Nationaal Park Vanoise: alpien walhalla voor outdoorliefhebbers

Nationaal Park Vanoise: alpien walhalla voor outdoorliefhebbers

Home » Frankrijk » Nationaal Park Vanoise: alpien walhalla voor outdoorliefhebbers

Afgelopen zomer maakten we kennis met het Nationaal Park Vanoise, het oudste nationale park van Frankrijk. Dit park, gelegen in het hart van de Franse Alpen, is een onbetwiste parel binnen het Franse natuurerfgoed. Je vindt er een ongerepte wildernis, een rijke biodiversiteit en adembenemende berglandschappen. Vanuit het pittoreske Pralognan-la-Vanoise, de toegangspoort tot de Vanoise, hebben wij het schilderachtige landschap zowel wandelend als fietsend verkend. Maar ook de fervente, ervaren bergwandelaar of mountainbiker zal zich hier bepaald niet snel vervelen. In deze blog gaan we uitgebreid in op wat er zoal te doen valt.

Vanoise in de vroege ochtend

Nationaal Park Vanoise in een notendop

Het Nationaal Park Vanoise werd opgericht in 1963 en was daarmee het eerste nationale park in Frankrijk. Het park beslaat een gebied van ongeveer 534 vierkante kilometer (bijna 10 keer groter dan Nationaal Park Hoge Veluwe) in het departement Savoie. Nationaal Park Vanoise grenst aan het Italiaanse Nationaal Park Gran Paradiso, waarmee het park een samenwerkingsverband heeft.

Het park is vernoemd naar de Vanoise-bergketen, die het grootste deel van het beschermde gebied beslaat. Het doel van de oprichting van het park was om de unieke flora en fauna van de regio te beschermen en te behouden. Maar ook om de traditionele landbouw in dit berglandschap te ondersteunen. Om die reden vind je in het hart van het park geen faciliteiten voor skiërs of snowboarders.

Bergmeer

Ecosysteem en biodiversiteit

Het Nationaal Park Vanoise biedt onderdak aan een opmerkelijke verscheidenheid aan flora en fauna. Naast edelweiss, gentianen en alpenroosjes komen er meer dan 1.500 verschillende plantensoorten voor. Ruim 100 daarvan worden officieel beschermd. De gidsen in het park kunnen je vertellen welke soorten dit zijn en wijzen deze voor je aan.

Verder zijn er rond de 125 vogelsoorten te vinden, waaronder de majestueuze steenarend en de beschermde lammergier. Daarnaast kom je er onder meer steenbokken, gemzen, dassen, marters, vossen, berghazen, steenpatrijzen en heel veel marmotten tegen. Sinds eind 20e eeuw komen er ook wolven in het park voor, maar de kans dat je die tegenkomt is erg klein. Wij hebben ze sowieso niet gezien. Het behoud van genoemde dieren en hun natuurlijke leefomgeving is een van de belangrijkste doelstellingen van het park.

Steenbok

Outdooractiviteiten in het Nationaal Park Vanoise

In het Nationaal Park Vanoise draait het allemaal om de pure natuur en de overweldigende berglandschappen. De beste manier om hiervan te genieten is, vinden wij, door er te wandelen of te fietsen. Tijdens ons bezoek aan het park hebben we dan ook beide gedaan.

Wandelen in Nationaal Park Vanoise

Het park heeft meer dan 400 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden die door adembenemende landschappen slingeren. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling langs een bergmeer of een uitdagende beklimming, hier vind je routes voor elk ervarings- en conditieniveau. Zo heb je er vele eenvoudige wandelingen door schilderachtige valleien, bossen en langs kabbelende bergbeekjes. Daarnaast zijn er wandelroutes voor de meer ervaren wandelaar. Dit kunnen zowel dagwandelingen als meerdaagse trektochten zijn, zoals de Tour des Glaciers de la Vanoise.

gids

Absolute aanbeveling: de Tour de l’Aiguille de la Vanoise

Onder begeleiding van Stephane, onze gids, lopen we een ingekorte versie van de meest iconische wandelroute in het park: de Tour de l’Aiguille de la Vanoise. Bij deze schilderachtige rondwandeling lopen we volledig om de 2800 meter hoge Aiguille de la Vanoise heen. Al is dit zeker niet de hoogste berg aan de route, hij is wel de absolute blikvanger.

De route voert ons verder langs bergweiden en watervallen naar het idyllische Lac des Vaches (het meer van de koeien). Dit meer, waar je overigens geen enkele koe tegenkomt, wordt omringd door indrukwekkende, ruim 3000 meter hoge pieken. Ook komen we langs een fraaie gletsjer en een pittoresk bergmeertje. Tijdens de wandeling genieten we daarnaast van de rijke flora en fauna. De meeste plantensoorten maar ook dieren zouden ons zonder gids niet zijn opgevallen. Maar gelukkig wijst onze sympathieke en bijzonder informatieve gids ons op de meest bijzondere soorten. Zo leren we edelweiss herkennen en vallen ons op afstand al de grote aantallen marmotten op.

Wandelpad

Officieel begint de route vanuit het pittoreske Pralognan-la-Vanoise. Omdat het eerste deel volgens onze gids niet het meest interessant is, maar wel veel tijd kost, nemen we eerst de skilift naar restaurant Les Barmettes. Redelijk snel na de start van de wandeling leidt de gids ons een niet al te hoge bergpas over. Dit pad maakt deel uit van de wandelroute naar de 2300 meter hoge Moriond. Aan de andere zijde van de heuvelrug pakken we de officiële route weer op richting Refuge du Col de la Vanoise. Bij deze berghut gebruiken we heerlijk in de zon op het terras een prima lunch. Vervolgens wandelen we via het Lac des Vaches terug naar de skilift.

De ingekorte wandelroute duurt exclusief lunchpauze 3 tot 3,5 uur. De officiële, volledige route duurt volgens Komoot bijna 5,5 uur en wordt aangemerkt als een zware wandeling. De korte versie vonden wij juist erg goed te doen en zouden we eerder aanduiden als eenvoudig tot gemiddeld.

Chalet

Inspiratie voor andere wandelingen in het Nationaal Park Vanoise

Op de officiële website van Pralognan-la-Vanoise staat een overzichtelijke kaart met alle wandelroutes die er in het park te vinden zijn. Dit zijn er zoveel dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen een keuze te maken biedt de site een zoekfilter waarmee je bijvoorbeeld kunt zoeken op de moeilijkheidsgraad. Van groen (zeer eenvoudig) en blauw (eenvoudig) tot zwart (erg zwaar). Daarnaast is er ook een handige gratis app voor je mobiel. Naast praktische informatie over een wandelroute biedt de app een interactieve kaart zodat je feitelijk nooit kunt verdwalen.

Wandelingen in de winter

Nationaal Park Vanoise leent zich niet alleen voor prachtige wandeltochten in de zomer. Ook in de winter kun je er terecht voor de mooiste wandelingen. Gehuld onder een parelwitte deken van sneeuw toont het landschap zich dan als één groot sprookje. In het park heb je genoeg sneeuwschoenwandelingen om je minstens een week uitstekend te vermaken.

Koeien met wandelaars

Mountainbiken in Nationaal Park Vanoise

Voorafgaand aan deze reis vertelden we onze vrienden dat we ook gingen mountainbiken. We kregen vooral vragende blikken. “Mountainbiken in de bergen? Weet je het wel zeker?” Ook mijn vrouw die nagenoeg geen ervaring heeft met mountainbiken in Nederland, laat staan in de bergen, was sceptisch. We lieten ons vervolgens overtuigen door kenners. Volgens hen is mountainbiken in de bergen met de komst van de eMTB niet meer voorbehouden aan de jonge, zeer ervaren mountainbiker. In Nationaal Park Vanoise namen we de proef op de som.

Absolute aanbeveling: mountainbiketrail naar Refuge de Péclet-Polset

In het pittoreske plaatsje Pralognan-la-Vanoise, onze thuisbasis tijdens ons bezoek aan het park, pikken we onze huurfietsen op. Na de nodige uitleg over de bediening van de geluidloze krachtbron, zijn we er klaar voor. Van het toerismebureau van Pralognan-la-Vanoise hebben we nog een kaart met routes gekregen. Plus een suggestie van waar we in de beperkte tijd die we hebben, het beste naar toe kunnen gaan. Het wordt een deel van trail 9 op de kaart: een rode (lees: middel zware) trail naar Refuge de Péclet-Polset. De eindbestemming is in ons geval kaasboerderij Le Ritord, op ongeveer 80 procent van de totale route.

MTB-er

Nadat we eerst wat moeten wennen aan de kiezelachtige ondergrond, fietsen we met het grootste gemak de heuvel op. We volgen de woest stromende Doron de Chavière helemaal tot we uitkomen bij de kaasboerderij. De schitterende, afwisselende berglandschappen en de prachtige natuur tijdens de route overtreffen onze stoutste verwachtingen. Wat is het hier mooi en vredig, stellen we om de zoveel honderden meters vast.

We lopen nog even binnen bij het piepkleine winkeltje van de kaasboerderij. Net als we een heerlijk stukje Beaufort kaas willen afrekenen, komen we er achter dat we vrijwel door ons cash geld heen zijn. En met plastic betalen lukt hier niet. We keren dan ook om en volgen vrijwel dezelfde route weer terug naar het dorp. Maar omdat dit in tegengestelde richting is, lijkt de wereld – en daarmee ook de route – totaal anders. Al met al een mooie afsluiting van een bijzonder bezoek aan dit oudste nationale park van Frankrijk!

Inspiratie voor andere mountainbiketrails in het Nationaal Park Vanoise

We hebben zelf nog niet zoveel ervaring met mountainbiken in de bergen. Om die reden is de beste tip die we je kunnen geven om de plaatselijke VVV in bijvoorbeeld Pralognan-la-Vanoise binnen te lopen. Vertel wat je ervaring is en vraag hen om met ideeën te komen. Ze kunnen je ook helpen aan goede adressen om een eMTB te huren.

MTB-trail

Pralognan-la-Vanoise en de andere plaatsen rond het nationale park

Nationaal Park Vanoise is omgeven door enkele pittoreske plaatsen van waaruit je snel in het park kunt komen. Wij zaten in Pralognan-la-Vanoise, een charmant bergdorpje met een groot plein vol gezellige terrassen en restaurantjes. Dit dorp is het meest gunstig gelegen ten opzichte van het hart van het nationale park. Andere plaatsen die je desondanks ook kunt overwegen als thuisbasis voor je bezoek aan Nationaal Park Vanoise zijn:

  • Tignes: een beroemd skioord dat in de zomermaanden transformeert tot een fraai outdoorgebied waar je kunt wandelen, mountainbiken en watersporten op het prachtige Lac de Tignes.
  • Val-d’Isère. Dit charmante bergdorp biedt niet alleen toegang tot een van ’s werelds beste skigebieden, het heeft ook een pittoreske oude binnenstad met traditionele Savoyaardse architectuur. In de zomer kun je hier fraaie wandelingen maken in de bergen, maar ook mountainbiken.
  • Modane. Deze historische stad staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, waaronder het Fort de la Redoute Marie-Thérèse. Het biedt tal van mogelijkheden voor wandelen en fietsen in de omliggende bergen.
Pralognan-la-Vanoise

Wij bezochten Nationaal Park Vanoise op uitnodiging van l’Agence Savoie Mont Blanc en het toerismebureau van Pralognan-la-Vanoise. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

 

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Nationaal Park Vanoise

Waar ligt Nationaal Park Vanoise?

Het Nationaal Park Vanoise bevindt zich in de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes, in het departement Savoie. Het park ligt aan de grens met Italië. Net ten noorden van het park vind je de wintersportgebieden van Tignes en Val d’Isère. Ten westen bevinden zich de wintersportgebieden van Les Trois Vallées. Bekijk hier de kaart van het gebied.

Hoe kom ik in Nationaal Park Vanoise?

De dichtstbijzijnde grote steden van waaruit je snel het Nationaal Park Vanoise bereikt zijn Moûtiers in het westen, Bourg Saint Maurice in het noorden en Modane in het zuiden. Deze drie steden kun je prima met de trein bereiken. Van daaruit neem je de bus of een shuttle naar Pralognan-la-Vanoise, de toegangspoort tot het hart van het park.

 

Een andere optie is met de eigen auto of een huurauto. De snelste route naar Pralognan-la-Vanoise, gaat via Albertville en Moûtiers.

 

Een uitgebreid overzicht van de vervoersopties vind je in deze pdf.

Wat is de beste periode voor een bezoek aan Nationaal Park Vanoise?

In principe kun je het Nationaal Park Vanoise het hele jaar door bezoeken. Om te wandelen zijn de zomermaanden van juli tot en met september het meest ideaal. Het is er dan comfortabel warm en er valt relatief weinig neerslag. De maanden november, mei en juni hebben naar verhouding veel neerslag.

Waar vind ik meer informatie over de wandelmogelijkheden in Nationaal Park Vanoise?

Er is bijzonder veel informatie over Nationaal Park Vanoise te vinden op de officiële website van het park. Wij konden echter geen Engelstalige versie van de informatie vinden, behalve via de site van Rando Vanoise. Een uitstekend alternatief is de officiële website van Pralognan-la-Vanoise. Hier heb je ook een overzichtelijke kaart met alle wandelroutes die er in het park zijn. Dit zijn er overigens zoveel dat je je hier prima een week of langer kunt vermaken! Het toerismebureau van Pralognan heeft ook een handige app voor op je mobiel. De gratis app bevat alle praktische informatie over wandel- maar ook mountainbikeroutes! En met de interactieve kaart kun je feitelijk nooit verdwalen.

Wat zijn de wintersportmogelijkheden in Nationaal Park Vanoise?

Het Nationaal Park Vanoise is mede opgericht om de biodiversiteit en natuur te behouden en te beschermen. Om die reden zijn er in het hart van het park geen faciliteiten voor skiërs en snowboarders. Wel kun je er de mooiste wandelingen op sneeuwschoenen maken.

Wat zijn goede accommodaties in Nationaal Park Vanoise?

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Nationaal Park Vanoise in Pralognan-la-Vanoise. Dit bergdorp is een ideale thuisbasis van waaruit je diverse buitenactiviteiten in het park kunt ondernemen. Er is ruim voldoende accommodatie in Pralognan-la-Vanoise te vinden. Wij brachten de nachten door in het comfortabele Edelweiss. Hier hadden we een ruime kamer, parkeergelegenheid en een uitgebreid ontbijt. We hebben er daarnaast heerlijk gedineerd. Prettig ook is de spa en vooral de jacuzzi die je helemaal voor jezelf hebt (wel van tevoren reserveren). Erg vriendelijk en behulpzaam personeel!

 

In Nationaal Park Vanoise kun je prachtige meerdaagse wandeltochten maken. Onderweg zijn er vele berghutten (refuges) waar je dan kunt overnachten. Wees gerust: de berghutten zijn tegenwoordig netjes en comfortabel. En vaak kun je er ook eenpersoons- en/of tweepersoonskamers boeken!

Waar kan ik heerlijk eten in Nationaal Park Vanoise?

In de regio Savoie Mont Blanc is het over het algemeen culinair genieten van de Savoyaardse keuken. En het Nationaal Park Vanoise vormt wat dat betreft geen uitzondering. Zo wordt in de berghutten doorgaans goed en heerlijk gekookt. Je vindt er veelal typische gerechten uit dit deel van de regio. En blijkbaar houden ze er rekening mee dat hun gasten voorafgaand veel calorieën hebben verbruikt tijdens hun wandeling. De porties zijn namelijk flink groter dan wat wij zelf gewend zijn.

 

In Pralognan-la-Vanoise, de westelijke toegangspoort tot het hart van het park, heb je ruime keuze uit restaurants. Geen van die restaurants heeft een vermelding in de Michelingids; voor dergelijke restaurants kun je terecht in de bekende wintersportbestemmingen in de directe omgeving. Toch kun je ook in Pralognan-la-Vanoise (meer dan) heerlijk eten. Een restaurant dat voor ons er uitsprong is La Bergerie Les Prioux net buiten Pralognan. Hier genoten we van een overheerlijke kaasfondue en Raclette. Maar het is vooral dankzij de bijzonder gezellige ambiance dat we hier nog eens terug willen komen. Let op: je kunt er uitsluitend met cash betalen!

 

Bergrestaurant