Troyes: stad van vakwerkhuizen in de champagnestreek

Troyes: stad van vakwerkhuizen in de champagnestreek

Home » Frankrijk » Troyes: stad van vakwerkhuizen in de champagnestreek

Het leuke van reizen is dat we op onbekende plekken komen. Zo ontdekten we toevallig Troyes (spreek uit Trwah): een middeleeuwse stad in de champagnestreek. We hebben met volle teugen genoten van de hoogtepunten van Troyes. In deze charmante stad met ontelbare gekleurde vakwerkhuizen kun je een heerlijk weekend beleven. Maar Troyes is ook ideaal als tussenstop op weg naar vakantiebestemmingen in het zuiden van Frankrijk.

Wat te doen en te zien in Troyes

Troyes ligt in de Champagnestreek. Het grappige is dat de plattegrond van het centrum eruit ziet als een champagnekurk. Het plaatje doet het goed op ansichtkaarten, een goede marketingzet van de VVV van Troyes.

Het historisch centrum is niet groot. Je kunt alles gemakkelijk lopend zien. De oude stad toont als een waar openluchtmuseum. Bijna iedere straat is gevuld met prachtig gekleurde vakwerkhuizen. Maar Troyes heeft veel meer te bieden. Zo is het ook de stad van de bijna 10.000 gebrandschilderde ramen in de diverse kerken. De belangrijkste kerken van Troyes zijn daarom stuk voor stuk een bezienswaardigheid. Maar niet alleen voor de ramen zul je dan ontdekken.

De beste manier om de stad te leren kennen is met een stadswandeling. En dat is heel gemakkelijk in Troyes: vanaf de VVV kun je een wandeling maken die perfect is gemarkeerd. Gewoon de tekens op de straat volgen (zie foto hieronder) en je komt langs alle bezienswaardigheden van de stad. Slim bedacht! Wij hebben die wandeling gelopen en zo alle hoogtepunten kunnen bewonderen. Dit sprong er wat ons betreft uit:

Vakwerkhuizen

We hebben het al een paar keer gezegd: het centrum is een wirwar van kleine straatjes met veel vakwerkhuizen. Ze staan schots en scheef en hangen vaak sterk naar voren. In smalle steegjes raken de nokken van de huizen elkaar nog net niet. Dat zie je vooral in de Ruelle des Chats. Kijk hier vooral omhoog en verwonder je over de hellingshoek van de huizen. Wij vonden de Rue Larivey een prachtig en rustig straatje met mooie huizen. De Square des Trois Godets, achter de kathedraal, is ook erg mooi.

De vakwerkhuizen dateren uit de 16e eeuw. Want in 1524 brandde de complete stad af. Men bouwde de stad daarna weer identiek op. In de eeuwen daarna verwaarloosden de huizen enorm. Men zag er ook niet de historische waarde van in. Pas de laatste 50 jaar heeft men veel panden weer in volle glorie hersteld. Maar ook nu kom je nog tal van huizen tegen die wel een grondige renovatie kunnen gebruiken.

Kathedraal van Troyes

Al van ver is de toren van de kathedraal te zien. Het was de bedoeling dat de kerk meerdere torens kreeg. Door geldgebrek is dat nooit gelukt. In de kathedraal valt pas echt op hoe groot deze is. Maar het meest in het oog springend zijn de vele gebrandschilderde ramen. Het zouden er ruim 1.600 moeten zijn. Door het grote roosvenster met een diameter van meer dan 10 meter, valt op sommige delen van de dag een prachtig paarsrood licht naar binnen.

Kerk La Madeleine

Nog een bijzondere kerk, maar wel een stuk kleiner dan de kathedraal. Maar daarom is La Madeleine niet minder mooi. Het is de oudste kerk van de stad. Men begon in de 11e eeuw met de bouw. Grootste blikvanger in de kerk zijn de prachtig versierde koorhekken. Als je een tijdje naar alle details kijkt, valt je ongetwijfeld van alles op. Maar ook hier geniet je van kleurrijk gebrandschilderde ramen.

Naast de kerk ligt de Jardin des Innocents. Deze tuin vol religieuze symbolen is een mooi rustpunt in de soms drukke stad. Vroeger diende de tuin als begraafplaats voor doodgeboren baby’s. Daar is ook de naam van afgeleid.

Hôtel de Mauroy – Maison de l’Outil

In een prachtig 16e eeuws herenhuis ligt een bijzonder museum. Hier liggen meer dan 10.000 werktuigen en gereedschappen uit de 17e en 18e eeuw. Ook heeft het museum een bijzondere bibliotheek met bijna 40.000 boeken aan arbeidersliteratuur. Vooral op de binnenplaats van het museum valt op hoe mooi het gebouw is . Alleen al daarom is het de moeite waard om door de poort te lopen.

Hôtel-Dieu-le-Comte

Pal tussen de Basiliek Saint Urban en de kathedraal ligt dit voormalig hospitaal uit de 12e eeuw. In de 18e eeuw werd het fors uitgebreid. Zo’n 60 jaar geleden verhuisde het ziekenhuis naar een modern gebouw buiten het centrum. De oude apotheek van het ziekenhuis dient nu als apothekersmuseum. Hier zie je hoe een apotheek functioneerde in de 18e eeuw. We konden het gebouw alleen van de buitenkant bewonderen. De renovatie van het museum zou voorjaar 2021 afgerond zijn, maar heeft vertraging opgelopen.

Basiliek Saint Urban

Deze kerk heeft een vergelijkbare bouwgeschiedenis als de Sagrada Familia in Barcelona. Men begon met de bouw in de 13e eeuw. Pas eind van de 19e eeuw voltooide men de Basiliek Saint Urban. Hij dankt zijn naam aan de stichter: Paul Urbain IV. Die ligt ook in de kerk begraven. Ook deze kerk heeft een fraai koor. Daarnaast zijn de prachtige gebrandschilderde ramen uit de 13e eeuw bijzonder.

Hotel de Vauluisant

Ook dit fraaie 16e eeuws herenhuis is nu een museum. Breiliefhebbers komen hier aan hun trekken. Want een deel van het gebouw is breimuseum. Troyes was namelijk in het begin van de 19e eeuw verantwoordelijk voor de helft van de productie van breigoed in Frankrijk. De komst van de breimachine maakte hier een einde aan. Het andere deel van het gebouw toont de kunstcollectie van Troyes.

Kerk Saint Pantaléon

Ongeveer tegenover Hotel de Vauluisant ligt deze prachtige kerk. Van buiten is deze niet zo opvallend. Van binnen des te meer. Kijk vooral omhoog en geniet van het bijzondere plafond dat deze kerk heeft. Volledig van hout gemaakt en een lust voor het oog. Andere bezienswaardigheden in het interieur zijn de imponerende beeldhouwwerken. Maar ook de bijzondere vensters vallen in deze kerk op.

Outlet Centre McArthurGlen

Het centrum van de stad heeft diverse winkelstraten. Maar het hart gaat sneller kloppen in een van de outletcentra die Troyes rijk is. De grootste is McArthurGlen. Je vindt hier meer dan 160 winkels van zo’n beetje alle beroemde merken. Als je van winkelen houdt, dan zul je hier uren kunnen rondbrengen. Wij zagen diverse mannen een boek lezen in een van de vele zitjes. Blijkbaar waren zij minder geïnteresseerd in winkelen dan hun partner.

De omgeving van Troyes

Maar naast de fraaie stad heeft Troyes een bijzonder natuurpark in de nabijheid. Het Parc Naturel Régional de la Forêt d’Orient is geweldig om te bezoeken. Je vindt er drie grote meren waarin gezwommen kan worden. Ook is het mogelijk om watersport te beoefenen. Het is een bosrijk gebied met veel wandelmogelijkheden. Op diverse plekken heb je fantastische uitzichtpunten. In het natuurpark ligt ook het Brienne-le-Château. Daar ligt een fraai kasteel dat je zeker wilt bezoeken. Onderweg naar het natuurpark zie je de typische Franse landschappen met glooiende weilanden met de typische balen hooi. Vaak geflankeerd door grote velden vol bloeiende zonnebloemen. Prachtig!

Praktische informatie

Hier vind je alle informatie om je reis naar en verblijf in Troyes zo aangenaam mogelijk te maken.

Vervoer naar Troyes

Troyes ligt op iets meer dan 500 kilometer van Utrecht. Met de trein reis je naar Parijs en vandaar naar Troyes. Die rit kost maar iets meer tijd dan met de auto. Maar is wel een stuk milieuvriendelijker en relaxter! Er is voldoende gratis parkeergelegenheid net buiten het centrum. Het oude centrum is compact. Door de smalle steegjes in de stad kun je het beste lopen door Troyes.

De beste restaurants van Troyes

  • Wij hebben heerlijk gegeten in La Piazza. Een ongecompliceerd en gezellig restaurant met goed eten en lekkere wijnen. Reserveren is handig, zeker als je in het deel aan de straathoek wilt zitten.
  • Een andere goede keuze is Tout Simplement & l’Annexe, vlakbij het stadhuis. Smaakvol ingericht en met simpele maar lekkere gerechten en bijpassende wijnen.
  • Wil je echt een smaakbeleving meemaken, ga dan naar Le Valentino. Hier laat je je verrassen en in de watten leggen in een sfeervolle ambiance.

Op de kaart in Troyes zie je vaak het gerecht Andouillette staan, een lokale specialiteit. Dit is varkensworst van ingewanden. De beste soort heeft op de kaart een AAAAA-erkenning. Je moet ervan houden!

Rond borreltijd gaan de inwoners van Troyes graag naar een van de vele terrassen in het centrum. Dan valt pas echt op dat de stad in de Champagnestreek ligt. Niemand drinkt een biertje of een gewoon glas wijn. Iedereen nipt aan een flûte gevuld met champagne.

Overnachten in Troyes

  • Wij sliepen in het Ibis Troyes Centre. Een standaard hotel zonder veel opsmuk. Voor ons was de afgesloten parkeergarage en de ligging bij het centrum de reden om het hotel te boeken. Het bed, de douche en het uitgebreide ontbijtbuffet waren uitstekend.
  • In de directe nabijheid van dit hotel ligt Ibis Styles Troyes Centre. Iets luxer en persoonlijker uitgevoerd en ook met een afgesloten parkeergarage.
  • Wil je een bijzondere overnachting in Troyes, boek dan Hotel la Maison de Rhodes en Spa. Een magnifiek decor valt je ten deel. Je slaapt in een middeleeuws gebouw met prachtige kamers. Het ligt vlakbij de kathedraal in een rustige straat. Hartje centrum, beter kan niet.

Dit is het overzicht van alle accommodatie in Troyes.