Rouen in Normandië | hoogtepunten en reistips

Rouen in Normandië | hoogtepunten en reistips

Home » Frankrijk » Rouen in Normandië | hoogtepunten en reistips

Rouen aan de Seine is de culturele hoofdstad van Normandië. De historische binnenstad is gezellig en levendig. Vakwerkhuizen uit de middeleeuwen, met hun felgekleurde gevels, typeren het straatbeeld. Rouen staat ook bekend om zijn 100 klokkentorens. Waar je ook kijkt, een kerktoren is altijd in beeld. Zo heeft de kathedraal van Rouen zelfs de hoogste toren van heel Frankrijk.

Rouen maakte tot voor kort kans om in 2028 verkozen te worden tot “Europese culturele hoofdstad”. Wat ons betreft zou het een terechte keuze keuze zijn geweest. Helaas heeft de jury anders besloten en gaat de Franse stad Bourges met deze eretitel pronken. Dat doet niets af aan het feit dat Rouen veel te bieden heeft met zoveel sfeer, culturele evenementen en bijzondere bezienswaardigheden. Daarom kunnen we je een stedentrip naar Rouen van harte aanbevelen. Het is een ideaal begin of start van een ontspannen vakantie in Normandië!

De vele bezienswaardigheden van Rouen

Het fijne aan Rouen is dat de historische binnenstad niet al te groot is. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Deze hoogtepunten van Rouen mag je zeker niet missen tijdens je bezoek:

Kathedraal

De Cathédrale Notre-Dame de Rouen, zoals de kerk officieel heet, is een van de grootste gotische kathedralen van het land. En met een hoogte van meer dan 150 meter is de puntige toren zelfs de allerhoogste kerktoren van Frankrijk. Vanaf de 12e eeuw heeft men eeuwen gewerkt aan de totstandkoming van het bouwwerk.

De Franse impressionistische schilder Monet heeft de kathedraal vele keren vereeuwigd op het doek. In alle jaargetijden, bij zonsopkomst en -ondergang, hij kreeg geen genoeg van het kleurenspel bij het bouwwerk. Tijdens het schilderen liet hij zich wel afleiden door vrouwelijk schoon. Hij had zijn werkruimte in een lingeriewinkel tegenover de kathedraal. In de kamer waar hij schilderde waren de paskamers. Hij had stiekem een gaatje gemaakt in de schotten, zodat hij naast de kerk nog andere mooie beelden zag.

Regelmatig vinden lichtshows plaats bij de kathedraal. Prachtige visuele projecties worden dan afgespeeld op de imposante façade van de kerk. Het is een schitterend gezicht, zeker de moeite waard om te zien. De voorstelling duurt ongeveer een half uur. Kom een kwartier voor aanvang naar het plein om een goede plek te hebben. De tijden van de lichtshow kun je opvragen bij de VVV van Rouen.

Vakwerkhuizen

De grote charme van Rouen zijn de vele vakwerkhuizen in de stad. In totaal staan er zeker zo’n 2.000 van deze huizen in het centrum. De kleurige panelen zorgen voor een schitterend beeld. Waar je ook loopt in het historisch hart, zie je deze prachtige panden. Vooral rond de kerk Saint-Maclou liggen enkele straten waar je zeker doorheen moet lopen: zoals de straten Saint-Romain, Martainville en Damiette.

De oudste vakwerkhuizen dateren uit de 13e eeuw. De huizen die gebouwd werden voor 1520, kun je herkennen aan de uitspringende bovenverdiepingen. Elke etage stak weer wat verder uit, om ruimte te winnen. Omdat de bovenste verdiepingen van de huizen elkaar bijna raakten, was er een grote kans dat een brand in het ene huis snel kon overslaan naar het tegenovergelegen huis. Daarom werd deze bouwstijl in 1520 verboden.

Historial Jeanne d’Arc

De naam van Jeanne d’Arc is sterk verbonden met Rouen. Overal in de stad kom je herinneringen aan deze Franse volksheldin tegen. Het jonge boerenmeisje trok ten strijde tegen de Engelse overheerser en wist de stad Orléans te bevrijden. Bourgondische strijders namen Jeanne d’Arc gevangen en verkochten haar aan de Engelsen. Zij veroordeelden haar na twee processen tot de dood wegens hekserij. In 1431 stierf Jeanne d’Arc op de brandstapel op de Place du Vieux Marché in Rouen.

Het Historial Jeanne d’Arc is een multimediaal museum waar je alles over het korte leven van dit boerenmeisje te weten komt. Uitgebreid aandacht is er voor het proces dat tot haar veroordeling leidde. Het museum is gevestigd in het vroegere paleis van de aartsbisschop. Dit is ook de plaats waar het proces destijds plaatsvond.

Église Sainte-Jeanne d’Arc

Vlakbij de plaats waarop Jeanne d’Arc op de brandstapel eindigde, verrees in 1979 een kerk met haar naam. Het ontwerp leverde in het begin veel kritiek op. Maar inmiddels zijn de inwoners van Rouen gewend aan dit bouwwerk met veel beton. Sommigen zien er een schip in dat ondersteboven ligt. Anderen herkennen de vlammen van de brandstapel in het ontwerp.

Ook het interieur van de kerk is modern. Je ziet er veel houten balken, beton en bakstenen wanden. In schril contrast met de moderne vormgeving zijn de prachtige glas-in-loodramen in de kerk. Zij komen uit de 16e eeuw en pronkten vroeger in een andere kerk.

Place du Vieux Marché

Dit is het centrale plein van Rouen. Aan het plein vind je de kerk van Jeanne d’Arc, een sober herdenkingsteken op de plek van de brandstapel en een beeld van haar. Maar het is nu dé ontmoetingsplaats voor de inwoners om wat te drinken of te eten. Op een zonnige dag zijn de terrassen op ieder moment van de dag overvol.

In het verlengde van de kerk ligt aan het plein een kleine overdekte markt. Je kunt er de heerlijkste Normandische kazen kopen, net als groente, fruit en vis. Leuk om te bezoeken en de Camembert de Normandie, de Livarot, de Pont-l’Évêque en de Neufchâtel te proeven. Deze vier lokale kazen hebben het keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée.

Gros Horloge en het belfort

De blikvanger in de Rue de l’Horloge is de grote klok Gros Horloge. Dit astronomische uurwerk uit de 14e eeuw is een van de oudste van Frankrijk. Het ingenieuze mechanisme geeft de tijd, weekdagen, zon- en maanstand weer. De wijzerplaat heeft een diameter van meer dan twee meter. De klok hangt in een poortboog boven de gezellige straat Rue de l’Horloge. In de eerste eeuwen hing de klok in het belfort, de toren naast de poortboog. In de 16e eeuw kreeg de klok zijn huidige plek. Zo konden de inwoners het uurwerk veel beter zien.

Voor een schitterend uitzicht over het centrum van Rouen beklim je het Belfort. Gelukkig kun je op de diverse etages even bijkomen van de inspanningen. Want daar is bijvoorbeeld de werkplaats van de horlogemaker. Eenmaal boven heb je een prachtige blik op de binnenstad.

Kerk van Saint-Maclou

In 1435 begon men met de bouw van deze fraaie kerk. In 1521 was het bouwwerk gereed. Bijzonder aan de kerk is de boogvorm van de voorgevel, iets wat je niet vaak ziet bij kerken. Ook springen de fraaie houten deuren in het portaal gelijk in het oog. Binnen in het heiligdom is de spiraalvormige wenteltrap naar het orgel een blikvanger, net als het mooie houtsnijwerk.

Aître Saint-Maclou

Niet ver van de kerk van Saint-Maclou bevindt zich een bijzonder binnenhofje met vakwerkhuizen. Het is een vredig en intiem plekje waar je ook heerlijk op het terras wat kunt eten en drinken. In de 14e eeuw was dit hofje een begraafplaats. Door de pest stierf een groot deel van de bevolking van Rouen. Omdat er in de stad geen plaats meer was, begroef men de doden in het Aître Saint-Maclou.

Als je kijkt naar de gevels van de vakwerkhuizen, zie je doodskoppen en beenderen afgebeeld. Op de zolderverdiepingen van de huizen lagen duizenden botten opgestapeld. De functie van begraafplaats en knekelhuis bestond tot de 18e eeuw. In de gebouwen aan de andere zijden van de binnenplaats waren een meisjes- en een jongensschool. We proberen voor te stellen hoe dat vroeger moet zijn geweest. Kinderen spelen op het schoolplein, terwijl grafdelvers botten opgraven en verplaatsen naar het knekelhuis, luguber! Een andere curiositeit is de gemummificeerde kat. Je vindt hem bij binnenkomst gelijk rechts op de binnenplaats.

Musée Des Beaux Arts

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum voor schone kunsten. In meer dan 60 zalen vind je prachtige werken vanaf de 15e eeuw van beroemde kunstenaars uit Europa. Voor de inwoners van Rouen is natuurlijk Monets schilderij van de kathedraal van Rouen het topstuk. Maar tal van andere schilderijen en beeldhouwwerken zijn zeker zo mooi.

Abdijkerk van Saint-Ouen

Naast het stadhuis ligt deze imposante abdijkerk. Veel mensen die Rouen bezoeken, verwachten dat deze kerk de kathedraal is. Niet verwonderlijk, want de abdijkerk is groter dan de kathedraal. Kenmerkend aan de kerk zijn de vele spitse torens op de kerk. In de kerk vallen de vele glas-in-loodramen op. Sommige zijn uit de 14e eeuw, maar je ontdekt ook exemplaren uit de 20e eeuw. Het orgel is een van de belangrijkste kerkorgels van Frankrijk. Het geluid klinkt nog net zo als bij de bouw in 1890. Loop na je bezoek ook even het naastgelegen Parc de l’Hôtel de Ville in. Het is een mooi rustpunt bij je bezoek aan Rouen. Daarnaast heb je een prachtig zicht op de abdijkerk vanuit het park.

Wandelen in Rouen

Het centrum van Rouen is niet al te groot. Dat maakt wandelen door de stad ideaal. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Kijk ondertussen vooral omhoog en geniet van de kleurige vakwerkhuizen die je overal tegenkomt.

Nog leuker is het om Rouen met een gids te verkennen. De anekdotes over de stad, de inwoners en de belangrijkste gebouwen verrijken je blik op Rouen. Bij het Tourist Office van Rouen kun je een gids boeken. Zelf maakten we met onze gids Yannick een  culinaire tour door de stad. Want Rouen is sinds 2023 uitgeroepen tot een culinaire belevenisstad. Tijdens onze rondwandeling proefden we onder andere de vier officiële AOC kazen van de streek, de tranen van Jeanne d’Arc (gegrilde amandelen in chocolade) en de cakes van Dame Cakes. Verder bezochten we natuurlijk ook de markten.

Armada van Rouen

Wij hadden het geluk om in Rouen te zijn tijdens het grootste maritieme festival ter wereld: de Armada Liberté de Rouen. Dit evenement vindt eens per vier jaar plaats en duurt een dag of tien. Al die schepen kun je bezoeken, maar houdt wel rekening met lange wachttijden bij de populaire boten.

In de avond zijn er diverse festiviteiten. Concerten, vuurwerkshows en een lichtshow bij de kathedraal van Rouen zijn slechts enkele voorbeelden. De stad is een en al gezelligheid met overvolle terrassen en veel toeristen. De Armada de Rouen trok de laatste keer namelijk zes miljoen bezoekers! Mocht je in 2027 dit unieke maritieme festival willen meemaken, boek dan je hotelaccommodatie op tijd.

Praktische informatie voor je bezoek aan Rouen

Waar ligt Rouen?

Rouen ligt aan de rivier de Seine in Normandië. Rouen is de hoofdstad van deze regio. De stad ligt zo’n 150 km noordwestelijk van Parijs.

Hoe kom ik Rouen?

Als je alleen voor een stedentrip naar Rouen gaat, adviseren we je de trein te nemen. In iets meer dan zes uur reis je comfortabel met de Thalys naar Parijs en van daaruit naar Rouen.

 

Is Rouen het begin of het einde van je vakantie in Normandië, dan is de auto het ideale vervoermiddel. Vanaf Utrecht is het 500 km rijden. De rit kost je zonder vertragingen en pauzes ruim 5 uur.

Is Rouen een leuke stad?

Rouen is een sfeervolle stad met een prachtige historische binnenstad vol kleurige vakwerkhuizen. De vele bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Je kunt je zeker een weekend uitstekend vermaken in Rouen. Ondertussen kun je op de diverse terrassen of in de restaurants tegoed doen aan heerlijke lokale specialiteiten. Vooral het Place du Vieux Marché is een ideale plek voor een hapje of een drankje.

Wat zijn de bezienswaardigheden van Rouen?

Rouen heeft een imposante kathedraal met een weelderig interieur. Maar er zijn nog meer fraaie kerken in de stad, zoals de abdijkerk Saint Ouen en de kerk Saint-Maclou. Daarnaast heeft de stad diverse herinneringen aan de Franse volksheldin Jeanne d’Arc, die in Rouen op de brandstapel belandde. Zo is het Memorial Jeanne d’Arc een prachtig museum over haar leven en haar dood. Het Musée des Beaux Arts is een ander cultureel hoogtepunt. Maar vooral de sfeer in deze stad vol kleurige vakwerkhuizen maakt Rouen zo uniek.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Rouen?

Vorig jaar werd Rouen verkozen tot “UNESCO Creative City for Gastronomy” en werd daarmee de allereerste stad in Frankrijk die deze onderscheiding won. De prijs is niet voor een individueel gerecht of een culinaire stijl, maar voor de manier waarop alles wordt bereid. Dus over lekker eten en drinken hoef je je in Rouen geen zorgen te maken. Vooral rondom het grote plein Place du Vieux Marché zijn veel restaurants met gezellige terrassen.

 

Enkele aanraders zijn:

  • Café Hamlet. Prachtig uitzicht op Aitre Saint-Maclou en ook nog eens lekker eten. Wat wil je nog meer. Bij lekker weer zit je heerlijk in de rustige binnenplaats.
  • Café Euro. Gelegen aan het Place du Vieux Marché. Goed eten voor een vriendelijke prijs en een servicegerichte bediening.
  • Rotomagus. Een echt steakrestaurant, waar de inwoners van Rouen graag komen. . Mooi gelegen bij de kerk Saint Maclou.
Waar kan ik heerlijk slapen in Rouen?

Deze accommodaties in Rouen hebben altijd goede beoordelingen:

 

  • Hotel Litteraire Gustave Flaubert. Modern en comfortabel hotel midden in het centrum, op slechts enkele meters van Place du Vieux Marché. Het thema van de schrijver komt in de kamers en andere ruimtes overal terug. Ontzettend vriendelijk personeel waarvoor geen vraag teveel is. En je hebt er een heerlijk ontbijtbuffet. Parkeren kan in de parkeergarage onder het hotel. Om daar te komen, moet je wel een stukje door de voetgangerszone met veel terrassen. Dat is toegestaan, maar kost even tijd.
  • Hôtel De La Cathédrale. Dichterbij slapen bij de kathedraal is eenvoudigweg onmogelijk. Een hotel in het hart van de historische binnenstad. Mooie muren met vakwerk aan de buitenzijde en in het hotel. Parkeren kan veilig (tegen betaling) op de parkeergelegenheid in de buurt.
  • Hôtel de Bourgtheroulde. Een stijlvol hotel in een historisch pand aan een rustig pleintje. Uitstekende kamers en een heerlijk ontbijtbuffet.
  • Centre historique l'authentique Saint Nicolas. Stijlvol ingericht appartement met een uitstekende ligging in het centrum. Aan werkelijk ieder detail is gedacht.

 

Dit is het totale aanbod aan accommodaties in Rouen.