Toen we erachter kwamen dat er een fraaie wandeling bij het kasteel van Bazoches is, was de keuze snel gemaakt: eerst actief zijn in de natuur, daarna het kasteel bezichtigen. Voordat we onze wandeling bij het kasteel van Bazoches beschrijven, geven we eerst nog wat achtergrondinformatie over Vauban en zijn verdedigingswerken.
Wie was Vauban?
Sébastien Le Prestre de Vauban leefde van 1633 tot 1707. Zijn wieg stond in de Morvan, in de plaats Saint-Léger-de-Fougeret. Op 17-jarige leeftijd ging Vauban het leger in van de Prins van Condé. Hij viel op door zijn strategisch inzicht en zijn heldhaftig optreden. De Prins van Condé benoemde hem daarom tot officier, maar Vauban weigerde die hoge positie. Vanwege zijn armoedige afkomst kon hij die rol niet accepteren, vond hij.
De koninklijke troepen waren in die tijd regelmatig in gevecht met het leger van de Prins van Condé. De soldaten van de koning namen Vauban bij een van die gevechten gevangen toen hij 20 was. Vanwege zijn kennis was hij voor koning Lodewijk XIV van grote waarde. Uiteindelijk besloot Vauban om de koning te ondersteunen. Hij kwam vrij en werd benoemd tot koninklijk ingenieur.
Vauban speelde een actieve en beslissende rol in diverse oorlogen. Daarnaast was hij steeds meer gericht op het versterken van steden en legerplaatsen. Hij was een meester in het bedenken en bouwen van fortificaties. Daarom gaf Lodewijk XIV hem de opdracht om de noordgrens van Frankrijk te versterken. Vauban ontwikkelde hiervoor in 30 steden een militaire bufferzone van een dubbele verdedigingslinie. Deze “pré-carré”, zoals de verdedigingslinie werd genoemd, bleek uiterst effectief. Als dank voor zijn verdiensten schonk de koning het kasteel van Bazoches aan Vauban. Vanaf deze plek heeft hij veel van zijn ingenieuze plannen bedacht. Later concentreerde Vauban zich op de oostelijke grens van Frankrijk. In totaal heeft Vauban liefst 300 vestingwerken ontwikkeld langs de toenmalige grenzen van het land. Twaalf van zijn fortificaties en citadels staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Uiteindelijk werd Vauban maarschalk in het leger van Lodewijk XIV. Vauban overleed in 1707 aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd zonder enig eerbetoon begraven in de Église Saint-Hilaire van Bazoches. Zijn geboorteplaats heet sinds 1867 Saint-Léger de Vauban. Napoleon III gaf opdracht tot deze naamswijziging. Daarmee bracht hij postuum een eerbetoon aan de voormalige maarschalk van het Franse leger. Zijn geboortehuis is nu een klein museum, genaamd Maison Vauban.
Wandeling bij het kasteel van Bazoches
Vanuit Vézelay konden we de ochtend van ons vertrek het kasteel al zien liggen. Het schitterde in de zon, grenzend aan een groot bosgebied. De autorit over een rustige provinciale weg brengt ons in minder dan 20 minuten bij het kasteel. De parkeerplaats is nog nagenoeg leeg. We zijn ook vroeg, het is nog voor 10 uur en het domein is nog niet geopend. Dat maakt ons niet uit, want wij willen eerst de wandeling doen. Dit is niet het officiële startpunt van de wandeling, dat ligt in het dorpje Bazoches. Maar voor ons is het handiger om bij de parkeerplaats van het kasteel te starten en te eindigen. Daarna kunnen we het kasteel nog uitgebreid bezichtigen.
Het kerkje Saint-Hilaire in Bazoches
Onze wandeling bij het kasteel van Bazoches voert over een licht dalende landweg. Zo lopen we richting het kleine dorp Bazoches. De markering van de gele schelp maakt duidelijk dat we over een deel van de pelgrimsroute vanaf Vézelay naar Santiago de Compostela lopen.
In de verte ligt het kleine kerkje Saint-Hilaire. Dat is ons eerste doel. Want in deze kerk is Vauban begraven na zijn dood. Over de brede landweg lopen we in een minuut of twintig het verlaten dorpje binnen. Er wonen minder dan 200 mensen in het gehucht. We komen overigens niemand tegen in Bazoches, het dorp maakt een verlaten indruk.
Het kleine kerkje ligt op een kleine heuvel in het dorp. Ook de kerk is niet groot. Toch is het een bijzondere plek, vooral omdat Vauban er begraven ligt samen met zijn vrouw. Vauban heeft tijdens zijn leven verschillende donaties gedaan aan de kerk. Daarmee kon men het koor en de kapel bouwen. In die kapel is nu zijn graf. Daarin ligt overigens niet het hart van Vauban. Dat is in 1808 op last van Napoleon geplaatst in Hôtel des Invalides in Parijs. Daar liggen veel graven van prominente Franse militairen. Napoleon was een groot bewonderaar van Vauban. Hij vond daarom dat het hart van de maarschalk een prominente plaats verdiende.
Kapel van Saint-Roch
We laten Bazoches achter ons en lopen de landelijke omgeving in. Fraaie uitzichten vallen ons ten deel in dit heuvelachtige gebied van de Morvan. In de verte ontwaren we een kerk aan de rand van het bos, omgeven door weilanden en koolzaadvelden. Het zorgt voor mooie kleurencombinaties. We lopen wederom op de pelgrimsroute.
Het landschap blijft fraai. Voor de afwisseling lopen we nu door een bos. Daarna gaat de route verder langs de bosrand. Daar passeren we de kapel van Saint-Roch. Ooit diende deze als tussenstop voor de pelgrims. Men verzorgde er de zieke wandelaars. Aangesterkt vervolgden zij daarna de heilige route richting Santiago de Compostela.
Weer langs Bazoches
Onze route gaat weer terug richting Bazoches. Door open land lopen we nu over een wat drassige boerenweg met links en rechts van ons landbouwgronden. Als we voor de tweede maal in Bazoches aankomen, is de weldadige rust er nog steeds. Wel treffen we nu enkele mensen op straat. Het restaurant dat we passeren, blijkt vandaag gesloten. Gelukkig hebben we onze thermoskan met koffie bij ons. In het dorp is de voormalige telefooncel tegenwoordig in gebruik als “minibibliotheek”. Natuurlijk kan mijn vrouw het niet nalaten om te kijken of er een leuk boek tussenstaat.
Jeugd zien we hier niet. Nu wij er wandelen, halen we de gemiddelde leeftijd in het dorp tijdelijk wat naar beneden. Het zijn vooral gepensioneerden die bezig zijn in hun tuinen. Ze hebben er de tijd voor en het resultaat mag er dan ook zijn. Bloeiende tuinen, keurig onderhouden en geen grassprietje staat verkeerd.
Het bos in
Dan begint het meest inspannende deel van onze wandeling bij het kasteel van Bazoches. We gaan langzaam stijgen op weg naar het bos bij het kasteel. Daarna lopen we een tijd door dit bos. De stijging zet zich door. Het bos is op sommige plekken dichtbegroeid. Gelukkig zijn de paden breed en makkelijk te belopen.
Uiteindelijk bereiken we in het bos het hoogste punt van onze wandeling bij het kasteel van Bazoches. Op een boomstronk rusten we even uit van de inspanningen. Met een kop dampende koffie uit de thermoskan in onze hand kijken we om ons heen. In de verte ligt het kasteel. Ons doel van deze wandeling.
Het laatste stukje van de route daalt licht. Een hoge stenen muur vormt de begrenzing van het kasteelterrein. We kunnen daardoor nog weinig zien van het gebouw. Dat verandert wanneer we de toegangspoort bereiken. Inmiddels is het domein open voor het publiek en kunnen we het kasteel bezoeken.
Kasteel van Bazoches
Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Jean de Bazoches bouwde het in 1180. De eeuwen daarna heeft het veel eigenaren gehad. In 1675 schonk koning Lodewijk XIV het aan Vauban. Hij gebruikte het als zijn woonhuis. Maar daarnaast werd het zijn werkruimte waar hij alle plannen voor vestingwerken bedacht. En als ontwerper en bouwer ging hij ook aan de slag met dit kasteel. Hij verbouwde het fors en maakte het ook tot een militair garnizoen. Het kasteel is privé-eigendom. De huidige bewoners zijn nakomelingen van de oudste dochter Charlotte de Vauban. Een deel van het kasteel hebben ze ingericht als museum.
Voordat wij het kasteel binnen gaan, genieten we van het prachtige uitzicht op de omgeving. De glooiende heuvels van de Morvan met weilanden, landweggetjes en kleine gehuchten zijn geweldig. Eenmaal binnen zien we vanuit de ramen in de verschillende vertrekken steeds weer dat prachtige panorama.
Nadat we een blik op de binnenplaats hebben geworpen, beginnen we aan de ronde door het kasteel. In ongeveer anderhalf uur zien we weelderig ingerichte vertrekken met meubels uit de tijd van Vauban. Maar ook grote ruimtes met maquettes van citadels die hij heeft ontwikkeld, wapenkamers en de werkruimte waar hij al zijn plannen bedacht. Erg mooi om te zien. En daarnaast interessant om te vernemen hoe hij in meer dan 300 steden in Frankrijk een indrukwekkende bijdrage heeft geleverd aan de verdediging van het land.
Onze wandeling bij het kasteel van Bazoches zit erop
Vol indrukken van het kasteel lopen we de laatste meters naar de parkeerplaats. Nog een keer laten we het mooie uitzicht op ons inwerken. We hebben een fraaie wandeling gemaakt die ons het glooiende landschap van de Morvan liet ervaren. Het bezoek aan het kasteel was de kers op de taart van deze wandeling. Dit kasteel is zeker een bezoek waard als je in de Morvan bent!
Veelgestelde vragen over de wandeling bij het kasteel van Bazoches
Het kasteel van Bazoches ligt in de Morvan, op ongeveer 13 kilometer rijden van Vézelay.
Het officiële startpunt van deze wandeling is bij het informatiepunt in het kleine dorp Bazoches. Wij kozen ervoor om de wandeling te beginnen bij de parkeerplaats van het kasteel. Daar kun je goed je auto kwijt. En natuurlijk voor of na de wandeling het fraaie kasteel bezoeken.
De wandeling is in totaal 10 kilometer lang. Het merendeel van de route voert over goed begaanbare boerenwegen en bospaden. Een deel van de wandeling gaat door een bos, waar de paden stijgen.
Op de website van Cirkwi kun je een kaartje vinden van deze wandeling. Ook kun je daar de gps-track downloaden. Die is overigens niet echt noodzakelijk, want de wandeling is gemarkeerd.
De wandeling is geel gemarkeerd. Fout lopen is dus bijna onmogelijk.
In Bazoches ligt het restaurant Le Relais Vauban. Dit is alleen donderdag tot en met zondag geopend tot 14 uur. Mocht je op andere dagen deze wandeling maken, neem dan eigen eten en drinken mee.
Het kasteel van Bazoches is prachtig gelegen in de Morvan. Vanaf het terrein heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Het kasteel was vroeger de domicilie van Vauban, een beroemde bouwer van honderden verdedigingswerken langs de grens van Frankrijk. Het kasteel is deels ingericht als museum. Je krijgt een goede indruk van het leven en werk van Vauban in de weelderig ingerichte vertrekken van het kasteel. Het kasteel is privébezit van de nazaten van Vaubans dochter.
Het kasteel is geopend voor het publiek vanaf medio februari tot eind van het jaar. Per seizoen verschillen de tijden waarop het kasteel de poorten opent. Kijk voor de actuele tijden op de website van het kasteel. De toegangsprijs voor een bezoek bedraagt € 10 voor volwassenen.