Dijon, de Bourgondische hoofdstad van de mosterd

Dijon, de Bourgondische hoofdstad van de mosterd

Home » Frankrijk » Dijon, de Bourgondische hoofdstad van de mosterd

Dijon is de grootste stad en tevens hoofdstad van de Oost-Franse regio Bourgogne-Franche-Comté. De stad is bij velen het meest bekend om de mosterd. Toch wordt het smakelijke, vitaminerijke voedingsmiddel sinds 2009 er niet meer gemaakt. Dijon is nu vooral een UNESCO-stad met een prachtige architectuur en bijzonder rijke geschiedenis. En daarnaast een culinaire hotspot, waar je kunt genieten van misschien wel de beste wijnen van Frankrijk. In deze blog geven we tips over welke hoogtepunten je er niet mag missen.

Park

Het Bourgondische Dijon

In de 5e eeuw stichtten de Oost-Germaanse Bourgondiërs, een koninkrijk dat een eeuw later werd ingelijfd door de Franken. Het grote Koninkrijk Bourgondië viel eind 9e eeuw uiteen in drie grote delen, waaronder het hertogdom Bourgondië. Het zelfstandige hertogdom groeide uit tot een grote mogendheid. Zo besloeg het hertogdom in de 14e en 15e eeuw een groot deel van wat nu Noordoost-Frankrijk, West-Duitsland, België en Nederland is.

Begin 11e eeuw werd Dijon de hoofdstad van Bourgondië. Toch duurde het ruim drie eeuwen voordat de stad echt tot bloei kwam. De hertogen hielden van kunst en muziek. Hierdoor kon Dijon tevens uitgroeien tot belangrijk centrum van gotiek, vroege renaissancemuziek en schilder- en beeldhouwkunst. Eind 15e eeuw werd het hertogdom Bourgondië door Frankrijk geannexeerd. Dijon bleef echter de welvarende hoofdstad van de regio. In de 18e werd de stad een bisdom en het intellectuele centrum van Frankrijk. Dit was ook de meest welvarende periode van Dijon.

De stad raakte in verval na de Franse Revolutie. Maar met de komst van de spoorwegen midden 19e eeuw groeide stad zowel in inwonersaantal als in rijkdom. Vandaag de dag is Dijon een bedrijvige, kosmopolitische universiteitsstad met een goed bewaard en prachtig historisch centrum.

Winkelstraat

Stadswandeling door Dijon

Er is een individueel te volgen stadswandeling, Parcours de la chouette (uilenroute) genaamd. Als je maar één dag in Dijon hebt is dit de route die je moet wandelen om de meeste bezienswaardigheden van de stad te zien. De bewegwijzering is met kleine, bronzen uilen (het symbool van de stad). Je vindt ze letterlijk op straat. Het zijn er 22 in totaal.

Bij de VVV kun je een gids van de route krijgen. Heb je een Android-telefoon, dan kun je voor ongeveer 3 euro ook de app downloaden.

Paleis

De top 8 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Dijon

Of je nu wel of niet de uilenroute volgt, de volgende bezienswaardigheden mogen niet aan je bezoek ontbreken:

1. Paleis van de hertogen van Bourgondië

Het paleis van de hertogen van Bourgondië was tot de 14e eeuw een eenvoudig fort. Pas in de 14e eeuw werd het fort door hertog Filips II de Stoute volledig verbouwd. De opeenvolgende hertogen breidden het bouwwerk verder uit tot het huidige, statige paleis.

Blikvanger van het gebouw is de toren uit de 15e eeuw die werd gebouwd door Filips III de Goede. Deze hertog was een van de machtigste hertogen van Bourgondië. Hij zorgde voor welvaart en prestige binnen het steeds groter wordende hertogdom. Je kunt de 46 meter hoge toren beklimmen. Na 316 treden wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de stad.

Het paleis huisvest nu onder meer het stadhuis, de VVV en het Museum voor Schone Kunsten.

Kerk

2. Église Notre Dame

De kerk Notre Dame is een historisch meesterwerk in hartje Dijon. De 13e eeuwse kerk werd gebouwd waar eerder een kapel was. Pas in de 19e eeuw kreeg het gebouw echter het huidige uiterlijk. De kerk is zowel van binnen als van buiten prachtig om te zien. Maar het meest opvallende onderdeel van de kerk is de zogenaamde “Jacquemart” uit Kortrijk: een klok waarop de uren volledig automatisch worden geslagen enkele mechanische poppen.

Een ander iconisch iets aan de kerk is de uil. Deze bevindt zich aan de noordzijde van de kerk langs de Uilenstraat. Aai de houten uil met je linkerhand en je wens schijnt in vervulling te gaan.

3. Markthallen

Les Halles is de beroemde boerenmarkt in Dijon. De overdekte markthallen liggen in het hart van de oude stad. Je vindt er verschillende kraampjes waar van alles wordt verkocht, van vlees en kaas tot gebak en vers fruit en groenten.

Als je hier in het weekend bent, geniet dan van een brunch in de markthallen waar je de culinaire Bourgondische hoogstandjes ontdekt. Elke zondag stelt een andere chef een brunchmenu samen in een levendige, feestelijke sfeer.

Markthallen

4. Museum voor Schone Kunsten van Dijon

Het Musée des Beaux-Arts (museum voor schone kunsten) bevindt zich in het Paleis van de hertogen van Bourgondië. Het heeft een permanente tentoonstelling van middeleeuwse kunst. Op de bovenverdieping zijn er veel schilderijen van lokale kunstenaars en Vlaamse schilders. Het beroemdste deel van het museum is de wachtzaal met graven van de hertogen van Bourgondië. Op de bovenste verdieping is meer recente kunst te zien, waaronder Picasso, Monet en Courbet.

5. Musée de la Vie bourguignonne Perrin de Puycousin

Dit museum, bekend als het Museum van het Bourgondische Leven, is gevestigd in een nonnenklooster uit eind 18e eeuw. Je vindt er een schat aan meubilair, huishoudelijke apparaten en streekdrachten, allemaal tentoongesteld in een levensechte context. Daarnaast heb je er levensgrote, nagebouwde winkels die vroeger in de straten van Dijon waren gevestigd. Zoals een apotheek, een kruidenier, een slager, een klokkenmaker, een speelgoedwinkel en ga zo maar door. En uiteraard heb je er ook een speciale expositie gewijd aan de geschiedenis van de mosterd.

6. Rue des Forges

Dijon staat synoniem voor lekker eten, geweldige wijnen en de heerlijkste delicatessen. In de geplaveide Rue des Forges vind je veel winkels voor echte fijnproevers. Deze middeleeuwse straat is daarnaast een van de mooiste straten van de stad vanuit architectonisch oogpunt. Neem vooral de tijd om heerlijk op je gemak door deze straat te kuieren. En trakteer jezelf af en toe op een voortreffelijk glas Bourgondische wijn in een van de vele wijnbarretjes.

Plein

7. Lac Kir

In vrijwel elke stad zoeken wij een prachtig park op om het doorgaans drukke centrum even te ontvluchten. In het westen van Dijon heb je ook zo’n park, namelijk aan het Kir meer. Een fijne plek om te relaxen of wat te wandelen. In de zomer is het meer helemaal een feest: het strand wordt dan omgetoverd tot een soort badplaats inclusief strandhuisjes. Op het water kun je zelfs zeilen. Ook zie je er veel suppers.

8. De Moutarderie

Als eerder genoemd staat Dijon bij velen bekend als de stad van de mosterd. Alhoewel de typische Dijonmosterd er al lang niet meer gemaakt wordt, vind je er nog wel authentieke “moutarderies”, oftewel mosterdwinkels. Een van onze favorieten is La Moutarderie Edmond Fallot, gehuisvest in een prachtig middeleeuws vakwerkhuis aan de Rue de la Chouette. Een andere is La Maison Maille Dijon aan de Rue de la Liberté met een karakteristieke, schitterende gevel. Beide winkels hebben de standaard, romige Dijonmosterd maar ook de korrelige versie. Daarnaast kun je er terecht voor verschillende smaken mosterd. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van basilicum of groene peperkorrels. Ook de Dijonmosterd op mayonaisebasis is populair.

Parkje

Wat te zien en te doen in de omgeving van Dijon

Direct ten zuiden van Dijon bevindt zich de zogenaamde Côte d’Or: een wijnstreek met vele prestigieuze wijnhuizen. Een groot aantal daarvan zijn ‘Clos’, oftewel ommuurde wijngaarden. Vaak liggen ze bij fraaie landhuizen of zelfs kastelen. Zelfs als je weinig met wijn hebt, zijn deze wijnhuizen interessant om te bezoeken. Maar er is veel meer te beleven in deze streek dan alleen wijnhuizen en wijngaarden. Je leest er meer over in onze aparte blog over de Côte d’Or.

Clos-de-Vougeot

Antwoorden op veelgestelde, praktische vragen over een verblijf in Dijon

Hoe kom ik in Dijon?

De makkelijkste manier is met de eigen auto. Neem of de autosnelweg over Antwerpen en Brussel richting Lyon, of die over Maastricht, Luik en Metz. Met de trein kan ook. Het is geen goedkope maar wel redelijk snelle optie. Je komt er door eerst de Thalys te nemen naar Parijs (Gare du Nord). Vervolgens neem je de Parijse metro twee haltes verder naar Gare du Lyon. Hier stap je op de TGV rechtstreeks naar Dijon Ville. Ben je in Dijon dan kun je het beste een huurauto nemen als je ook de Côte d’Or, de wijnstreek rond Dijon, wilt verkennen.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor mijn bezoek aan Dijon?

De stad is prima in een dag volledig te verkennen. Breng wel minimaal één nacht in Dijon door om optimaal van het heerlijke, Bourgondische leven te genieten. Ben je wijnliefhebber, dan ontkom je er niet aan om minstens twee nachten in Dijon of in de omgeving te verblijven. Een volle tweede dag heb je namelijk echt nodig om de wijndorpen aan de Côte d’Or te bezichtigen. Houd je daarnaast van wandelen en het bezoeken van kastelen en andere culturele hoogtepunten? Breng dan een week in de omgeving door. Nog een tip: combineer je verblijf in deze regio met een bezoek aan het prachtige stadje Beaune!

Waar kan ik mijn auto parkeren in Dijon?

Dijon is uitstekend met de benenwagen te verkennen. Parkeer daarom je auto bij je hotel. Een andere optie is om je auto te parkeren op één van de vele parkeergarages. Het eerste uur is meestal niet al te duur, maar hoe langer je er staat hoe hoger het uurtarief.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Dijon?

De beste tijd periode om een bezoek te brengen aan Dijon is tijdens het voor- en najaar. In de zomer kan het er redelijk warm worden. Daarnaast is het in die periode drukker met toeristen. Beschouw je jezelf als een Bourgondiër? Bezoek de stad dan in het najaar als het jaarlijkse International Food Fair wordt gehouden. Tijdens dit grootschalige evenement kun je kennismaken de culinaire specialiteiten van niet alleen Bourgondië maar ook van vele andere landen.

Waar komt de Nederlandse term “bourgondiër” vandaan?

De Bourgondisch levensstijl is nog een oude verwijzing naar het “goede”, luxueuze leven van de rijke hertogen van Bourgondië. Hun rijk strekte in de 15e eeuw uit tot België en Nederland. Met name de inwoners uit het zuiden van deze regio maakte hierdoor kennis met de levensstijl waarbij (culinair) “genieten” centraal staat. Deze levensstijl lijkt hier nooit verdwenen te zijn. Om die reden worden inwoners van delen van België en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, “bourgondiërs” genoemd.

Waarom is Dijonmosterd zo bekend?

Dijonmosterd is een begrip geworden door het onderscheidende recept: verjus (ongerijpte druiven) en gemalen bruine mosterdzaden van hoge kwaliteit, samen met zout en andere kruiden. Ooit moest elk product met de naam Dijonmosterd in de omgeving van Dijon worden gemaakt. Tegenwoordig mag elke mosterd die het basisrecept uit Dijon gebruikt, Dijonmosterd worden genoemd.

Waar kan ik heerlijk eten en wat drinken in Dijon?

Vrijwel overal in Dijon kun je heerlijk eten. Wat dat betreft is ons advies om gewoon te kijken of de menukaart je aanspreekt. Wil je echt buitengewoon goed eten zonder meteen de hoofdprijs te betalen? In Dijon bevinden zich bijzonder veel relatief betaalbare restaurants met een of meerdere Michelin-sterren. Of met een vermelding in de Michelin-gids. Bekijk hier het overzicht van de beste restaurants in Dijon.

Wat zijn goede accommodaties in Dijon?

In Dijon heb je uitgebreide keuze uit comfortabele accommodaties. Meer dan de helft heeft eigen parkeerfaciliteiten en vele hebben daarnaast ook een spa. Bekijk hier het overzicht van accommodaties in Dijon.

Speciale tours in Dijon

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.