Ultiem fietsplezier in de Provençaalse Vaucluse

Ultiem fietsplezier in de Provençaalse Vaucluse

Home » Frankrijk » Ultiem fietsplezier in de Provençaalse Vaucluse

De Provence is sinds jaar en dag een zeer populaire vakantiebestemming in Frankrijk. Deze regio staat bekend om de prachtige lavendelvelden, de zonnebloemen, pittoreske dorpjes, middeleeuwse abdijen, olijfgaarden en vele wijngaarden. Niet voor niets bracht ook Vincent van Gogh veel tijd door in het betoverende landschap van de Provence.

Onlangs bezochten we de Vaucluse. Vooral in deze streek ervoeren we de voor de Provence zo kenmerkende “joie de vivre”-levensstijl. Directe aanleiding voor onze trip was een lang gekoesterde, sportieve uitdaging: de beklimming van de Mont Ventoux. Maar de vakantie werd zoveel meer dan alleen zwoegen naar de top van de “Kale Berg”. In deze blog lees je waarom de Vaucluse ook voor minder fervente fietsers een fantastische vakantiebestemming is. Daarom vermelden we allereerst de hoogtepunten van de streek.

Relaxen

De hoogtepunten van de Vaucluse in de Provence

De Vaucluse (Gesloten Vallei in het Nederlands) is een streek gelegen aan een langgerekte, steile, rotsachtige bergkam. Je vindt er pittoreske dorpjes op heuveltoppen, lavendelvelden en talloze wijngaarden. Er valt zoveel te zien en te doen dat je je hier weken lang uitstekend kunt vermaken. Hier volgen enkele bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie in deze regio niet mag overslaan.

Uitzicht

Avignon

Avignon is de hoofdstad van de Vaucluse, gelegen aan de oevers van de Rhône. De bijzonder oude stad was ook de stad waar de pausen vanuit Rome naartoe vluchtten. Het grootste gotische gebouw ter wereld, le Palais des Papes, herinnert nog aan die tijd. Dit maar liefst 15.000 vierkante meter grote paleis diende als residentie voor vele soevereine pausen. De vroege geschiedenis van Avignon is echter veel ouder dan die van de pausen. Binnen de middeleeuwse stadswallen en -muren vind je dan ook erg veel (zeer) oude gebouwen en monumenten. Later dit jaar verschijnt er op onze reisblog een aparte blog over deze UNESCO-werelderfgoedstad.

Avignon

Regionaal Natuurpark van de Luberon

In de Vaucluse loopt ten oosten van Avignon de Luberon: een 75 kilometer lange bergketen van ruim 1000 meter hoogte. De bergketen bevindt zich in het 165.000 hectare grote Parc naturel régional du Luberon. Dit natuurpark heeft een bijzonder rijke fauna en flora. Zo heb je er vele soorten roofvogels, waaronder aasgieren en arenden, die zich verschansen in de ravijnen en bergkammen in het kalksteenmassief. Verder is er een grote verscheidenheid aan landschappen, variërend van woeste natuur tot vriendelijk glooiende lavendelvelden.

Het gebied is afgezien van enkele kleine, bijzonder pittoreske dorpjes, grotendeels onbewoond en ongerept. Naast natuur vind je er landbouwgebieden met veel wijngaarden waar de tijd volledig lijkt stil te staan. Niet voor niets is het gebied zeer populair onder fietsers, natuurliefhebbers, bergwandelaars en bergbeklimmers. Een van de letterlijke hoogtepunten in het park is de wandeling naar de top van de Mourre Nègre. Met 1125 meter is dit de hoogste berg van de Luberon. Vanaf de top heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de omgeving. Op de achtergrond zie je ook de Mont Ventoux liggen.

Luberon

Wijnproeverijen in de Vaucluse

Geen reis naar Frankrijk is compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde wijngebieden in de Rhônevallei. Een van de beste wijnhuizen vind je in de buurt van de Mont Ventoux en langs de Rhône. Uit deze regio komen prachtige wijnen. Denk bijvoorbeeld aan de prestigieuze Châteauneuf-du-Pape. Maar ook aan wijnen uit Cairanne, Gigondas, Rasteau, Sablet en Vacqueyras.

Neem de tijd tijdens je verblijf in de Vaucluse om de wijnen, wijngaarden en de gastronomie van de streek te ontdekken. Maak een wandeling of fietstocht langs enkele van de goede wijnhuizen. Of ga voor een georganiseerde wijn-spijs-excursie en geniet van de lekkerste wijnen tijdens bijvoorbeeld een picknick.

Wijnhuis

Gigondas

In de Vaucluse vind je talloze pittoreske dorpjes, de een nog leuker dan de ander. Tijdens onze fietstochten hebben we vele bezocht. Het zijn er teveel om in deze blog te vermelden. Vandaar dat we er slechts één uitlichten: Gigondas. Dit prachtig, stokoud dorpje ligt aan de voet van de Dentelles de Montmirail. Om het dorp heen vind je meer dan 1250 hectare aan wijngaarden waar al 2000 jaar wijn wordt verbouwd. Onderweg ernaar toe passeer je vele grote en kleine wijnhuizen. Bij de meeste daarvan kun je een wijnproeverij doen. Maar ook als je geen interesse hebt in wijn is Gigondas een dorp dat je beslist moet zien.

Plein in Gigondas

Je wandeling door het dorp begint bij het gezellige, centrale plein. Hier vind je enkele terrassen met prachtig uitzicht op de vallei. Gigondas is tegen een berghelling aangebouwd. Tijdens je dorpswandeling is het daarom flink klimmen! Vanaf het centrale plein loop je door de smalste steegjes omhoog richting de Sainte-Catharinakerk uit de 11e eeuw. Ga je nog verder omhoog dan kom je uit bij de ruïnes van een middeleeuws kasteel. De beklimming duurt al met al vrij lang. Dit omdat je steeds stil staat om te genieten van de mooiste uitzichten! Kom je overigens met de auto? Dan kun je deze onderaan het dorp parkeren en doorlopen naar het centrale plein.

Gigondas

De lavendelvelden van de Vaucluse

De Provence, en vooral de Vaucluse, staat bekend om de ronduit prachtige lavendelvelden. Elke zomer zorgen de donkerpaarse tinten van de glooiende velden voor een uniek landschap waar vele toeristen op afkomen. Het bloeiseizoen in de lager gelegen valleien loopt doorgaans van half juni tot half juli. Wat hoger in de heuvels, zoals bij Sault, is het bloeiseizoen door de lagere temperaturen enkele weken later.

Een van de meest fotogenieke plaatsen voor de lavendelvelden is bij de Notre-Dame de Senanque. Deze abdij uit midden 12e eeuw bevindt zich in het pittoreske heuveldorpje Gordes. Voor de mooiste foto’s moet je er vroeg in de ochtend zijn. Verder is de directe omgeving van Sault een niet te missen lavendellocatie. Op 15 augustus a.s. vindt hier het lavendelfestival van Sault plaats. Dit typisch Provençaals, idyllisch dorpje ligt hoog op een heuvel met uitzicht op de Mont Ventoux. Alleen al daarom mag je Sault ook buiten het lavendelseizoen niet overslaan. Dit laatste geldt ook voor het charmante dorpje Valensole. Je vindt hier misschien wel de meest schilderachtige, lavendelvelden in de Provence. Hun lavendelfestival vindt plaats op de derde zondag van juli.

Lavendel bij een abdij

De mooiste fietstochten door de Vaucluse

De Vaucluse leent zich meer dan uitstekend om fietsend te verkennen. Op de soms steile berghellingen na is de streek geschikt voor fietsers van alle niveaus. En met 1.900 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden en rustige landwegen zijn de mogelijkheden talrijk.

Fietstocht

Op de officiële regiowebsite van de Vaucluse vind je de mooiste fietsroutes. Via een gebruiksvriendelijk filter kun je zoeken op onder meer thema’s, zoals wijngaarden of bergdorpjes. Verder kun je er zoeken op bestemming (bijvoorbeeld een bepaalde wijnstreek), moeilijkheidsgraad, afstand en andere zoekcriteria.

Los van de diverse routes langs de wijngaarden is de fietstocht naar het plaatsje Fontaine-de-Vaucluse populair. In dit idyllisch dorpje bevindt zich de bron van de rivier de Sorgue. Een andere fraaie route voert langs de lavendelvelden bij Sault. Ook de route om de Mont Ventoux is populair. Hierbij beklim je de Kale Berg niet, wel heb je er steeds zicht op. Maar laat je vooral inspireren door de vele mogelijkheden op de hierboven genoemde website!

Een andere mogelijkheid om fietsend te genieten van al het moois wat de Provence te bieden heeft, is met een georganiseerde reis. Zo biedt reisorganisatie 60plusEndus meerdere keren per jaar een E-bike tour door de Provence aan. Met een Nederlandse reisbegeleider ga je veel van de omgeving zien en proeven. Joie de vivre in overtreffende trap.

Bron van de Sorgue

Beklimming van de Mont Ventoux

Liefhebbers van de wielersport kennen de Vaucluse voornamelijk van de 1910 meter hoge Mont Ventoux. Sinds 1951 maakte de beklimming van deze “Kale Berg” vaak deel uit van de Tour de France. Het zijn echter niet alleen de professionals in de wielersport die met hun stalen ros de Mont Ventoux beklimmen. Vooral amateurwielrenners, zoals wij, gaan hier de strijd met de Kale Berg aan.

Er zijn drie routes om de Mont Ventoux te bedwingen: vanuit Malaucène in het noorden, vanuit Sault in het zuidoosten en vanuit Bédoin in het zuidwesten. De routes vanuit Bédoin en Sault komen bij Chalet Reynard samen. De Bédoin-route is vanwege de Tour de meest bekende, maar ook de zwaarste. De Sault-route is de minst zware.

Beklimming van de Mont Ventoux

Training

Vanuit de wijde omgeving zie je de Mont Ventoux al liggen. Het middelste stuk van de berghelling is volledig bebost. Maar de bovenste 500 meter van de berg ziet er kaal en verlaten uit. Zo van een afstand lijkt de berg prima te trotseren. Maar naarmate je dichterbij komt krijg je steeds meer ontzag. Terecht ook want de berg is een van de zwaarste cols van Frankrijk. Maar daarmee ook een fantastische uitdaging.

Om de berg te beklimmen moet je serieus trainen. Natuurlijk helpt het als je al ervaring hebt opgedaan met klimmen. Maar je hebt met name veel kilometers in de benen nodig. En je moet weten wat het is om door te gaan juist wanneert je het liefst wil afhaken. Dit geldt vooral voor de zware route vanuit Bédoin die wij gereden hebben. Er zijn veel websites die je kunnen helpen aan goede trainingsschema’s. Of aan meer informatie over de berg zelf, en de drie routes die je naar de top brengen. Waar wij veel aan gehad hebben is de website “De Kale Berg”.

Bordje in Bédoin

Onze ervaring met de route vanuit Bédoin

Vanuit het dorpje Bédoin, gelegen op 300 meter hoogte, fietsten we eerst relaxed richting het bos. De rit door het bos, vervolgens, werd met gemiddeld 9% helling een ware beproeving. Pas bij Chalet Reynard kregen we de kans om iets te ontspannen. Hier ga je namelijk met slechts 5 à 6 procent helling richting de top. Op het laatste stuk na dan: de laatste 1,5 kilometer komt de helling niet meer onder de 10% uit.

Eenmaal op de top leek de bijzonder zware klim snel vergeten. Niet alleen de jongere renners maar ook actieve 50-plussers zoals wij hoor je dan kletsen en lachen. Alsof er niets daarvoor gebeurd is. Het onwaarschijnlijk mooie uitzicht maakt ook erg veel goed. Maar het is vooral de knappe prestatie die ons een ultiem tevreden gevoel gaf. Niet iedereen weegt tenslotte slechts 60 kilo en/of heeft ruim 15.000 kilometer in de benen.

Mont Ventoux

Antwoorden op veelgestelde praktische vragen over fietsen in de Vaucluse

Hoe kom ik in de Vaucluse?

De Vaucluse ligt diep in het zuiden van Frankrijk. Er zijn vele vervoersopties voor de Vaucluse. Zo kun je er met de trein heen. Dit is doorgaans geen goedkope maar wel redelijk snelle optie. Wil je met het vliegtuig, dan is Marseille de dichtstbijzijnde luchthaven. Bij veel maatschappijen kan je fiets voordelig mee! De meeste mensen gaan echter met eigen auto. Je bent dan veel flexibeler om te gaan en te staan waar je wil. Maar met ruim 1100 kilometer is het wel een flinke afstand. En vanwege de tolwegen is het evenmin een goedkope optie.

Wat is het beste seizoen om de Vaucluse te bezoeken?

De fijnste reismaanden voor de Vaucluse zijn mei, juni, (begin) juli en september. Eind juli en augustus is het er niet alleen erg warm maar ook druk. Wil je van de prachtige lavendelvelden genieten, dan kun je er het beste heen eind juni of begin juli.

Heb ik een goede conditie nodig voor fietstochten in de Vaucluse?

Dat ligt eraan waar en met wat voor fiets je gaat fietsen. Voor de beklimming van de Mont Ventoux heb je uiteraard een goede conditie nodig. Maar in de glooiende valleien van de Vaucluse kun je ook prima terecht met een normale fietsconditie. Het meest comfortabele is natuurlijk een e-bike. We zagen zelfs mensen met hun e-bike de Mont Ventoux beklimmen!

Kan ik in de Vaucluse ook een fiets of e-bike huren?

Ja, er zijn veel mogelijkheden om een fiets of e-bike te huren. De verhuurbedrijven bieden uiteraard ook hulp bij pech (behalve bij lekke banden). En vaak kun je de fiets elders inleveren dan op de verhuurlocatie. Er zijn veel verhuurbedrijven in deze regio. Alleen al in Bédoin waar wij zaten, heb je twee goede: Bédoin Location en Camp de Base Ventoux.

Zijn er voldoende oplaadpunten om mijn e-bike op te laden?

Jazeker! Er zijn in de Vaucluse maar liefst 60 oplaadpunten voor je e-bike.

Wat zijn goede accommodaties?

In de Vaucluse zijn de meest idyllische accommodaties te vinden: van charmante bed & breakfasts en homestays, tot luxe vakantiehuisjes en comfortabele appartementen of hotels. Wij zaten zelf in Hôtel des Pins, een erg gezellig hotel net buiten Bédoin. Vooral het zwembad en de patio waren erg prettig. Mocht je deze accommodatie overwegen: vraag wel expliciet om een kamer met aparte douche. Anders krijg je waarschijnlijk standaard een bad.

Hotel in de Vaucluse

Wilerennerscafé