Autun, toegangspoort tot de Morvan

Autun, toegangspoort tot de Morvan

Home » Frankrijk » Autun, toegangspoort tot de Morvan

In het zuidoosten van de Morvan ligt Autun, een gezellig stadje met zo’n 15.000 inwoners. Veel mensen die naar het regionaal natuurpark Morvan gaan, passeren de stad zonder er te stoppen. Dat is jammer, want Autun heeft een rijke geschiedenis met indrukwekkende monumenten uit de oudheid. Maar daarnaast vind je er een fraaie kathedraal en gezellige pleinen met leuke restaurants en winkeltjes. Maak daarom een tussenstop in Autun en geniet van de typisch Franse sfeer in de stad.

Autun

Geschiedenis van Autun

De Kelten waren de eerste bewoners van Autun. De Haedui, een Keltische stam, stichtten de nederzetting een eeuw voor onze jaartelling. Het werd hun nieuwe hoofdstad, als opvolging van het nabijgelegen Bibracte.

De Romeinen veroverden de stad en gaven deze de naam Augustodunum. De Romeinse leider Augustus wilde de macht van Rome duidelijk laten blijken in Gallië. Daarom kwamen er grote gebouwen, tempels en een theater in de stad. Er kwam een grote muur om de stad met meer dan 50 torens en 4 stadspoorten. In de eeuwen daarna werd Autun regelmatig geplunderd. Germaanse stammen, Saracenen en Noormannen verwoestten de stad bij hun invallen.

In de middeleeuwen was Autun een belangrijke religieuze plaats in het hertogdom Bourgondië. Er verrees een prachtige kathedraal en de stad bloeide en groeide. Vanwege de belangrijke religieuze functie die Autun had, kwam er een grootseminarie. Na de Franse Revolutie kreeg het gebouw diverse functies. Zo was het een tijd een school waarop Napoleon Bonaparte enkele maanden college heeft gehad.

Bezienswaardigheden van Autun

Als je de hoogtepunten van Autun uit de oudheid wilt bezoeken, kom je erachter hoe groot de stad zo’n 2.000 jaar geleden was. Want deze Romeinse monumenten liggen allemaal buiten het middeleeuwse centrum. Maar het zou zonde zijn als je ze om die reden overslaat. Met de bus of met eigen auto kom je er gemakkelijk.

Tempel van Janus

Deze tempel uit de 2e eeuw n.C. ligt ten noordoosten van het centrum. Nu staan er nog slechts twee zijmuren van het gebouw. Ze zijn zo’n 25 meter hoog en 16 meter breed. Vroeger maakte de tempel deel uit van een veel groter complex. Rondom de tempel was een grote overdekte galerij. Ook was de tempel omgeven door een stadswijk. Deze lag buiten de stadsmuren van de Romeinse stad. Nu ligt de tempel op een kale vlakte. Vooral als de zon laag staat, is het mooi om de tempel te bezoeken. Eenzaam schittert deze in het zonlicht, dat prachtig straalt door de openingen in de zijmuren.

Stadsmuur en Tour des Ursulines

De Romeinse stad ontstond in een periode van vrede. Toch werd uit bescherming een ruim zes kilometer lange stadsmuur gebouwd. De muur had meer dan 50 torens en vier stadspoorten (zie hieronder).

Nu is er nog zo’n vier kilometer zichtbaar van de stadsmuur. Het mooiste deel om te zien is langs de Boulevard Mac Mahon aan de zuidwestelijke kant van de stad. Daar valt gelijk ook een prachtige toren op. Dit is de Tour des Ursulines. Deze werd niet door de Romeinen gebouwd, want de toren dateert uit de 12e eeuw. Deze Donjon diende als bescherming voor het oude kasteel van Rivault. Het kasteel is verwoest, alleen de Tour des Ursulines staat nog fier overeind, mooi geïntegreerd in de stadsmuur. Bovenop de toren prijkt een beeld van Maria.

Stadspoorten

Autun heeft in Frankrijk het best bewaarde poortcomplex uit de Romeinse tijd. In de stadsmuur waren destijds vier poorten opgenomen. De Porte d’Arroux en de Porte Saint-André zijn het best bewaard gebleven. Van de derde poort (Porte Saint-Andoche) zijn enkele delen nog aanwezig. De vierde poort is helemaal verdwenen uit het straatbeeld.
De poorten hebben vier arcaden. Twee dienden voor de voertuigen, twee waren bestemd voor de voetgangers.

De Porte d’Arroux was de noordelijke toegangspoort tot Autun. Hij ligt dichtbij de Tempel van Janus. De Porte Saint-André ligt aan de oostkant van de stad.

Romeins theater

Aan de oostkant van de stad verrees 70 n.C een enorm theater. Het theater lag tegen een natuurlijke helling en had drie halve cirkels met rijen zitplaatsen. Achter het toneel stond een muur van 30 meter hoogte om het theater af te sluiten. Die muur is er helaas niet meer. Maar nog steeds valt de grote omvang van het complex op. Zo konden er zo’n 20.000 toeschouwers plaatsnemen. Met een diameter van bijna 150 meter is dit het op een na grootste Romeinse theater ter wereld.

Tip: in de maanden juli en augustus is het theater het toneel voor een grote historische show van Bourgondië, inclusief lichtspektakel. Deze website geeft meer informatie over de voorstelling en data.

Piramide van Couhard

Ten zuidoosten van de stad ligt dit vreemd uitziende monument. In de Romeinse tijd was deze piramide een grafmonument bij een van de negen begraafplaatsen. Die lagen allemaal buiten de stadsmuren. Het enige dat van het grafmonument is overgebleven is een blok graniet in de vorm van een piramide. De totale hoogte bedraagt ruim 33 meter. Waarschijnlijk lag onder de piramide een graftombe van een overledene. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op Autun. Wil je een nog fraaier panorama op de stad, rijd dan door naar het Croix de Liberation. Vanaf het vertrekpunt van diverse mountainbike- en wandelroutes ligt de stad echt aan je voeten.

Cathédrale Saint-Lazare

De blikvanger van Autun is de Cathédrale Saint-Lazare. Deze Romaanse kerk uit de 12e eeuw is gewijd aan de heilige Lazarus: de man die door Jezus uit de dood werd opgewekt en tevens de broer van Maria Magdalena. De relikwieën van Lazarus werden in de kerk bewaard (nu liggen ze in museum Rolin). Het werd een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen die op weg waren naar Santiago de Compostela. De kerk had een sterke verbintenis met de basiliek van Vézelay in de Morvan. Deze kerk bezit de relikwieën van zijn zus Maria Magdalena. De komst van de pelgrims naar Autun zorgde voor een sterke groei en bloei van Autun.

Meest indrukwekkend aan de buitenzijde van de kerk is de timpaan. Deze boog boven het zijportaal beeldt het Laatste Oordeel uit. Bijzonder is ook dat het werk gesigneerd is. Bij de voeten valt een inscriptie op, waaruit blijkt dat Gislebertus de beeldhouwer is geweest van dit kunstwerk.

In het interieur zijn de kapitelen bijzonder. Deze kopstukken boven de zuilen beelden zo’n 30 bijbelse taferelen uit. Beeldhouwer Gislebertus is van de meeste kapitelen de maker. De glas-in-loodramen beelden het leven uit van de heilige Leodegarius. Hij was in de 7e eeuw bisschop van Autun. Later werd hij onthoofd door de Franken. Ook dat is op de ramen te zien.

Musée Rolin

Jammer genoeg moeten we nog wat geduld hebben om dit museum te bezoeken. Vanwege restauratiewerkzaamheden is het lange tijd gesloten. Zo missen we de vele opgravingen uit de Gallo-Romeinse periode. Net als de graftombe van Saint-Lazare en de werken als de Verleiding van Eva en de Maagd van Autun. Kijk op de website van het museum voor actuele informatie.

Stadswandeling door de historische stad Autun

Het middeleeuwse centrum van Autun is sfeervol. Beklinkerde straatjes, fraaie gebouwen en bijzondere winkeltjes vormen het straatbeeld. Het is heerlijk om lekker te struinen door deze straten rondom de kathedraal. Als je van brocante houdt, zijn er diverse winkels waar je leuke spulletjes op de kop kunt tikken.

Wil je meer informatie over Autun, de geschiedenis en belangrijkste gebouwen? Neem dan deel aan een rondleiding met gids. Dit is mogelijk in het zomerseizoen, vanaf 1 juli tot en met eind september. Er zijn diverse thematische wandelingen. Dit is het complete overzicht van wandelingen in Autun met gids.

Voor het mooiste uitzicht op Autun en het natuurschoon ten zuiden van de stad wandel je naar Croix de Liberation. Het is een wandeling van ruim tien kilometer met een aantal hoogtemeters. Dat maakt dit tot een inspannende tocht. Maar de uitzichten vanaf de diverse uitzichtpunten vergoeden alles. Op de website van Autun Tourisme vind je meer informatie. Je kunt ook een gps-track downloaden.

De omgeving van Autun verkennen

We zeiden het al: Autun is de toegangspoort tot het regionaal natuurpark de Morvan. Een prachtig natuurgebied in een glooiend landschap met de mooiste vergezichten. De ongerepte natuur nodigt uit tot fraaie wandelingen langs rivieren, watervallen, bossen en meren. Maar naast natuur heeft de Morvan diverse belangrijke culturele bezienswaardigheden. In onze blog over de hoogtepunten van de Morvan lees je er meer over.

Als je van kastelen houdt, dan zijn Château de Couches en Château de Sully de plekken om te bezoeken. Beide kastelen bereik je met de auto vanuit Autun gemakkelijk.

Tot slot liggen de beroemde wijngebieden van de Bourgogne niet ver van Autun. Beaune is de onbetwiste wijnhoofdstad van de Bourgogne. Maar ook andere plaatsen in de buurt van Beaune zijn de moeite waard.

Antwoorden op de meestgestelde vragen over Autun

Waar ligt Autun?

Autun ligt in Bourgogne, minder dan 50 kilometer ten oosten van Beaune. Autun ligt op de grens van het regionaal natuurgebied de Morvan. Vandaar dat Autun vaak de toegangspoort tot dit fraaie deel van Frankrijk wordt genoemd.

Hoe kom ik in Autun?

De auto is het meest praktische vervoermiddel. Vaak is Autun het begin of het einde van een verblijf in de omgeving, zoals de Morvan. Dan kun je eigenlijk niet zonder auto. Vanaf Utrecht is het 800 kilometer rijden naar Autun. Reken zonder pauzes en vertragingen op acht uur rijden. Daarnaast moet je tol betalen op de Franse snelwegen.

 

Met de trein kan ook, maar dat levert driemaal overstappen op. De snelste verbinding is via Parijs, daarna naar Lyon en vervolgens naar Autun. In het gunstigste geval doe je er dan zo’n zeven uur over. Maar de meeste opties per trein duren gemiddeld 10 tot 12 uur.

 

Met het vliegtuig reizen betekent vliegen op Lyon. Daar kun je een huurauto nemen, of eventueel de trein

Wat zijn de hoogtepunten van Autun?

Autun was in de Romeinse tijd een belangrijke stad. Diverse monumenten herinneren aan die tijd. Zo heeft Autun de best bewaarde stadspoorten uit de oudheid, het grootste theater van Frankrijk en een indrukwekkende vestingmuur. Daarnaast is de kathedraal een belangrijke blikvanger.

Is Autun een leuke stad?

Autun is een typische Franse stad met veel gezelligheid en sfeer. De beklinkerde straatjes rondom de kathedraal geven Autun een mooie aanblik. Met de vele unieke bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd en de imposante kathedraal zul je je zeker niet vervelen in Autun.

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Autun?

Autun wordt niet overstelpt met toeristen. Daarom zou je de stad om die reden het hele jaar kunnen bezoeken. In de maanden juli en augustus kan het er erg warm zijn. Vermijd daarom die maanden als je Autun wilt bezoeken. april, mei, begin juni, september en oktober zijn ideale maanden voor een stedentrip naar Autun.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Autun?
  • La Trattoria is een aanrader. Lekker Italiaans eten voor een goede prijs. De vriendelijke bediening doet er alles aan om het je naar de zin te maken.
  • Le Cathédral is eveneens een goede keus. Een mooie plek naast de kerk, verfijnde lokale gerechten, vriendelijke bediening en een gezellige ambiance.
  • Le Monde de Don Cabillaud. Klein restaurant, gespecialiseerd in vis en zeevruchten. Voor velen het beste restaurant van Autun.
Waar kan ik prinsheerlijk overnachten in Autun?

Autun is een ideale uitvalsbasis als je de genoegens van een gezellige stad wilt combineren met de natuur in de nabije omgeving. Dit zijn goede keuzes in Autun:

 

 

Andere mogelijkheden in Autun