Bourgondische wijnroute door de Côte d’Or

Bourgondische wijnroute door de Côte d’Or

Home » Frankrijk » Bourgondische wijnroute door de Côte d’Or

Afgelopen zomer waren we zowel op de heen- als terugreis van en naar Zuid-Frankrijk in Bourgondië. We bezochten er Beaune, de onbetwiste wijnhoofdstad van Bourgondië. Maar ook Dijon, de hoofdstad van de Franse mosterd. Daarnaast verkenden we de pittoreske dorpjes aan de Côte d’Or waar we enkele charmante wijnhuizen aandeden. Zelf ook een Bourgondisch wijnliefhebber? In deze blog doen we een suggestie voor een fiets- of autoroute langs de mooiste wijnlocaties aan de Côte d’Or.

Clos-de-Vougeot

De Côte d’Or in Bourgondië

Bourgondië is wereldwijd bekend om de rijke historie en het cultureel historisch erfgoed. Denk aan stokoude bouwwerken, idyllische kastelen en Romaanse kerken. Toch is de regio waarschijnlijk nóg bekender om de prestigieuze wijnen en de fantastische keuken. Maar Bourgondië biedt ook een prachtige natuur met meren en bossen, en tal van mogelijkheden om bijvoorbeeld te wandelen.

Ook het departement Côte d’Or in het hart van Bourgondië is rijk aan geschiedenis en cultureel erfgoed. Het woordje côte verwijst overigens niet naar kust, wat veel mensen denken, maar naar een kleine helling. Het woordje Or (goud in het Nederlands) slaat op de kleur van de wijnranken tijdens het oogstseizoen. Die naam is niet zomaar gekozen. In dit deel van Bourgondië vind je aan de oostzijde van een langgerekte heuvelrug talloze wijngaarden. En ja: ze kleuren alle prachtig goud in de herfst.

Wijngaarden

Wijn, wijn, wijn

Wijn is onmiskenbaar het meest bekende product van Bourgondië. Van noord naar zuid groeien de beroemdste en meest herkenbare wijnen van de streek: Chablis, Côteaux de l’Auxerrois, Côte-de-Nuits, Côte-de-Beaune, Hautes-Côtes, Côtes Chalonnaise et Mâconnais en Pouilly-Fuissé. Vanuit zowel Beaune als Dijon kun je talloze tours maken langs de beste wijnhuizen en pittoreske dorpjes. Omdat de meeste tours een culinair karakter hebben, zijn er veel begeleide fietstochten waar je uit kunt kiezen.

Op eigen houtje door de wijngebieden van de Côte d’Or kan natuurlijk ook. De meest bekende fietsroute door deze streek is de “Voie des Vignes”. De route loopt van Dijon in het noorden naar Santenay in het zuiden en is dik 70 kilometer lang. Het grootste deel van de route voert over bijzonder rustige wegen waar je nauwelijks auto’s tegenkomt. Op af en toe een klimmetje na heb je er weinig hoogteverschillen.

Je moet uiteraard ook weer terug naar je oorspronkelijk startpunt. Om die reden adviseren we je de tocht op te splitsen in drie dagen. Op de eerste dag fiets je van Dijon via Nuits-Saint-Georges naar Beaune. De volgende dag ga je van Beaune naar Santenay en weer terug naar Beaune. Op de laatste dag fiets je terug van Beaune naar Dijon. Voor extra afwisseling kun je er voor kiezen om de route op de terugweg iets te verleggen. Op routeyou.com vind je voldoende voorbeelden van routes die je in de omgeving kunt maken.

Santenay

Wandelvakantie door de Côte d’Or

De fervent wandelaars onder ons kunnen ook een te gekke wandelvakantie in dit deel van Bourgondië beleven. Op websites als routeyou.com vind je uitstekende wandelroutes. Nog handiger en comfortabeler is een volledig verzorgde wandelvakantie door de Côte d’Or via SNP Natuurreizen. Je overnachtingen, wijnproeverijen en enkele diners en picknicks e.d. worden dan voor je geregeld. Daarnaast zorgt de reisorganisator ervoor dat je bagage steeds naar je volgende accommodatie wordt vervoerd. Ideaal maar bovenal een bijzonder leuk wandel- en wijnprogramma!

Omgeving van Beaune

Onze wijnroute

Wij hadden onze zinnen gezet op een begeleide fietstocht met gastronomische gerechten en wijnproeverijen. Helaas was die tour dagen van tevoren al volledig volgeboekt. Uiteindelijk hebben we daarom na wat speurwerk op internet met de eigen auto een rondrit gemaakt. Vanuit Dijon bezochten we eerst de beroemde wijndorpen tussen Dijon en Beaune. Vervolgens zijn we via de D973 langs enkele van de mooiste wijndorpen gereden aan de zogenaamde Côte de Beaune: het gebied net ten zuiden van Beaune. Een schot in de roos want dit was genieten van begin tot eind.

Hieronder de bezienswaardigheden en dorpjes van noord naar zuid die je beslist niet mag missen tijdens een rondrit.

Het Bourgondische kasteel van Clos-de-Vougeot

Op enkele kilometers van Nuits-Saint-Georges vandaan ligt het kasteel van Clos-de-Vougeot. Het kasteel was in de 12e eeuw nog een wijnboerderij van de monniken van de nabijgelegen abdij van Cîteaux. Pas in de 16e eeuw kwam hier een kasteel in renaissancestijl. Het kasteel produceert zelf geen wijn meer. Toch mag je een bezoek niet overslaan, al is het alleen maar om de unieke ligging midden tussen de wijngaarden. In het kasteel is een bijzonder interessant museum dat je dagelijks kunt bezoeken.

Binnenplein Clos-de-Vougeot

Het kasteel is overigens ook de locatie van de Bourgondische feesten van de “Chevaliers du Tastevin”: een broederschap ontstaan tijdens de drooglegging in de jaren 30 van de vorige eeuw. Omdat de wijnen in die periode niet meer verkocht werden, besloten de oprichters van het broederschap zelf maar de wijnen op te drinken. Hiervoor werden vrienden en notabelen uitgenodigd. Sindsdien hebben de Bourgondische feesten ook een internationaler karakter gekregen. De leden van het broederschap komen namelijk niet meer alleen uit de plaatselijke gemeenschap: tegenwoordig maken eveneens internationale beroemdheden deel uit van het broederschap.

Wijngaard bij Clos-de-Vougeot

De meest pittoreske dorpjes aan de Côte de Beaune

De route voert door schilderachtige dorpjes als Aloxe Corton, Pommard, Volnay, Meursault, Saint-Aubin en Santenay. Volgens kenners komen hier de beste grand crus vandaan. Een bezoek aan een wijnhuis is dan ook het hoogtepunt tijdens je autorit (of fietstocht) door genoemde dorpen.

Maar zelfs als je niet veel om wijn heeft de route veel te bieden. Elk (stokoud) dorp waar je doorheen komt heeft zijn eigen karakter en bezienswaardigheden. Wel vind je bij elk dorp een prachtig kasteel of een oud-Romaanse kerk. En natuurlijk bijzonder sfeervolle, uitstekende restaurants met terras waar je een prachtig uitzicht hebt op de glooiende wijngaarden.

Uitzicht

Het kasteel van La Rochepot

In de omgeving van Santenay aan de Côte d’Or ligt het plaatsje La Rochepot. De absolute blikvanger van het dorp is het neogotische, Bourgondische kasteel uit eind 12e eeuw. De versterkte burcht was het eigendom van de zoon van de hertog van Bourgondië. Daarna wisselde het kasteel veelvuldig van eigenaar tot het tijdens de Franse Revolutie staatseigendom werd. Na een periode van verval werd het sprookjeskasteel opgekocht door een rijke particulier en volledig gerestaureerd. In 2013 werden sommige delen van het prachtige kasteel erkend als regionaal historisch monument. In 2014 kregen de bijgebouwen, de wijngaarden en het park de status van rijksmonument.

Er zijn meerdere wandelingen uitgezet in de directe omgeving. Het is er aardig heuvelachtig maar daardoor heb je wel voldoende fantastische uitzichtpunten op het kasteel. Helaas is het kasteel zelf tijdelijk gesloten. De laatste jaren zat er een Oekraïense wapenhandelaar in die zijn woning gebruikte om te witwassen.

La Rochepot

Praktische zaken voor je wijnreis door de Côte d’Or

Met de antwoorden op deze praktische vragen bereid je je optimaal voor op een wijnreis door de Côte d’Or.
Waar ligt de Côte d’Or?

Het Bourgondische departement Côte d’Or ligt ten westen van Besançon en ten noorden van Mâcon.

Wat is de beste tijd om de wijnhuizen in de Côte d’Or te bezoeken?

Het najaar is vanwege de oogst een leuk seizoen om de wijnhuizen te bezoeken in de Côte d’Or. Ook zien de wijngaarden er dan door de gouden gloed op hun mooist uit. Daarnaast heb je in het najaar, met name in november, de meeste wijnfestivals. Wij vonden de zomer een fijn seizoen om er te zijn. De temperaturen waren niet al te hoog. Wel konden we overal heerlijk buiten zitten.

Hoe kom ik in de Côte d’Or?

Je komt er het meest eenvoudig gewoon met de eigen auto. Neem of de autosnelweg over Antwerpen en Brussel richting Lyon, of die over Maastricht, Luik en Metz. Wil je met de trein? Neem dan de Thalys naar Parijs (Gare du Nord) en vervolgens vanaf Gare du Lyon. de TGV rechtstreeks naar Dijon Ville. Hier kun je het beste een huurauto nemen, tenzij je van plan bent alles te fietsen.

Wat zijn de beste wijnhuizen waar ik beslist moet zijn?

Het antwoord op deze vraag is van teveel wensen en voorkeuren afhankelijk. Wil je authenticiteit, historie, mooie omgeving of enkel en alleen een superieure kwaliteit? Je zou eerst een wijnproeverij kunnen doen waar je wijnen van vele verschillende wijnhuizen proeft. Bezoek dan die wijnhuizen waarvan de wijn (en de prijs) je het meest aansprak. Nog steeds lastig om een keuze te maken? In dit overzicht vind je de wijnhuizen die van de bezoekers van Tripadvisor de beste beoordeling kregen.

Waar kan ik het beste overnachten tijdens mijn wijnreis door de Côte d’Or?

De meest voor de hand liggende locatie is Beaune. Deze stad ligt mooi centraal aan de wijnroute. Je bent zo in Nuits-Saint-George en Dijon. Maar ook de fraaie dorpjes aan de Côte de Beaune liggen op fietsafstand. Een voordeel van Dijon is echter dat je veel meer keuze hebt in accommodaties.

Volnay