Riviercruise door Bretagne

Riviercruise door Bretagne

Home » Frankrijk » Riviercruise door Bretagne

Een prachtige riviercruise door Bretagne

Velen bezoeken Bretagne voor een vakantie aan de prachtige kustlijn. Dit keer bezochten wij het binnenland van Bretagne, en wel op een bijzondere manier: met een riviercruise door Bretagne hebben we de regio Morbihan doorkruist. We genoten van prachtige vergezichten, aloude kleine dorpjes en de lokale specialiteiten die deze streek de vakantieganger biedt. Veel vaarervaring hadden we nog niet. Maar dat is voor een dergelijke riviercruise niet nodig: met een huurboot van Nicols kun je zonder vaarbewijs varen over de wateren. Alle comfort hadden we op de boot bij de hand!

Riviercruise door Bretagne: vertrekpunt Glénac

In het piepkleine Glénac lag de boot op ons te wachten. Verrast keken we op toen we niet op een vierpersoons-, maar op een zespersoonsboot mochten stappen. Met bijna 14 meter lengte voelde dit als een reusachtig schip. Maar liefst drie slaapvertrekken, twee badkamers en een zitruimte boden voor ons vieren meer dan voldoende ruimte. Na een grondige uitleg was het tijd om even proef te varen. Onder begeleiding mocht onze kapitein zijn eerste rondje maken. Het leek op het rijexamen dat mijn opa decennia geleden deed: een rondje om de kerk, een bijzondere verrichting en geslaagd! 

Dus tijd om de trossen echt los te gooien en het ruime sop te kiezen. Gelukkig zijn de waterwegen in deze regio alleen toegankelijk voor plezierboten. Je komt dus geen beroepsvaart tegen. Wel sluizen, sommige best wel smal. Voor onervaren bestuurders is het passeren van de eerste sluis een spannend moment. Doe je het rustig en volg je de instructies op, dan valt het allemaal reuze mee. Je voelt je daarna een echte kapitein.

Mooie dorpen en stadjes in de Morbihan in Bretagne

De regio Morbihan kent vele kleine dorpjes en stadjes. Het is aantrekkelijk om de boot even aan te leggen en te genieten van de prachtige vakwerkhuizen langs klinkerstraatjes en de typische, Bretonse winkels. Wanneer je trek hebt, is er in iedere plaats wel een crêperie te vinden.

Redon

In de plaats Redon is een bezoek aan de voormalige abdij Saint-Sauveur de moeite waard. De abdij was een van de grootste abdijen van Bretagne gedurende de middeleeuwen. Daarnaast vind je er het klooster van Calvairiennes. Redon beschikt over een oude haven en wordt doorkruist door het kanaal Nantes – Brest. In het museum van de binnenvaart: ontdek je de geschiedenis en het leven nu van de zeelieden, de rol van de kanalen en de vroegere zeehaven van Redon.

La Gacilly

Via het meanderende riviertje de Aff vaar je in een prachtig groen landschap naar het leuke plaatsje La Gacilly. Dit is een echt kunstenaarsdorp. Meer dan 30 verschillende ambachtslieden maken bijzondere kunstobjecten die je in hun werkplaats kunt bewonderen. In het dorp loop je van galerie naar galerie. La Gacilly is beroemd vanwege Yves Rocher. De naamgever van dit beroemde cosmeticamerk is jarenlang burgemeester van La Gacilly geweest. In Maison Yves Rocher is een expositie die de zintuigen prikkelt. De botanische tuinen naast het gebouw zijn leuk om doorheen te wandelen.

La Roche-Bernard

Dit is de laatste havenplaats voordat boten de Atlantische Oceaan bereiken. Dat hebben we met onze boot maar niet geprobeerd. Maar wel hebben we genoten van de stad die ooit door Vikingen is gesticht. De oude binnenstad heeft veel steegjes en uitkijkposten met prachtige uitzichten. Mooi is het pad van de Ruicard dat door schilderachtige straten loopt. De 16e en 17e eeuwse huizen geven de plaats een bijzonder, idyllisch karakter.

Josselin

Josselin, gelegen aan de oevers van de Oust, is een heel mooie stad met prachtige vakwerkhuizen. De oudste dateert uit 1538. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden aan die van het kasteel dat de stad domineert. Het fort, gesticht door de familie Rohan in de 11e eeuw, wordt nog steeds bewoond door de nazaten. De kasteeltuin is mooi om doorheen te wandelen.

Een riviercruise door Bretagne: praktische informatie

Om optimaal te genieten van je riviercruise door Bretagne, zijn onderstaande tips en informatie van belang:

Route naar Glénac

Glénac ligt bijna 800 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd. De meest korte route gaat via Parijs. Houd er wel rekening mee dat de ringweg rond Parijs vaak files kent en tot vertragingen kan leiden. De route via Amiens, Caen en Rennes is iets langer, maar minder filegevoelig. Wil je op tijd in Glénac zijn, dan kun je het beste een overnachting nemen in het nabijgelegen Redon. Wij sliepen hier in het Queen Serenity hotel. Keurige kamers en een prima en uitgebreid ontbijtbuffet.

Vooraf proviand inslaan

Het dorpje Glénac, waar de haven van Nicols is, heeft weinig te bieden. Er is een kleine kruidenier (woensdags gesloten), die daarnaast een zeer beperkt assortiment heeft. In Redon of La Gacilly zijn wel supermarkten waar je het nodige proviand voor je riviercruise kunt kopen.

Hoe makkelijk/moeilijk is het varen?

Op zich is het varen van een huurboot niet moeilijk. Gelukkig waren onze waterwegen niet toegankelijk voor beroepsvaart. Daarnaast was het vroeg in het seizoen, waardoor we nauwelijks andere boten tegenkwamen. Wat het uitdagender maakt is het passeren van de sluizen. Sommige zijn zeer smal en dan is enige stuurmanskunst vereist. Gelukkig heeft iedere boot een mogelijkheid om zijwaarts te kunnen manoeuvreren. Daarmee is de boot een stuk wendbaarder. In de sluizen is het zaak om de boot niet vast te sjorren vanwege het hoogteverschil dat in de sluis ontstaat. In het heldere boekje met vaarinstructies staat duidelijk aangegeven hoe je dit moet doen. Het aanmeren in een haven kan, zeker bij een flinke stroming, wat lastig zijn. De boeien rondom de boot bewijzen dan zeker hun dienst. Laat die tijdens de vaartocht altijd hangen, dan krijg je geen schade als je toch ergens tegenaan vaart.

Borg noodzakelijk

Vooraf dien je een borg te betalen. De hoogte is afhankelijk van het boottype. Na inlevering van de boot zonder schade en een controle op de aanwezigheid van alle spullen aan boord, krijg je de borg teruggestort.

Wat wel en wat niet aanwezig aan boord

Het bedlinnen is standaard aanwezig aan boord. Je kunt handdoekensets en keukensets huren voor een klein bedrag. Je krijgt een “overlevingspakket” mee met de meest essentiële zaken, zoals afwasspul, toiletrol, vuilniszak, etc. In de boot is voldoende keukengerei aanwezig. Je hebt de beschikking over een vierpits gastoestel, een ruime koelkast, vriezer, een dvd-speler en een oven. Houd er wel rekening mee dat de oven niet geschikt is om bijvoorbeeld een ovenschotel te maken. De maximale temperatuur is 60 graden.

Schoonmaken van de boot

Je dient de boot weer schoon in te leveren. Dat betekent het dek afspoelen en ontdoen van alle takken en blaadjes. Maar ook het vegen van de binnenruimtes en de keuken. En de badkamers moeten schoon worden achtergelaten. Je vult je watertank weer en laat de benzine aftanken. Daarna is de boot weer gereed voor de volgende gasten.

Ons oordeel over een riviercruise door Bretagne

Wij hadden helaas de pech dat het tijdens onze boottocht geen lekker weer was. De ruitenwisser op de boot draaide overuren en het zonnedek hebben we jammer genoeg niet gebruikt. We konden daarom niet eens lekker in het water plonsen. Dat maakte de belevenis wat minder. Verder hadden we geen fietsen aan boord. Die kun je bij vertrek wel huren, en dat adviseren we zeker om te doen! Daarmee vergroot je de mobiliteit enorm. Langs de vaarroutes liggen mooie, vlakke fietspaden die uitnodigen voor een fietstocht door de omgeving. Het comfort aan boord vonden we geweldig. De boten zijn compleet uitgerust met moderne apparatuur. Aan niets ontbrak het, dus de accommodatie is perfect. Al met al vonden we het een leuke manier om Bretagne vanaf het water te ontdekken. Als het weer had meegewerkt, was het helemaal top geweest!