De Côte d’Opale is een heerlijke vakantiebestemming

De Côte d’Opale is een heerlijke vakantiebestemming

Home » Frankrijk » De Côte d’Opale is een heerlijke vakantiebestemming

Net over de grens met België begint in Frankrijk een prachtige kuststreek vol hoogtepunten. Dat is de Côte d’Opale, oftewel de opaalkust. Laat je net als impressionistische schilders betoveren door de schoonheid van het landschap en de fraaie kleuren. Geniet van de historische badplaatsen met de kleurige strandhuisjes. Langs de kust liggen charmante vissersplaatsjes, mooie stranden en spectaculaire kliffen. Maar je vindt er ook stoere kastelen, interessante musea en bijzondere monumenten. Daarom is de Côte d’Opale een fantastische vakantiebestemming die je gemakkelijk en snel bereikt.

De hoogtepunten van de Côte d’Opale

Wat ons betreft is een vakantie aan de Côte d’Opale pas compleet als je dit hebt gezien of gedaan:

Het grootste aquarium van Europa

In Boulogne-sur-Mer ligt het indrukwekkende Nausicaá. Dit is het grootste aquarium van Europa. Je staat er oog in oog met haaien, enorme manta’s, schijfkwallen, zeeleeuwen en tal van andere bijzondere vissen. In totaal zwemmen in het enorme bassin meer dan 58.000 dieren. Het bassin is zo groot dat er zelfs kleurrijke koraalriffen groeien. Je staat oog in oog met de meest wonderlijke schepsels van de onderwaterwereld. Het lijkt alsof je zelf op de bodem van de oceaan staat. Vooraf dachten we dat een bezoek hieraan meer iets zou zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Maar we stellen onze mening graag bij. We hebben meer dan drie uur genoten van het leven onder water. Daarnaast is het een uiterst informatief bezoek.

Fraaie badplaatsen

Langs de Côte d’Opale liggen verschillende fraaie badplaatsen. Allemaal hebben ze hun eigen sfeer en bezienswaardigheden. Het is absoluut de moeite waard om ze allemaal te bezoeken. Omdat ze niet ver van elkaar liggen, kun je dat ook gemakkelijk doen.

Duinkerke

Duinkerke is de meest noordelijk gelegen badplaats. Vooral in de wijk Malo-les-Bains staan langs de boulevard veel bijzondere villa’s uit de late 19e en begin 20e eeuw. Met deze korte wandeling zie je ze allemaal. Daarvoor liggen de kleurrijke strandhuizen, pal aan het brede zandstrand. Als je meer wilt weten over de evacuatie bij Duinkerke in 1940, mag je beslist het museum daarover niet overslaan. Later in deze blog vertellen we er nog wat meer over.

Calais

Naast een badplaats met een uitgestrekt strand is Calais bekend door de haven. Op de boulevard zie je de ene na de andere boot vertrekken of aankomen. Zo vertrekken vanuit Calais veel veerboten naar Dover en Ierland. Op de boulevard kun je een ritje maken in een gigantische vuur-, rook- en waterspuwende draak. Iets buiten Calais liggen de krijtrotsen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Daarover lees je verderop nog meer.

Boulogne sur Mer

De grootste vissershaven van Frankrijk ligt in Boulogne-sur-Mer. Rondom de haven vind je de ene marktkraam na de andere met heerlijke vers gevangen vis. Ook vind je in deze plaats het aquarium Nausicaá, echt een geweldige plek om te bezoeken. In de ommuurde middeleeuwse stad loop je door eeuwenoude klinkerstraatjes. Onderweg kom je langs het prachtige kasteel met museum, de belfort en de imposante basiliek. Die is alleen al voor de bijzondere crypte een bezoek waard.

Le Touquet Paris-Plage

In de 19e eeuw werd Le Touquet een mondaine badplaats. Vooral de rijke Parijzenaars kwamen er graag, net als vermogende Britten. De gasten lieten de mooiste villa’s bouwen in Anglo-Normandische stijl. Die mondaine sfeer ademt de badplaats nu nog steeds uit. Le Touquet heeft stijlvolle, brede lanen langs de bossen en duinen. Villa’s met de meest bijzondere vormen, sjieke winkels, toprestaurants, twee casino’s, een vliegveld, een paardenrenbaan en een golfbaan. De badgast kan zich hier op alle terreinen uitstekend vermaken. Niet in de laatste plaats door het fraaie zandstrand voor de boulevard.

De kliffen van de Deux Caps

Iets ten zuiden van Calais liggen “les deux Caps”. Dit zijn de meest noordelijke krijtrotsen van Frankrijk. Cap Blanc-Nez (witte neus) ligt het dichtst bij de stad. Het uitzicht op de klif is fenomenaal. Gelijk valt op dat het Kanaal een van de meest drukke zeestraten ter wereld is. Bij helder weer schitteren de witte krijtrotsen van Dover in de zon. Vanaf hier is de afstand naar Engeland slechts iets meer dan 30 kilometer. Op de top van de klif staat de Obelisk van de Dover Patrol. Het is een herinnering aan de Brits-Franse samenwerking in de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de grote parkeerplaats op de klif kun je diverse korte rondwandelingen maken.

De Cap Gris-Nez (grijze neus) ligt zo’n 10 kilometer zuidelijker. Ook hier heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Vanaf de klif kun je bij goed weer bij wijze van spreken de Engelse vlag zien wapperen. Het markante herkenningspunt op de klif is de witte vuurtoren. Ook op de Cap Griz-Nez kun je diverse korte rondwandelingen maken.

Schilderachtige dorpjes langs de Côte d’Opale

Langs de kust liggen kleine dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Er heerst een vredige rust. Huizen op uitstekende rotspunten, baaien, een kleine kerk met begraafplaats, prachtige uitzichtpunten op de kust en Engeland, stijlvolle villa’s langs de boulevard, en mooie stranden met bijzondere strandhuisjes. Dat kom je bijvoorbeeld tegen in het vissersplaatsje Etaples, Equihen Plage, Wimereux, Ambleteuse, Audresselles, Wissant en Tardinghen. Bezoek in dat laatste dorp zeker het uitzichtpunt bij het kerkje. Daar heb je een prachtige blik op Cap Blanc Nez en Engeland.

Vooral badplaats Wimereux kon ons erg bekoren. Langs de boulevard staan romantische villa’s uit de tijd van de Belle Epoque. De strandhuisjes daarvoor met hun fraaie bijzonderheden maken het beeld nog mooier. En daarvoor strekt zich een fijn zandstrand uit. Diverse van de prachtige villa’s zijn nu omgetoverd tot chambre d’hôtes. Wij hadden het geluk om te mogen overnachten in het geweldige La Goélette.

Bijzondere kastelen

In de buurt van de plaats Hardelot ligt een bijzonder kasteel. Het kasteel heeft zowel Franse als Britse eigenaren gekend. Dat zie je terug in de stijlkenmerken en inrichting van het kasteel. De soms gespannen relatie tussen Engeland en Frankrijk is het centrale thema van het kasteel. Het is erg interessant om door het kasteel te dwalen. Helaas is alle informatie in het kasteel alleen in het Frans.

In Boulogne-sur-Mer staat binnen de ommuurde vesting een kasteel met een bijzonder museum. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en is in de loop der tijd flink aangepast. De hoefijzervorm die het kasteel nu heeft, kreeg het in de 16e eeuw. Lange tijd deed het kasteel dienst als kazerne en later als gevangenis. Nu huist er een museum in met onder andere een grote collectie archeologische voorwerpen uit Egypte. Auguste Mariette, inwoner van de stad, was een van de eerste professionele Egyptologen. Dertig jaar heeft hij in Egypte belangrijke ontdekkingen gedaan. Diverse zie je terug in het kasteelmuseum.

Zeehonden spotten

Berck Plage is de zuidelijkste plaats in de Côte d’Opale. Hier vind je een geweldige plek om zeehonden te spotten op de zandplaten bij de duinen van Berck Plage. Zo’n 100 zeehonden komen hier bijeen. Je kunt erg dicht bij de zeehonden komen. Zodat je hun geluid en bewegingen perfect kunt horen en zien. Parkeer je auto op de parkeerplaats aan het einde van de Chemin aux Raisins en je ziet ze al bijna liggen.

Interessante oorlogsmusea in de Côte d’Opale

We noemden al eerder in deze blog twee interessante oorlogsmusea.

In Duinkerke huist Musée Dunkerque in een oud bastion van de vestingwerken. Het museum vertelt het aangrijpende verhaal van Operatie Dynamo. Deze evacuatie van Britse en Franse soldaten vond plaats na de omsingeling van de plaats door de Duitsers. Vanaf 26 mei tot en met 4 juni 1940 probeerden oorlogsschepen soldaten vanaf het strand en de haven naar het veilige Engeland te brengen. Bijna 350.000 personen bereikten levend hun bestemming. Maar velen stierven door de onophoudelijke aanvallen van de Nazi’s.

In de buurt van Audinghen ligt Musée du Mur de l’Atlantique. Het is gevestigd in een gigantische bunker, onderdeel van de Atlantikwall. De Batterie Todt (genoemd naar Generaal Todt) is enorm en was de werkplek van vele honderden Duitse soldaten. Hij was strategisch gelegen. Met het enorme kanon had men een reikwijdte van 42 kilometer. Daarmee konden Engelse doelen gemakkelijk worden bereikt. Het privé-museum toont een gedetailleerd beeld van het dagelijkse leven van de Duitse soldaten in deze Batterie.

De mooiste wandelingen in de Côte d’Opale

De kuststreek van de Côte d’Opale is een ideaal gebied om wandelend te verkennen. Wij hebben er diverse gemaakt toen we er onlangs waren.

De fanatieke wandelaar kan zijn hart helemaal ophalen aan de GR 120. Dit Lange Afstands Wandelpad noemt men ook wel de GR du Littoral. Hij loopt langs de hele kustlijn van de Côte d’Opale vanuit De Panne in België tot aan Berck Plage. In totaal bedraagt de route 175 kilometer. De route loopt door bijzondere natuurgebieden, de mooiste badplaatsen en de charmantste kleine vissersdorpjes. Delen van de route hebben wij gelopen tijdens ons verblijf.

In Le Touquet kun je een fraaie wandeling maken langs de kust, door de duinen en de uitgestrekte pijnboombossen. De route gaat langs het kanaal la Canche, door een bijzonder natuurgebied en terug via een duinpad. Een heerlijke wandeling.

Vanaf het kasteel van Hardelot start een rondwandeling waarbij de grote variatie van landschappen opvalt. Bossen, glooiende landbouwgebieden, kleine dorpjes en enkele meren liggen op de route. Natuurlijk is het uitzicht op het kasteel bij het begin en het einde van de wandeling fantastisch.

Vanaf het leuke vissersplaatsje Audresselles vertrekt een heerlijke gemarkeerde wandelroute. Het eerste hoogtepunt van die wandeling is Batterie Todt. Deze immense bunker is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Je leest er verderop in deze blog meer over. Cap Griz Nez met de vuurtoren is de volgende bezienswaardigheid. Daarna loopt de wandeling helemaal langs de kust. Daarbij passeer je maar liefst zeven inkepingen in de kliffen langs de kust. Het uitzicht op Audresselles is fantastisch.

In een uitgebreide blog gaan we dieper in op de vele prachtige wandelroutes rondom de Côte d’Opale.

Alles wat je wilt weten als je de Côte d’Opale wilt bezoeken

Waar ligt de Côte d’Opale?

De Côte d’Opale ligt in het noordwesten van Frankrijk, in de regio Hauts de France.

Hoe kom ik in de Côte d’Opale?

Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar de Côte d’Opale. Vanuit Utrecht is het 290 kilometer (tolvrij) naar Duinkerke. De meest zuidelijk gelegen plaats in de Côte d’Opale is Berck Plage. Die bereik je met de auto na iets meer dan 300 tolvrije autokilometers.

Wat is de beste periode om de Côte d’Opale te bezoeken?

De beste kans op lekker strandweer in de Côte d’Opale heb je in de maanden mei tot en met september. De warmste maanden zijn juli en augustus. In augustus gaan de Fransen massaal op vakantie. Voor veel Parijzenaars is Le Touquet en omgeving een favoriete vakantiebestemming. In die periode kan het er dus drukker zijn dan normaal.

Waar kan ik lekker eten in de Côte d’Opale?

Er zijn veel goede restaurants in de Côte d’Opale. Vis en schaaldieren domineren de menukaart, dat spreekt voor zich. Deze restaurants kunnen we je zonder meer aanbevelen. Reserveer je tafel vooraf, want deze restaurants zijn populair!

 

  • Café des Sports in Le Touquet Plage. Ongecompliceerd en gezellig. Goed eten voor een nette prijs.
  • Le Perard in Le Touquet Plage. Hét visrestaurant van de plaats. Laat je hier verwennen met de meest bijzondere visgerechten en bijpassende wijnen.
  • L'Océan in Neufchâtel-Hardelot. Gelegen direct aan het strand. Lekkere mosselen!
  • Le Pirate in Wimereux. Als je eens wat anders wilt dan vis of schaaldieren, krijg je hier de lekkerste pasta’s en pizza’s. Vraag om een tafel in het achterste deel.
  • Histoire Ancienne in Calais. De Michelin vermelding hebben ze niet voor niets. Stijlvol restaurant met heerlijke gerechten.
  • Brasserie De La Plage in Duinkerke. Op de boulevard met uitzicht op het strand. Ongedwongen sfeer met gerechten van goede kwaliteit.
Wat zijn mooie overnachtingsplekken?

Dit zijn goede accommodaties in verschillende plaatsen van de Côte d’Opale:

 

  • Hotel Castel Victoria in Le Touquet. Overnachtingen in Le Touquet zijn erg duur. Dit hotel is nog redelijk betaalbaar. Goede ligging in het centrum en dichtbij de boulevard.
  • Najeti Hôtel du Parc in Neufchatel-Hardelot. Een groot en luxe hotel met uitstekende kamers. Erg populair bij golfers.
  • Chambre d'hôtes La Goélette in Wimereux. Zo wil je altijd overnachten. Een stijlvolle villa aan de boulevard. Boek een kamer met zeezicht en je wilt nooit meer weg. Geweldige service van de gastvrouw.
  • B&B Cercle des Malines in Calais. Diverse stijlvolle kamers in een oud pand met veel sfeer. De gastvrouw geeft veel tips over de omgeving. Parkeren kan gratis in de buurt.

 

Dit is het volledige aanbod van accommodaties in de Côte d’Opale.