De bezienswaardigheden van Amiens in Picardië

De bezienswaardigheden van Amiens in Picardië

Home » Frankrijk » De bezienswaardigheden van Amiens in Picardië

Amiens in Noord-Frankrijk is bekend van de prachtige kathedraal. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden! Het is de ideale bestemming voor een heerlijke stedentrip. Want in een paar uurtjes ben je in een gezellige stad met een relaxte sfeer. Je geniet van de vele prachtige versieringen op de imposante kathedraal. ‘s Avonds flaneer je langs de oevers van de Somme, ieder terras ziet er aanlokkelijk uit. En je ontdekt de bijzondere wijk Saint-Leu. Dit is zomaar een greep uit alle bezienswaardigheden van Amiens. Want er is meer te zien en te doen in Amiens.

Foto van Adege via Pixabay

Enkele feiten over Amiens

 • Amiens is een van de belangrijkste middeleeuwse steden aan de rivier de Somme. De bloeiende textielindustrie zorgde voor een ongekende welvaart in de regio.
 • In 1802 werd in de stad de vrede van Amiens getekend. Het maakte een eind aan een oorlog tussen Frankrijk en Engeland.
 • De belangrijkste inwoner van Amiens is Jules Verne geweest. Deze schrijver en toekomstvoorspeller woonde lange tijd in de stad. Hij is de auteur van prachtige verhalen. Zoals “De reis om de wereld in 80 dagen”. Hij stierf in Amiens en ligt er ook begraven.
 • In de Eerste Wereldoorlog vond hier de Slag bij Amiens plaats. Dit was de start van het grote geallieerde offensief. Uiteindelijk leidde dit tot het einde van de oorlog.
 • Nu is Amiens een rustige studentenstad met leuke pleinen, mooie terrassen en tal van bezienswaardigheden. Ideaal voor een stedentrip!

De allerleukste bezienswaardigheden van Amiens

Amiens is een echte wandelstad. Bijna alle bezienswaardigheden van Amiens liggen in het centrum op loopafstand. Deze wil je zeker niet overslaan:

Kathedraal Notre Dame

De blikvanger van Amiens is de kathedraal. Wat een prachtig staaltje van gotische bouwkunst kun je hier bewonderen! Het is de een van de grootste gotische kerken in Europa. De kerk is in een razend tempo gebouwd. Men begon in 1220. Het bouwwerk was al in 1288 voltooid. Ontzettend knap, zeker als je kijkt naar alle bijzondere details.

Buiten vallen vooral de drie bijzondere portalen op, net als de grote roos met een doorsnede van 13 meter. Binnen trekken de liggende bronzen beelden van overleden bisschoppen en het grote labyrint je aandacht. Het is maar liefst 234 meter lang. Vroeger diende het labyrint als inwijdingsroute voor de gelovigen.

Het meest bijzondere vonden we een bezoek aan de twee torens. We liepen buiten via de eerste galerij pal onder de grote roos langs. In de tweede toren namen we de trap naar de tweede galerij. Hier zagen we stad aan onze voeten liggen. Een absolute aanrader!

Hortillonnages

In Amiens begint aan de oostkant van de stad een bijzonder natuurgebied: de Hortillonnages. Bij een moerassige rivierbedding van de Somme hadden de inwoners hun moestuin. In het uitgestrekte gebied lopen allerlei kanaaltjes en rivieren, met een totale lengte van 65 kilometer. Het is leuk om over het jaagpad langs de Somme te lopen. Je krijgt dan een indruk van het gebied. Nog leuker is het om een boottochtje te maken. Dan ervaar je de stilte en de natuurpracht het best. Want de flora en fauna zijn hier erg bijzonder.

De wijk Saint-Leu

Wat een leuke buurt is Saint-Leu! Volgens de Fransen is dit het Venetië van het noorden. Net als wij die titel geven aan Giethoorn. Saint-Leu is gesticht in de middeleeuwen. Diverse aftakkingen van de Somme doorkruisen het gebied. De wevers, ververs en leerlooiers produceerden hier hun spullen. De energie kregen ze van alle molens in de wijk.

Het huis van Jules Verne

Jules Verne woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amiens. Zijn voormalige woonhuis dient nu als museum. Je komt hier alles te weten over zijn leven, ideeën en belangrijkste werken. Je kunt zelfs een replica zien van de beroemde Nautilus onderzeeër. Hierin voer kapitein Nemo uit Jules Vernes boek “Twintigduizend mijlen onder zee”.

Quai Bélu

Vroeger heette deze kade Rue de la Queue de Vache, oftewel straat van de koeienstaart. Want lang geleden was dit de drinkplaats voor de dieren. Als je goed kijkt, kun je het naambordje nog ergens terugvinden op de kade.

Nu is de Quai Bélu dé plek voor de inwoners om wat te drinken of ‘s avonds te dineren. Allemaal hebben ze een prachtig terras aan de waterkant. Hier is het goed toeven, elk moment van de dag.

Smullen van macarons

Amiens is beroemd om de overheerlijke macarons. Deze zachte koekjes met amandeldeeg zijn typisch voor de streek Picardië. Al in de 16e eeuw deden de inwoners zich tegoed aan deze lekkernij. Bakkerijen Jean Trogneux en D’Auzou maken volgens kenners de lekkerste. In de theesalon Le Petit Poucet kun je naast de Picardische macaron ook de Parijse variant van de macaron eten.

Maria zonder hemd bij de Dewailly klok

De fraaie Dewailly klok valt je gelijk op bij het pleintje tussen de Rue Dussevel en Rue des Sergents. Het is een klok in rococostijl. Maar als je even verder kijkt, zie je onder de klok een bijzonder Mariabeeld. Ze is afgebeeld met ontbloot bovenlijf. De onthulling van het beeld eind 19e eeuw zorgde voor een enorme rel in de stad.

Musée de Picardie

Na het Louvre en Musée d’Orsay in Parijs is dit museum een van de belangrijkste musea buiten de hoofdstad. Het Louvre heeft ook als voorbeeld gediend bij de bouw in 1867. De collectie is groot en bevat vier thema’s: archeologie, de middeleeuwen, schone kunsten en moderne kunst. Het museum is nog niet zo lang geleden na een jarenlange renovatie weer opengesteld. Dus nu kun je weer volop genieten van een van ‘s lands mooiste musea.

Tour Perret

In 1944 verwoestte een bombardement de wijk rondom het station van Amiens. Bij de wederopbouw kwam in dit gebied een van de eerste wolkenkrabbers van Europa. Architect Perret ontwikkelde een betonnen kolos van 110 meter hoog. De toren draagt nu de naam van de architect. Normaal gesproken kun je de toren bezoeken. Op het hoogste punt geniet je van een fabelachtig uitzicht over de stad en wijde omgeving. Vanwege de coronamaatregelen is dit nu tijdelijk niet mogelijk.

Cimetière de la Madeleine

De begraafplaats van Amiens ligt aan de noordkant van de stad, een half uur lopen van het centrum. Het was in de 19e eeuw de begraafplaats voor de rijkeren en edellieden van de stad. Zij liggen begraven in indrukwekkende en kunstzinnige graftombes. Je vindt hier ook het graf van Jules Verne. Daarnaast liggen er veel militairen begraven die sneuvelden bij de bombardementen in 1944. De begraafplaats ligt in een heuvelachtig en bosrijk gebied met veel vogels.

Bezienswaardigheden Amiens: de omgeving

In Amiens kun je je gemakkelijk twee dagen uitstekend vermaken. Heb je langer de tijd, verken dan ook de mooie omgeving rond de stad.

Herinneringen aan de Slag aan de Somme

De regio ten noordoosten van Amiens was het decor van een van de bloedigste veldslagen in de Eerste Wereldoorlog. Deze Slag aan de Somme eiste meer dan een miljoen slachtoffers. Vooral het gebied tussen de plaatsen Albert, Peronne en Beaumont-Hamel was het toneel van het slagveld. Albert bereik je vanuit Amiens in een half uur.

Baie de Somme

De Somme mondt uit in de Atlantische Oceaan bij de prachtige Baie de Somme. Het is een mooi natuurreservaat. In een gebied vol kliffen, duinen, stranden en moerassen leven veel bijzondere watervogels. Maar ook de grootste zeehondenkolonie van Europa komt hier voor. Het reservaat is niet bekend en daardoor heel rustig. Je vindt er diverse leuke wandelroutes. De Baie de Somme ligt op een uurtje rijden van Amiens.

Arras bezoeken

De middeleeuwse stad Arras ligt op een uurtje rijden van Amiens. Het is de ideale tussenstop als je onderweg bent richting Amiens of terugkeert naar Nederland. Het Belfort, het stadhuis, de prachtige pleinen en het Museum van de Schone Kunsten zijn absolute hoogtepunten. In december is het toch al gezellige centrum van Arras het decor voor een sfeervolle kerstmarkt. 

Praktische informatie en reistips Amiens

Hier vind je alle reistips en praktische informatie ter voorbereiding van je bezoek aan de bezienswaardigheden van Amiens:
Hoe kom ik in Amiens?

Amiens is vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken met de auto of de trein of vliegtuig. Met de trein doe je er ongeveer 5,5 uur over. Tickets kun je gemakkelijk bestellen via NS Internationaal. Met de auto ben je vanaf Utrecht in zo’n 4,5 uur in Amiens. Als je met de trein bent gekomen, is het verstandig een auto te huren om ook te genieten van de prachtige omgeving.

Wat zijn de leukste restaurants?

De leukste plek om te dineren is aan de kade bij de Somme, de Quai Bélu. Het ene na het andere leuke tentje vind je hier. De meeste terrassen aan de waterkant zijn verwarmd. Zo zit je in het najaar hier ook nog perfect. Wij hebben tweemaal hier gegeten. Zowel restaurant l’Envie als Le Port Saint Leu waren prima.

 • Net niet aan de kade, maar wel in de gezellige wijk Saint-Leu ligt Le Dos d’Ane. Hier eet je crêpes met allerlei heerlijke vullingen. Iedereen geniet er met volle teugen.
 • Een van de meest verrassende restaurants van de stad is Les Petits Bonheurs. Een kleine, intieme brasserie met lokale specialiteiten tegen een goede prijs. 
 • Restaurant Osmoz is een gezellig restaurant dat altijd vol is. Reserveren is zeker noodzakelijk. In een gezellige ambiance geniet je van regionale gerechten.

 

Waar kan ik overnachten in Amiens?

In Amiens vind je genoeg hotels en bijzondere bed & breakfasts. Dit is het totale aanbod aan accommodatie in Amiens. Maar dit zijn onze suggesties voor hotels:

 • Het 4-sterrenhotel Mercure Amiens Cathédrale staat in Amiens tegenover de grootste middeleeuwse kathedraal van Frankrijk. Een perfecte ligging dus! Kamers en service zijn van uitstekende kwaliteit.
 • Ibis Styles Amiens Centre ligt in op loopafstand van alle bezienswaardigheden in het centrum. Prima hotel voor een goede prijs. Het is een trendy ingericht hotel. De beoordelingen van gasten zijn zonder uitzondering erg goed.
 • Wil je wat voordeliger overnachten, dan is Ibis Budget Amiens Centre Gare een goede keuze. Het hotel ligt vlakbij het treinstation. Naar het centrum is het ongeveer 15 minuten lopen.