Het schilderachtige Mers-les-Bains bij de Baai van de Somme

Het schilderachtige Mers-les-Bains bij de Baai van de Somme

Home » Frankrijk - Cultuur » Het schilderachtige Mers-les-Bains bij de Baai van de Somme

Bij het populaire vakantieland Frankrijk denken veel Nederlanders niet aan de Baai van de Somme als vakantiebestemming. Dat is jammer, want het gebied heeft zelfs de verwende toerist veel te bieden. In de directe omgeving Baai van de Somme liggen diverse schilderachtige dorpen. Daarvan vinden we het kleine Mers-les-Bains de allermooiste. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan dit plaatsje. Daarnaast vertellen we je meer over een korte maar fraaie wandeling die je vanuit het schilderachtige Mers-les-Bains kunt maken.

Mers-les-Bains, badplaats van de Parijzenaars

Mers-les-Bains is een schilderachtig dorp aan de monding van de rivier de Bresle. De plaats is de meest zuidelijke badplaats in Picardië. Door de aanleg van een spoorlijn kwam er eind 19e eeuw een directe treinverbinding tussen Parijs en Mers-les-Bains. Het was de tijd van de Belle Epoque met een grote welvaart. Al snel ontdekten de rijke inwoners van Parijs de charmante badplaats en bouwden er prachtige vakantiehuizen. Ze werden versierd met metalen, houten of ijzeren balkons, en erkers in ronde vormen, kleurige gevels en uitbundige ornamenten. Zo ontstond de nieuwe wijk Quartier-Balneare, bijna helemaal in art nouveaustijl. Deze wijk telt nu nog zo’n 300 villa’s uit die tijd. Nergens langs de Franse kust vind je zo’n wijk. Het gebied heeft de status van bijzonder erfgoed.

Jaarlijks vindt eind juli, begin augustus het Fête des Baigneurs plaats. Dit feest herinnert aan de periode als badplaats zo rond 1900. De inwoners hebben de kenmerkende badpakken uit die tijd aan. Of ze zijn gekleed in de mode van de Belle Epoque. Het is erg leuk om in die periode Mers-les-Bains te bezoeken.

Ons bezoek aan Mers-les-Bains

Wij bezoeken de plaats niet tijdens het jaarlijkse feest. Maar toch vallen we met onze neus in de boter. Het is de laatste dag van de kermis. De inwoners genieten ervan en zijn in opperbeste stemming. Het is zoeken naar een parkeerplaats.

Direct vallen ons de zuurstokkleuren op van de prachtige villa’s. Ze staan niet alleen langs de boulevard. Bijna alle straten die uitkomen op de strandpromenade hebben even fraaie huizen. De balkons en daklijsten hebben alle kleuren. Het geeft een prachtig beeld.

Krijtrotsen

Maar een minstens net zo mooi plaatje zijn de steile kliffen die rondom Mers-les-Bains liggen. Aan de zuidkant zien we de eerste krijtrotsen van Normandië, ter hoogte van de plaats Le Tréport. De rivier de Bresle is namelijk de natuurlijke grens tussen Picardië en Normandië.

Ook aan de noordkant van het dorp verrijzen de majestueuze krijtrotsen. We zien vaag de contouren van een standbeeld op de rots. Maar we kunnen niet ontdekken wat het moet voorstellen. Later zullen we dit beeld nog veel beter kunnen zien.

Flaneren over de boulevard

De mensen die genoeg hebben van het rumoer op de kermis, flaneren over de lange boulevard. Wij volgen hun voorbeeld en lopen over de lange Esplanade Général Leclerc. Aan de linkerzijde kijken we uit over de vele strandhuisjes op het kiezelstrand. Aan de rechterzijde bewonderen we de vele villa’s. Het valt op dat ze bijna allemaal de naam van een vrouw dragen.

Aan het einde van de boulevard ligt een restaurant, ongeveer op het strand. Het lijkt ons een ideale plek voor een heerlijk diner later die dag. Het blijkt echter helemaal vol te zitten die avond. Gelukkig is de eigenaar zo sportief om toch nog een tafeltje voor ons te regelen. We verheugen ons nu al op het mooie uitzicht op zee.

Prachtige wandeling vanuit Mers-les-Bains

Het diner de avond ervoor was inderdaad heerlijk. Ook onze nacht in het werkelijk schitterende landhuis, een paar kilometer buiten het dorp. Na een goed ontbijt zijn we klaar voor een rondwandeling vanuit het dorp over de kliffen.

Als we het centrum bereiken, valt gelijk weer de grote drukte op in het dorp. Ook nu moeten we moeite doen om een parkeerplek te vinden. Op maandag en donderdag is het marktdag in het centrum. En die markt mag zich in een grote belangstelling verheugen.

De wandeling start aan het begin van de boulevard in Mers-les-Bains. Gisteren liepen we er ook. Toch verveelt het geen enkel moment om weer langs de statige en kleurrijke villa’s te wandelen. Met het zonnetje dat we vandaag hebben, lijken ze zelfs nog mooier. Op de boulevard is het nu een stuk rustiger. Het is nog vroeg en de meeste inwoners lopen blijkbaar op de markt. Wel komen de eerste bewoners van de vele strandhuisjes aan. Ze klappen hun stoeltjes uit en gaan een relaxte dag tegemoet.

Langs de kerk

Bijna aan het einde van het strand gaan we rechtsaf omhoog. Via een trap bereiken we de kerk van Mers-les-Bains. Hoewel de kerk in de oudste wijk van het dorp ligt, is deze nog niet zo oud. De kerk in de huidige vorm dateert uit 1928. In de kleine kerk vallen de glas-in-loodramen op. Maar ook het altaar uit de 17e eeuw en de liggende figuur van Saint-Martin, de naamgever van de kerk. Vanaf de kerk hebben we al een mooi uitzicht op het dorp. Maar dat zal later waarschijnlijk nog wel mooier worden. Want we zijn nog niet op het hoogste punt.

Via een stijgende weg komen we uiteindelijk bovenop de klif. We lopen langs de laatste bebouwing. Vanaf nu lopen we langs de weilanden. Schapen lopen er genoeg, koeien kunnen we nog niet ontdekken. Iedere keer als we achterom kijken, is het uitzicht op Mers-les-Bains weer mooier.

Notre-Dame de La Falaise

Dan bereiken we het grote beeld dat we gisteren al vaag zagen. Het staat op een van de vele bunkers die we in het gebied tegenkomen. Vanaf deze plek moet Maria de zeevarenden beschermen zodat zij veilig terugkeren naar huis. Vandaar dat haar blik op zee is gericht. Vroeger gingen de vissers eerst naar het kruis om de zegen van Maria te vragen. Daarna kozen ze het ruime sop.

In de Eerste Wereldoorlog was het beeld de plek waar moeders van soldaten samenkwamen. Ze deden er hun gebeden voor de zonen die naar het front waren gestuurd. Jaarlijks op 15 augustus gingen de gelovigen in processie naar het Mariabeeld. Ze herdachten op deze plek de opneming in de hemel van Maria.

In de Tweede Wereldoorlog moest het beeld worden neergehaald. De Duitsers waren bang dat het een goed oriëntatiepunt was voor de geallieerden. Men bracht het Mariabeeld in processie naar Mers-les-Bains. In een schuilplaats gingen de processies verder. Na de oorlog plaatste men het beeld weer terug.

Het binnenland in

Vanaf het beeld lopen we oostwaarts. Het landweggetje slingert zich een weg tussen de weilanden door. Wat opvalt is de enorme rust in dit gebied. Liepen we op de markt nog in de drukte, op dit pad komen we niemand tegen.

We maken een scherpe bocht naar rechts. Vervolgens lopen we terug richting Mers-les-Bains. Het dorpje ontvouwt zich voor ons naarmate we dichterbij komen. We komen nu binnen via een deel dat we nog niet kennen. Maar omdat Mers-les-Bains niet al te groot is, staan we al snel bij de trappen van de kerk.

Op het marktplein is het nog gezellig, maar minder druk dan bij de start van de wandeling. We lopen een rondje rondom de markt. Daarna nemen we een kopje koffie op het terras van de plaatselijke kroeg. Een mooie afsluiting van een leuke wandeling!

Alle informatie voor je bezoek aan Mers-les-Bains

Waar liggen de Baai van de Somme en Mers-les-Bains?

De Baai van de Somme ligt in het noordwesten van Frankrijk, in Picardië. Het schilderachtige plaatsje Mers-les-Bains is de meest zuidelijk gelegen kustplaats. De rivier ten zuiden van het dorp is de natuurlijke grens tussen Picardië en Normandië.

Hoe kom ik in Mers-les-Bains?

Het makkelijkste is om met de auto te gaan naar Mers-les-Bains. Vanuit Utrecht is het 470 kilometer via tolwegen. Met de trein is het erg lastig om de plaats te bereiken. Je moet eerst naar Parijs. Vervolgens terug richting het noordoosten. Zo’n rit kost dan bijna 16 uur.

Wat is de beste periode om Mers-les-Bains te bezoeken?

De beste kans op goed weer in de Baai van de Somme heb je in de maanden mei tot en met september. De warmste maanden zijn juli, augustus en september. In augustus gaan de Fransen massaal op vakantie. In die periode kan het er dus drukker zijn dan normaal.

Hoe lang is de wandeling bij Mers-les-Bains?

De wandeling vanuit Mers-les-Bains is 5 kilometer lang. Om op de klif te komen, moet je een klein stukje via een trap en een steile weg omhoog. Verder vallen de hoogteverschillen mee.

Is er een routebeschrijving van de wandeling bij Mers-les-Bains?

Er is een routebeschrijving, maar die is wel in het Frans. Daarbij zit ook een kaartje van de wandeling. Daarnaast is de route geel gemarkeerd. Hij is dus makkelijk te volgen. Tot slot is er een gps-track van de rondwandeling bij Mers-les-Bains.

Waar kan ik goed eten en drinken in Mers-les-Bains?

Het zal je niet verbazen dat vis en schaaldieren de belangrijkste opties zijn op de menukaart. Ieder restaurant serveert wel visgerechten, mosselen, fruits de mer en andere schaaldieren.

 

Zelf komen we graag in Les Mouettes. Niet alleen voor het eten, maar ook voor de locatie. Het ligt aan het einde van de boulevard op het strand, vlakbij de krijtrotsen. Je maakt er tijdens het diner een prachtige zonsondergang mee.

 

Dit zijn andere goede restaurants in Mers-les-Bains

Waar kan ik overnachten in Mers-les-Bains?

Mers-les-Bains heeft niet veel hotels. De enige met een goede beoordeling is Ibis Styles Le Treport Mers-les-Bains. Het ligt aan de rand van de plaats.

 

Veel accommodaties zijn appartementen of pensions bij particuliere hosts. Daar zitten zeker enkele uitstekende keuzes bij:

Dit is het overzicht van alle accommodatie in Mers-les-Bains.

 

Vind je het geen bezwaar om een paar kilometer van Mers-les-Bains te verblijven? Kies dan voor het prachtige Au Souffle de Vert in Bouvaincourt sur Bresle. Een prachtig oud landhuis met een sfeervolle inrichting. In de ruime kamer waan je je een prins of prinses. Persoonlijke touch en een uitstekend ontbijt.