Vakantie op Île d’Oléron | dit zijn de bezienswaardigheden

Vakantie op Île d’Oléron | dit zijn de bezienswaardigheden

Home » Frankrijk » Vakantie op Île d’Oléron | dit zijn de bezienswaardigheden

Île d’Oléron is na Corsica het grootste Franse eiland in Europa. Het ligt prachtig aan de Atlantische kust, ter hoogte van Rochefort. Er is veel te zien en te doen. Het eiland is dan ook een geliefde vakantiebestemming. Je vindt er schilderachtige vissersdorpjes, zoutmoerassen, mooie bossen, grillige rotskusten en natuurlijk uitgestrekte zandstranden. Daarnaast heeft het eiland een prachtige citadel en voor de kust ligt een beroemd fort. Genoeg redenen dus voor een vakantie op Île d’Oléron.

Hoogtepunten van je vakantie op Île d’Oléron

Deze plekken mag je zeker niet overslaan wanneer je geniet van een vakantie op Île d’Oléron.

Citadel van Château d’Oléron

Vlakbij de plaats Château-d’Oléron ligt de versterkte citadel. Hij is in de zeventiende eeuw gebouwd als verdedigingsbolwerk om het eiland te beschermen. De citadel is ontworpen naar de ideeën van de beroemde fortenbouwer Vauban. Hij was ook verantwoordelijk voor de imposante citadel in Besançon.

Het is leuk om een wandeling te maken over de verstevigde stadsmuren. Daarbij geniet je van een panoramisch uitzicht op het natuurreservaat van Moëze-Oléron. In het fort leer je veel over de geschiedenis van het eiland. In de maand augustus is de citadel het toneel van het grote festival “Jazz en feu”. Tijdens die dagen is de citadel niet gratis toegankelijk. De rest van het jaar kun je de citadel gratis bezoeken.

Saint-Trojan-les-Bains

Op Île d’Oléron liggen diverse leuke plaatsen. Saint-Trojan-les-Bains in het zuidoosten vinden we misschien wel de mooiste. Het dorp is niet groot, maar er is voldoende te zien en te doen. Het was vroeger een voorname badplaats. De vele fraaie villa’s in het dorp herinneren nog aan die tijd. Aan de haven is het goed toeven in een van de gezellige restaurants met terrassen. Je kijkt er uit op de schilderachtige huisjes in felle kleuren.

Strandliefhebbers waarderen de fijne zandstranden in de omgeving van Saint-Trojan-les-Bains. Het is heerlijk om door de naaldbossen te lopen naar de rustige stranden. In die bossen zijn diverse leuke wandelroutes. Vind je het te ver lopen? Er gaat vanuit het centrum van Saint-Trojan-les Bains een minitreintje door het bos naar het strand.

Fort Boyard

Wellicht ken je het tv-programma “de sleutels van Fort Boyard” nog. Begin jaren ‘90 moesten de deelnemers de sleutel vinden om uit het fort te ontsnappen. Een ouderwetse versie van wat we nu een escape room zouden noemen.

Het fort ligt midden in zee en diende om het eiland en de kust te beschermen tegen aanvallen. Napoleon gaf de opdracht tot de bouw in 1803. Uiteindelijk kwam het gereed in 1857. Door de komst van betere wapens met een groter bereik had het fort toen eigenlijk al geen functie meer. Het heeft daarom jarenlang gediend als gevangenis. Je kunt het fort niet bezoeken. Wel kun je rondvaarten boeken die om het fort varen. De boten vertrekken vanuit Boyardville en Saint-Denis.

De vissershaven van La Cotinière

La Cotinière is een klein vissersdorpje. Het ligt aan de westkust van het eiland. Het dorp is vooral beroemd om zijn haven. Dit is de belangrijkste vissershaven van het departement Charente-Maritime. Het behoort zelfs tot de top 10 van de vissershavens van Frankrijk. Iedere dag voltrekt zich een schilderachtig schouwspel. De gekleurde vissersboten varen uit of komen binnen met de lekkerste zeevruchten. Het lossen van de lading is een spektakel om te zien. In de ochtend zijn de vissers druk bezig om hun netten te herstellen voordat ze weer uitvaren. Op de grote vismarkt in de ochtend kun je natuurlijk de heerlijkste visspecialiteiten proeven, vers gevangen uit de zee. Rond de haven wemelt het van leuke restaurants met mooie terrassen.

De zoutmoerassen en Port des Salines

Île d’Oléron is al jarenlang bekend om de productie en winning van zeezout. Het is altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest voor veel inwoners. Als je rondrijdt op het eiland, zie je op diverse plekken de zoutmoerassen.

De meest interessante plek om te bezoeken is Port des Salines bij de plaats Grand-Village-Plage. Dit is als het ware een zoutmuseum. Langs de vele zoutmoerassen zie je de kleurige huisjes van de sauniers, de zoutboeren. Je kunt wandelen langs de zoutbekkens of met een bootje door de moerassen varen. Onderweg leer je alles over de zoutproductie.

Vuurtoren de Chassiron

Op het uiterste noordelijke puntje van het eiland staat de Phare de Chassiron, de vuurtoren. Je kunt deze vuurtoren bezoeken. Op de begane grond is een museum gevestigd in de voormalige vertrekken van de vuurtorenwachters. Met een audiotour van 30 minuten leer je alles over het leven op het eiland in vroeger tijden en het beroep van zeeman. Na een klim van 224 treden bereik je de top van de vuurtoren. Daar geniet je van een een prachtig panorama van het eiland, de zee met daarin Île de Ré, het eiland Aix en Fort Boyard. In de verte zie je het vasteland van Frankrijk.

Saint-Pierre d’Oléron

Saint-Pierre d’Oléron is het economisch en cultureel middelpunt van het eiland. In deze plaats ligt het Musée de l’Île d’Oléron. Het museum toont de geschiedenis en de cultuur van Île d’Oléron. Het museum ligt aan het Place Gambetta. Aan dit gezellige plein liggen de leukste restaurants en cafés. Het is een levendig plaatsje met veel typische winkeltjes en bezienswaardigheden. In de nabijheid van het plaatsje liggen enkele wijngaarden. Die kun je bezoeken voor een rondleiding. En natuurlijk voor een glas heerlijke wijn.

Vogelmoeras

Het Marais aux Oiseaux is de plek waar veel bijzondere vogelsoorten voorkomen. Via een 1500 meter lang voetgangerspad door het moeras en de bossen kun je deze spotten. Hier komen de grijze reiger, zilverreiger, ooievaar en ijsvogel voor. Bij het vogelmoeras is een opvangplek voor gewonde vogels. Zij worden er verzorgd tot ze weer op eigen kracht de natuur in kunnen.

Stranden van Île d’Oléron

Met ongeveer 100 kilometer kustlijn bezit het eiland fraaie zandstranden. Er is op het hele eiland keuze genoeg voor strandliefhebbers. Van het zuiden tot het noorden vormt de westkust bijna één groot strand. Zo volgen de stranden van Saint-Trojan-les-Bains tot Vert-Bois, La Grande plage, die van La Giraudière en Les Allassins elkaar op. De zee is aan deze zijde soms wild, met hoge golven tot gevolg. Vooral in het uiterste zuiden, bij het strand van Gatseau, zijn er daarnaast regelmatig sterke zeestromingen. Als je een lange strandwandeling wilt maken, kun je op dit deel van het eiland je hart ophalen. De stranden zijn over het algemeen erg rustig.

Aan de oostkust van het eiland is de zee een stuk kalmer. Er liggen fraaie stranden bij La Brée-les-Bains. Het strand Les Saumonards bij Boyardville is erg populair. Deze stranden zijn vaak iets drukker dan aan de westkust. Ze zijn vooral populair bij gezinnen met kinderen door de mindere golfslag.

Fietsen op Île d’Oléron

Île d’Oléron is een ideaal eiland om te verkennen per fiets. Dankzij het relatief vlakke karakter is het relaxed om een fietstocht te maken. In totaal beschikt het eiland over ruim 160 kilometer aan fietspaden. Het is de manier om de verscheidenheid van landschappen in je op te nemen. Fietsend door de bossen, langs de moerassen en aan de kust geniet je het meest van het eiland.

Het eiland kent diverse bewegwijzerde fietsroutes. Dit zijn de leukste:

  • Het grote circuit vanaf de brug naar Saint-Denis-d’Oléron doorkruist het hele eiland van zuid naar noord. Het loopt door de moerassen, Dolus-d’Oléron, Saint-Pierre en Saint-Georges-d’Oléron.
  • Van Boyardville tot Saint-Denis, Het pad loopt langs de kust en door het prachtige bos.
  • Rondom Saint-Pierre-d’Oléron loopt een kleine ronde langs typische dorpjes naar de haven van La Cotinière.
  • Aan de westkust verbindt een fraaie route Saint-Trojan met de vuurtoren van Chassiron. De tocht voert langs het bos en vervolgens de kust.

Wandelen op Ile d’Oleron

Een geweldig wandelgebied is het moeras van Bris, vlakbij Saint-Trojan-Les-Bains. Dit is een groot natuurgebied met veel wandelpaden. Je loopt door zoetwater- en zoutwater wetlands. Dit gebied herbergt een grote verscheidenheid aan bijzondere planten en dieren. Als je geluk hebt, spot je de grijze reiger, de woudloper en de stern. De wilde orchideeën die hier groeien zorgen voor een mooi kleurenspel. Het is mogelijk om er wandelingen te maken met begeleiding van een natuurgids.

Vanaf de haven van Château d’Oléron loopt een mooie wandelroute langs de vele moeraskanalen. Je ziet de vele kleurige oesterhutten aan de rand van het moeras. De tocht voert langs de kust en het het Chenal d’Ors en zijn veelkleurige hutten. Dit is het mooiste en langste oesterkanaal op het eiland. De route is ruim acht kilometer. Op deze website vind je een plattegrond en een gps-bestand.

Een wandeling die vanuit het charmante dorpje Domino naar het gezellige dorp Chaucre loopt is deze route. De wandeling is bijna acht kilometer lang en blauw gemarkeerd.

Alle informatie voor je vakantie op Île d’Oléron

Waar ligt Île d'Oléron?

Île d'Oléron ligt in het Bekken van Marennes aan de Atlantische kust. Het ligt ten noorden van Bordeaux (175 km) en ter hoogte van Rochefort.

Hoe kom ik op Île d'Oléron?

Het eiland kun je het best bezoeken met eigen vervoer. Vanaf Utrecht is het iets minder dan 1000 km. Met het vliegtuig kan ook (vliegen op Bordeaux; de vliegtijd bedraagt minder dan 2 uur). Daar kun je een huurauto nemen. Met het openbaar vervoer is het eiland lastig te bereiken. Île d'Oléron is met het vasteland verbonden via een lange tolvrije brug.

Wat is de beste reistijd voor een vakantie op Île d'Oléron?

Wat weer betreft zijn de zomermaanden ideaal voor een bezoek aan Île d’Oleron. Maar dan is het wel hoogseizoen met veel vakantiegangers. De maanden mei, juni en september zijn daarom meer geschikt.

Wat is een geschikte camping voor een vakantie op Île d'Oléron?

Op het eiland zijn meer dan 70 campings. Hier heb je het complete overzicht van campings op Île d'Oléron.

Kan ik een vakantiehuis huren voor mijn vakantie op Île d'Oléron?

Dat is zeker mogelijk, want op het eiland staan vele vakantiehuizen. Van klein tot groot, van eenvoudig tot erg luxe. Voor ieder budget is er een vakantiehuis te vinden. We hebben het aanbod van twee partijen voor je geselecteerd:

 

Wat zijn geschikte hotels op Île d'Oléron?

Op het eiland zijn meer dan 280 hotels. Dit is het complete aanbod van accommodaties op Île d'Oléron.

 

  • Een uitstekende budgetkeuze is L'Echappée Hotel in Saint-Georges-dʼOléron. Simpele, maar ruime kamer, goed ontbijt, grote tuin centraal gelegen op het eiland.
  • Hotel et Spa Les Cleunes Oléron ligt in Saint-Trojan-Les-Bains. Een prachtig hotel met veel faciliteiten, gelegen in de badplaats van het eiland.
  • Hotel Face aux Flots ligt in de leuke vissersplaats La Cotinière. Het hotel beschikt over een eigen zwembad. Je hebt een panoramisch uitzicht op zee. En de vissershaven is dichtbij.