Stedentrip naar Reims, hoofdstad van de Champagnestreek

Stedentrip naar Reims, hoofdstad van de Champagnestreek

Home » Frankrijk » Stedentrip naar Reims, hoofdstad van de Champagnestreek

In het noordoosten van Frankrijk ligt Reims. Het is een heerlijke stad voor een stedentrip. De stad is om twee redenen beroemd. Allereerst vanwege de prachtige Kathedraal Notre-Dame. En voor de liefhebbers is Reims de hoofdstad van de Champagnestreek. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan alleen de kathedraal en de champagnehuizen. Want Reims kent een eeuwenlange geschiedenis met veel bezienswaardigheden. Drie daarvan behoren zelfs tot UNESCO-werelderfgoed. Maak daarom eens een stedentrip naar Reims.

Geschiedenis van Reims

Toen de Romeinen de Gallische gebieden veroverden, werd Reims de hoofdstad van de provincie Gallia Belgica. Die belangrijke positie zorgde dat de stad kon uitgroeien tot een van de welvarendste van Frankrijk. In de vijfde eeuw kwam daar een einde aan. Eerst de Vandalen en later de Hunnen verwoestten de stad compleet.

Reims herstelde zich onder bisschop Remigius. Hij bekeerde en doopte in 496 de Frankische koning Clovis. Die gebeurtenis bezorgde Reims veel aanzien. Daarom werd het de kroningsstad van Frankrijk. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft Reims veel te lijden gehad. De binnenstad werd in beide oorlogen bijna helemaal verwoest. Voor die tijd had de stad veel vakwerkhuizen. Tijdens de wederopbouw zijn die bijna allemaal vervangen door fraaie barokke panden met veel art-deco kenmerken. Op 7 mei 1945 tekenden de Duitsers de capitulatie in Reims.

Zien en doen bij je stedentrip naar Reims

Deze bezienswaardigheden mag je niet overslaan als je een stedentrip naar Reims maakt:

Kathedraal (UNESCO werelderfgoed)

De imposante kathedraal is een parel van Gotische bouwkunst. Als je ervoor staat, valt de immense grootte je gelijk op. Zo is deze een stuk groter dan zijn Parijse naamgenoot. Neem ruim de tijd om de bijzondere gevels te bewonderen. Die zijn versierd met meer dan 2300 figuren. Zo ontdek je diverse Bijbelse verhalen, de galerij van de koningen en het beeld van de glimlachende engel. De kathedraal is vanaf de 12e eeuw het decor geweest voor de kroningen van de Franse koningen. Die traditie eindigde in 1825. Karel X was de laatste koning die werd gekroond in de kathedraal.

Ook binnen valt de omvang van de kathedraal gelijk op. Je voelt je als bezoeker nietig in die immense kerk. Het middenschip is groter dan welke andere kerk in Frankrijk. De vele gebrandschilderde ramen zijn een lust voor het oog. Tijdens de wereldoorlogen zijn sommige beschadigd. De beroemde Franse kunstenaar Marc Chagall heeft er daarom een aantal opnieuw gemaakt.

Paleis van Tau (UNESCO-werelderfgoed)

Direct naast de kathedraal ligt het Paleis van Tau. Een logische plek, want iedere nieuw gekroonde koning nam zijn intrek in het Paleis van Tau. Een kroning moest natuurlijk ook uitbundig worden gevierd. Dat gebeurde in hetzelfde paleis.

Het Paleis van Tau was de hoofdzetel van de aartsbisschop. Nu is het een bijzonder fraai museum. Alle collecties hebben te maken met de geschiedenis van de kathedraal. Maar natuurlijk kom je er ook veel te weten over alle kroningen in Reims.

Basiliek Saint Remi (UNESCO-werelderfgoed)

Aan de rand van het centrum ligt de Basiliek Saint Remi. Het is absoluut de moeite waard om hier naartoe te lopen. Veel bezoekers vinden deze kerk binnen zelfs mooier dan de kathedraal. Het oude klooster van Saint-Remi bestaat uit twee prachtige monumenten. De basiliek en een museum.

Binnen valt vooral het weelderige interieur op. Het bestaat uit een fraaie combinatie van gotische en romaanse stijlen. Er heerst een serene, bijna spirituele, sfeer in de kerk. In de kerk is bisschop Remigius begraven. Hij heeft Clovis, koning van de Franken, bekeerd en gedoopt in Reims. Na zijn dood is hij heilig verklaard en noemde men hem Saint Remi. Het museum heeft een mooie collectie over de geschiedenis van prehistorie tot Renaissance. Maar je ziet er ook veel opgravingen uit de Gallo-Romeinse tijd.

Hotel de Ville

Het stadhuis van Reims werd in de Eerste Wereldoorlog bijna compleet verwoest. Van het prachtige gebouw uit de 17e eeuw is alleen de bijzondere renaissancegevel gespaard gebleven. Het gebouw heeft in de loop der eeuwen vele bestemmingen gekend. Zo hadden hier onder andere een museum, een bank en de kamer van koophandel hun onderkomen. Tegenwoordig is het weer in gebruik als stadhuis.

Place Drouet d’Erlon

Het meest gezellige plein van de stad is de Place Drouet d’Erlon. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zijn de gezellige terrassen overvol. De inwoners nuttigen hier een Frans ontbijtje. Rond de middag zijn alle tafeltjes bezet voor de lunch, natuurlijk met een glaasje champagne erbij. Tijdens borreltijd nipt iedereen ook aan een glas bubbelwijn uit de regio. En in de avond wil iedereen op het levendige plein dineren.

Midden op het plein staat de fontein Subé. De vier standbeelden rondom de fontein staan symbool voor de rivieren Marne, Vesle, Suite en Aisle. Deze rivieren stromen door de Champagnestreek. Bovenop de zuil staat een gouden overwinningsbeeld.

Place du Forum & Cryptoportique

Een andere belangrijke historische plek is het Place du Forum. In de Romeinse tijd lag hier het Forum, het centrale marktplein. Half onder en half boven de grond ligt een prachtige zuilengalerij. De Romeinen bouwden er destijds wel 100 galerijen. Die dienden als een overdekte markt. Ze zijn vermoedelijk in de 3e eeuw n.C. geconstrueerd. Hiervan is alleen de oostelijk gelegen galerij over. Er vinden regelmatig bijzondere exposities plaats.

Porte du Mars

Rond het jaar 200 bouwden de Romeinen hier de triomfboog Porte de Mars. Deze is met een hoogte van bijna 14 meter en een lengte van 30 meter de grootste triomfboog in de Romeinse wereld.

In de 16e eeuw brak men de boog af. In 1834 is de boog weer volledig gereconstrueerd. Op de boog zie je veel afbeeldingen van de tweeling Romulus en Remus. Volgens de overlevering zijn zij de stichters van de stad Rome geweest.

Place Royale

Dit plein ademt de grandeur van de 18de eeuw. Het meest in het oog springende zijn de vele prachtige bogengalerijen. Het mooiste gebouw op het plein is zonder twijfel Hôtel des Fermes. Midden op het plein staat het standbeeld van koning Louis XV.

Een museum bezoeken bij een stedentrip naar Reims

Reims heeft diverse musea. Wat ons betreft mag je er twee eigenlijk niet overslaan. Het Museum van Schone Kunsten is de eerste. In prachtige oude gebouwen van de Abdij van Saint-Denis zie je een uitgebreide kunstcollectie van de 15de eeuw tot de 20ste eeuw.

Daarnaast is Museum Le Vergeur een pareltje in een van de mooiste gebouwen van de stad. Ooit was het huis in bezit van een baron. Hij verzamelde een enorme kunstcollectie en antiek meubilair. Na diens dood bleef alles in het huis achter.

Champagnehuizen bezoeken bij je stedentrip naar Reims

Bij een stedentrip naar Reims kan een bezoek aan een van de wereldberoemde champagnehuizen natuurlijk niet ontbreken. In de stad liggen er 8, waaronder Pommery, Taittinger, Mumm en Veuve-Clicquot. Reserveer zeker vooraf een kaartje, want er is veel belangstelling voor een bezoek. Wij bezochten het imposante domein van Pommery. Het 18 kilometer lange netwerk van wijnkelders ligt 30 meter onder de grond. Onderweg zagen we talloze flessen liggen te rijpen. Maar ook bijzondere kunstwerken lagen op de route. En natuurlijk konden we na afloop een heerlijk glaasje bubbels drinken. In de wijnkelders is het fris. Neem daarom zeker een vestje mee als je zomers een champagnehuis bezoekt.

Stadswandelingen in Reims

Met een thematische stadswandeling mis je geen enkel hoogtepunt. Daarnaast krijg je veel achtergrondinformatie over alle bezienswaardigheden. De eenvoudig te gebruiken app Reims Découverte laat je de stad ontdekken in je eigen tempo. Bij de VVV huur je een tablet met headset en zo verken je de mooiste plekjes van Reims. Als je in het bezit bent van de Reims City Card, is het gebruik van de app gratis. Omdat de app bijhoudt waar je wandelt, wijst hij automatisch op alle bezienswaardigheden die in de buurt zijn, dat is handig! Op deze manier kun je vijf routes in de stad lopen. Loop je liever niet met een tablet? De VVV heeft ook vier thematische routes op papier beschikbaar.

Praktische informatie voor je stedentrip naar Reims

Hoe kom ik in Reims?

Met de auto is het iets meer dan 400 kilometer rijden vanaf Utrecht. Gemiddeld is de reisduur zonder opstoppingen bijna 5 uur. Met de trein gaat bijna net zo snel. Maar die manier is veel comfortabeler en milieuvriendelijker. Vanaf het station ben je zo in het centrum.

Ik kom met de auto, waar kan ik die parkeren?

In de stad zijn diverse parkeergarages, bijvoorbeeld onder Place Drouet d’Erlon. Het dagtarief in de parkeergarages is € 12,50. Je kunt ook een van de P&R-terreinen aan de noordkant van de stad gebruiken. Hier parkeer je gratis. En met de Reims City Card reis je daarna gratis via het OV naar het centrum.

Is het handig om de Reims City Card te kopen?

Het voordeel van de Reims City Card is dat je gratis toegang hebt tot alle musea. Daarnaast reis je gratis met het OV in de stad. Veel bezienswaardigheden mag je gratis bezoeken. Maar er zijn nog meer voordelen. Het is dus absoluut zinvol. De pas is er voor 24, 48 en 78 uur.

 

Tip: koop online alvast de Reims City Card!

Wat zijn de culinaire specialiteiten van Reims?

Natuurlijk champagne. Op bijna iedere straathoek vind je wel een champagnebar. De inwoners van de stad nippen bijna ieder moment van de dag wel aan een glaasje bubbels op een van de vele terrassen.

 

Bij de bubbelwijn eten de locals vaak een “biscuit rose”. Een overheerlijk koekje met een roze kleur. Die kreeg het ooit om de zwarte vanilledeeltjes in de vulling te verbergen. Het koekje is lekker knapperig aan de buitenkant. En de vulling smelt op je tong. Maison Fossier maakt de biscuit rose al sinds 1691.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Reims?

De fijnproevers halen hun hart op in Reims. Er zijn 7 restaurants met een Michelin ster. Restaurant L’Assiette Champenoise heeft er zelfs drie.

 

Deze drie restaurants zijn bijzonder populair in Reims:

  • La Table Saint Thomas. Een familie runt dit geweldige restaurant. Heerlijk eten tegen betaalbare prijzen.
  • Il Gusto. Een klein en gezellig Italiaans restaurant. Wat een vriendelijke bediening! Hier laat je je culinair verwennen
  • L’Atelier. Heerlijk dineren vlakbij de kathedraal. Hier geniet je van de Franse keuken met een moderne twist.

 

Wil je ongecompliceerd eten op een gezellige plek? Op Place Drouet d’Erlon liggen tal van restaurants met leuke terrassen.

Waar overnacht ik het best bij mijn stedentrip naar Reims?

Het totale aanbod van accommodaties in Reims bestaat uit ruim 300 hotels, boutique hotels, bed & breakfasts en appartementen. Voor iedere budgetklasse is er voldoende keuze.

 

Deze bevelen we je aan:

  • MM Suites Cathédrale. Een fantastisch appartement midden in het centrum. Van alle gemakken voorzien.
  • Chic B&B. Een smaakvol ingerichte Bed & Breakfast in de gezellige wijk “des Halles” met veel leuke restaurantjes.
  • Best Western Premier Hotel de la Paix. Een designhotel in het hart van Reims. De auto parkeer je in de garage onder het hotel.