart. Deze voie verte loopt over een voormalige spoorlijn van Mâcon naar Chalon-sur-Saône. Onderweg passeer je wijngaarden, kastelen, valleien en pittoreske plaatsjes.

Eten en drinken in Mâcon

Er zijn veel restaurants in Mâcon in alle prijsklassen. Vooral aan de kade langs de Saône is er keuze genoeg. Het gezelligste plein om wat te eten of te drinken is Place aux Herbes. Het restaurant Maison de Bois is dan een uitstekende keuze. Lekkere wijnen, en goed en betaalbaar eten op een sfeervol terras. Een ander leuk pleintje is bij de VVV. Ook hier zit je heerlijk, met mooi uitzicht op de kerk.

Een andere aanrader is La Part des Anges aan de kade. Hier krijg je een topbediening. Het eten is uitstekend en de bijpassende wijnen zijn voortreffelijk. Echt een aanrader! Reserveer wel vooraf om teleurstelling te voorkomen.

Maar wijk zeker ook uit naar de overkant van de Saône. Hier liggen gezellige terrassen aan de kade van de plaats Saint-Laurent. Omdat er geen drukke weg langs loopt, is het hier rustiger dan aan de kade van Mâcon. Daarnaast geniet je van de avondzon en een fantastisch uitzicht op Mâcon.

Overnachten in Mâcon

In de stad is voldoende accommodatie te vinden in en rond het centrum. Van kleine pensions tot luxe hotels. Dit is het aanbod van hotels in Macon.

Een aanrader is het hotel Ibis Styles Mâcon Centre. Zeker als je op doorreis bent een goede keuze vanwege de afgesloten parkeerplaats. Daarnaast heeft het hotel een zwembad. Lekker om even af te koelen na een lange autorit of een dag slenteren door het centrum. Het ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. Ook voor treinreizigers is dit een goede keuze. Het station van Mâcon ligt er namelijk vlakbij.

Ben je met de auto op doorreis en heb je fietsen mee? Dan is Novotel Mâcon Nord een uitstekende optie. Het hotel ligt vlakbij de snelweg (Route du Soleil). Het hotel beschikt over een grote tuin met zwembad. En op de fiets ben je in ongeveer een half uur in hartje centrum.