Flaine, wintersportpaleis in het Grand Massif

Flaine, wintersportpaleis in het Grand Massif

Home » Frankrijk » Flaine, wintersportpaleis in het Grand Massif

Frankrijk heeft een groot aanbod aan wintersportgebieden. De keuze waarheen te gaan is afhankelijk van meerdere zaken. Denk aan de afstand vanaf Nederland, de aantrekkelijkheid van de plek van verblijf of het aantal pistes. Sneeuwzekerheid is daarnaast van toenemend belang, want zonder sneeuw is er geen wintersport. Flaine heeft op dit punt een goede reputatie. Gelegen op meer dan 1600 meter hoogte is het een sneeuwzekere bestemming in een werkelijk schitterende omgeving. Voor de wintersport is dit een ideale plek om te verblijven. Wat Flaine zo uniek maakt en wat er nog meer te doen is naast wintersporten, lees je in deze blog.

Ligging van Flaine

Kunst en architectuur in Flaine

Het dorp Flaine is gebouwd eind jaren zestig vanuit de Bauhaus architectuur (Marcel Breuer). Flaine is daardoor geen authentiek alpendorpje met houten huisjes en veranda’s. In plaats daarvan vind je er uit wat praktisch oogpunt gebouwde, kaarsrechte huizen. Zo zijn er vooral flatgebouwen waar vanuit je zo de piste op kan. Ski-in en ski-out dus. Deze flats zijn veelal voorzien van balkons met gunstige zonligging en prachtig uitzicht op het Alpenmassief. Zicht boven op de piste van ‘Grandes Platières’ op de Mont Blanc met zijn 4800 hoogtemeters – bij mooi weer – is gegarandeerd.

Uitzicht op de Mont Blanc

Het dorp Flaine is autoluw. Het bestaat uit een hooggelegen gedeelte (Flaine Forêt) en een lager gedeelte (Forum en Front de Neige). Deze delen zijn onderling verbonden door een lift. Buiten het dorp ligt Flaine Hameau, waarbij je van de skibus afhankelijk bent om de pistes te bereiken.

Forum is de plek als het gaat om restaurants en winkels. Er staan hier drie grote kunstwerken die je mogelijk vergeet te bekijken terwijl ze toch zeker de moeite waard zijn. Het bekendste is van Picasso, ‘hoofd van een vrouw’ (la Tete d’une femme). Het meest indrukwekkende kunstwerk vonden wij ‘Le Boqueteau de 7 arbres’ van Jean Dubuffet.

Kunst
Kunst in Flaine

Skimogelijkheden in het Grand Massif

Vanuit het hooggelegen dal waarin Flaine ligt, kun je over de ruim 260 kilometer aan pistes tochten maken naar de andere dorpen binnen het skigebied. Carroz is misschien wel de meest centrale plaats binnen het Grand Massif. Vanuit die plaats kun je ook de dorpen Morillon en Samoëns bereiken. Deze laatste twee bevinden zich aan de noordelijke kant van het gebergte.

Het dal van Flaine biedt een grote variëteit aan liften en pistes. De gemiddelde tot geoefende skiër/snowboarder zal zich hier het beste thuis voelen. Een bijzondere ervaring is de afdaling vanuit Flaine naar het plaatsje Sixt. Deze 17 kilometer lange afdaling brengt je in een gebied zonder liften, waardoor je helemaal opgaat in de bergen. De sneeuwcondities moeten overigens wel bijzonder goed zijn voor deze afdaling, omdat Sixt maar op 760 meter hoogte ligt. Voor de terugweg moet je rekening houden met de sluitingstijden van de liften. Zo waren we ooit te optimistisch vertrokken halverwege de middag, waardoor we alleen nog met een dure taxirit terug konden komen. Een alternatief is de afdaling ‘Serpentine’. Deze is niet zo lang, maar wel helemaal aan de buitenrand van het skigebied.

Piste

Sneeuwwandelen vanuit Flaine

De laatste jaren vindt mijn partner het fijn om na drie dagen skiën een dag samen te wandelen. Hoewel dit tegen de ski-cultuur ingaat, is dit toch iedere keer weer een bijzonder aangename ervaring. Zo ook in Flaine. ’s Ochtends vroeg daarom eerst naar het Office du Tourisme in het Forum. Hier krijgen we het advies om de skibus voor het appartement in Forêt te nemen en uit te stappen bij het eindpunt Colles de Pierre Carrée, een paar kilometer buiten Flaine. Zo gezegd, zo gedaan. Vanuit dit punt zijn er meerdere wandel- en langlaufmogelijkheden. Wij kiezen voor de wandeling naar het ‘petit plateau’. (espacetrail.run en dan flaine selecteren). De stilte en de rust zijn heerlijk na de levendigheid op en rond de pistes. De paden zijn zowaar geprepareerd, zodat het mogelijk is om de tocht zonder rackets onder de schoenen te lopen. De zon schijnt, de temperatuur is heerlijk en we genieten volop van 1,5 uur lopen in de sneeuw. De bus brengt ons daarna weer terug naar het appartement. De middag geeft dan nog wat ruimte voor enkele afdalingen. Zo zijn al onze behoeften weer in balans.

Wandelen bij Flaine
Wandelen bij Flaine

Overige winteractiviteiten in Flaine

Net zoals in de meeste skigebieden is er meer mogelijk dan op traditionele wijze pistes afdalen. Je kunt met een gids buiten de pistes een weg zoeken in het imposante berglandschap. Parapenten is een manier om de bergen vanuit een vogelperspectief te bekijken. Mooi om te doen lijkt ons, maar we hebben de stap nog niet gezet eerlijk gezegd.

Vanuit Carroz is het mogelijk om een tocht met een hondenslede te maken. Als je vanuit Flaine naar Carroz 1500 gaat, liggen de honden al klaar. Ze staan te popelen om op pad te gaan. In Carroz kun je ook een ski scooter huren om de omgeving te verkennen. Voor ons is die laatste een stap te ver, maar er is ongetwijfeld belangstelling voor.

Een nieuwe vorm van vermaak is het bergkarten in de sneeuw. Naast sleeën is dit een alternatieve manier om je op ludieke wijze naar beneden te verplaatsen op een soort skelter. We zagen de wagens wel klaar staan bij de lift Aup de Veran in Flaine, maar we hebben geen mensen gezien die dit in de praktijk brachten.

Bewegwijzering

Algemene indruk van Flaine en het Grand Massif

Dat het gebied tot de top 10 skigebieden behoort in Frankrijk, komt voor een groot deel door de mooie omgeving in combinatie met de sneeuwzekerheid. De infrastructuur in het gebied is redelijk goed, al kan er file ontstaan als in het weekend een grote groep voor sluitingstijd het dal van Flaine via dezelfde lift wil verlaten. Dat het weekend drukker is bij mooi weer dan door de week, hebben we zo kunnen ervaren. De liften zijn redelijk van kwaliteit, niet luxe of supermodern, maar functioneel zoals de bouwstijl van Flaine.

De accommodaties zijn er in vele soorten en maten. Wij kiezen toch steeds weer voor een plekje dicht bij de lift. De kwaliteit van de restaurants is ons dit jaar goed bevallen, al kan het natuurlijk altijd een keer wat minder zijn. Soms is de logistiek de boosdoener waardoor het allemaal net niet lekker loopt. Vaak loopt het op rolletjes en is de vriendelijkheid bijzonder hoog. Voor ons een reden om met enige regelmaat dit gebied te bezoeken en te genieten van de mooie omgeving en prachtige pistes.

Schermering in Flaine

Dit wil je weten over een wintersportvakantie in Flaine/Grand Massif

Waar ligt Flaine?

Flaine ligt in de noordelijke Alpen op zo’n 1000 kilometer vanaf Utrecht.

Hoe kun je Flaine het beste bereiken?

Het is mogelijk om naar Genève te vliegen en vanaf daar een shuttle te regelen naar het skigebied. Per auto kom je aanrijden via Duitsland- Zwitserland (tolvignet noodzakelijk!) of via Frankrijk (Dijon). In beide gevallen kom je via de A40 bij Cluses uit. Daar verlaat je de snelweg en start de weg bergop via Araches-la Frasse naar Carroz en uiteindelijk naar Flaine. Het traject bergop is een kleine 30 kilometer. Mogelijk heb je sneeuwkettingen nodig vanaf Carroz (die je toch verplicht bij je hebt).

 

Op weg naar Flaine

Waar kan ik parkeren in het autoluwe Flaine?

Het is mogelijk om Flaine binnen te rijden en je bagage uit te laden. De eerste 1,5 uur is namelijk gratis. Daarna breng je de auto naar een gereserveerde parkeerplaats of anders naar P3 waar je de auto voor € 10,00 per dag kan parkeren (niet overdekt).

Is Flaine een sneeuwzekere bestemming?

Door de ligging op 1600 meter is het gebied erg sneeuwzeker. In de periode van half december tot en met maart zijn de kansen het grootst.

Hoe is de après-ski in Flaine?

In Flaine zijn de nodige bars te vinden waar een actieve après-ski is.

Voor welke skiniveaus is Flaine geschikt?

De meeste pistes zijn blauw of rood. Afhankelijk van de condities zijn deze goed te doen tot en met uitdagend bij meer ijzige omstandigheden. Ook voor beginners zijn er voldoende eenvoudige pistes rond het gebied ‘Front de Neige' te vinden.

Waar kan ik lekker eten in het skigebied Grand Massif?

De kwaliteit van het eten kan per dag verschillen, afhankelijk van wie er in de keuken staat. De volgende restaurants hebben bij ons een goede indruk achtergelaten:

Horeca in Flaine

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Flaine?

Wij verbleven in Résidence Pierre & Vacances La Forêt, gelegen op minder dan 100 meter van de piste. Eerder verbleven we in Madame Vacances Les Terrasses De Véret. Deze accommodatie is iets luxer en ligt nog wat dichter bij de lift. In Flaine Hameau (iets buiten de plaats, je hebt de skibus nodig) ligt verder nog het Dormio resort Les Portes du Grand Massif. Een fijn onderkomen!

Piste bij Flaine