Beaune, de onbetwiste wijnhoofdstad van Bourgondië

Beaune, de onbetwiste wijnhoofdstad van Bourgondië

Home » Frankrijk » Beaune, de onbetwiste wijnhoofdstad van Bourgondië

Op weg naar het zuiden van Frankrijk maakten we een tussenstop in Beaune in de Bourgogne. Maar enkel een middag en avond bleek onvoldoende om optimaal van dit pittoreske stadje te genieten. Daarom besloten we om op de terugweg wat langer in de omgeving van Beaune te verblijven. Zo konden we ook de andere kleine wijndorpen en -steden aan de Côte-d’Or bezoeken. Zoals Montrachet, Pommard en Nuits-Saint-Georges. Maar ook de grotere stad Dijon, de Franse hoofdstad van de mosterd. In deze blog vertellen we waarom Beaune en omgeving ook uitstekend je volgende vakantiebestemming kan zijn. Want zoveel is wel duidelijk: Beaune is duidelijk meer dan alleen een fraaie plek voor een tussenstop!

Hôtel-Dieu in Beaune

Beaune in het hart van Bourgondië

De directe omgeving van Beaune wordt al vele duizenden jaren bewoond. Maar pas onder de Romeinen bloeide het charmante stadje op als centrum voor vee en wijnbouw. In de 13e eeuw werd de welvarende stad de hoofdstad van de hertogen van Bourgondië. Pas toen de Fransen de stad op de Bourgondiërs eind 15e eeuw veroverde, raakte Beaune in licht verval. Maar door de focus op wijnproductie en -handel bloeide de stad in de 18e eeuw weer helemaal op. Sindsdien is Beaune de onbetwiste wijnhoofdstad van Bourgondië. Je ziet dit ook overal in de stad terug. Beaune ademt gewoon wijn.

Een stadswandeling langs de hoogtepunten van Beaune

Het oude centrum van Beaune leent zich uitstekend voor een stadswandeling. Het centrum is namelijk compact met weinig autoverkeer. En overal bevinden zich de gezelligste pleinen en terrassen waar je met een heerlijk glas wijn kunt uitrusten om de indrukken te verwerken.

Bij de VVV van Beaune kun je ideeën opdoen voor een stadswandeling door het centrum. Ook kun je hier tegen een gering bedrag een audiotour boeken. Wij zelf hebben een wandeling als gps-track gratis gedownload van reisroutes.be. Aan de hand van deze track krijg je een aardige indruk van het stadje. Ook wandel je langs de volgende hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Beaune:

Horeca in Beaune

Hôtel-Dieu

Het absolute hoogtepunt van Beaune is Hôtel-Dieu, ook wel bekend als Hospice de Beaune. Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië Filips de Goede, gaf in 1443 opdracht tot de bouw van dit laat-middeleeuws meesterwerk. Aanleiding was de behoefte aan een ziekenhuis voor armen aan het einde van de Honderdjarige Oorlog. Van 1452 tot in de 20e eeuw werden armen maar ook bijvoorbeeld zwangere vrouwen, ouderen en wezen gratis verzorgd.

Het ziekenhuis werd in de beginperiode nog gefinancierd uit giften van de bevolking. Later zorgde de verkoop van uitstekende wijnen uit de eigen wijngaard voor de nodige bekostiging. Zelfs nu nog worden de wijnen van Hospices de Beaune voor het goede doel geveild. Dit gebeurt traditiegetrouw op de derde zondag van november. Niet alleen het onderhoud van het voormalig ziekenhuis wordt ervan betaald. Een deel van de opbrengsten gaat naar medisch wetenschappelijk onderzoek.

Aan de buitenzijde ziet het Hôtel-Dieu er tamelijk sober uit. Maar eenmaal binnen waan je je in een heus paleis. Dit geldt met name voor het binnenplein: hier heb je zicht op de prachtig, meerkleurige daken van de bijgebouwen. Daarnaast zijn de vele zalen, waaronder de grote ziekenzaal, en de kapel schitterend om te zien! De entreeprijs is inclusief een bijzonder interessante audiotour.

Ziekenzaal van Hôtel-Dieu

De stadsmuren van Beaune

De eerste stadsmuren rond het centrum van Beaune verrezen in de 12e eeuw. In de eeuwen die volgden werden de muren verder versterkt. Ook kwamen er toen vier grote torens en een versterkte burcht bij. In 1636 werd de laatste hand gelegd aan de vesting met de bouw van vier bastions.

Je kunt langs (en zelfs over!) delen van de vestingmuren lopen. Je passeert dan onder andere het oude Château de Beaune. Sinds 1820 is de burcht in het bezit van Bouchard Père & Fils, een van de oudste wijnhuizen van Bourgondië. De torens dienen als wijnkelders. Ook wandel je over het Théâtre de Verdure, een klein openbaar park. Verder heb je er de Porte Saint-Nicolas, de enige overgebleven stadspoort. Misschien wel het mooiste deel vind je in de Rue du Rempart des Lions. Hier heb je een 17e eeuwse balustrade en trap naar een prachtig arboretum.

Stadsmuur

Wijnproeverijen

Als hoofdstad van de Bourgondische wijnstreek, is Beaune ook de plek waar je de meest fantastische wijnen kunt proeven. Premier en grand cru’s uit de Pommard, Santenay, Nuits Saint Georges en ga zo maar door, zijn hier eenvoudig verkrijgbaar.

Marché aux Vins is een van de locaties waar je kennis kunt maken met enkele van de heerlijke wijnen uit de Bourgogne. Je hebt er drie verschillende wijnproeverijen, variërend van de “gewone” wijnen tot proeverijen inclusief de grand crus. Bij binnenkomst krijg je een glas dat je als souvenir mee naar huis mag nemen. Vervolgens daal je af de kelders in waar je veel over de wijnstreek van de Côte d’Or te weten komt. Op diverse locaties in de kelders krijg je wijn voorgeschoteld.

Een van de vele andere locaties in Beaune waar je wijnen kunt proeven is bij Patriarche Pere et Fils. Je bezoekt dan de grootste kelder van de Bourgogne: de tunnels zijn in totaal maar liefst vijf kilometer lang. Bij deze wijnproeverij maak je kennis met 13 verschillende wijnen. De metalen beker die je aan het begin van de proeverij krijgt mag je vervolgens als souvenir meenemen.

Wijnproeverij in de wijnkelder

Basilique Notre-Dame

Er zijn veel Romaanse bouwwerken in Bourgondië te bewonderen. Een daarvan, de Basilique Notre-Dame, bevindt zich in Beaune. De basiliek stamt uit midden 12e eeuw en heeft een bijzonder indrukwekkend voorportaal. Van binnen vind je er magnifieke gekleurde glas-in-loodramen, en prachtige 15e eeuwse wandtapijten. Het 17e eeuwse orgel behoort tot een van de mooiste orgels in Bourgondië.

De zaterdagmarkt

De kleurrijke zaterdagmarkt van Beaune vindt plaats in de Place de la Halle. De markt is echter zo groot dat je tot aan de Basilique Notre-Dame en het Hôtel-Dieu marktkramen vindt. Je kunt hier de lekkerste vruchten, groenten, kazen, vleeswaren en lokale lekkernijen krijgen. Bij sommige kramen is het assortiment zeer uitgebreid. Maar we zagen ook een kraam waar alleen knoflook werd verkocht. Tip: ga vóór je bezoek uitgebreid ontbijten of lunchen. Of neem in het andere geval een hele grote boodschappentas mee. Want de uitstalling ziet er zo aantrekkelijk uit dat je snel enorme lekkere trek krijgt.

Basiliek

Het wijnmuseum

Vanzelfsprekend heb je in Beaune ook een Musée du Vin. Dit wijnmuseum is gevestigd in de voormalige residentie van de hertogen van Bourgondië. Je komt er veel te weten over de fascinerende geschiedenis van Bourgondische wijnen. Maar naast geschiedenis krijg je uitleg over de verschillende bodems die het best geschikt zijn voor de wijnbouw. En welke middelen gebruikt worden bij de wijnbouw. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de Pinot Noir- en Chardonnay-druiven, die worden gebruikt in de grote rode wijnen van Bourgondië. Zoals in rode en witte wijnen uit de Meursault, Pouilly-Fuissé en Chablis.

Breng ook een bezoek aan de schuur en de tuin, waar een aantal oude wijnpersen, karren en andere voertuigen en gereedschappen voor de wijnbereiding staan opgesteld. Enkele dateren uit de 16e eeuw.

Wijngaard in de omgeving van Beaune

Wat te zien en te doen in de omgeving van Beaune

Tussen Dijon en Santenay – met Beaune in het midden – vind je aan de zogenaamde Côte d’Or vele prestigieuze wijnhuizen. Een groot aantal daarvan zijn ‘Clos’, oftewel ommuurde wijngaarden. Vaak liggen ze bij fraaie landhuizen of zelfs kastelen. Zelfs als je weinig met wijn hebt, zijn deze wijnhuizen interessant om te bezoeken. Maar er is veel meer te beleven in deze streek dan alleen wijnhuizen en wijngaarden. Je leest er meer over in onze aparte blog over de Côte d’Or.

Omgeving van Beaune

Antwoorden op veelgestelde, praktische vragen over Beaune

Hoe kom ik in Beaune?

Er zijn meerdere opties om te reizen naar Beaune. De makkelijkste manier is met de eigen auto. Neem of de autosnelweg over Antwerpen en Brussel richting Lyon, of die over Maastricht, Luik en Metz. Met de trein kan ook. Het is geen goedkope maar wel redelijk snelle optie. Je komt er door eerst de Thalys te nemen naar Parijs (Gare du Nord). Vervolgens neem je de Parijse metro twee haltes verder naar Gare du Lyon. Hier stap je op de TGV rechtstreeks naar Dijon Ville. Ben je in Dijon dan kun je het beste een huurauto nemen naar Beaune. Die auto ga je ook nodig hebben om de Côte d’Or, de wijnstreek rond Dijon en Beaune, te verkennen.

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor mijn bezoek aan Beaune?

Het stadje zelf kun je prima in een dag volledig verkennen. Breng wel minimaal één nacht in Beaune door om optimaal van het heerlijke, Bourgondische leven te genieten. Ben je wijnliefhebber, dan ontkom je er niet aan om minstens twee nachten in Beaune te verblijven. Een volle tweede dag heb je namelijk echt nodig om de wijndorpen aan de Côte d’Or te bezichtigen. Houd je daarnaast van wandelen en het bezoeken van kastelen en andere culturele hoogtepunten? Breng dan een week in de omgeving door.

Waar kan ik mijn auto parkeren in Beaune?

Beaune is de perfecte stad voor een stadswandeling: compact en weinig verkeer. Je mag er met de auto komen maar buiten het oude centrum parkeren wordt gestimuleerd. Zo kun je op enkele parkeerterreinen net buiten de stadsmuren gratis parkeren. Hier vind je een kaartje met alle parkeerterreinen in Beaune. De meeste bezoekers parkeren hun auto overigens op Place Madeleine, een paar minuten lopen van het centrum.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Beaune?

De beste tijd periode om een bezoek te brengen aan Beaune is tijdens het voor- en najaar. In de zomer kan het er redelijk warm worden. Daarnaast is het in die periode drukker met toeristen. Wij waren er overigens in augustus en hadden op dat moment geen last van vakantiedrukte. Noch van overdreven hoge temperaturen. Los van het klimaat is het najaar de meest interessante periode voor een bezoek aan Beaune en omgeving. Je kunt dan de gouden kleuren van de omringende wijngaarden bewonderen. En vanaf half september kun je er bij zijn als in Bourgondië de druiven worden geoogst.

Waar kan ik heerlijk eten en wat drinken in Beaune?

Niet voor niets kennen wij in het Nederlands de term “een Bourgondiër zijn”. Vrijwel overal in Beaune kun je heerlijk eten. Wat dat betreft is ons advies om gewoon te kijken of de menukaart je aanspreekt. Bekijk hier het overzicht van de beste restaurants in Beaune.

Waar kan ik overnachten in Beaune?

In Beaune heb je uitgebreide keuze uit bijzonder fraaie, charmante en comfortabele accommodaties. Meer dan de helft heeft eigen parkeerfaciliteiten. Wij zelf verbleven in het Coto Hotel op prima loopafstand van het centrum. Dit modern hotel heeft niet veel charme maar het is spotgoedkoop, comfortabel en schoon. We waren blij verrast met de laadpaal waar we onze hybride auto gratis konden opladen! Bekijk hier het overzicht van accommodaties in Beaune.