Stedentrip naar Arras: alle bezienswaardigheden

Stedentrip naar Arras: alle bezienswaardigheden

Home » Frankrijk » Stedentrip naar Arras: alle bezienswaardigheden

Het noorden van Frankrijk heeft diverse prachtige steden. Allemaal zijn ze een ideale bestemming voor een korte minivakantie of een relaxte stedentrip. Zo hebben wij al Lille en Amiens ontdekt. Nu was het tijd voor een bezoek aan Arras. Ook deze stad kent Vlaamse invloeden. Dat zie je vooral terug op de gezellige pleinen in de binnenstad, de stadstoren en de gevels van de prachtige gildehuizen. Zeker in de maand december is Arras helemaal een ideale bestemming. Want dan is het centrum omgetoverd tot een enorme kerstmarkt. Wat een gezellige sfeer heerst er die tijd in de stad! In deze blog vind je de mooiste bezienswaardigheden die je bij een stedentrip naar Arras wilt zien.

Bezienswaardigheden bij stedentrip naar Arras

Arras heeft tal van fraaie bezienswaardigheden. Allemaal zijn ze perfect gerestaureerd. Want tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Arras in de frontlinie. Nagenoeg de hele stad was verwoest toen de oorlog voorbij was. Diverse monumenten herinneren aan die gruwelijke tijd. Die bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan bij je stedentrip naar Arras.

Het Belfort van Arras

Net als iedere stad in Vlaanderen en Noord-Frankrijk heeft Arras een grote stadstoren, Belfort in het Vlaams of Beffroi in het Frans genoemd. Wil je de schoonheid van Arras in volle glorie ervaren, ga dan naar de top van het Belfort op 75 meter. Daarna geniet je van het levendige schouwspel onder je op de historische pleinen van de stad. Bovenop het Belfort prijkt een gouden leeuw. Het symbool van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. Hij gaf in 1463 opdracht tot de bouw van het Belfort.

Je kunt naar de top via een lift. De laatste meters klim je via een trap naar het hoogste punt. Tijdens de openingsuren van de VVV van Arras (onderin het Belfort), mag je de toren in. Vergeet daarna ook niet om door het prachtige stadhuis te bezoeken. Je zult je vergapen aan prachtige art-deco kunstwerken, de immense fresco’s in de feestzaal en de weelderig ingerichte raadszaal.

De prachtige pleinen van Arras

Vanaf het Belfort heb je de twee prachtige pleinen al zien liggen. Het Belfort en het stadhuis liggen aan “la Place des Héros”, het plein van de helden. Het is een intiem plein dat omlijst wordt door prachtige barokke panden met fraaie galerijen. Als je over het plein loopt en geniet van de sfeer, kun je nauwelijks voorstellen dat dit allemaal compleet verwoest was na de Eerste Wereldoorlog. Het plein is nu zaterdags het toneel van een grote markt. Het is de plek voor de inwoners van Arras om de lekkerste lokale delicatessen te kopen.

Iets verderop ligt “la Grand Place” oftewel het grote plein. Zo mogelijk nog indrukwekkender door de omvang en de vele bijzondere gevels. Vanaf de 11e eeuw was dit het centrum van de graanmarkt. Lange tijd was het de grootste in zijn soort van heel Frankrijk. Aan de gevels herken je vaak nog de korenaren als herinnering aan die tijd. Onder de galerijen vind je de ene leuke winkel na de andere. Net als verschillende gezellige restaurants.

Kerstmarkt

Wij waren begin december voor een stedentrip in Arras. We vielen met onze neus in de boter. Op beide pleinen vindt dan een immense kerstmarkt plaats. Tal van gezellige kerststallen staan op de pleinen, er is een immens reuzenrad en het decor van de fraai verlichte gevels van de panden zorgen voor een onvergetelijke kerstsfeer.

Natuurlijk verwarmden we ons met een heerlijk glas “Glühwein” op de koude avonden. Voor een spectaculair uitzicht boekten we een rondje in het reuzenrad. Vanaf de top konden we de kerstmarkt in volle glorie aanschouwen. Ook het Belfort was prachtig verlicht rond die tijd. De leukste kerstcadeaus kochten we er voor onze familie. Wat een heerlijke sfeer heerste er op deze kerstmarkt!

De onderaardse gangen Les Boves

Het is niet alleen de moeite waard om het Belfort te beklimmen. Een stedentrip naar Arras is pas compleet als je ook onder de grond bent gegaan. Onder het Belfort kun je “Les Boves” bezoeken. Dit is een onderaards gangenstelsel in de kalkrotsen onder de stad. Je daalt af tot ongeveer 12 meter diepte. Daar zie je een kilometers groot labyrint van gangen. Ze ontstonden in de middeleeuwen. Men gebruikte de kalkstenen als bouwmateriaal voor de kerken en stadswallen. Later werden de gangen gebruikt als opslagplaats voor de kooplieden.

Wij hebben een unieke culinaire ervaring in “Les Boves” meegemaakt: een diner bij kaarslicht in de onderaardse gangen. Warm aangekleed en met een dikke plaid over ons heen, genoten we van verfijnde gerechten. Dit keer niet met bijpassende wijnen, maar met bijzondere bieren uit de streek. Deze unieke combinatie streelde onze smaakpapillen!

Overheerlijke ratten eten

Als je in Arras rondloopt, valt het je ongetwijfeld op: je komt op diverse plekken een rat tegen. Soms als afbeelding op de grond, dan weer als naam van een restaurant, of als beeldhouwwerk op een gebouw. Je kunt zelfs in Arras overheerlijke ratten eten. Ga hiervoor naar de prachtig ingerichte patissier/chocolatier Thibaut op het Place des Héros. Sowieso een mooie plek voor een lekker kopje thee of koffie.

Die verbintenis met de rat dankt Arras aan een woordspeling. Arras spreek je namelijk bijna hetzelfde uit als het Franse woord voor rat. Vandaar dat de rat een symbool van de stad is geworden.

Kathedraal

Officieel is de naam van deze kerk “Cathédrale Notre-Dame-et-Saint-Vaast d’Arras”. Hij is gebouwd in de periode tussen 1030 en 1396. Het is sinds 1800 de zetel van de Bisschop van het Bisdom Atrecht. Samen met de naastgelegen abdij was het een van de grootste religieuze plaatsen in heel Frankrijk. In de kathedraal vallen de vele glas-in-loodramen op, net als de beeldengalerij. Dat zijn de priesters die een belangrijke rol hebben gespeeld in de religieuze geschiedenis van de stad.

Abdij van Saint-Vaast

De abdij van Saint-Vaast is een voormalig benedictijnenklooster. Hij is vernoemd naar de eerste Bisschop van Arras, Saint-Vedastus (453-540), ook wel Saint-Vaast genoemd. In de abdij liggen tal van relikwieën van deze heilige. De abdij is eeuwenlang ontzettend belangrijk geweest voor de kloosters in de Lage Landen. Tijdens de Franse revolutie werd de Abdij opgeëist en ontheiligd. Delen werden ziekenhuis of zelfs kazerne. Van de Abdij kun je nu alleen de kloostergangen bewonderen. Dat doe je als je een bezoek brengt aan het museum, dat in een deel van de abdij is gevestigd.

Musée des Beaux Arts

Het belangrijkste museum van de stad is Musée des Beaux Arts. Het museum is een onderdeel van de abdij. In de prachtige zalen van het eeuwenoude gebouw hebben tal van bijzondere kunstwerken een fraai plekje gekregen.

Je vindt er archeologische kunstwerken, kunstobjecten over de geschiedenis van de stad en tal van schilderijen. Deze zijn gemaakt door Franse, Vlaamse en Hollandse meesters. Zo ontdek je werken van onder andere Rubens in het museum. Toegang tot het museum is gratis.

Citadel Vauban

Via een wandeling door een leuk parkje bereik je Citadel Vauban. Deze citadel ligt net buiten het centrum van de stad. Vauban was de ontwerper van tal van vestingen in het land tijdens de 17e eeuw. Hij bouwde die in opdracht van koning Louis XIV. Het militaire complex diende als verdediging tegen de net verslagen Vlamingen. De vestingwerken zijn echter nooit afgemaakt. Vandaar dat de citadel als bijnaam heeft “de nutteloze schoonheid”. Het is leuk om even over het terrein te lopen. Maar deze citadel is minder groots dan die in bijvoorbeeld Besançon.

Carrière Wellington

Dit is een indrukwekkend bezoek dat niet mag ontbreken bij je stedentrip naar Arras. In de voormalige steengroeve van Arras vind je ook een uitgebreid tunnelstelsel met de bijzondere naam Carrière Wellington. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben Nieuw-Zeelandse mijnwerkers gezorgd voor een verbinding tussen al de tunnels onder de stad. Op diverse plekken maakten zij ondergrondse ruimtes waarin soldaten konden schuilen. Daar kwamen keukens, ziekenzalen en slaapzalen. Zo ontstond een enorm netwerk van wel 20 kilometer lang. Op 7 april 1917 wilden de geallieerden vanuit deze tunnels een verrassingsaanval op de Duitsers plegen. Bijna 25.000 soldaten kwamen om 5:30 uur uit de tunnels om de Duitse troepen terug te dringen.

Op deze plek beleef je de slag als het ware zelf. Via een indrukwekkende audiotour, prachtige videoprojecties in de tunnels en een uitleg van de gids ben je getuige van de bange uren van de soldaten voordat zij hun aanval moesten beginnen.

Stedentrip naar Arras: bijzonderheden in de buurt

De stad Arras heeft al veel te bieden, maar ook de omgeving is de moeite waard. Zeker als je geïnteresseerd bent in de Eerste Wereldoorlog. Wij bezochten bij onze stedentrip naar Arras de volgende bijzondere plekken:

Canadian National Vimy Memorial

Tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverden tussen 9 en 12 april 1917 de Canadese troepen de heuvels rondom Vimy. Het monument is een bijzonder eerbetoon aan de ruim 60.000 Canadese soldaten die sneuvelden. Ga allereerst het bezoekerscentrum binnen. Canadese medewerkers informeren je over het monument, de plek en de bezienswaardigheden. Loop of rijd met je auto daarna naar een van de begraafplaatsen en daarna naar het grote monument. Blijf op de paden, want in het kraterlandschap liggen nog veel bommen onder de grond. Het dennenbos is groot: voor iedere gedode Canadees heeft men een dennenboom geplant.

Nécropole nationale Notre Dame de Lorette

DIt is de grootste Franse militaire begraafplaats ter wereld. Op de begraafplaats rusten meer dan 40.000 gesneuvelde Franse soldaten. Zo’n 20.000 liggen in individuele graven en meer dan 20.000 in een massagraf. Rondom de graven staat een basiliek en een gedenkteken.

Nog imponerender is het internationale monument “Ring of Memory”, aan de overzijde van de weg. De bijzondere ellips werd onthuld in 2014, exact 100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Op de ellips staan bijna 600.000 namen van overleden soldaten in alfabetische volgorde vermeld. Er is geen onderscheid tussen land, rang, religie. Ieder slachtoffer was er een te veel en daarmee symboliseert het monument de zinloosheid van oorlog en het belang van vrede.

Andere prachtige steden rondom Arras

Heeft de stedentrip naar Arras je enthousiast gemaakt over Noord-Frankrijk? Bezoek dan zeker ook eens het nabijgelegen Lille, net over de grens met België. Ook zo’n heerlijke stad die uitnodigt voor een ontspannen weekend weg. Eveneens dichtbij ligt Amiens, met de imposante kathedraal en tal van andere bezienswaardigheden. Net als Arras zijn Lille en Amiens steden die je ideaal als start of einde van een vakantie verder weg in Frankrijk kunt bezoeken. Want in een paar uur ben je in een totaal andere omgeving met een typische cultuur. Deze steden zijn in de weken voor kerst extra gezellig, vanwege de kerstmarkten.

Op uitnodiging van Hauts-de-France Tourisme bezocht grijsopreis.nl Arras om de stad beter te leren kennen. Deze uitnodiging heeft geen invloed op de inhoud van de blog. Onze reisverhalen zijn altijd onafhankelijk en objectief.

Praktische tips voor je stedentrip naar Arras

Waar ligt Arras?

Arras is een stad in het noorden van Frankrijk, in de regio Hauts-de-France. Het ligt ten zuiden van Lille en ten noorden van Amiens. Door de ligging is Arras ideaal om te bezoeken aan het begin of het einde van je vakantie in Frankrijk, want je bent er zo!

Hoe kom ik in Arras?

Arras ligt op 300 kilometer van Utrecht. Met de auto kom je het gemakkelijkst op je bestemming. Zonder files doe je daar ruim 3 uur over Je rijdt over (tolvrije) snelwegen naar Arras toe.

Wat zijn de bezienswaardigheden bij een stedentrip naar Arras?

Het gezellige centrum van Arras biedt tal van bezienswaardigheden. Zo vind je er gezellige pleinen, met een indrukwekkend Belfort bij het fraaie stadhuis. Daarnaast heeft het Musée des Beaux Arts in de voormalige Abdij een grote kunstcollectie. Tot slot zijn de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in en rond Arras aangrijpend: De Carrière Wellington, het Canadian National Vimy Memorial en de Nécropole nationale Notre Dame de Lorette hoor je zeker te bezoeken.

Waar kan ik lekker eten en drinken bij een stedentrip naar Arras?
  • Als je van een heerlijk glas wijn houdt, zul je je zeker thuis voelen in La Dame Jeanne. Deze wijnbar heeft de heerlijkste wijnen. Neem er een lekkere tapas plank bij en je hebt een geweldige avond.
  • Wil je lekker vegetarisch eten, dan zit je perfect bij Mezzaluna. Heerlijk eten in een gezellige sfeer. Erg populair, dus reserveren is aanbevolen.
  • In Le Carpe Diem eet je in een ongedwongen en huiselijke sfeer. Er staan diverse lekkere regionale specialiteiten op de kaart.
  • Heb je zin in een smakelijk visgerecht? Bezoek dan Le Peche Gourmand. Bijzondere gerechten die als een kunstwerk op je bord worden gepresenteerd.
  • Le Comptoir ligt tussen beide pleinen in. Het is een gezellige brasserie met een niet al te grote kaart. Lekker eten en bijzondere bieren voor een betaalbare prijs.
  • De bierliefhebber mag een bezoek aan Chez Marcel niet overslaan. Een ruime keuze uit ambachtelijk gebrouwen bieren, begeleid met een heerlijke charcuterie. Het heeft een strakke inrichting, verwacht geen “bruin biercafé”.
  • Ga je in december naar Arras om bijvoorbeeld de kerstmarkt te bezoeken? Dan kun je een unieke ervaring meemaken op culinair gebied. Je dineert in de onderaardse gewelven onder het stadhuis. Daar krijg je een menu met verfijnde gerechten, begeleid met speciale bieren uit de streek Kleed je lekker warm aan voor je bezoek. Er liggen daarnaast ook warme plaids klaar. Er is veel belangstelling voor deze diners. Ze vinden alleen op vrijdag en zaterdag plaats vanaf eind november tot de derde week van december. Reserveer ruim van te voren bij de VVV van Arras. Voor ons was dit een bijzonder hoogtepunt van onze stedentrip naar Arras.
Waar kan ik goed overnachten bij mijn stedentrip naar Arras?

Entre Cour et Jardin. Zoek niet verder naar een perfect onderkomen, want dat is Entre Cour et Jardin. Een prachtig verblijf valt je ten deel in een statig pand met binnenplaats. De kamers zijn stijlvol ingericht en beschikken over alle comfort. De gastheer en -vrouw doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Wat een geweldige ervaring om hier te mogen overnachten!

 

Andere goed beoordeelde onderkomens zijn:

 

Dit is het volledige aanbod aan accommodatie in Arras.

Wat is de beste tijd om een stedentrip naar Arras te maken?

Arras is eigenlijk het hele jaar geschikt voor een bezoek. Maar zeker in de maand december heeft de stad een unieke sfeer. Dankzij de grote kerstmarkt, de vele kraampjes, het reuzenrad en de kerstverlichting, toont de stad zich dan op zijn mooist.